InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

Recurs litigii cu profesionisti. Raspunderea asiguratorului in baza contractului de asigurare nu poate fi extinsa la raspunderea contractuala a tertelor persoane fata de cocontractantii lor.

(Decizie nr. 269 din data de 23.09.2014 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Asigurari auto si alte asigurari; Circulatie rutiera; Imprumuturi, credite, creditori | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

SECTIA A II - A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.

Recurs litigii cu profesionisti. Raspunderea asiguratorului in baza contractului de asigurare nu poate fi extinsa la raspunderea contractuala a tertelor persoane fata de cocontractantii lor.

- art. 49 si 50 din Legea nr. 136/ 1995
- art. 1 (1) Normele de Supraveghere a Asigurarilor nr. 11/ 2007

Decizia nr. 269/ C/ 23. 09. 2014 a Sectiei a II -a civila, de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Oradea.
Dosar 16352/ 271/ 2012

Prin DECIZIA nr.585/A/2014, Tribunalul B. a respins ca nefondat apelul introdus de apelanta S. M-F. in contradictoriu cu intimatii SC A. R. - A. V. SA B., SC A. R. - A. V. SA - Sucursala B. si  N. I. impotriva sentintei civile nr. 5814/25.04.2013 pronuntata de Judecatoria O., care a fost mentinuta in totalitate.
Fara cheltuieli de judecata.
Examinand apelul prin prisma motivelor invocate instanta a retinut ca reclamanta solicita obligarea paratelor la plata de despagubiri materiale si daune materiale reprezentand sumele achitate de catre reclamanta si sot catre institutiile de la care a contractat creditele necesare efectuarii interventiilor chirurgicale si tratamentelor fiului lor in urma accidentului de circulatie din 01.05.2008.
 Asa cum rezulta din continutul sentintei penale nr.1322/2011 a Judecatoriei O., modificata prin decizia penala nr.1045/R/2011 a Curtii de Apel Oradea, victima accidentului de circulatie in calitate de parte civila,  fiul reclamantei S. S. a beneficiat ca si echivalent a prejudiciului suferit de daune materiale in suma de 37.453 lei si daune morale in suma de 64.500 lei .
      In conf. cu art.41 din Legea 136/1995 in asigurarea de raspundere civila asiguratorul se obliga sa plateasca o despagubire pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde in baza legii fata de tertele persoane pagubite si pentru cheltuielile facute de asigurat in procesele civile .
      Prin urmare raspunderea asiguratorului de raspundere civila delictuala este limitata la obligatie de acoperire a daunelor cauzate in patrimoniul unei terte persoane ca urmare raspunderii civile delictuale si aceasta raspundere nu poate fi extinsa la raspunderea contractuala incheiata de terti, conform contractelor de credit invocate de catre reclamanta, nu in ultimul rand instanta de apel retinand ca, persoana pagubita prin accidentul de circulatie si-a valorificat pretentiile civile in cadrul procesului penal si prin urmare apare inadmisibila cererea tertului de valorificare a pretentiilor in cadrul unui proces civil separat iar creditele contractate de catre reclamanta nu au nici o legatura de cauzalitate dintre prejudiciu si fapta comisa considerente, fata de care in baza art. 296 din Vechiul Cod de procedura civila instanta de apel a respins apelul ca nefondat si a pastrat in totalitate sentinta.
Impotriva acestei sentinte, a declarat recurs reclamanta S. M-F., solicitand modificarea acesteia, in sensul admiterii apelului, cu consecinta modificarii sentintei si a admiterii cererii sale de chemare in judecata, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea recursului sau, reclamanta arata ca hotararea instantei de apel si a instantei de fond au fost pronuntate cu gresita interpretare a dispozitiilor art.49 din Legea nr.  135/1996, preluat si de art.2223 cod civil, respectiv  de art.1 alin.1 din Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr.11/2007, dispozitii care confera dreptul oricarei persoane pagubite ca urmare a unui accident de circulatie (fara a face vreo distinctie) de a obtine repararea prejudiciului de catre asiguratorul de raspundere civila al persoanei vinovate de producerea accidentului.
Recurenta mai arata ca are calitatea de terta persoana pagubita, prejudiciul suferit in urma accidentului de circulatie din data de 1.05.2008, produs din culpa asiguratului intimatei, constand in modificarile fundamentale survenite in viata ei ulterior acestei date.
Creditele la care a facut referire in actiune au fost contractate pentru ca nu avea posibilitatea de a suporta costurile ridicate cu spitalizarile repetate, interventiile chirurgicale, medicamentele, tratamentele de recuperare, respectiv toate demersurile necesare inlaturarii consecintelor pe care accidentul rutier le-a avut asupra sanatatii fiului ei, destinatia acestor sume fiind confirmata de martorii audiati in cauza, fiind evident ca aceste imprumuturi, a caror restituire i-a pus in pericolul de a-si pierde locuinta sunt in legatura directa cu accidentul care a distrus viata fiului sau.
Cu privire la valorificarea pretentiilor civile in procesul penal de catre fiul sau, arata ca acele despagubiri au vizat cu totul alte cheltuieli, sumele solicitate cu titlu de despagubiri in prezenta cauza vizand prejudiciul material cauzat ei, in calitate de terta persoana.
Referitor la daunele morale solicitate, arata ca in urma accidentului ea a suferit un important prejudiciu moral, constand in faptul ca trebuie sa-si vada fiul distrus, ca din anul 2008 a fost la limita subzistentei si, si-a pierdut sotul.
In drept au fost invocate prev.art.304 pct.9 si art.49 din Legea nr.  135/1996 preluat de art.2223  noul cod civil, respectiv de art.1 alin.1 din Normele de Supraveghere a Asigurarilor nr.11/2007.
Intimata SC A. R. - A. V. I. G. SA B. prin Sucursala B. prin intampinarea depusa la dosar a solicitat respingerea recursului ca nefondat pentru considerentele detaliate in motivare.
 Verificand decizia recurata prin prisma motivelor de recurs invocate si din oficiu conform art.304 rap.la art.304 ind.1 si art.306 Cod procedura civila, pe baza actelor si lucrarilor dosarului s-a constatat ca aceasta este temeinica si legala.
Potrivit art.49 din Legea nr.  136/1995, raportat la art.1(1) din Normele de Supraveghere a Asigurarilor nr.11/2007, asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule, precum si tramvaie si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil.
Despagubirile se acorda potrivit art.50(1) din aceeasi lege, pentru sumele pe care asiguratorul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea sau distrugerea de bunuri.
Din continutul acestor texte de lege rezulta cu certitudine faptul ca despagubirile pentru prejudiciile de care asiguratii  raspund fata de terte persoane in baza contractului de asigurare se acorda tertelor persoane care sunt pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea sau distrugerea de bunuri, prin accidente de vehicule, conditie neindeplinita de reclamanta.
Raspunderea asiguratorului in baza contractului de asigurare nu poate fi extinsa la raspunderea contractuala a tertelor persoane fata de cocontractantii lor, cum este cazul in speta, cu atat mai mult cu cat fiul reclamantei, victima accidentului de circulatie a fost despagubit in cadrul procesului penal, care s-a derulat in paralel cu contractele de credit incheiate de reclamanta.
In consecinta critica recurentei in sensul ca cele doua instante au interpretat gresit prevederile art.49 din Legea nr.  135/1996 si respectiv ale art.1 alin.1 din Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor este neintemeiata.
Cum reclamanta nu a fost pagubita prin vatamare corporala, avariere sau distrugere de bunuri, curtea a apreciat ca asiguratorul nu poate fi obligat sa o despagubeasca pe ea material cu contravaloarea creditelor contractate dupa accidentul de circulatie al fiului, si nici moral, fiind despagubit fiul sau victima a accidentului, atat material cat si moral.
Fata de toate aceste considerente, in baza art.312(1) raportat la art.316 Cod procedura civila, curtea a respins ca nefondat recursul.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asigurari auto si alte asigurari; Circulatie rutiera; Imprumuturi, credite, creditori

124 - Decizie nr. 124 din data de 23.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Actiune introdusa de debitoare, prin administrator special, in cadrul procedurii de insolventa, impotriva uneia din creditoare, prin care solicita deblocarea accesului la bunurile sale, retinute in spatiile creditoarei. Compet - Decizie nr. 123 din data de 23.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Apel. Actiune in anularea certificatului de inmatriculare al societatii parate, intemeiata pe schimbarea destinatiei imobilului in care isi desfasoara activitatea, fara acordul vecinilor, deranjul fonic produs de activitate si pe - Decizie nr. 116 din data de 21.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar. Obligatia judecatorului-sindic de a determina cuantumul creantei contestate, neputand lasa in sarcina administratorului judiciar determinarea cuantumului, cata vreme acesta si-a spus parerea - Decizie nr. 112 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Inscriere provizorie a creantei. Necesitatea administrarii de probe. Momentul in care trebuie incuviintata administrarea de probe, de catre judecatorul sindic. - Decizie nr. 111 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului sindic privind inlocuirea administratorului judiciar. Posibilitatea creditorilor de a obtine schimbarea administratorului judiciar doar in conditiile prevazu - Decizie nr. 108 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie la tabel preliminar. Necercetarea fondului cauzei. Obligatia judecatorului sindic de a analiza fondul pretentiilor in cazul in care intre debitoare si creditoare a existat un litigiu, suspendat in baza art. 36 di - Decizie nr. 83 din data de 30.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Recurs. Dizolvare societate comerciala. Cerere de repunere in termenul de declarare a recursului, intemeiata pe necomunicarea legala a sentintei atacate cu recurenta parata. Momentul inceperii termenului de recurs. Recurs tardiv - Decizie nr. 77 din data de 24.04.2015
Apel. Procedura insolventei. Confirmare plan de reorganizare. Aprecierea ca si vot pozitiv a votului unui creditor in sensul votarii planului, cu conditia ca toate obligatiile nascute dupa data intrarii in insolventa (necuprinse in graficul de rambursare) - Decizie nr. 152 din data de 21.05.2015
Apel. Actiune in constatarea inexistentei dreptului unei persoane fizice de a reprezenta o societate comerciala, in conditiile in care acest drept i-a fost conferit printr-un contract de munca, contrar prevederilor Actului constitutiv al societatii. Admis - Decizie nr. 150 din data de 20.05.2015
Apel. Actiune in constatarea nulitatii absolute a unor clauze din contractele de credit, introdusa de mai multi reclamanti cu domicilii sau sedii in diferite localitati din tara, impotriva aceleasi banci parate, in temeiul unor contracte de credit diferit - Decizie nr. 146 din data de 14.05.2015
Apel. Procedura insolventei. Contestatie la tabelul preliminar de creante si la tabelul preliminar modificat de creante. Imposibilitatea analizarii, pe calea contestatiei la tabelul preliminar de creante, a incidentei prevederilor art. 117-118 din Legea n - Decizie nr. 142 din data de 07.05.2015
Recurs. Procedura insolventei. Contestatie la planul de distribuire a fondurilor obtinute din vanzarea bunului garantat, formulata de creditori salariati. Distribuirea sumelor obtinute in functie de categoria din care fac parte creditorii contestatori, si - Decizie nr. 94/C din data de 12.05.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de protectie a creantei formulata de creditorul garantat, intemeiata pe prevederile art. 39 alin. 1 lit. B din Legea nr. 85/ 2006. Inadmisibilitatea cererii. Posibilitatea formularii doar a unei cereri de ridicare a sus - Decizie nr. 91/C din data de 25.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabel. Creanta tardiva. Valabilitatea notificarii deschiderii procedurii,comunicata la sediul organului fiscal care administreaza creanta bugetara, chiar daca acesta nu are personalitate juridica. - Decizie nr. 83/C din data de 24.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar de creante formulata impotriva creantei organului fiscal, constatata prin decizie de impunere, contestata pe calea contestatiei administrative, care a fost suspendata pana la solutionarea plan - Decizie nr. 79/C din data de 12.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor impotriva unei societati dintr-un grup. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 183 si urmatoarele din Legea nr. 85/ 2014 - Decizie nr. 67/C din data de 10.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor si de conexare la cererea similara formulata anterior de debitor, in temeiul Legii nr. 85/ 2014. Judecarea cererii debitorului, la care s-a conexat cererea creditorulu - Decizie nr. 65/C din data de 04.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor. Calculul cvorumului si al majoritatii creantelor facut de administratorul judiciar, raportat la un tabel definitiv rectificat, intocmit si neafisat la usa instantei. Con - Decizie nr. 59/C din data de 31.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Cerere de inscriere creanta nascuta in cursul procedurii in tabelul suplimentar de creante, respinsa de administratorul judiciar. Contestatie la raportul de activitate al administratorului judiciar, admisa de judecatorul sin - Decizie nr. 57/C din data de 24.03.2015