InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Infractiunea de conducere pe drumuri publice cu permisul suspendat

(Sentinta penala nr. 126 din data de 06.03.2013 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Deliberand asupra cauzei penale privindu-1 pe inculpatul V. C. trimis in judecata in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism avand permisul de conducere suspendat, prevazuta si pedepsita de dispozitiile art. 86 alin. 2 din OuG nr. 195/2002 republicata, constata urmatoarele:
Prin Rechizitoriul nr. .../P/... din data de ... al Parchetului de pe langa Judecatoria ..., inregistrat pe rolul acestei instante la data de ... sub nr. .../260/..., s-a retinut ca, in data de ..., in jurul orei 12.50, un echipaj de politie a surprins in trafic, pe strada ... din municipiul ..., pe numitul V. C. care conducea autourismul marca Volkswagen Golf cu nr. de inmatriculare BC ..., avand permisul de conducere suspendat.
In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca, la data de ..., ora 12.50, un echipaj de politie aflat in serviciul de patrulare pe strada ... din ... a oprit regulamentar autoturismul marca Volkswagen Golf cu nr. de inmatriculare BC ..., conducatorul autoturismului fiind identificat in persoana inculpatului V.C.. Acesta a prezentat documentele personale si permisul de conducere, in urma verificarilor stabilindu-se ca inculpatul nu mai avea dreptul de a conduce autovehicule din data de ... intrucat, la acea data, a fost surprins in trafic in timp ce conducea un autoturism pe un drum public, fiind sub influenta bauturilor alcoolice si a refuzat recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.
In urma analizarii probei de sange, prin buletinul de analiza nr. ... din data de ..., s-a stabilit ca la data surprinderii in flagrant din data de ..., inculpatul avea o alcoolemie de 0,15 gr. %o.
In urma verificarilor efectuate in baya de date a Politiei Romane, s-a stabilit ca inculpatul avea permisul de conducere suspendat.
Se arata ca inculpatul a recunoscut nuantat fapta, in sensul ca a condus la data de ... autoturismul marca Volkswagen Golf cu nr. de inmatriculare BC ... insa a aratat ca nu a cunoscut faptul ca are dreptul de a conduce suspendat si mai mult decat atat nici nu i-a fost retinut permisul de conducere care a ramas asupra sa.
S-a retinut in actul de sesizare a instantei ca aceasta aparare nu poate fi primita intrucat imprejurarea ca nu i-a fost retinut permisul de conducere la data de ... (data savarsirii infractiunii prevazute de art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002 republicata) s-a datorat tot actiunii culpabile a inculpatului, in sensul ca acesta nu avea asupra sa nici un act de identitate asupra sa (sau avandu-le, a refuzat sa le predea), astfel cum s-a consemnat in procesul verbal de surprindere in flagrant, fiind instiintat in acest sens ca are obligatia sa predea organelor de politie, pana la data de ..., permisul de conducere, instiintare pe care a refuzat sa
o semneze, in aceleasi conditii in care refuzase la momentul respectiv sa semneze si rezultatul alcooltestului desi acesta relevase prezenta alcoolului, imprejurarea ca, in astfel de conditii, permisul de conducere a ramas asupra invinuitului, nu este de natura a impiedica operarea in sistemul evidentelor auto privind starea de retinere - suspendare a permisului auto si nici nu confera inculpatului sa conduca autoturisme pe drumurile publice pana la momentul intrarii organelor de politie in posesia faptica a permisului de conducere al acestuia.
Se apreciaza, de asemenea ca inculpatul ar fi trebuit sa cunoasca, chiar si in conditiile in care apararea sa ar fi veridica - in sensul ca nu i s-ar fi adus la cunostinta obligativitatea predarii permisului de conducere - ca avea obligatia legala a predarii permisului de conducere, precum si dispozitiile art. 111 alin. 1 lit. b si alin. 3 din OuG nr. 195/2002, potrivit carora, in cazul savarsirii infractiunii prevazute de art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002 (fapta cu privire la care inculpatului i s-a adus la cunostinta inceperea urmaririi penale anterior savarsirii faptei din ...) se retine permisul de conducere, eliberandu-se o dovada fara drept de circulatie. Or, in astfel de conditii, se concluzioneaza in Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria ..., oricum inculpatul nu mai avea dreptul legal de a conduce fiind irelevant daca acesta a predat sau nu permisul de conducere (cu atat mai mult cu cat nepredarea permisului s-a datorat faptei sale culpabile).
In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba:
- procesul - verbal de sesizare din oficiu (f. 3 dosar urmarire penala);
- procesul - verbal din data de ... de surprindere in flagrant (f. 4 dosar urmarire penala);
- printer alcooltest din data de ..., ora 12.54 (f. 5 dosar urmarire penala);
- buletin de examinare clinica (f. 6 dosar urmarire penala);
- proces verbal de prelevare (f. 7 dosar urmarire penala);
- buletin de analiza toxicologica nr. ... din ... (f. 8 dosar urmarire penala);
- fisa de evidenta auto pentru inculpatul V.C. (f. 9 dosar urmarire penala);
- instiintare din data de ... privind obligatia inculpatului de a preda permisul de conducere pana la data de ... (f. 10 dosar urmarire penala);
- declaratia martorului O.D.(f. 12 dosar urmarire penala);
- declaratiile inculpatului date in calitate de invinuit (f. 13-19 dosar urmarire penala).
In cadrul cercetarii judecatoresti au fost audiati inculpatul (fila 12 dosar instanta), martorul din rechizitoriu O.D. (fila 27). S-a incuviintat si administrat de instanta, la cererea inculpatului, proba cu declaratia martorului A.CV.(fila 60).
La solicitarea instaneti s-a comunicat la dosarul cauzei fisa cu antecedentele penale ale inculpatului V.C. (f. 33). De asemenea, au fost solicitate si comunicate la dosar relatii de la IPJ ... - Serviciu Rutier cu privire
la documentatia care a stat la baza suspendarii permisului de conducere al inculpatului, respectiv precizari: daca a fost retinut permisul de conducere al inculpatului V.C. sau suspendat dreptul acestuia de a conduce, actul prin care s-a dispus retinerea sau suspendarea, data acestui act, daca inculpatul a fost instiintat cu privire la masura retinerii sau suspendarii (f. 42-47, 54-57).
in vederea consultarii a fost atasat, la dosarul cauzei, dosarul penal nr. .../260/... al Judecatoriei Moinesti avand ca obiect „ infractiunea de refuz de recoltare probe biologice „ prevazuta de dipozitiile art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002 republicata.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In data de ..., un echipaj de politie a oprit regulamentar autoturismul marca Volkswagen Golf cu nr. de inmatriculare BC ..., conducatorul autoturismului fiind identificat in persoana inculpatului V.C. Acesta a prezentat documentele personale si permisul de conducere categoriile BE, CE, nr. .../....
Din verificarile efectuate in baza de date DEPABD a reiesit faptul ca inculpatul V.C. avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat din data de ..., in baza art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002 republicata. De asemenea, inculpatul a fost testat cu aparatul alcooltest din dotarea politiei, rezultand o concentratie de 0,11 mg/l alcool pur, asfel cum rezulta din printer alcooltest existent la dosarul de urmarire penala. Condus la Spitalul Municipal de Urgenta ... i s-a recoltat o proba biologica de sange, conform buletinului de analiza toxicologica - alcoolemie nr. ... din ... (fila 8 din dosarul de urmarire penala) rezultatul fiind de 0,15 gr %o.
Aceste aspecte rezulta din procesul verbal intocmit de organele de politie in data de ... (fila 4 dosar urmarire penala), coroborate cu declaratiile martorului O.D., audiat atat in cursul urmaririi penale (f. 12 dosar de urmarire penala) cat si in fata instantei de judecata (f.27 dosarul instantei) care a declarat ca a fost solicitat de catre organele de politie, la data de ..., in jurul orei 13.00, sa participe ca martor la verificarea documentelor conducatorului auto V. C, aflat la volanul autoturismului Dacia cu nr. de inmatriculare BC ..., a vazut cand inculpatul a prezentat permisul de conducere si alte documente, a vazut cand a suflat in alcooltest dupa care a plecat la domiciliu.
Din fisa de evidenta auto a privindu-1 pe inculpatul V.C. (f. 9 dosar urmarire penala) rezulta ca, la data de ..., permisul de conducere seria ... emis la data de ..., avand ca data a expirarii ... a fost „retinut,,.
Audiat in cursul urmaririi penale cat Si in fata instantei, inculpatul a aratat ca a condus la data de ... autoturismul marca Volkswagen Golf cu nr. de inmatriculare BC ... insa a sustinut constant ca nu a cunoscut faptul ca are dreptul de a conduce suspendat si mai mult decat atat nici nu i-a fost retinut permisul de conducere care a ramas asupra sa.
La solicitarea instantei, au fost comunicate la dosarul cauzei relatii de catre IPJ ... - Serviciu Rutier cu privire la documentatia care a stat la baza
suspendarii dreptului de a conduce sau retinerii permisului de conducere al inculpatului (f. 42-47, 54-57).
Din analiza inscrisurilor existente la dosarul penal nr. ...12601... al Judecatoriei Moinesti privindu-1 pe inculpatul V.C, a rezultat ca, la data de ..., inculpatul a fost surprins in trafic in timp ce conducea un autoturism pe un drum public, fiind sub influenta bauturilor alcoolice si a refuzat recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, fapt pentru care a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute de dispozitiile art. 87 alin. 5 din OUG nr. 195/2002 republicata - infractiunea de refuz de recoltare probe biologice. Prin sentinta penala nr. ... din data de ..., pronuntata in dosarul penal nr. .../260/... al Judecatoriei Moinesti, definitiva la data de ..., inculpatul a fost condamnat la pedeapsa inchisorii de 6 luni, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni.
Din actele dosarului mentionat rezulta ca, la data de ..., inculpatului V.C. nu i s-a retinut permisul de conducere, acesta avandu-1 de altfel asupra sa si prezentandu-1 organelor de politie la data de ..., cu ocazia opririi sale in trafic, asfel cum rezulta din declaratiile martorului O.D., coroborate cu declaratiile inculpatului si cu procesul verbal incheiat de catre organele de politie la data de
in conformitate cu dispozitiile art. 86 alin. 2 din OUG nr. 195/2002 republicata, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Instanta, in cele ce urmeaza, va verifica daca in cauza sunt indeplinite conditiile necesare existentei infractiunii de conducere cu permisul retinut sau dreptul de a conduce suspendat, prev. de art. 86 alin. 2 din OUG nr. 195/2002 rep.
in speta, instanta constata ca in actul de sesizare al instantei se retine ca, la data de ..., cu ocazia opririi sale in trafic si constatarii refuzului de recoltare probe de catre organele de politie, inculpatul V.C. a fost instiintat cu privire la faptul ca are obligatia sa se prezinte organelor de politie, pana la data de ..., permisul de conducere, instiintare pe care acesta a refuzat sa o semneze, instiintarea a fost semnata in aceste conditii de catre martorul asistent A.CV.
Din adresa nr. ...din ... a IPJ Bacau, comunicata la dosarul cauzei (f. 54-55), rezulta ca, la data de 12.11.2011, avand in vedere savarsirea faptei prevazute de dispoz. art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002 rep., precum si faptul ca numitul V.C. nu avea asupra sa permisul de conducere, s-a intocmit formularul „instiintare,,, cu aplicarea art. 111 alin. 1 lit. b din OuG nr. 195/2002, faptuitorul refuzand sa semneze, nepredand permisul de conducere pana la data de .... Se arata ca permisul de conducere i-a fost retinut numitului V.C la data
de ..., in conformitate cu prevederile art. 190 alin. 2 din HG nr. 1391/2006 cu aplicarea art. 111 alin. 1 lit. b din OuG nr. 195/2002. Au fost atasate inscrisuri, respectiv raport de retinere din data de ..., instiintare din data de ..., raport de retinere din data de ....
Din raportul de retinere comunicat la dosarul cauzei (f. 56 dosar) rezulta ca, la data de ..., a fost depistat numitul V.C. care nu a respectat dispozitiile art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002 rep, prin aceea ca a refuzat sa se supuna recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei dupa ce a fost depistat conducand autoturismul VW cu nr. de inmatriculare BC ... avand o concentratie alcoolica de 0,48 mg/l alcool pur in aerul expirat. Se mentioneaza ca respectivul conducator auto nu avea permis de conducere asupra sa. Raportul a fost supus aprobarii sefului serviciului politiei rutiere, mentionandu-se faptul ca „nu s-a retinut pc„.
Din raportul de retinere comunicat la dosarul cauzei (f. 57 dosar) rezulta ca, la data de ..., a fost depistat numitul V.C. care nu a respectat dispozitiile art. 86 alin. 2 din OuG nr. 195/2002 rep. prin aceea ca „ a fost depistat conducand autoturismul marca VW Golf cu nr. BC ... avand dreptul de a conduce autovehicule suspendat din data de ...„. Se arata ca a fost retinut permisul de conducere. Raportul a fost supus aprobarii sefului serviciului rutier, mentionandu-se faptul ca „se aproba retinerea pe pana la finalizarea cauzei,,.
Aceste mijloace de proba nu confirma cu certitudine ca inculpatul, in momentul in care a condus autoturismul cu nr. de inmatriculare BC ... la data de ..., ar fi cunoscut ca permisul de conducere i-a fost retinut sau ca dreptul de a conduce i-a fost suspendat.
Audiat atat in cursul urmaririi penale cat si in fata instantei de judecata, inculpatul a aratat ca nu a cunoscut faptul ca are dreptul de a conduce suspendat si mai mult decat atat nici nu i-a fost retinut permisul de conducere care a ramas asupra sa. S-a retinut in actul de sesizare a instantei ca aceasta aparare nu poate fi primita intrucat imprejurarea ca nu i-a fost retinut permisul de conducere la data de ... (data savarsirii infractiunii prevazute de art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002 republicata) s-a datorat tot actiunii culpabile a inculpatului, in sensul ca acesta nu avea asupra sa nici un act de identitate asupra sa (sau avandu-le, a refuzat sa le predea), astfel cum s-a consemnat in procesul verbal de surprindere in flagrant, fiind instiintat in acest sens ca are obligatia sa predea organelor de politie, pana la data de ..., permisul de conducere, instiintare pe care a refuzat sa o semneze. imprejurarea ca, in astfel de conditii, permisul de conducere a ramas asupra invinuitului, nu este de natura a impiedica operarea in sistemul evidentelor auto privind starea de retinere - suspendare a permisului auto si nici nu confera inculpatului dreptul sa conduca autoturisme pe drumurile publice pana la momentul intrarii organelor de politie in posesia faptica a permisului de conducere al acestuia.
Audiat in fata instantei (f. 12 dosarul instantei) inculpatul ca declarat ca nu i s-a adus la cunostinta la data intocmirii dosarului penal despre faptul ca
permisul de conducere i-a fost suspendat, nu i s-a comunicat sa se prezinte la organele de politie pentru a preda permisul de conducere, nu a semnat nici un proces verbal cu privire la permisul de conducere, nu pentru ca nu a vrut ci pentru ca nu i s-a adus la cunostinta ca ar fi trebuit sa semneze. Din inscrisul existent la fila 56 din dosarul instantei, precum si la dosarul de urmarire penala (f. 10 d.u.p) rezulta ca inculpatul V.C. a luat cunostinta abaterea savarsita la data de ... sanctionata de art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002 si, intrucat la momentul constatarii faptei nu a avut asupra sa permisul de conducere se obliga sa se prezinte cu acesta, pana la data de ..., la Serviciul Rutier .... instiintarea nu a fost semnata de catre inculpat, mentionandu-se faptul ca acesta refuza sa semneze, fapt constatat in prezenta martorului asistent A.C.V. care a si semnat, in aceasta calitate acest inscris.
Audiat in fata instantei la termenul de judecata din data de 20.02.2013 (f. 60 dosarul instantei) martorul A.C.V. a declarat ca recunoaste semnatura sa de pe instiintarea mentionata, ca organele de politie nu i-au pus in vedere inculpatului sa se prezinte la politie cu permisul de conducere, declaratia coroborandu-se cu sustinerile inculpatului. Martorul a aratat de asemenea ca acest inscris 1-a semnat cand a fost chemat la politie, la solicitarea organelor de politie. Martorul nu a putut preciza daca inculpatul era de fata la momentul semnarii acestui inscris.
Lipsa certitudinii asupra acestui aspect - cu privire la faptul ca inculpatul a cunoscut ca permisul de conducere este retinut sau dreptul de a conduce este suspendat - nu poate conduce la antrenarea raspunderii penale a inculpatului, dubiul profitand in orice situatie acestuia din urma. Este adevarat ca dispozitiile art. 111 alin. 1 lit. b si alin. 3 din OuG nr. 195/2002, prevad, in cazul savarsirii infractiunii prevazute de art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002 (fapta cu privire la care inculpatului i s-a adus la cunostinta inceperea urmaririi penale anterior savarsirii faptei din ...) retinerea permisului de conducere, eliberandu-se o dovada fara drept de circulatie. Aceste dispozitii nu pot fi retinute ca incidente in prezenta cauza in conditiile in care permisul de conducere nu a fost retinut de catre organele de politie de la inculpat la data de ... ci abia la data de ..., ca urmare a constatarii faptei care face obiectul prezentei cauze.
Mai mult decat atat, intiintarea mentioneaza obligatia inculpatului sa se prezinte cu permisul de conducere, pana la data de ..., la Serviciul Rutier ..., prin urmare, instiintarea existent la fila 56 din dosarul instantei (comunicata la dosarul cauzei de catre Serviciul Rutier ...) nu mentioneaza nici interdictia pentru inculpat de a conduce autoturismul pe drumurile publice, nici faptul ca dreptul de a conduce este suspendat.
Faptul ca inculpatul ar fi trebuit sa cunoasca obligatia legala a predarii permisului de conducere, precum si dispozitiile art. 111 alin. 1 lit. b si alin. 3 din OuG nr. 195/2002 nu constituie un argument suficient de puternic pentru constatarea vinovatiei inculpatului. Art. 111 alin. 1 lit. b si alin. 3 din OuG nr. 195/2002 prevad ca, in cazul savarsirii infractiunii prevazute de art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002, se retine permisul de conducere, eliberandu-se o dovada fara drept de circulatie, ceea ce presupune instiintarea efectiva a celui in cauza cu privire la lipsa dreptului sau de a circula. Cu atat mai mult ar fi trebuit instiintat conducatorul auto care a savarsit fapta prevazuta de art. 87 alin. 5 din OuG nr. 195/2002 cu privire la faptul ca dreptul sau de conduce este suspendat in conditiile in care nu a avut asupra sa permisul de conducere, caruia nu i s-a eliberat prin urmare o dovada fara drept de circulatie.
Nu se poate contesta ca inculpatul a avut cunostinta despre fapta savarsita la data de ..., respectiv incadrarea juridica a acesteia (fiindu-i adusa la cunostinta invinuirea) dar nu se poate presupune, ar fi excesiva o atare presupunere, ca acesta a avut cunostinta despre masura suspendarii dreptului de a conduce, in conditiile in care exista un dubiu cu privire la faptul ca a avut cunostinta despre obligatia sa de a se prezenta la Serviciul Rutier. De alfel, din dosarul de urmarire penala nr. .../P/... al Parchetului de pe langa Judecatoria ..., atasat la dosarul penal nr. .../260/... avand ca obiect infractiunea savarsita de catre inculpat la data de ..., nu rezulta ca inculpatului i s-ar fi adus la cunostinta interdictia de a conduce pe drumurile publice.
Mai mult decat atat, potrivit art. 97 alin. (3) din OuG nr. 195/2002 rep, perioada in care titularului permisului de conducere i se interzice dreptul de a conduce un autovehicul se considera suspendare, conform dispozitiilor art.96 alin.(2) lit.b), prin urmare, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti ori inlocuitorul acestuia, pe raza careia a fost savarsita una dintre faptele prevazute la art. 100 alin.(3), art.101 alin.(3) si art. 102 alin.(3) sau de catre seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane ori adjunctul acestuia pentru faptele constatate de politistii rutieri din subordine.
In conditiile in care masura suspendarii dreptul de a conduce nu a fost dispusa si comunicata la data constatarii faptei, era necesar ca aceasta sa-i fie adusa la cunostinta celui in cauza, pentru ca acesta sa ia la cunostinta obligatia sa de a avea o anumita conduita, respectiv obligatia sa de a nu conduce un autoturism precum si perioada acestei interdictii.
Avand in vedere toate cele mentionate, instanta constata ca un poate retine intentia inculpatului de eludare a dispozitiilor legale prin conducerea pe drumurile publice a autoturismului cu nr. de inmatriculare BC ... la data de ... avand permisul retinut sau dreptul de a conduce suspendat.
In atare situatie, cum pe parcursul urmaririi penale sau al cercetarii judecatoresti nu au fost administrate mijloace de proba care sa confirme fara putinta de tagada, ca la momentul savarsirii faptei inculpatul ar fi cunoscut ca are dreptul de a conduce un autoturism pe drumurile publice suspendat sau permisul retinut si in absenta unei recunoasteri a faptei de catre inculpat, este evident ca solutia legala nu poate fi decat cea de achitare, iar argumentele in favoarea unei solutii contrare nu pot reprezenta decat simple speculatii.
Pentru existenta infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania este necesar ca actiunile inculpatului sa fie savarsite cu intentie iar aceasta nu se poate prezuma, ea trebuie dovedita. Simplul fapt al conducerii unui autoturism de catre o persoana care a dobandit permis de conducere, in conditiile in care autoritatea competenta - Serviciul Rutier ... - a inregistrat in evidentele sale masura suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, fara a incunostiinta persoana vizata cu privire la acest aspect un este de natura a proba intentia inculpatului.
intrucat din considerentele amintite rezulta ca nu sunt indeplinite conditiile de existenta ale infractiunii prevazute de art. 86 alin. 2 din OuG nr. 195/2002 republicata, instanta, in baza art. 11 pct. 2 lit. a) rap. la art. 10 lit. d) Cod procedura penala, va achita inculpatul sub aspectul savarsirii acestei infractiuni.
Instanta va lua act ca inculpatul a avut aparator ales in prezenta cauza.
in baza art. 193 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016