InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art. 180 al.2 Cp

(Sentinta penala nr. 590 din data de 13.10.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
.
Dosar nr.4089/270/2011                                                            art. 180 alin. 2 C.P.

SENTINTA PENALA NR. 590
Sedinta publica de la 13.10.2011
Completul compus din:
Presedinte - …..
Grefier - …..

Ministerul public a fost reprezentat de procuror  ….

     Pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatilor …. si …., trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazuta si pedepsita de art. 180 alin 2 cod penal.
     La apelul nominal facut in sedinta publica, la ordine, au raspuns inculpatii …. si …., partea vatamata …… si martorii … si …. lipsa fiind partea civila Spitalul …. si martorul ….
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza:
- cauza are ca obiect infractiunea privind circulatia pe drumurile publice,
- se afla la al doilea termen de judecata,
- procedura legal indeplinita,
- s-a depus dovada indeplinirii mandatelor de aducere pe numele martorilor … si ….
- stadiul procesual fond,
     Instanta procedeaza la identificarea inculpatilor care se legitimeaza astfel; …. prezinta CI seria ……... iar …. prezinta CI seria ……..
     Instanta a adus la cunostinta inculpatilor prevederile art. 70, si ale art. 322 Cod procedura penala privind dreptul de a avea un aparator, dreptul de a nu face declaratii, atragandu-li-se atentia ca ceea ce declara poate fi folosit impotriva lor .
     Inculpatii avand cuvantul pe rand arata ca nu vor sa de-a declaratie in fata instantei si isi mentin declaratia data la urmarirea penala.
     Instanta procedeaza la identificarea martorilor care prezinta CI astfel; ….  prezinta CI seria …, CNP ….; martorul …. prezinta CI seria …., CNP ….
     Conform art. 319 cod procedura penala instanta dispune ca martorii sa paraseasca sala de judecata punandu-li-se in vedere sa nu se indeparteze dupa care, procedeaza la audierea acestora, pe rand si sub prestare de juramant potrivit  art. 327 cod procedura penala declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
     Instanta constata imposibilitatea audierii martorului …. fata de precizarile din cuprinsul dovezii de indeplinire a mandatului de aducere si dispune citirea declaratiei data de acesta in cursul urmaririi penale potrivit art. 327 alin. 3 cod procedura penala.
     Intrebat fiind de catre instanta partea vatamata arata ca isi mentine plangerea formulata.
     Nemaifiind cereri de formulat, exceptii de invocat ori probe de administrat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
     Reprezentantul Ministerului Public avand cuvantul  arata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa judecatoria Onesti au fost trimisi in judecata inculpatii …. si …. ambii pentru comiterea infractiunii prevazute si pedepsite  de art.  180 alin. 2 cod penal cu pplicarea art. 73 lit. cod penal constand in aceea ca la data de 02.04.2011 fiind provocati au lovit-o cu pumnii si picioarele pe partea vatamata … provocandu-i leziuni a caror vindecare au necesitat 17-18 zile de ingrijiri medicale solicita condamnarea inculpatilor la pedeapsa inchisorii prevazuta de lege cu aplicarea prevederilor art. 71 si art. 81 cod penal.
     Partea vatamata avand cuvantul arata ca tot ce s-a spus au fost minciuni , solicita daune morale si materiale cum a solicitat.
     Inculpatii avand ultimul cuvant pe rand  arata ca isi mentin declaratiile date la urmarirea penala, lasa solutia la aprecierea instantei.
     Dezbaterile in cauza de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, in sensul ca au fost inregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic
     
     

INSTANTA,
     
     Deliberand asupra cauzei penale de fata;
Prin rechizitoriul nr. 944/P/2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti au fost trimisi in judecata inculpatii …, fiul lui …si .., nascut la data de ….. in …., domiciliat in …., fara ocupatie, fara studii, fara antecedente penale, CNP …. si …., fiul lui …si …., nascut la data de …. in …, domiciliat in …., studii 8 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP …. sub aspectul savarsirii infractiunii de “ lovire sau alte violente” prev. de art. 180 alin 2 cod pen. cu aplic. art. 73 lit. b cod pen.
In actul de sesizare al instantei s-au retinut urmatoarele: in oaptea de 02.04.2011 inculpatii si martorul ….. , care locuiesc in …., s-au deplasat la barul ….. din satul …. unde se mai afla  partea vatamata …,, …., ….. Grupul din comuna …..s-a asezat la o masa separata si consuma vin. Stabilisera sa joace biliard cu cei din satul Tuta. La un moment dat, partea vatamata a inceput sa aiba o atitudine provocatore fata de invinuiti. Fara sa fire invitat s-a deplasat la masa inculpatilor, a luat sticla de pe masa si a inceput sa consume vin . inculpatii i-au reprosat de ce face  acest lucru, iar partea vatamata a devenit recalcitranta, afisand un comportament violent si jignitor, din aceste motive barmanul de serviciu a evacuat-o din bar. I-a asteptat pe inculpati in afara barului iar cand acestia au iesit sa plece acasa  le-a cerut socoteala ce cauta in satul lor. Partea vatamata l-a lovit cu palma pe …., dupa care s-au lovit reciproc. A intervenit  si celalalt inculpat, lovind-o pe partea vatamata pana acesta a cazut jos, continuand sa fie lovita cu piciorul.
    Urmare  loviturilor primite partea vatamata a fost internata in sectia chirurgie a Spitalului …., in perioada 03-13.04.2011.
    Spitalul …. s-a constituit parte civila cu suma de 2213 lei.
    Victimei i s-a eliberat certificat medico-legal pentru 17-18 zile de ingrijiri medicale.
In cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu: in cursul urmaririi penale: plangerea si declaratia partii vatamate, certificat medico-legal, declaratii martori, declaratiile inculpatilor care recunosc fapta, in cursul judecatii: declaratii parte civila, parte vatamata, inculpati, martori.
Inculpatii aflati in stare de libertate s-a prezentat in fata instantei.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In data de 2.04.2011, partea vatamata si martorul ….. s-au deplasat la barul ….. din satul ….. unde s-au intalnit cu inculpatii ….., … si martorul …..
Potrivit declaratiei martorului …., vanzator in bar intre cei cinci a avut loc un conflict declansat de partea vatamata. Martorul ….. a declarat ca ….. ar fi lovit cu palma mai intai pe inculpatul …, iar in momentul in care inculpatul …….. a incercat sa intervina a fost lovit la randul sau de partea vatamata.
Cei doi martori au declarat ca incidentul ar fi fost declansat de neintelegerile privind jocul de la masa de biliard, iar partea vatamata ar fi fost cea care a declansat conflictul, inclusiv prin folosirea unor cuvinte injurioase la adresa celor doi inculpati.
Martorul … relateaza in cursul urmaririi penale faptul ca cei doi inculpati l-au lovit pe cumnatul sau, ….. cu pumnii si picioarele, iar …… a fost cel care a aruncat o bicicleta peste partea vatamata cazuta la pamant.
Martorul nu aminteste nimic despre provocarea inculpatilor de catre partea vatamata, insa acest aspect este relatat de ceilalti martori audiati in cauza de fata.
In conformitate cu dispozitiile art. 327 cod proc. pen. instanta a constatat imposibilitatea audierii martorului … ( potrivit procesului verbal de executare a mandatului de aducere) si a dispus citirea declaratiei acestuia din cursul urmaririi penale.
Cei doi inculpati au refuzat sa dea declaratii in fata instantei, insa in cursul urmaririi penale au declarat ca recunosc faptul ca au lovit partea vatamata  ….. insa au fost provocati de catre aceasta. Astfel, inculpatii au precizat ca ….. a declansat conflictul adresandu-le cuvinte injurioase dupa care a inceput sa ii loveasca.
Din certificatul medico legal depus la dosarul cauzei rezulta ca partea vatamata a fost diagnosticata cu “ fractura coasta stanga, traumatism cranio facial.” S-a recomandat interventie chirurgicala, pleurostomie cu drenaj aspirator. Prin acest certificate au fost stabilite un numar de 17-18 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
In drept fapta celor doi inculpati de a fi lovit partea vatamata provocand leziuni ce au necesitat pentru vindecare pana in 20 de zile de ingrijiri medicale intruneste elementele constitutive ale infractiunii de “ lovire sau alte violente” prev. de art. 180 alin 2 cod penal.
Instanta urmeaza sa retina vinovatia celor doi inculpati in forma intentiei directe, in conditiile art. 19 cod penal.
     La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere criteriile generale prev. de art. 72 cod pen. : dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana inculpatului, circumstanta atenuanta urmand a aplica pedeapsa inchisorii orientata spre minimul special.
     Avand in vedere situatia de fapt mai sus mentionata instanta va retine circumstanta atenuanta legala prev. de art. 73 lit. b cod pen., infractiunea dedusa judecatii fiind savarsita de cei doi inculpati sub stapanirea unei puternice tulburari determinata de o provocare din partea partii vatamate produsa prin violenta.
     Pe cale de consecinta, instanta va cobori pedeapsa sub minimul prevazut de lege pentru fiecare din cei doi inculpati, in conditiile art. 76 lit. e prima teza cod penal.
      In baza art. 71 Cod penal va  aplica fiecarui inculpat pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.
     Fata de persoana inculpatilor, infractori primari, instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei prevazut de art. 52 cod pen. poate fi atins si fara executare in regim de detentie, fiind indeplinite conditiile art. 81 cod penal.
     Astfel, in baza art. 81 cod pen., va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada compusa din pedeapsa ce va fi aplicata prin prezenta plus termenul de incercare de 2 ani stabilit in conditiile art. 82 cod penal.
     In baza art. 359 Cod proc. penala va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii in cazul in care vor savarsi o noua infractiune in cursul termenului de incercare.
      In baza art. 71 al 5 cod pen., pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, va suspenda si executarea pedepselor accesorii.
      Sub aspectul laturii civile.
      Partea vatamata …… s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1500 lei daune morale de la fiecare din cei doi inculpati.
      Asa cum s-a retinut si in considerentele mai sus mentionate, partea vatamata a fost cea care a provocat conflictul folosind cuvinte injurioase la adresa celor doi inculpati dupa care i-a lovit cu palma pe fiecare.
      In atari conditii instanta va retine si pentru partea vatamata o culpa de 50 % in producerea prejudiciului suferit.
      Culpa si prejudiciul reprezinta doua elemente ale raspunderii civile delictuale, iar in prezenta cauza s-a dovedit existenta lor dar si legatura de cauzalitate dintre ele.
     Referitor la prejudiciul moral suferit de partea vatamata, instanta apreciaza ca acesta este cert, lichid si exigibil insa intr-un cuantum diminuat asa cum s-a aratat mai sus.
     Din probele administrate rezulta cu certitudine ca partea vatamata a suferit un prejudiciu moral prin actiunea ilicita a celor doi inculpati: suferintele fizice si psihice produse, ingrijirile medicale la care partea a fost nevoita sa le suporte, impactul actiunii inculpatilor asupra colectivitatii in care partea vatamata traieste (conflictul avand loc intr-un loc public din satul ….).
     Instanta a apreciat cuantumul prejudiciului moral, in functie de circumstantele concrete ale cazului pendinte, intrucat acesta nu poate fi stabilit prin rigori   abstracte stricte, din moment ce el difera de la persoana la persoana. De aceea, nici Curtea Europeana (Hotararea din 29 martie 2000, Rotaru contra Romaniei - Hotararea din 29 aprilie 2002, Prety c. Regatul Unit; - Hotararea din 9 noiembrie 2010, in cauzele conexate C-92/09, C-93/09, Volker und Markus Schecke GbR (C-92/09) si Hartmut Eifert (C-93/09) c/ Land Hessen ), atunci cand acorda despagubiri  morale nu opereaza cu criterii de evaluare prestabilite, ci judeca in echitate.
     Or, judecand in echitate, se constata ca suma de cate 750 lei pentru fiecare inculpat, ce urmeaza a fi acordata partii vatamate cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul moral suferit este suficienta pentru a oferi o reparatie completa pentru atingerea adusa onoarei, reputatiei si persoanei reclamantului, atat in ceea ce priveste viata sa privata cat si cea sociala.
     In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art 998, 1003 cod civ. va obliga inculpatii in solidar la plata daunelor morale in suma de 1500 lei catre partea vatamata …..
     In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998, 1003 cod civ., art. 313 alin 1 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, obliga inculpatii in solidar la plata daunelor materiale reprezentand cheltuieli de spitalizare in suma de 2.213,05 lei actualizata pana la data platii efective, catre partea civila Spitalul ……
     Avand in vedere culpa procesuala a inculpatilor, in baza art. 191 alin 1 , alin 3 cod proc. pen. va obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 100 lei fiecare.
     
     PENTRU ACESTE MOTIVE
     IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE:
     
     In baza art. 180 alin 2 cod pen. cu aplic. art. 73 lit. b cod pen., art. 76 lit. e prima teza cod pen. condamna pe inculpatul ….. fiul lui …. si …, nascut la data de …. in …., domiciliat in …., fara ocupatie, fara studii, fara antecedente penale, CNP …. la pedeapsa inchisorii de 2 luni sub aspectul savarsirii infractiunii de “ lovire sau alte violente”.
      In baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.
      In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 2 luni.
      In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei  suspenda si executarea pedepselor accesorii.
      In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.
In baza art. 180 alin 2 cod pen. cu aplic. art. 73 lit. b cod pen., art. 76 lit. e prima teza cod pen. condamna pe inculpatul …., fiul lui ….. si ….., nascut la data de …. in …., domiciliat in ….., studii 8 clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP …..la pedeapsa inchisorii de 2 luni sub aspectul savarsirii infractiunii de “ lovire sau alte violente”.
      In baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.
      In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si 2 luni.
      In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei  suspenda si executarea pedepselor accesorii.
      In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.
In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998, 1003 cod civ. obliga inculpatii in solidar la plata daunelor morale in suma de 1.500 lei catre partea vatamata ……..
In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998, 1003 cod civ., art. 313 alin 1 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, obliga inculpatii in solidar la plata daunelor materiale reprezentand cheltuieli de spitalizare in suma de 2.213,05 lei actualizata pana la data platii efective, catre partea civila Spitalul …….
In baza art. 191 alin 1 , alin 3 cod proc. pen. obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de cate 100 lei fiecare.
Cu recurs in 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 13.10.2011.

     Presedinte,                                                                                Grefier,
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     




Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010