InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Cerere de atragere a raspunderii patrimoniale formulata in baza art.138 alin.1 lit.c) respinsa ca inadmisibila.

(Decizie nr. 2349 din data de 09.12.2013 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

Cerere de atragere a raspunderii patrimoniale formulata in baza art.138 alin.1 lit.c) respinsa ca inadmisibila. Motivarea recursului declarat impotriva acestei hotarari pe aspecte de temeinicie a cererii. Nulitatea recursului

Motivele de recurs trebuie sa se raporteze la dispozitivul si/sau considerentele hotararii atacate, constituindu-se intr-o critica totala sau partiala a acesteia.


-Articolul 3021  alin.1 lit. c) si art.306 alin.1 Cod procedura civila de la 1865.

  In timp ce prin hotararea atacata instanta de fond a respins cererea de atragere a raspunderii patrimoniale ca inadmisibila, motivandu-si in fapt si in drept solutia adoptata si aratand ca admiterea exceptiei de inadmisibilitate a cererii face inutila cercetarea cauzei in fond, recurenta reclamanta a criticat o  solutie de respingere a cererii in fond, fara a face vorbire despre dispozitivul hotararii sau considerentele acesteia care se refera strict la inadmisibilitatea cererii de atragere a raspunderii patrimoniale si nu la netemeinicia acesteia.
Aspectele invederate de catre recurenta reclamanta in motivarea cererii de recurs nu au astfel valoarea unor critici care, fie si indirecte, sa vizeze solutia si considerentele sentintei date de Tribunalul Ilfov, fiind cu desavarsire straine dezlegarilor facute de tribunal.


(CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A V-A CIVILA,
DECIZIA CIVILA NR. 2349 din 9.12.2013)


Deliberand asupra recursului de fata:
Prin sentinta civila nr. 1144 din 9.05.2013 Tribunalul Ilfov-Sectia Civila a respins ca inadmisibila, cererea reclamantei D.G.F.P.I, formulata in contradictoriu cu paratul C. A., de atragere a raspunderii patrimoniale intemeiata pe art. 138 alin. 1 lit. c din Legea nr. 85/2006 .
Pentru a hotari astfel, judecatorul - sindic a retinut ca prin sentinta civila nr. 1403 din data de 13.12.2012 pronuntata de Tribunalul Ilfov in temeiul art. 131 din Legea nr.85/2006, s-a dispus inchiderea procedurii insolventei deschisa impotriva debitorului SC N. D. I. SRL, astfel incat, potrivit dispozitiilor art. 136 din Legea nr.85/2006, atat judecatorul-sindic, administratorul/lichidatorul si toate persoanele care i-au asistat sunt descarcati de orice indatoriri sau responsabilitati cu privire la procedura, debitor si averea lui, creditori, titulari de garantii, actionari sau asociati.
Cum cererea de atragerea raspunderii patrimoniale a fost depusa de creditorul D.G.F.P. I. pe rolul Tribunalului Ilfov la data de 05.03.2013 (data postei), dupa ce a fost inchisa procedura insolventei impotriva debitorului SC N. D. I. SRL (la 13.12.2012), fata de dispozitiile art. 136 din Legea nr.85/2006, cererea este inadmisibila, caracterul extinctiv al inchiderii procedurii pentru orice alte cereri in legatura cu procedura, inclusiv pentru cererea de atragere a raspunderii patrimoniale, fiind justificat de necesitatea asigurarii securitatii raporturilor juridice.
Ca atare, instanta de fond a apreciat  ca nu se mai impune analizarea pe fond a indeplinirii conditiile privind atragerea raspunderi patrimoniale a paratului intemeiata pe dispozitiile art.138 alin. 1 lit. c din Legea nr.85/2006.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs creditoarea reclamanta D.G.F.P.I., recursul fiind inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a V a Civila, sub nr. 1221/93/2012/a1 din 19.06.2013.
Recurenta a sustinut incidenta motivului de recurs prevazut de art. 304 pct. 9 Cod procedura civila, aratand ca in mod gresit instanta de fond  a retinut ca nu au fost probate faptele imputabile care s-ar circumscrie dispozitiilor legale ale art. 138 alin. 1 lit c din Legea nr.85/2006.
Astfel, societatea debitoare a inregistrat pierderi si pana la data dizolvarii acesteia paratul a continuat activitatea avand in vedere interesul personal, desi avea obligatia fie de a efectua o infuzie de capital pentru redresarea economiei, fie de a aplica prevederile art. 27 din Legea nr.85/2006.
In mod eronat instanta de fond a sustinut ca nu este indeplinita conditia interesului personal in continuarea activitatii, aratand ca petentul creditor D.G.F.P. I. nu a dovedit interesul personal, ci a facut doar referiri teoretice generale cu privire la textul de lege, deoarece fapta ilicita prevazuta de art 138 alin. 1 este o raspundere delictuala speciala, diferita de cea prevazuta de art. 998 – 999 Cod civil si rezulta, in speta, din actele depuse la dosarul cauzei in sensul continuarii activitatii care duce in mod vadit la incetarea de plati, probatoriul fiind foarte clar.
Din analiza probatoriului administrat in cauza, instanta de fond in mod eronat nu a retinut ca starea de insolventa a debitoarei este rezultatul managementului defectuos efectuat de parat, al continuarii activitatii care ducea in mod vadit la incetarea de plati si al tinerii de catre parat, in calitate de administrator al societatii, a unei contabilitati fictive.
In drept, art. 304 si urmatoarele Cod procedura civila.
Recurenta a solicitat proba cu inscrisuri, fara a depune insa vreun inscris la dosar,  anexat cererii de recurs si nu s-a prezentat in instanta, desi a fost legal citata, solicitand judecarea cauzei in lipsa sa, conform art. 242 alin. 2 Cod procedura civila.
Intimatul parat C. A. a formulat intampinare la data de 28.11.2013, solicitand respingerea recursului ca nefondat si judecarea cauzei in lipsa sa.
In sedinta publica de la 9.12.2013 Curtea, din oficiu, a pus in discutie exceptia nulitatii recursului, pe care a admis-o pentru urmatoarele considerente:
Potrivit dispozitiilor art. 3021 alin. 1 lit c Cod procedura civila, cererea de recurs va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii „motivele de nelegalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor sau, dupa caz, mentiunea ca motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat”.
Asadar, exista obligatia legala a motivarii recursului, stipulata sub sanctiunea nulitatii, de dispozitiile art. 3021 alin. 1, dar si de dispozitiile art. 306 alin. 1 Cod procedura civila.
Motivarea recursului presupune evocarea cauzelor de nelegalitate care justifica exercitarea acestei cai extraordinare de atac, din cele reglementate prin art. 304 Cod procedura civila,si dezvoltarea lor, respectiv incadrarea intr-unul din motivele prevazute expres de lege, printr-o argumentare, in fapt si in drept, a greselilor pretins a fi fost savarsite prin hotararea atacata.
Rezulta ca motivele de recurs trebuie sa se raporteze la dispozitivul si/sau considerentele hotararii atacate, constituindu-se intr-o critica totala sau partiala a acesteia.
In speta insa, cererea de recurs nu intruneste aceste cerinte legale, motivele ei fiind straine de hotararea atacata si, deci, inapte sa ofere o critica a acesteia.
Astfel, in timp ce prin hotararea atacata instanta de fond a respins cererea de atragere a raspunderii patrimoniale ca inadmisibila, motivandu-si in fapt si in drept solutia adoptata si aratand ca admiterea exceptiei de inadmisibilitate a cererii face inutila cercetarea cauzei in fond, recurenta reclamanta critica o  solutie de respingere a cererii in fond, fara a face vorbire despre dispozitivul hotararii sau considerentele acesteia care se refera strict la inadmisibilitatea cererii de atragere a raspunderii patrimoniale si nu la netemeinicia acesteia.
Aspectele invederate de catre recurenta reclamanta in motivarea cererii de recurs nu au astfel valoarea unor critici care, fie si indirecte, sa vizeze solutia si considerentele sentintei date de Tribunalul Ilfov, fiind cu desavarsire straine dezlegarilor facute de tribunal.
In consecinta, Curtea a constatat ca recursul este lovit de nulitate in sensul prevazut de art. 3021 alin. 1 lit c si art. 306 alin. 1 Cod procedura civila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012