InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

loviri

(Sentinta penala nr. 630 din data de 03.11.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

      R O M A N I A
      JUDECATORIA ONESTI
      JUDETUL BACAU
      Dosar nr. 1224/270/2011
      Inreg. 1.03.2011                                                                             lovire 
      
      SENTINTA  PENALA  NR.630
      Sedinta publica din data de  3.11.2011
      Completul de judecata format din:
      Presedinte  -   LILIANA MIRELA PUSCASU
      Grefier – ELIZA-NICOLETTA FEKETE
      
   Ministerul Public  reprezentat de procuror- Vicentiu Craciunel Antohi
      
      Pe rol fiind judecarea cauzei penale,  pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului OANCEA CRISTIAN trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor lovire, fapta prevazuta de art. 180 al.2   Cod Penal.
      Desfasurarea  sedintei de judecata  s-a inregistrat cu mijloace tehnice audio, conform  prevederilor art. 304 Cod procedura penala.
      La apelul nominal facut in sedinta publica   a raspuns avocat Buzdugan Vasile pentru partea civila Avram Sorin, lipsa fiind  inculpatul si partea civila Spitalul Onesti.
      Procedura de citare legal indeplinita.
      S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, care invedereaza instantei ca procedura de citare este legal indeplinita.
       Avocat Buzdugan Vasile, aparatorul partii civile lipseste, arata ca partile nu s-au impacat, depune la dosar o chitanta reprezentand onorariu de avocat.
      Nemaifiind alte cereri, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pentru dezbateri judiciare.
        Reprezentantul Ministerului Public expune situatia de fapt detaliat aratand ca inculpatul a fost trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente fapta prev. de art.180 al.2 cod penal, constand in aceea ca, la data de 5.12.2010,in stare de provocare a lovit-o pe partea vatamata Avram Sorin, cauzandu-i leziuni vindecabile in 5-6 zile ingrijiri medicale. Fapta a fost dovedita si recunoscuta de inculpat,care a sustinut ca a lovit-o pe partea vatamata fiind provocat de aceasta, de aceea,in baza art.180 al.2 cod penal, cu aplicarea art.73 lit.b cod penal, pune concluzii de condamnarea inculpatului la pedeapsa unei amenzi penale, urmand a fi obligat la despagubiri civile catre partile civile si la cheltuieli judiciare catre stat.
     Avocat Buzdugan Vasile  solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa amenzii, a se admite cererea privind acordarea pretentiilor civile asa cum au fost formulate de Avram Sorin,a fi obligat si la despagubiri civile catre Spitalul Onesti si la cheltuieli judiciare catre stat.
     Cauza a ramas in pronuntare.

      I N S T A N T A
      
   Deliberand  asupra cererii de  fata, constata  ca:
   Prin rechizitoriul nr. 3054/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria
 Onesti au fost trimis in judecata ,in stare de libertate, inculpatul OANCEA CRISTIAN,   cercetat pentru comiterea  infractiunii de  „ lovire sau alte violente”, prevazute si pedepsite de art. 180   alin.  2 Cod Penal , cu aplicarea art.73 lit.b Cod penal.
      In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca  la data de
5.12.2010,in stare de provocare a lovit-o pe partea vatamata Avram Sorin, cauzandu-i leziuni vindecabile in 5-6 zile ingrijiri medicale.
       In faza de urmarire penala si in faza de judecata a fost administrat
urmatorul probatoriu : declaratii inculpat, martori ( filele 14, 30,dosar i.)                     
       Situatia de fapt retinuta in rechizitoriu a rezultat din coroborarea
probelor administrate in faza de urmarire penala , materializate in: declaratiile inculpatului ale partilor vatamate,ale martorilor, procesele verbale de confruntare  copie certificat medico-legal( aratate mai sus).
      In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati inculpatul   si
 martorii .
      Examinand ansamblul materialului probator administrat in
cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      In noaptea de 5.12.2010,in jurul orelor 21.30-22.00, partea vatamata
 Avram Sorin se afla impreuna cu martorii Pascaru Constantin si Rusu Radu in barul „La Gogu”, apartinand SC Olitrans SRL Oituz, sat Marginea unde consumau bauturi alcoolice.
     In bar, la o alta masa, se afla si inculpatul Oancea Cristian cu martorul Corcoman Florin , care consumau de asemenea, bauturi alcoolice.
In jurul orei 23.00, inculpatul Oancea Cristian la invitatia lui Avram Sorin, a cumparat 2 sticle cu bere si s-a asezat la masa acestuia, cu care initial a purtat  discutii amiabile, insa ulterior au degenerat in proferarea de injurii si expresii vulgare la adresa inculpatului. Mai mult, partea vatamata i-a aplicat inculpatului o lovitura de pumn in zona fetei, motiv pentru care, acesta a ripostat si a lovit-o pe partea vatamata tot in zona fetei, cauzandu-i o plaga contuza piramida nazala si la buza superioara, care au necesitat 5-6 zile ingrijiri medicale pentru vindecare.
       Situatia de fapt a fost retinuta de instanta prin coroborarea
 declaratiilor partilor vatamate cu celelalte mijloace de proba administrate in cursul urmaririi penale   ( declaratie parte vatamata,   declaratiile martorilor Pascaru Constantin, Corcoman Florin, ( filele 11,13,14),   certificat medico-legal,    ,etc.).
           IN DREPT:
           Avand in vedere situatia de fapt retinuta, IN DREPT, fapta
inculpatului  OANCEA CRISTIAN  care a lovit-o pe partea vatamata AVRAM SORIN  , cauzandu-i suferinte fizice  constand in leziuni vindecabile in  5- 6 zile ingrijiri medicale intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de    „ lovire sau alte violente”, prevazuta si pedepsita de art. 180  alin. 2 Cod PenaL.
          Astfel, in ceea ce priveste infractiunea de  „ lovire sau alte violente”,
prevazuta si pedepsita de art. 180  alin. 2 Cod Penal  sub aspectul laturii obiective a existat o actiune de lovire (partea vatamata AVRAM SORIN  fiind lovita de catre inculpat  cu pumnul in zona fetei  ), o urmare periculoasa ,o vatamare, intre lovire si urmare existand legatura de cauzalitate .
         Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca faptele au fost
savarsite de catre inculpat cu scuza provocarii, partea vatamata fiind prima care i-a aplicat inculpatului o lovitura de pumn in zona fetei, motiv pentru care acesta a ripostat si a lovit-o pe partea vatamata tot in zona fetei .
        Astfel, fiind administrate probe concludente si pertinente in cauza ,
(  declaratia partii vatamate , declaratii martori, certificat medico-legal etc.) din care rezulta cu certitudine vinovatia inculpatului   OANCEA CRISTIAN     in ceea ce priveste savarsirea infractiunii aratate mai sus   , fiind dovedita existenta infractiunii , instanta va dispune antrenarea raspunderii penale a acestuia.
         La stabilirea si individualizarea judiciara a pedepsei se va tine
seama de prevederile art. 73 lit.b  Cod Penal si anume: savarsira infractiunii sub stapanirea  unei puternice tulburari sau emotii, determinata de o provocare din partea persoanei vatamate,produsa prin violenta , printr-o atingere  grava a
 demnitatii persoanei sau prin alta  actiune ilicita grava,  de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a Codului Penal , de gradul de pericol social. Vor fi ,de asemenea, avute in vedere datele personale ale inculpatului respectiv faptul ca   se afla la primul conflict cu legea penala (din   actele de la dosar rezulta ca  nu a mai fost sanctionat penal ) si comportarea buna a inculpatului inainte de comiterea acestor fapte .
         Retinand aceste aspecte, instanta va face aplicarea dispozitiilor art.
73 lit. b Cod Penal si va retine ca inculpatul a avut o culpa de 50 %  in comiterea infractiunii.  
          Fata de aceste criterii , instanta considera ca aplicarea unei
pedepse cu amenda penala inculpatului OANCEA SORIN , coborata sub minimul special prev. de lege , prin retinerea circumstantei atenuante a provocarii  prev. de art. 73 lit. b Cod Penal,este de natura sa asigure realizarea scopurilor prev. de art. 52 Cod Penal, respectiv indreptarea si reeducarea inculpatului.
          In ceea ce priveste individualizarea executarii pedepsei, instanta
 retine ca, in cauza, sunt indeplinite conditiile pentru incidenta institutiei suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute la art. 81 C.pen. Astfel, pedeapsa aplicata de instanta este mai mica de 3 ani inchisoare ( amenda penala), inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, asa cum rezulta din cazierul judiciar depus la dosar si, tinand cont de circumstantele savarsirii faptei, precum si de circumstantele personale ale inculpatului, analizate mai sus, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia. 
          In consecinta, in temeiul art. 81 raportat la art. 82 alin.2 C.pen.,
va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe perioada unui termen de incercare de 1an .
                  In baza art. 359 C.proc.pen., raportat la art. 83 ,84C.pen., va atrage atentia celui condamnat asupra dispozitiilor a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
           Sub aspectul laturii civile , partea vatamata AVRAM SORIN
s-a constituit parte  civila, in termenul legal prevazut de art. 15 alin.2 Cod procedura penala, solicitand obligarea inculpatului  la plata  sumei de 2000 lei   daune morale  si 500 lei daune materiale .
           Avand in vedere solutia ce va fi data in latura penala a cauzei,
retinerea circumstantei atenuante a provocarii si principiul disponibilitatii actiunii civile , instanta apreciaza ca actiunile civile formulate de catre partea civila Avram Sorin si furnizorul de servicii medicale  SPITALUL MUNICIPAL ONESTI sunt intemeiate, urmand ca in temeiul art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala si art.313 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata si completata prin OUG 72/2006 sa oblige inculpatul  la plata a jumatate din sumele solicitate   (actualizate la data executarii) catre aceste parti civile , retinand ca inculpatul a avut o culpa de 50 %  in comiterea infractiunii  .
        Ca o consecinta a condamnarii, inculpatul va fi obligat si la plata
cheltuielilor judiciare avansate de stat in ambele faze ale procesului penal si la plata cheltuielilor efectuate de catre partile civile ( 1/2 onorariu de avocat).

                                       Pentru aceste motive,
                                            In numele legii,
                                             H O T A R A S T E :

           In baza art. 180 alin. 2 Cod Penal , cu aplicarea art. 73 lit. b Cod Penal condamna  pe  inculpatul OANCEA CRISTIAN , fiul lui  Ioan si Eugenia, nascut la data de 23.03.1988  , in  Onesti,jud.Bacau    , cu domiciliul in com.Oituz  , jud. Bacau, studii -8 clase,fara ocupatie,  CNP- 1880323045391    ,fara antecedente penale ,  la o pedeapsa de:
                   -  400 (patru sute  ) lei amenda penala, pentru comiterea infractiunii de “ lovire sau alte violente”.
              In baza art. 81 Cod Penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 1(un) an reprezentand termen de incercare, potrivit art. 82 Cod Penal.
            Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83,84 Cod Penal in conditiile art. 359 Cod procedura penala.
            In temeiul art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala si art. 348 si urm. Cod civil admite in parte actiunea civila si obliga inculpatul la plata sumei de 1000 lei cu titlu de  daune morale si 250 lei cu titlu de daune materiale catre partea civila AVRAM SORIN.
            In temeiul art. 14, art. 346 alin. 1 Cod procedura penala si art.313 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, modificata si completata prin OUG 72/2006 admite in parte actiunea civila si obliga inculpatul la plata  sumei de 28,65 lei RON (actualizata la data executarii)catre partea civila   SPITALUL MUNICIPAL ONESTI   ,reprezentand cheltuieli cu ingrijiri medicale. 
            In temeiul art. 191 alin.1 Cod procedura penala obliga inculpatul la plata sumei de 100 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala si in faza de judecata.
            In temeiul art. 193 al. 1 Cod procedura penala obliga inculpatul la plata sumei de 250 lei catre partea civila ( onorariu de avocat).
            Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare pentru toate partile. 
          Pronuntata  in sedinta publica, azi 03.11.2011.
          
      PRESEDINTE                                                                     GREFIER
      
      
      
      Red.L.M.P.- 14.11.2011
      Tehnored.E.F.14.11.2011
      Ex.-4
      
      
      
      
      







Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011