InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Plagere contraventionala

(Sentinta civila nr. 1420 din data de 30.06.2010 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias


Judecatoria Medias
Sentinta civila nr. 1420 / 30.06.2010
Domeniu asociat - civil - plangere contraventionala


Constata ca prin plangerea inregistrata la instanta la data de 10 iunie 2010 petentul O. S., domiciliat in D., str. O. G. nr.-9, judetul S., solicita in contradictoriu cu intimatul IPJ S. anularea procesului verbal de contraventie seria CC nr. 6790951/29.05.20910.
In motivare arata ca la data de 29.05.2010, in jurul orelor 17:00, se deplasa cu autoturismul marca Volswagen Golf, cu nr. SB-, pe raza localitatii S. pe T., din directia S. spre M., iar in fata sa se deplasau, pe acelasi sens de mers, cu viteza foarte mica, alte autoturisme, in opinia sa nejustificat, iar dupa ce s-a asigurat si a semnalizat, s-a angajat in depasire intr-o zona cu marcaj discontinuu, dar pentru ca ceilalti conducatori auto nu au respectat prevederile art. 119 din regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 a fost nevoit sa utilizeze o suprafata mai mare, fapt ce a condus la situatia ca revenirea pe banda de mers sa se faca intr-o zona cu marcaj discontinuu. Mai arata ca prin manevra efectuata nu a periclitat in vreun fel circulatia, ca agentul constatator nu i-a adus la cunostinta ca are dreptul de a formula obiectiuni, ca mentiunea cu privire la existenta martorilor asistenti este eronata, intrucat in autoturismul sau se aflau doua persoane, si ca incheierea procesului verbal nu s-a facut pe  formularul prevazut de art. 181 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002.
In fine, mai arata ca este incadrat ca sofer la S.C. L. SRL B., iar suspendarea permisului de conducere i-ar putea atrage pierderea locului de munca.
In drept se invoca prevederile OUG nr. 195/2002 si Regulamentul de aplicare a acestei ordonante.
Prin intampinare, intimatul solicita respingerea plangerii, aratand ca petentul a incalcat normele de circulatie privind depasirea, fapte inregistrate cu paratele din dotare.
In drept invoca prevederile art. 115-118 Cod pr. civila, art. 120 alin. 1 lit. i si h si art. 121 alin. 1 din HG nr. 1391/2006, art. 100 alin. 3 lit. e din OUG nr. 195/2002.
Intimatul depune la dosar originalul procesului verbal , raportul agentului constatator, atestatul acestuia, buletinul de verificare metrologica a aparatului, dovada ca pe raza localitatii S. pe T. sunt montate indicatoare cu depasirea interzisa, planse foto si suport electronic (DVD) privind inregistrarea faptei.
Examinand plangerea instanta retine:
Prin procesul verbal seria CC nr. 6790951/29.05.2010 incheiat de Politia rutiera D. petentul a fost sanctionat cu 240 lei amenda si avertisment si s-a dispus suspendarea permisului de conducere pe o durata de 30 de zile, retinandu-se ca la data de mai sus, ora 17:10, circuland cu autoturismul cu nr. SB- pe raza localitatii S. pe T., din directia S. M., a efectuat depasirea a trei autoturisme in zona de actiune a indicatorului „depasirea interzisa”, incalcand marcajul continuu care desparte sensurile de circulatie, si a circulat in localitate cu viteza de 65 Km/h, fapte ce incalca dispozitiile art. 120 lit. h si i si art. 121 alin. 1 din HG nr. 1391/2006, si care sunt sanctionate de dispozitiile art. 100 alin. 3 lit. e si 99 alin. 2 din OUG nr. 195/2002.
In cuprinsul procesului verbal se face mentiunea ca fapta a fost filmata cu aparatul radar montat pe auto nr. SB- si ca petentul nu recunoaste fapta si refuza sa semneze. Se mai face mentiunea ca la fata locului nu a fost un martor asistent.
Din plansele foto si DVD-ul depuse la fila 26 dosar se poate observa ca petentul a incalcat dispozitiile legale privind depasirea in zona in care drumul era marcat cu linie continua, ceea ce nu lasa nici un dubiu asupra faptei comise, pentru ca, potrivit dispozitiilor art. 120 alin. 1 lit. i din HG nr. 1361/2006 depasirea vehiculelor este interzisa cand pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar si partial, pe sensul opus.
Si in ce priveste viteza se poate observa ca petentul a circulat cu 65 Km/h in localitate, desi potrivit dispozitiilor art. 49 din OUG nr. 195/2002 limita maxima de viteza in localitati este de 50 Km/h, iar conform dispozitiilor art. 121 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care circula si pentru categoria din care face parte vehiculul condus.
Cat priveste critica adusa procesului verbal in privinta formei, este adevarat ca potrivit dispozitiilor art. 181 din HG nr. 1391/2006 in situatia in care fapta a fost constatata cu un mijloc tehnic certificat sau un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, politistul rutier incheie un proces verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut la anexa 1D, dupa prelucrarea inregistrarilor si stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, dar aceasta procedura se aplica in situatia in care conducatorul de vehicul nu este oprit la momentul savarsirii faptei, cand datele sale personale sunt comunicate, in scris, sub semnatura proprietarului sau detinatorului legal al vehiculului. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 109 alin. 2 din OUG nr. 195/2002, procesul verbal se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionandu-se aceasta in procesul verbal, fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.
Atunci insa cand conducatorul de vehicul este oprit in trafic pentru a i se aduce la cunostinta fapta, modelul procesului verbal ce se va intocmi este cel prevazut in anexa nr. 1A, chiar daca fapta a fost inregistrata cu mijloace tehnice, situatie in care se vor respecta regulile de completare a acestui tip de proces verbal, respectiv se vor mentiona obiectiunile, imprejurarea daca cel sanctionat refuza sau nu poate sa semneze procesul verbal si atestarea de catre martor a acestei imprejurari ori motivul pentru care procesul verbal a fost incheiat in lipsa  martorului.
Prin urmare, agentul constatator a respectat dispozitiile legale si in ce priveste forma procesului verbal, precum si in ce priveste martorul, aratand ca la fata locului nu a fost un martor care sa confirme refuzul petentului de a semna.
In raport de aceste considerente procesul verbal va fi mentinut in ce priveste sanctiunile principale.
In ce priveste sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce, desi potrivit dispozitiilor art. 100 alin. 3 lit. e din OUG nr. 195/2002 nerespectarea regulilor privind depasirea atrage sanctiunea amenzii prevazuta in clasa a doua de sanctiuni si aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii dreptului de a conduce pe o durata de 30 de zile, sanctiune aplicata in mod corect de catre agentul constatator, totusi, avand in vedere ca petentul isi castiga existenta din meseria de conducator auto, iar suspendarea dreptului i-ar putea atrage pierderea locului de munca, instanta a considerat ca aplicarea sanctiunii amenzii si a punctelor de penalizare este suficienta pentru prevenirea pentru viitor ca petentul sa mai incalce dispozitiile legale privind depasirea.
Cu toate ca textul de lege nu lasa loc de a se interpreta ca sanctiunea complementara poate fi sau nu aplicata, ea fiind o consecinta automata a aplicarii sanctiunii principale, totusi, tinand seama de dispozitiile art. 5 alin. 5 din OG nr. 2/2001, potrivit carora sanctiunile complementare se aplica in functie de natura si de gravitatea faptei, consideram ca asa cum instanta poate cenzura sanctiunea principala si poate aplica sanctiunea avertismentului, cu mentinerea sanctiunii complementare, tot asa poate mentine sanctiunea principala si inlatura sanctiunea complementara, in raport de gradul de pericol social al faptei si mai ales de circumstantele personale ale contravenientului.
Daca, asa cum s-a dovedit, fapta prezinta pericol social, mai ales ca petentul a depasit mai multe autovehicule la rand pe o portiune de drum cu linie continua si intr-o zona cu vizibilitate redusa in localitate, in ce priveste sanctiunea complementara, aplicarea acesteia ar putea avea consecinte mult prea severe fata de petent si familia sa. Fiind sofer de meserie (fila 7 dosar), acesta si-ar putea pierde locul de munca  lasandu-si familia fara sprijinul material necesar intretinerii, ceea ce ar face ca intregul complex de sanctiuni la care a fost supus sa fie in disproportie cu fapta.
Ca urmare, instanta va admite in parte plangerea si va dispune anularea sanctiunii complementare a suspendarii dreptului de a conduce pe o durata de 30 de zile.
Se atrage insa atentia petentului ca, la repetarea faptei, nu va mai putea beneficia de acelasi tratament, cazierul sau contraventional fiind deja incarcat cu fapte care nu-i mai pot ingadui clementa.
Cat priveste celelalte critici aduse procesului verbal, instanta le considera neintemeiate si le va respinge, agentul constatator incheindu-l cu respectarea dispozitiilor legale.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010