InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Imposibila executarea pedepsei

(Decizie nr. 123 din data de 23.02.2015 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

Procedura penala: cale de atac (Imposibila executarea pedepsei)

In conformitate cu prevederile art. 589 alin. 1 lit. a C.pr.pen., existenta unor afectiuni medicale de o gravitate care sa faca imposibila executarea pedepsei poate fi stabilita in baza unui singur mijloc de proba, respectiv expertiza medico-legala. Intocmirea acestui tip de expertiza este obligatorie in cauze de natura celei deduse spre solutionare, intrucat medicul legist, alaturi de medicul reprezentant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, sunt singurele abilitate sa determine natura afectiunii medicale, tratamentul adecvat ameliorarii/vindecarii detinutului ori posibilitatile reale de acordare a ingrijirilor corespunzatoare in sistemul sanitar organizat la nivelul locului de detinere.
In considerarea acestui caracter al expertizei, dispozitiile art. 591 alin. 2 coroborat cu art. 592 C.pr.pren. consacra obligatia, iar nu facultatea, judecatorului delegat cu executarea – caruia i se adreseaza cererea de intrerupere – de a dispune efectuarea expertizei medico-legale.

(CURTEA DE APEL BUCURESTI, SECTIA A II-A PENALA, DECIZIA Nr. 123/CO din 23.02.2015, Dosar nr. 2865/122/2013 )

Prin sentinta penala nr. 427 din data de 16.04.2014, Tribunalul Giurgiu, in baza  art. 593 Cod procedura penala raportat la art. 589 alin. 1 lit. a Cod procedura penala, a respins ca nefondata cererea de intrerupere executare formulata de condamnatul B.A.G., si, in baza art. 275 alin. 2 Cod procedura penal, l-a obligat pe acesta la plata sumei de 50 lei cheltuieli judiciare, onorariul aparatorului din oficiu,in cuantum de 100 lei, avansandu-se din fondurile Ministerului de Justitie.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut ca, prin cererea adresata tribunalului, condamnatul B.A.G. a solicitat intreruperea executarii pedepsei pe caz medical, aratand ca sufera de hernie de disc la coloana.
Din actele aflate la dosar, a rezultat ca petentul a suferit in anul 2007 o interventie chirurgicala pentru ulcer duodenal si pentru aceasta afectiune a urmat tratament corespunzator. Consultatiile ulterioare au stabilit ca acesta este clinic sanatos, iar din fisa de evolutie clinica nu a rezultat vreo afectiune care sa necesite internare sau sa fie in masura  sa determine imposibilitatea executarii pedepsei.
Condamnatul a solicitat efectuarea unei expertize medico-legale, intrucat are dureri de spate, insa din fisa detinutului nu a rezultat ca ar fi adus la cunostinta medicului de penitenciar o astfel de afectiune, nu a rezultat ca ar fi urmat un tratament in acest sens, motiv pentru care instanta a apreciat ca nu este necesara efectuarea unei expertize medico-legale care sa stabileasca daca petentul se afla in imposibilitatea executarii pedepsei.
Impotriva acestei hotarari a formulat contestatie, in termen legal, condamnatul B.A.G., care, prin aparatorul sau, a solicitat admiterea acesteia si trimiterea cauzei spre rejudecare primei instante, in vederea efectuarii expertizei medico-legale obligatorii.
Examinand actele dosarului si sentinta penala contestata prin prisma criticilor formulate, in conformitate cu dispozitiile art. 4251 C.pr.pen., Curtea apreciaza fondata contestatia formulata, pentru urmatoarele considerente:
In conformitate cu prevederile art. 589 alin. 1 lit. a C.pr.pen., existenta unor afectiuni medicale de o gravitate care sa faca imposibila executarea pedepsei poate fi stabilita in baza unui singur mijloc de proba, respectiv expertiza medico-legala. Intocmirea acestui tip de expertiza este obligatorie in cauze de natura celei deduse spre solutionare, intrucat medicul legist, alaturi de medicul reprezentant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, sunt singurele persoane abilitate sa determine natura afectiunii medicale, tratamentul adecvat ameliorarii/vindecarii detinutului ori posibilitatile reale de acordare a ingrijirilor corespunzatoare in sistemul sanitar organizat la nivelul locului de detinere.
In considerarea acestui caracter al expertizei, dispozitiile art. 591 alin. 2 coroborat cu art. 592 C.pr.pren. consacra obligatia, iar nu facultatea, judecatorului delegat cu executarea – caruia i se adreseaza cererea de intrerupere – de a dispune efectuarea expertizei medico-legale.
In cauza de fata, cererea a fost introdusa de condamnatul B.A.G. anterior datei de 01.02.2014 (data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura penala), astfel incat nu a fost parcursa procedura reglementata de art. 591 alin. 2 C.pr.pen. In schimb, solutionarea cererii s-a realizat ulterior datei mentionate, fiind aplicabile, prin urmare, toate exigentele legii noi de procedura, inclusiv cele referitoare la obligativitatea expertizei.
Tribunalul a ignorat insa caracterul imperativ al dispozitiilor art. 589 alin. 1 lit. a C.pr.pen. si a considerat fara temei ca nu se impune efectuarea unei atare expertize, intrucat petentul nu ar fi adus la cunostinta medicului din penitenciar existenta afectiunilor medicale pretinse in cerere.
Procedand in aceasta maniera, prima instanta a ignorat caracterul de stricta si imediata aplicare a normei de procedura, care nu conditioneaza dispunerea expertizei de parcurgerea formalitatilor mentionate in sentinta. In plus, asa cum rezulta din scrisorile medicale aflate la filele 24 si 37 din dosarul primei instante, contestatorul prezinta afectiuni medicale ce au necesitat internare, in ultimul inscris recomandandu-se expres „dispensarizare cu reinternare la 3-6 luni”, ceea ce releva riscul, cel putin teoretic, al unei evolutii nefavorabile a bolii.
Nerespectarea exigentelor procedurale analizate a antrenat, in speta, incalcari ale normelor legale invocate si, implicit, ale dreptului la aparare al contestatorului care, in contextul astfel retinut, a fost privat de orice posibilitate de a supune starea sa de sanatate unei examinari efective, realizata de medicii specialisti. Sanctiunea aplicabila intr-o atare ipoteza este cea a nulitatii relative prevazuta de art. 282 alin. 1, 2 C.pr.pen., invocata in termen legal in motivarea contestatiei, de catre condamnatul al carui interes procesual in respectarea acestor dispozitii este incontestabil.
Singura modalitate de inlaturare a vatamarii aduse intereselor condamnatului este aceea a desfiintarii hotararii si rejudecarii cauzei de catre acelasi tribunal. Instanta superioara nu s-ar putea substitui integral primei instante, efectuand ea insasi expertiza medico-legala obligatorie direct in faza ultima a procesului, deoarece ar genera astfel privarea participantilor de dreptul la un dublu grad de jurisdictie, dar si o limitare a echitatii procedurii incompatibila cu exigentele art. 6 din Conventia europeana a drepturilor omului.
Pentru aceste considerente, in baza art. 4251 alin.7 pct.2 lit.a C.pr.pen., Curtea va admite contestatia formulata de contestatorul condamnat B.A.G., va desfiinta sentinta penala contestata si va trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta – Tribunalul Giurgiu.
Va mentine actele indeplinite pana la data de 16.04.2014, insa cu ocazia rejudecarii, prima instanta va dispune efectuarea expertizei medico-legale obligatorii, in conditiile prevazute de lege.
In baza art. 275 alin.3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat in contestatie vor ramane in sarcina acestuia; onorariul cuvenit aparatorului din oficiu, in suma de 100 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justitiei.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012