InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

ucidere din culpa

(Sentinta penala nr. 562 din data de 03.10.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 2145/270/2011
Din 31.03.2011                                                                                                ucidere din culpa

SENTINTA PENALA NR. 562
Sedinta separata si nepublica din data de 03.10.2011
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte – ….
Grefier – …….

Ministerul Public reprezentat de procuror – …….
        
        
        Astazi a fost pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatului ….. trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa.
        La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns avocat inculpatul asistat de …., avocat …… pentru partile civile, avocat …. pentru partea responsabila civilmente, lipsa celelalte parti.
        Procedura completa.
        S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, avocat … depune acte in circumstantiere.
        Nefiind cereri de formulat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
        Procurorul, avand cuvantul, expune situatia de fapt, arata ca inculpatul a recunoscut fapta si solicita condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii acesteia, obligarea partii responsabile civilmente FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII BUCURESTI la plata despagubirilor civile si obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare.
        Avocat ….pentru partile civile, pe latura penala, solicita a se retine vinovatia inculpatului, condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii. Pe latura civila solicita obligarea inculpatului in solidar cu partile responsabile civilmente la plata despagubirilor civile, respectiv 11954 daune materiale reprezentand cheltuieli de inmormantare si pomeni, 539,96 lei reprezentand cheltuieli efectuate de ….. cu deplasarea din Italia in com. Cotofanesti, 1211 cheltuieli de transport efectuate de …… pe ruta Cluj – Cotofanesti si cate 70.000 lei daune morale pentru fiecare.
        Avocat …… pentru partea responsabila civilmente ……. arata ca potrivit deciziei nr. 3/2010 a camerelor reunite urmeaza sa fie obligat FONDUL DE PROTECTIE A VICTIMELOR STRAZII BUCURESTI la plata despagubirilor civile. Solicita a se avea in vedere atunci cand se vor acorda despagubiri civile sa nu se depaseasca scopul acestora. In acest sens are obiectiuni la acordarea daunelor materiale. Considera ca este o singura fapta si o singura vicitma care nu era minora, nu avea in intretinere alte persoane. Solicita obligarea inculpautlui in solidar cu partea responsabila civilmente ……… la plata cheltuielilor judiciare, restul despagubirilor urmand sa fie suportate de cealalta parte responsabila civilmente.
        Avocat ….. pentru inculpat arata ca acesta a avut o pozitie sincera, ca regreta fapta si solicita aplicarea unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii acesteia cu aplicarea art. 74-76 Cod penal, 3201 Cod pr. pen.. Cu privire la latura civila arata ca despagubirile civile sunt dovedite, iar in ceea ce priveste acordarea daunelor morale impartaseste aceleasi opinii exprimate de ceilalti participanti in proces.
        Inculpatul, avand ultimul cuvant, recunoaste si regreta fapta.
        Dezbaterile in cauza de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, in sensul ca au fost inregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic si fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
        I N S T A N T A
        Deliberand,
        Asupra cauzei penale de fata,
        Prin rechizitoriul nr. 2688/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti, inregistrat la aceasta instanta sub nr. 2145/270/2011, a fost trimis in judecata, in stare de libertate, inculpatul ……., cercetat pentru comiterea infractiunii de „ucidere din culpa”,prevazuta si pedepsita de art.178 alin. 1, 2 Cod penal.
        In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut ca in ziua de 21.10.2010, in jurul orei 17.00, in timp ce conducea autoturismul marca Ford Focus cu numarul B-01-LJO, pe DN 11A, pe raza comunei Cotofanesti, judetul Bacau, avand sensul de mers Onesti-Adjud, datorita neatentiei s-a angajat in depasirea unui autovehicul si a derapat iesind in afara partii carosabile, unde a acrosat-o pe numita ……. in varsta de 65 de ani, care a decedat.
        Prin rechizitoriu s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de ……., pentru comiterea infractiunii prev. de art. 184 Cod penal , intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.
        La termenul de judecata din data de 06.06.2011, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul a solicitat personal ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala , pe care le cunoaste si le insuseste.
        A declarat ca recunoaste in totalitate fapta retinuta retinute in actul de sesizare, pe care o regreta.
        In faza de urmarire penala a fost administrat urmatorul probatoriu: proces-verbal de cercetare la fata locului, proces verbal de sesizare din oficiu, proces-verbal consemnare acte premergatoare, schita accidentului, planse fotografice, proces-verbal de verficare tehnica, raport  necropsie, RCA, procese-verbale de prelevare, buletine de analiza toxicologica-alcoolemie, bulletin de examinare clinica, raport de expertiza tehnica,raport de constatare medico-legal, declaratiile partilor vatamate, declaratiile martorilor ….., ……, ……, ….. si declaratiile invinuitului.
        In cursul cercetarii judecatoresti a fost audiat inculpatul, si martorii …. si …, s-au depus inscrisuri .
        Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta  retine urmatoarea situatie de fapt:
        Inculpatul ….. poseda permis de conducere categoriile B,C,E, din 10.01.2001 si lucreaza ca muncitor necalificat la …….., din 29.02.2008.
        Astfel, in dimineata de 21.10.2010, in jurul orei 05:00, a plecat din mun. Braila, conducand autoturismul marca „Ford" cu numarul B-01-LJO, fiind insotit de catre numitii …. si ……. si in jurul orei 09:30 a ajuns in mun. Brasov unde a efectuat mai multe lucrari. In jurul orei 11:00 a plecat din Brasov catre Tusnad, fiind insotit de aceleasi persoane, iar ulterior, in jurul orei 14:00, a plecat din nou catre Braila.
        Astfel, in jurul orei 17:00, inculpatul conducea autoturismul cu numarul B-01-LJO pe DN 11A. Ajungand la Km 21+400 m, pe raza comunei Cotofanesti, jud.Bacau, in dreptul scolii generale din localitate, datorita neatentiei si a unei depasiri neregulamentare a intrat pe contrasens si ulterior a iesit in afara partii carosabile, lovind pe numita … care se deplasa pe marginea strazii.
        In urma cercetarilor efectuate la fata locului s-a stabilit ca, portiunea de carosabil pe care s-a produs accidentul nu prezenta urme de franare sau derapare, carosabilul era uscat, usoara rampa spre Adj ud, este in curba periculoasa la dreapta semnalizata cu indicatoare de avertizare, marcata cu marcaj longitudinal continuu si marcaje continue de delimitare a partii carosabile.
        Autoturismul implicat in accident este marca Ford Focus cu numarul B-01-LJO si este proprietatea BCR LEASING IFN S.A. Bucuresti, utilizator fiind …….., unde inculpatul lucreaza ca si conducator auto. Autoturismul avea polita de asigurare RCA valabila pana la data de 23.09.2010, nefiind asigurat la data producerii accidentului.
        Inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest marca „drager printer", rezultatul fiind negativ (f.7 d.u.p.) si conform buletinului de analiza alcoolemie nr. 3289-3290 din 25.10.2010, rezultatul a fost tot negativ (fl.9 d.u.p.).
        Persoanele aflate in autoturism, respectiv …….. si ……. au suferit leziuni corporale, fiind transportati la Spitalul Municipal Onesti pentru investigatii medicale, insa nu a fost necesara internarea, iar cele doua parti vatamate au declarat ulterior ca nu poseda certificate medico-legale, nu depun plangere si nici nu au pretentii civile in cauza (fl.33,34 d.u.p.).
        Conform raportului de constatare medico-legala nr. S 156/110/A4 din 22.10.2010, S.M.L. Bacau, moartea numitei ………, in varsta de 65 de ani a fost violenta si s-a datorat stopului cardio respirator instalat dupa multiple fracturi costale, coloana si bazin, rupturi viscerale multiple si hemoragie interna, consecutive unui politraumatism prin accident de circulatie rutiera, leziunile externe si interne avand legatura de cauzalitate directa cu decesul (fl.39 d.u.p.).
        De asemenea, victima nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice la data producerii evenimentului rutier.
        In cauza s-a dispus si efectuarea unei expertize tehnice si conform raportului de expertiza din 29.11.2010 (f.50-55 d.u.p.), s-a concluzionat ca locul impactului dintre pieton si autoturism se afla in afara carosabilului, pe acostamentul sensului de mers Adjud-Onesti, victima aflandu-se pe traiectoria de iesire in decor a autoturismului de pe carosabil spre stanga, iar viteza de deplasare a autoturismului, anterior impactului, a fost de 78 Km/h, desi era in localitate.
        Victima, ca pozitie de deplasare pe acostamentul din stanga sensului spre Adj ud, se deplasa regulamentar si nu avea cum anticipa pericolul, neavand posibilitatea de a evita accidentul.
        Conducatorul autoturismului putea cu siguranta evita crearea conditiilor de accident daca respecta semnificatia marcajului longitudinal continuu, viteza de deplasare in localitate si nu se angaja in efectuarea manevrei de depasire fara o asigurare corespunzatoare pentru circulatia din sens invers.
        Fapta este confirmata si de martorii ……, …….., …… si …… (fl.33-38 d.u.p.).
        Coroborand declaratiile martorilor oculari cu concluziile raportului de expertiza tehnica si declaratiile inculpatului care constant a recunoscut comiterea faptei, instanta retine ca in drept, fapta inculpatului …… de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, fara a respecta dispozitiile legale referitoare la marcajul longitudinal continuuu, viteza de deplasare in localitate si depasire si de intra in coliziune cu un alt autovehicul care se deplasa regulamentar , in urma impactului victima decedand, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de „ucidere din culpa”, prevazuta si pedepsita de art.178 alin.1, 2 Cod penal.
        Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu vinovatie, sub forma culpei simple, acesta  nu a prevazut rezultatul faptei sale, desi putea si trebuia sa-l prevada.
        Astfel, prin comportamentul sau imprudent in trafic inculpatul a incalcat prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002 modif. prin Legea nr. 49/2006.
        Fiind administrate probe concludente si pertinente in cauza din care rezulta vinovatia inculpatului in savarsirea infractiunii  deduse judecatii, instanta va dispune condamnarea acestuia.
        La individualizarea in concret a pedepsei, data fiind manifestarea de vointa a inculpatului in sensul recunoasterii in totalitate a faptei, se va da eficienta si dispozitiilor art. 321/1 al. 7 Cod procedura penala, in sensul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsa.
        La individualizarea cuantumului pedepsei, vor fi avute in vedere criteriile enumerate de art.72 Cod penal, si anume: limitele de pedeapsa, circumstantele reale si personale, gradul de pericol social concret al faptei savarsite, determinat de modul de producere, cat si de importanta valorilor sociale incalcate si urmarea produsa cat si persoana inculpatului.
        Astfel, uciderea din culpa este o fapta cu un pericol social generic ridicat, valoarea sociala careia i s-a adus o atingere fiind cea mai importanta din Codul penal romanesc,respectiv viata individului.
        Inculpatul este tanar si necunoscut cu antecedente penale, pe parcursul procesului penal a avut o buna conduita, a manifestat sinceritate, s-a prezentat in mod constant la solicitarea organelor judiciare si a regretat cu sinceritate comiterea faptei.
        Ca urmare, instanta se va orienta spre aplicarea unei pedepse privative de libertate mai blande.
        In baza art. 71 Cod penal, i se va aplica si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II - a si litera b Cod penal.
        In raport de cuantumul pedepsei ce i se va aplica, de lipsa antecedentelor penale si persoana inculpatului, instanta apreciaza ca scopul acesteia poate fi atins si fara executare.
        In consecinta, in baza art. 81 Cod penal, se va dispune suspendarea conditionata pe durata termenului de incercare.
        In temeiul art. 71 al. 5 Cod penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei se va suspenda si executarea pedepselor accesorii.
        In baza art. 359 Cod procedura penala i se va atrage atentia asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii
        In ceea ce priveste latura civila a cauzei, mostenitorii victimei, ……., …., …, ….. s-au constituit pati civile cu suma de 11964,59 lei despagubiri materiale, reprezentand cheltuieli de inmormantare si pomenile de 9 zile, 3 saptamani, 40 zile si 6 luni si cate 70000 lei daune morale.
        De asemanea, ….. a mai solicitat suma de 539,96 euro reprezentand plata biletului de avion pentru venirea din Italia in Romania, pentru a participa la inmormantare, iar ….. si ….. suma de 1211,27 lei reprezentand tot cheltuieli de transport.
        Asa cum s-a aratat si anterior, instanta va retine ca inculpatul a savarsit o fapta ilicita, in sensul ca a suprimat viata unei persoane, ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie pe drumurile publice, producand un prejudiciu moral si material partilor vatamate, respectiv sotul supravietuitor si copiii victimei.
        Analizand probatoriul cauzei prin raportare la solutia din latura penala si la criteriile si elementele ce au stat la baza acesteia, instanta constata ca partile civile au suferit prejudicii materiale certe, actuale si inca neacoperite, constand in contravaloarea cheltuielilor de inmormantare precum si a obiceiurilor crestinesti realizate pana in prezent pentru sotia respectiv mama decedata.
        Analizand inscrisurile depuse la dosar(f.20-48) prin coroborare cu declaratiile martorilor audiati pe latura civila instanta constata ca prejudiciile materiale, in raport de evaluarile facute de catre partile civile contand in cheltuieli de inmormantare si pomeni ulterioare au fost in totalitate dovedite.
        Martorii ….(fila 69 dosar inst.), …… (fila 70 dosar inst.) au aratat ca la pomana de la inmormantare si ritualurile ulterioare s-a cheltuit in jur de 13000-14000 lei.
        De alt fel in ceea ce priveste valoarea totala a acestor cheltuieli, instanta constata ca exista documente justificative existente la f. 20-48.
        Asadar, se va avea in vedere ca inscrisurile depuse la dosar referitoare la cheltuielile cu serviciile funerare si cele de la pomenile ulterioare se coroboreaza in mod armonios cu depozitiile martorilor directi si tinand seama si de criteriul echitatii dar si de obiceiul locului apreciaza ca suma de 11964,59 lei se impune cu prisosinta a fi acordata, cheltuielile fiind dovedite prin probele administrate.
        De asemenea, se va retine ca partea civila ……, a suferit un prejudiciu material constand in cheltuieli efectuate cu deplasarea sa si a sotiei din Italia la Bucuresti pentru a participa la inmormantare , in suma de 539,96 euro.
        Aceste cheltuieli au fost dovedite prin inscrisul depus la f.-49 doar instanta.
        Partile civile ….. si ….. nu au facut dovada cheltuielilor de transport.
        Pe cale de consecinta cerea partilor civile cu privire la despagubirile materiale va fi admisa in parte.
        De asemenea, prejudiciul moral suferit de catre partile civile, este evident. Practic, accidentul in care a decedat victima ….. reprezinta o adevarata tragedie care a marcat pentru tot restul vietii pe sot si copii.
        Disparitia prematura si intempestiva a victimei, in varsta de 65 ani, persoana inca activa si liantul familiei, reprezinta motiv de durere si tristete pentru partile civile.
        Desi, spre deosebire de alte legislatii, nu exista criterii absolute pentru cuantificarea prejudiciului moral suferit de catre partile civile, instanta apreciaza ca un criteriu orientativ este gravitatea prejudiciului moral. Acesta este cu atat mai grav cu cat valoarea lezata are o importanta mai mare pentru partile vatamate.
        Procesul de comensurare a daunelor morale este guvernat de criteriul echitatii care exprima cerinta ca indemnizatia sa reprezinte o justa si integrala dezdaunare a partii vatamate.
        In termenii Conventiei Europene a Drepturilor Omului acest criteriu se traduce prin necesitatea ca partea vatamata sa primeasca o satisfactie echitabila pentru prejudicial moral suferit.
        In acest sens, vazand si principiul echitatii, instanta va admite, in parte, cererea partilor civile si le  va acorda daune morale in cuantum de cate 25000 lei pentru fiecare .
        Cum la data producerii accidentului autoturismul condus de inculpat nu avea asigurarea de raspundere civila, in cauza a fost introdus in calitate de parte responsabila civilmente Fondul de protectie a Victimelor Strazii Bucuresti.
        Scopul constituirii Fondului de protectie a victimelor strazii este, potrivit dispozitiilor art. 251 alin. (10) lit. b) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, intre altele, acela de a despagubi persoanele pagubite prin accidente de vehicule, "daca autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau nu era asigurat pentru raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, cu toate ca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, proprietarul acestuia avea obligatia sa incheie o astfel de asigurare".
        Normele privind Fondul de protectie a victimelor strazii, adoptate in temeiul Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 1/2008, cu modificarile ulterioare, prevad: in art. 3 alin. (1), ca Fondul acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, daca vehiculul care a provocat accidentul a ramas neidentificat ori nu era asigurat pentru raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu toate ca legea prevedea obligativitatea asigurarii; in art. 3 alin. (3), ca in cazul in care pentru vehiculul care a provocat accidentul nu a fost indeplinita obligatia de a incheia asigurarea R.C.A., "Fondul acorda persoanelor prejudiciate despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese"; iar in art. 3 alin. (4) teza I, ca "Fondul intervine ca garant pentru respectarea obligatiei de despagubire fara insa a putea opune persoanelor pagubite beneficiul de discutiune in raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului".
        Aceleasi norme reglementeaza, in acord cu art. 10 din Directiva 2009/103/CE, procedura prin care Fondul acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, pe baza unei cereri de despagubire - procedura ce constituie regula in materia despagubirii persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, provocate fie de un vehicul neidentificat, fie de un vehicul pentru care nu a fost indeplinita obligatia de asigurare.
        Nici legislatia comunitara, nici dreptul intern nu exclud insa posibilitatea valorificarii drepturilor persoanelor pagubite prin accidente de vehicule in raport cu Fondul de protectie a victimelor strazii pe calea actiunii in justitie. In acest caz, Normele privind Fondul de protectie a victimelor strazii prevad: in art. 11 alin. (1), ca drepturile persoanelor pagubite prin accidente de vehicule supuse inmatricularii, in care autorul a ramas neidentificat sau vehiculul nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, se exercita impotriva Fondului; in art. 11 alin. (2), ca "persoanele prejudiciate care au inaintat actiune in justitie impotriva persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului vor fi despagubite de Fond in baza hotararii judecatoresti", Fondul avand "legitimare procesuala pasiva, in calitate de garant al obligatiei de despagubire, in limitele si in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare"; iar in art. 13 teza I, ca "dupa plata despagubirilor, Fondul se subroga in drepturile persoanelor prejudiciate".
        In ipoteza in care accidentul a fost provocat de un vehicul ce nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, drepturile persoanei pagubite pot fi valorificate prin exercitarea actiunii civile alaturate actiunii penale in cadrul procesului penal.
        In conformitate cu dispozitiile art. 14 alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala, actiunea civila, care poate fi alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal prin constituirea persoanei vatamate ca parte civila, are ca obiect tragerea la raspundere civila a inculpatului si a partii responsabile civilmente, iar potrivit art. 24 alin. 3 din acelasi Cod, persoana chemata in procesul penal sa raspunda, potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului sau inculpatului se numeste parte responsabila civilmente.
        Or, in raport cu dispozitiile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor adoptate in temeiul acestei legi, Fondul de protectie a victimelor strazii este persoana chemata sa raspunda, potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta inculpatului, autor al accidentului, in ipoteza in care vehiculul nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule si, in consecinta, in aceasta ipoteza, Fondul are calitatea de parte responsabila civilmente.
        Raspunderea civila a Fondului de protectie a victimelor strazii, ca parte responsabila civilmente, este insa guvernata de regulile speciale cuprinse in dispozitiile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor adoptate in temeiul acesteia, dispozitii care transpun legislatia comunitara, urmaresc obiectivul inscris in preambulul Directivei 2009/103/CE ca victima sa nu ramana nedespagubita in cazul in care vehiculul care a provocat accidentul nu este asigurat (pct. 14) si pornesc de la ideea, reflectata in preambulul aceleiasi directive, ca, in cazul unui accident cauzat de un vehicul neasigurat, organismul care despagubeste victimele accidentelor cauzate de vehicule neasigurate are o pozitie mai buna decat victima la intentarea unei actiuni impotriva partii responsabile (pct. 18). In acest sens, Normele privind Fondul de protectie a victimelor strazii stabilesc, in art. 11 alin. (1) si (2), ca drepturile persoanelor prejudiciate se exercita impotriva Fondului si ca aceste persoane vor fi despagubite de Fond in baza hotararii judecatoresti, iar in art. 13 ca, dupa plata despagubirilor, Fondul se subroga in drepturile persoanelor prejudiciate, persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului avand obligatia sa ramburseze Fondului despagubirile platite. Normele invocate conduc la concluzia ca Fondul va putea fi obligat, singur, la plata despagubirilor, iar dupa plata acestora se va subroga in drepturile persoanelor prejudiciate, indreptandu-se impotriva inculpatului, autor al accidentului, pentru recuperarea despagubirilor achitate.
        Prin urmare, solutionand actiunea civila alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal, instanta de judecata, prin hotararea judecatoreasca, a obliga Fondul, singur, iar nu in solidar cu inculpatul, autor al accidentului, la plata despagubirilor pentru prejudiciile produse prin accident
        In acest sens s-a pronuntat si ICCJ prin RIL nr.3/2010.
        Fiind intrunite si celelalte conditiile ale raspunderii civile delictuale prevazute de art. 998-999 Cod civil (fapta ilicita a inculpatului si legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu), in baza art. 14 si art. 346 Cod pr. pen. instanta va admite in parte actiunea civila si in temeiul art. 25/1 din Legea 32/2000, va obliga fondul potrivit prevederilor aratate mai sus, sa achite despagubiri materiale si morale catre partile civile in cuantumul precizat mai sus.
        Pe de alta parte, asiguratorul de raspundere civila nu poate fi tinut sa raspunda pentru cheltuielile judiciare la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducatorul auto in procesul penal.
        Asa fiind, in baza art. 191alin.1 Cod pr. penala va fi obligat inculpatul la cheltuieli judiciare catre stat, constatandu-se ca pe toata perioada procesului penal acesta a fost asistat de avocat ales.
        Acelasi criteriu al culpei procesuale va sta la baza obligarii inculpatului in temeiul art. 193 al.1 Cod pr. penala sa achite cheltuieli judiciare partii civile …., reprezentand onorariu de avocat.
        Pentru aceste motive,
        In numele legii,
        H O T A R A S T E:
        
        In baza art. 178 al. 1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 320/1 al. 7 Cod procedura penala, pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, condamna pe inculpatul ……, fiul lui …. si ……., nascut la data de …… in ……., cu acelasi domiciliu, …….., studii ….., muncitor necunoscut cu antecedente penale, CNP – ……. la o pedeapsa de 1 (un) an si 7 (sapte) luni inchisoare
        In baza art. 71 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 litera a teza a II-a si lit. b Cod penal.
        In baza art. 81 Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata termenului de incercare de 3 ani si 7 luni.
        In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei suspenda si executarea pedepselor accesorii.
        In baza art. 359 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.
        Admite in parte cererile partilor civile.
        In baza art. 25/1 din Legea nr. 32/2000, art. 11 alin 1 din normele privind Fondul de Protectie a victimelor strazii, art. 14 Cod pr. pen, art. 998 Cod civil, obliga pe partea responsabila civilmente Fondul de protectie a victimelor strazii la plata despagubirilor civile dupa cum urmeaza:
        - la plata  sumei de 11964,59 lei despagubiri civile catre partile civile ……, ……, …….., ….. reprezentand daune materiale (cheltuieli de inmormantare si pomenile ulterioare).
        - la plata echivalentului in lei la data executarii a sumei de 539,96 euro catre partea civila ……, reprezentand despagubiri materiale.
        - la plata sumei de cate 25000 lei, reprezentand daune morale catre partile civile …., ….., ….., ….
        In baza art. 193 al. 1, Cod pr. pen.obliga inculpatul la plata sumei de 1200 lei cheltuieli judiciare catre partea civila ……..
        In baza art. 191 al. 1 Cod procedura penala, obliga inculpatul la 400 lei, lei cheltuieli judiciare catre stat.
        Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru inculpat, partea responsabila civilmente ……. si de la comunicare pentru celelalte parti.
        Pronuntata in sedinta publica, azi 03.10.2011.
        
        
        PRESEDINTE                                                                                   GREFIER
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        



1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006