InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art. 180 CP

(Sentinta penala nr. 624 din data de 01.11.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
.
Dosar nr. 121/270/2011                                                                       art. 180 C.p.

SENTINTA PENALA NR. 624
Sedinta publica de la 01.11.2011
Completul compus din:
PRESEDINTE …….
Grefier ……

Ministerul public a fost reprezentat de procuror ……

     Pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatilor …., ….., …. trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 alin. 2 cod penal.
      Dezbaterile in cauza de fata s-au desfasurat in data de 27.10.2011, cand din lipsa de timp pentru deliberare s-a amanat cauza pentru termenul de astazi, au fost consemnate in incheierea de la acea data si care face parte integranta din prezenta hotarare.

INSTANTA,

      Deliberand asupra cauzei penale de fata;
      Prin rechizitoriul nr. 2164/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti, inregistrat sub nr.121/270/2011 au fost trimisi in judecata inculpatii …, fiul lui …. si ….., nascut la …. in …., cu acelasi domiciliu, 10 clase, taximetrist, fara antecedente penale, CNP …..,  ……, fiul lui ….si …, nascut la .. in …, domiciliat in …., opt clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP ….., …., fiul lui … si …, nascut la data de … in …., domiciliat in ….., fara ocupatie, fara antecedente penale , CNP …… pentru savarsirea infractiunii de „ lovire sau alte violente” prev. de art 180 alin 2 cod pen.
      In actul de sesizare al instantei s-a retinut ca in ziua de 14.08.2010 cei trei inculpati s-au intalnit la barul ..  …., iar inculpatul …. ar fi cerut explicatii lui … in legatura cu o stare conflictuala preexistenta.
      Organele de urmarire penala au retinut faptul ca intre cei doi ar fi avut loc un schimb de cuvinte injurioase dupa care au urmat loviri reciproce iar la un moment dat a intervenit si cel de-al treilea inculpat, …...
      In continuare se arata ca cei trei inculpati s-au lovit cu pumnii si picioarele, cu totii suferind leziuni ce au necesitat pentru vindecare pana in 20 de zile. Potrivit certificatelor medico legale …. a avut nevoie de 17-18 zile de ingrijiri medicale, la fel …., iar pentru …… au fost necesare un numar de 14-15 zile.
      In cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu: in cursul urmaririi penale plangerile si declaratiile partilor vatamate, certificatele medico-legale eliberate de Cabinetul medico-legal …., declaratiile martorilor ….., …, ……, ….., …..; declaratiile inculpatilor …. si ……; in cursul judecatii : declaratie parte vatamata, declaratie inculpat, declaratii testimoniale.
      Inculpatul parte vatamata …… a fost prezent in instanta la fiecare termen de judecata fiind asistat de aparator ales.
      Inculpatii parte vatamata … si …. au fost prezenti la un singur termen de judecata in fata instantei.
      Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
      In data de 14.08.2010 inculpatul parte vatamata ….. s-a deplasat la barul ….  din .. unde s-a intalnit cu fratii … si …….
      Din declaratia martorului .. rezulta ca cei trei sunt in relatii de dusmanie in timp ce martorul …. a declarat ca …. a fost cel care l-a abordat pe …. dupa care a inceput sa-i adreseze cuvinte injurioase.
      Martorul …. a aratat ca intr-o prima faza s-au lovit reciproc …..si ….. dupa care a intervenit si ….
      Martorul … a declarat ca a vazut doua persoane de inaltime diferita, tineri pana in 30 de ani care il loveau pe …. in timp ce era cazut la pamant, iar unul ar fi strigat la un moment dat catre celalalt „ lasa-l ca l-am facut”. Martorul a mentionat ca cei doi il loveau pe ….. cu pumnii, acesta fiind plin de sange pe camasa, avea camasa rupta.
      Potrivit certificatelor medico legale existente la dosarul cauzei ( nr. 395/A1/2010- fl. 16, 399/A1/2010, 400/A1/2010- fl.36 dosar parchet) cele trei persoane implicate in conflict au suferit leziuni avand nevoie de ingrijiri medicale, dupa cum urmeaza: ….: 17-18 zile de ingrijiri medicale, ….. : 17-18 zile de ingrijiri medicale, …. 14-15 zile de ingrijiri medicale.
      … a fost internat in Spitalul ….. in perioada 14-16.08.2010.
      In drept fapta celor trei inculpati care s-au lovit in mod reciproc cauzand leziuni ce au necesitat pentru vindecare pana in 20 de zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de „ lovire sau alte acte de violenta” prev. de art. 180 alin 2 cod pen.
      Instanta va retine pentru fiecare inculpat forma de vinovatie a intentiei directe prevazuta de art. 19 cod pen.
     La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere criteriile generale prev. de art. 72 cod pen. : dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savarsite, persoana inculpatilor urmand a aplica pedeapsa inchisorii orientata spre minimul special.
      Pentru inculpatul …… instanta va retine circumstanta atenuanta legala a provocarii prevazuta de art. 73 lit. b cod pen, urmand a cobori pedeapsa sub minimul special prevazut de lege potrivit art. 76 lit. e cod pen.. Asa cum rezulta din considerentele mai sus mentionate, inculpatul …. a fost cea care l-a abordat pe ….., adresandu-i cuvinte injurioase. Instanta apreciaza ca …. a savarsit infractiunea dedusa judecatii sub stapanirea unei puternice tulburari determinata de o provocare din partea lui …….
      In baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.
      Avand in vedere persoana inculpatilor, infractori primari aflati la prima abatere infractionala, instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei prevazut de art. 52 cod pen. poate fi atins si fara executare in regim de detentie, urmand a aplica dispozitiile art. 81 cod pen.
      In baza art. 81 Cod penal va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare compus din durata fixa de 2 ani plus pedeapsa ce va fi aplicata prin prezenta, stabilit in conditiile art. 82 cod penal.
     In baza art. 359 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.
     Sub aspectul laturii civile.
     Partile vatamate ….. si ….. nu s-au constituit parti civile in cauza.
     Partea vatamata ….. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1.500 lei daune materiale reprezentand contravaloare lantisor, telefon si 10.000 lei daune morale.
     Fata de probele administrate in cauza, instanta apreciaza cererea partii vatamate  ca fiind partial intemeiata.
     Astfel, martorii audiati ….., …….. au aratat ca au cunostinta de faptul ca partea vatamata si-a pierdut bunurile imediat dupa conflict, sursa de informare fiind chiar partea vatamata.
     In conditiile in care sub aspectul daunelor materiale singurele probe sunt aceste declaratii testimoniale, probe indirecte, instanta apreciaza ca nu exista certitudine ca telefonul si lantisorul ar fi fost sustrase de fratii ……, motiv pentru care nu va acorda aceste daune materiale.
     Instanta apreciaza ca in cauza nu sunt intrunite cerintele raspunderii civile delictuale sub aspectul elementelor sale: fapta ilicita, culpa delictuala.
     In ceea ce priveste daunele morale, instanta apreciaza ca acestea sunt justificate, insa intr-un cuantum mult diminuat fata de cel solicitat de partea vatamata …...
     Daunele morale sunt cele care rezulta din vatamarea unui drept nepatrimonial sau interes personal nepatrimonial, acestea nefiind susceptibile de evaluare baneasca. Desi nu exista o reglementare legala privind evaluarea si stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial, instanta trebuie sa raporteze aceasta evaluare la o serie de criterii deprinse din jurisprudenta cum ar fi: consecintele negative suferite de cel in cauza pe plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori sau intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii de catre cei prejudiciati.
     Instanta a apreciat cuantumul prejudiciului moral, in functie de circumstantele concrete ale cazului pendinte, intrucat acesta nu poate fi stabilit prin rigori   abstracte stricte, din moment ce el difera de la persoana la persoana.
De aceea, nici Curtea Europeana (Hotararea din 29 martie 2000, Rotaru contra Romaniei - Hotararea din 29 aprilie 2002, Prety c. Regatul Unit; - Hotararea din 9 noiembrie 2010, in cauzele conexate C-92/09, C-93/09, Volker und Markus Schecke GbR (C-92/09) si Hartmut Eifert (C-93/09) c/ Land Hessen , atunci cand acorda despagubiri  morale nu opereaza cu criterii de evaluare prestabilite, ci judeca in echitate.
     Or, judecand in echitate, se constata ca suma de 1000 lei la care urmeaza a fi obligati in solidar cei doi inculpati, titlu de despagubiri pentru prejudiciul moral suferit este suficienta pentru a oferi o reparatie completa pentru atingerea adusa onoarei, reputatiei si persoanei partii vatamate, atat in ceea ce priveste viata sa privata cat si cea sociala.
     La stabilirea acestui cuantum instanta a avut in vedere si faptul ca …. a fost implicat efectiv in conflict, lovind la randul sau pe cei doi frati …..
     Din declaratiile testimoniale, certificatul medico legal depus la dosarul cauzei rezulta ca prin loviturile aplicate de inculpatii …., acestia au produs nu numai suferinte fizice dar si morale care se impun a fi reparate.
      In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998 cod civ., 1003 cod civ. va  admite in parte cererea privind despagubirile materiale solicitate de partea vatamata ….. si va obliga in solidar  inculpatii ……,. …… .la plata daunelor morale in suma de 1000 lei catre partea vatamata.
      Va lua act ca partile vatamate …., …. nu se constituie parti civile in cauza.
      In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen., art. 313 alin 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii va obliga in solidar  inculpatii …., …. la plata despagubirilor civile in suma de 416,36 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata …… catre Spitalul …
      In baza art. 191 alin 1, 3 cod proc. pen. va obliga inculpatii …., …., ….. la plata cheltuielilor judiciare catre stat, in suma de cate 70 lei fiecare.
     
     PENTRU ACESTE MOTIVE,
     IN NUMELE LEGII,
     HOTARASTE,
     
In baza art. 180 alin. 2 cod pen. cu aplicarea art. 73 lit. b cod pen., art. 76 lit. e teza I cod pen. condamna pe inculpatul …, fiul lui ….si .., nascut la …. in .…, cu acelasi domiciliu, 10 clase, taximetrist, fara antecedente penale, CNP 1…. la pedeapsa inchisorii de 1 luna pentru savarsirea infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta”.
      In baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.
      In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si o luna,  stabilit in conditiile art. 82 cod pen.
      In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei  suspenda si executarea pedepselor accesorii.
      In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.
     In baza art. 180 alin 2 cod pen. condamna pe inculpatul ….., fiul lui …. si …, nascut la ….. in …, domiciliat in …., opt clase, fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP ….. la pedeapsa inchisorii de 3 luni pentru savarsirea infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta”.
      In baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.
      In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si trei luni,  stabilit in conditiile art. 82 cod pen.
      In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei  suspenda si executarea pedepselor accesorii.
     In baza art. 180 alin 2 cod pen. condamna pe inculpatul ….., fiul lui … si ….., nascut la data de …. in ….., domiciliat in ….., fara ocupatie, fara antecedente penale, CNP ….., la pedeapsa inchisorii de 3 luni pentru savarsirea infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta”.
      In baza art. 71 Cod penal aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „ a „ teza a doua si  litera „ b „Cod penal.
      In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 2 ani si trei luni,  stabilit in conditiile art 82 cod pen.
      In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei  suspenda si executarea pedepselor accesorii.
      In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art 998 cod civ., 1003 cod civ.  admite in parte cererea privind despagubirile materiale solicitate de partea vatamata …. si obliga in solidar  inculpatii …., …. la plata daunelor morale in suma de 1000 lei catre partea vatamata.
      Ia act ca partile vatamate …, …… nu se constituie parti civile in cauza.
      In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. , art 313 alin 1 din legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii obliga in solidar  inculpatii ….., …..la plata despagubirilor civile in suma de 416,36 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare pentru partea vatamata …. catre Spitalul …..
      In baza art. 191 alin 1, 3 cod proc. pen. obliga inculpatii …., ………, …. la plata cheltuielilor judiciare catre stat, in suma de cate 70 lei fiecare.
      Cu recurs in 10 zile de la comunicare pentru toate partile.
      Pronuntata in sedinta publica, azi 01.11.2011.
      
      PRESEDINTE,                                                                       GREFIER,
      




     
     





ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr.121/270/2011                                             

INCHEIERE
Camera de Consiliu din 02.11.2011
Desfasurata la sediul instantei
Complet format din:
Presedinte – …
Grefier – …

Ministerul Public reprezentat de procuror ..

La ordine a venit spre solutionare din oficiu modificare actului procesual din cuprinsul sentintei penale nr. 624/01.11.2011, pronuntate in dosarul nr. 121/270/2011  al Judecatoriei Onesti.
Fara citare parti.

I N S T A N T A

     Prin sentinta penala nr. 624/01.11.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti s-a dispus condamnarea inculpatilor …, fiul lui …. si …., nascut la ….. la pedeapsa inchisorii de 1 luna, ….., fiul lui …. si ……, nascut la ….. la pedeapsa inchisorii de 3 luni si ……., fiul lui …. si …., nascut la data de 3….. toti pentru savarsirea infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta” cu aplicarea prevederilor art. 81 cod penal.
      In baza art. 359 Cod procedura penala s-a atras atentia inculpatului …… dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii insa instanta a omis sa atraga atentia inculpatilor …. si …. in baza art. 359 cod procedura penala asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.
Avand in vedere dispozitiile art. 194 cod procedura  penala, instanta va dispune din oficiu modificarea dispozitivului sentintei penale nr. 624/2011 in sensul ca se va mentiona “ In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatilor …… si …. asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.”.


D I S P U N E


       In baza art. 194 cod procedura penala dispune din oficiu modificarea dispozitivului sentintei penale nr. 624/01.11.2011 in sensul ca se va mentiona “ In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatilor … si ….. asupra dispozitiilor art. 83 cod penal privind revocarea suspendarii.”.
Cu recurs in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 02.11.2011.
Presedinte,                                                                                            Grefier,










7


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011