InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Circulatie rutiera

(Sentinta civila nr. 46 din data de 31.01.2011 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

JUDECATORIA MOINESTI JUDETUL BACAU SENTINTA CIVILA  NR. 46
Din 31.01.2011
Constata ca prin rechizitoriul nr..../P/2009 al Parchetului Moinesti, jud.
Bacau si inregistrata sub nr...../260/2010 pe rolul Judecatoriei Momesti, au fost
trimisi in judecata inculpatii
S.N., cetatean roman , studii 8 clase , fara ocupatie, fara antecedente penale , pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.208 alin.l - 4 , art.209 alin.l lit.a,e,g si i Cod penal cu aplicarea art.99 si urmatoarele Cod penal, art.86 alin.l din OUG 195/2002 ,republicata , aplicarea art.99 si urmatoarele Cod penal , cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal,
S.J. fara antecedente penale, cetatean roman, studii 10 clase, necasatorit,
M.C. fara antecedente penale , ambii pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 26 raportat la art.208 alin.l - 4 , art.209 alin.l lit.a,e,g si i Cod penal cu aplicarea , art.75 lit.c Cod penal.
in actul de sesizare a instantei se arata ca inculpatul S.N. , in seara zilei de 05.07.2009 , in jurul orei 22,30 , ajutat de S.J. si M.C. a sustras autoturismul
partii vatamate M.Gh. cu numarul de inmatriculare ....., pe care 1-a condus pe
drumurile publice, fara a poseda permis de conducere -autoturism avariat si abandonat.
Inculpatii S.J. si M.C. in seara zilei de 05.07.2009 au ajutat pe inculpatul minor S.N. sa sustraga autoturismul partii vatamate M.Gh. cu numarul de inmatriculare.... , autoturism avariat si abandonat.
Din probatoriul administrat in cauza, materialul de urmarire penala si declaratiile date in faza de cercetare judecatoreasca, instanta a retinut urmatoarele:
La data de 22.07.2009 , in jurul orei 23, inculpatii S.N. , S.J. si M.C. au consumat impreuna bauturi alcoolice.
Partea vatamata M.Gh. care este proprietarul autoturismului cu numarul de inmatriculare ...., 1-a imprumutat numitului T.I. si care 1-a randul sau a dat cheile de la contact lui S.C..
In cursul zilei de 05.07.2009 , partea vatamata 1-a sunat pe T.I. sa-i aduca cheile si acesta 1-a randul sau i le-a trimis prin S.J. .
Astfel fiind in posesia cheilor , S.J. i le-a inmanat inculpatului S.N. care impreuna cu acesta si M.C. au luat autoturismul partii vatamate fara ca acesta sa-si dea consimtamantul, cu scopul de a se deplasa in localitatea.....
S.N. a deschis autoturismul , s-a urcat la volan si in momentul in care fiind pilotat de S.J.    , a efectuat manevra de intoarcere , a pierdut controlul
2
acestuia si a intrat in coeziune cu gardul de la locuinta numitului B.I. , apoi intr-un sant producand mai multe avarii autovehiculului.
Dupa comiterea faptei , inculpatii toti trei au plecat de la locul accidentului si au mers la un bar unde au consumat alcool.
Au rugat pe martorul CA. sa ii ajute si sa scoata masina din sant, acesta initial a fost de acord dar fata de avariile de la masina nu a mai continuat operatiunea.
Despre cele intamplate au aflat atat proprietarul masinii cat si cel al gardului distrus si au anuntat organele de politie.
S.J. a luat cheile de la autoturism si le-a aruncat in curtea partii vatamate M. Gh.
Legal citati, inculpatii S.J. si M.C. nu au inteles sa se prezinte in instanta.
Inculpatul minor S.N., prezent in instanta declara ca a fost pus de catre S.J. sa puna cheile in contact, lucru pe care 1-a si facut ,neavand carnet nici nu stia sa conduca si masina plecat de pe loc necontrolat . Era insotit de ceilalti inculpati care s-au speriat si au fugit.
Martora B.V. a fost trezita in noapte de un zgomot puternic si cand a iesit din casa a vazut autovehiculul in gardul sau si pe cei trei inculpati care au luat-o la fuga de la locul accidentului(filal 13).
Martorul B.I. (fila 114) confirma cele relatate de sotia sa, B.V..
H.Gh.(fila 115 dosar) declara ca inculpatul S.N. a venit la el cu niste prieteni , erau deja in stare de ebrietate si a povestit ca are cheile de la masina unui vecin, a doua zi a auzit ca ar fi condus autoturismul si ar fi intrat in gard cu el.
T.I. (fila 116) are informatii indirecte in sensul ca i-a povestit S.J. ce s-a intamplat, neputand da informatii cine a condus autoturismul.
Martorul S.C. (fila 117) isi mentine declaratia data la urmarirea penala in sensul ca martorul T. i-a spus ca numitul S. a condus fara permis un autoturism sustras apartinand numitului M.Gh..
C.A. care a fost solicitat sa scoata autovehiculul din sant (fila 145) de catre S.N., a fost atentionat de catre B.I. ca masina este furata , sa-i ia cheile si sa le returneze proprietarului.
Partea vatamata nu s-a constituit parte civila nici la urmarirea penala , nici in faza de cercetare judecatoreasca.
Din probatoriul administrat a rezultat ca inculpatul S.N. a parasit locul accidentului , fara incuviintarea organelor in drept si conform art.336 alin.l lit.a Cod proc penala s-a solicitat extinderea procesului penal, cu punerea in miscare a actiunii penale si pentru savarsirea infractiunii de parasire a locului accidentului ,fapta prevazuta si pedepsita de art.89 alin.l OUG 195/2002.
Situatia de fapt fiind dovedita , faptele inculpatului minor S.N. ,care in seara zilei de 05.07.2009 , in jurul orei 22,30 , ajutat de S.J. si M.C. a sustras autoturismul partii vatamate M.Gh. cu numarul de inmatriculare ...., pe care 1-a condus pe drumurile publice, fara a poseda permis de conducere -autoturism
3
avariat si abandonat si a parasit locul accidentului , intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art. art.208 alin.l - 4 , art.209 alin.l lit.a,e,g si i Cod penal cu aplicarea art.99 si urmatoarele Cod penal, art.86 alin.l din OUG 195/2002 .republicata , art.89 alin.l OUG 195/2002 cu aplicarea art.99 si urmatoarele Cod penal, pentru care se va dispune pedeapsa inchisorii.
La individualizarea pedepsei conform art.72 Cod penal , se va tine seama de gradul de pericol social a infractiunii , de modalitatea de savarsire dar si de persoana inculpatului care este minor si este la prima incalcare a legii penale.
Pentru aceleasi considerente ii vor fi aplicabile prevederile art.74 lit.a si 76 lit.d , raportat la art. 109 Cod penal.
Deoarece inculpatul nu a fost condamnat definitiv pentru niciuna dintre fapte se vor aplica prevederile art.33 lit. a si 34 lit.b Cod penal.
Faptele inculpatilor majori S.J. si M.C. care in seara zilei de 05.07.2009 au ajutat pe inculpatul minor S.N. sa sustraga autoturismul partii vatamate M.G. cu numarul de inmatriculare, autoturism avariat si abandonat , intrunesc elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. art. 26 raportat la art.208 alin.l - 4 , art.209 alin.l lit.a,e,g si i Cod penal cu aplicarea , art.75 lit.c Cod penal, pentru care se va dispune pedepse cu inchisoarea.
La individualizarea pedepsei conform art.72 Cod penal , se va tine seama de gradul de pericol social a infractiunii , de modalitatea de savarsire dar si de persoana inculpatilor care nu au mai fost condamnati.
Pentru aceleasi considerente ii vor fi aplicabile prevederile art.74 lit.a si 76 lit.c si 78 Cod penal, 80 Cod penal , deoarece le sunt incidente si circumstantele agravante prevazute de art.75 lit.c Cod penal.
Conform art.52 Cod penal, rolul educativ al pedepselor se poate realiza si fara privare de libertate.
Vor fi interzise inculpatilor drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a 2 a , lit b Cod penal in conditiile si pe durata celor prevazute de art. 71 al.2Cod penal.
In baza art.81 Cod penal se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inculpatilor pe o perioada a termenului de incercare conform art. 82 Cod penal si 110 Cod penal pentru inculpatul minor.
in baza art.71 al.5 Cod penal vor fi suspendate conditionat si executarea pedepselor accesorii.
In baza art.359 al.l Cod procedura penala se va atrage atentia inculpatilor asupra prevederilor art. 83 Cod penal in sensul ca daca in perioada termenului de incercare va savarsi alte infractiuni se va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Se va lua act ca partea vatamata M. Gh. nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
Se va dispune plata onorariului aparator oficiu, din cadrul Biroului de Avocati Moinesti , din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
in baza art. 191 alini Cod proc .penala vor fi obligati inculpatii la cheltuieli judiciare catre stat din care si onorariu aparator oficiu.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010