InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

Masura de siguranta. Confiscare speciala. Art. 118 lit. b din Cod penal

(Decizie nr. 248 din data de 02.04.2013 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Masuri de siguranta si educative; Sechestru. Confiscare speciala | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

DECIZIA PENALA NR. 248/R/02.04.2013

Dosar  nr. 2601/187/P/2012
Sectia penala si pentru cauze cu minori Masura de siguranta. Confiscare speciala. Art. 118 lit.  b din Cod penal

Conform art. 118 alin. 1 lit.  b din Cod penal sunt supuse confiscarii speciale bunurile care au fost folosite in orice mod la savarsirea unei infractiuni, daca sunt ale infractorului sau daca apartinand altei persoane, acesta a cunoscut scopul folosirii lor.
Prin masura confiscarii se urmareste inlaturarea unei stari de pericol si, de regula, lucrurile care apartin inculpatului si de care acesta s-a servit la comiterea infractiunii sunt socotite ca prezinta pericol daca ar fi lasate acestuia deoarece, asa cum s-a servit de ele pentru a comite o infractiune, s-ar mai putea servi de ele si pe viitor, in acelasi fel, daca le-ar avea la indemana.
In acest sens se impune confiscarea pistolului ridicat de catre organele de urmarire penala de la locul faptei. Prin sentinta penala nr. 10 din data de 16 ianuarie 2013 pronuntata de catre Judecatoria Beius, in baza articolului 321 alineat 1 Cod penal, s-a dispus condamnarea inculpatului A. A. M., judecat dupa procedura prevazuta de articolul 3201 alineat 7 Cod procedura penala, la o pedeapsa de: 8 (opt) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.
In baza articolului 134 din Legea nr. 295/2004 republicata, s-a dispus condamnarea aceluiasi inculpat, judecat dupa procedura prevazuta de articolul 3201 alineat 7 Cod procedura penala, la o pedeapsa de: 2 (doua) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de detinere de arma neletala fara drept.
In baza articolului 135 din Legea nr. 295/2004 republicata, s-a dispus condamnarea aceluiasi inculpat, judecat dupa procedura prevazuta de articolul 3201 alineat 7 Cod procedura penala, la o pedeapsa de: 2 (doua) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de uz de arma neletala fara drept.
In baza articolului 33 litera a si b Cod penal si articolul 34 litera b Cod penal s-au contopit pedepsele stabilite inculpatului prin prezenta hotarare, in pedeapsa cea mai grea de 8 (opt) luni inchisoare.
In baza articolului 71 alineat 1 si 2 cod penal i s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de articolul 64 litera a teza a II-a si b Cod penal pe durata pedepsei principale.
In baza articolului 81, articolului 82 cod penal si articolului 71 alineat 5 Cod penal s-a suspendat conditionat executarea pedepsei principale si a pedepsei accesorii aplicate inculpatului prin prezenta hotarare si s-a fixat un termen de incercare a acestuia pe o durata de 2 (doi) ani si 8 (opt) luni.
S-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor articolul 83 Cod penal.
In baza articolului 88 Cod penal s-a dedus din pedeapsa aplicata inculpatului  durata a retinerii si arestarii preventive, de la 10.09.2012 pana la 13.09.2012. 
In baza articolului 321 alineat 1 Cod penal, s-a dispus condamnarea inculpatului G. A. C., judecat dupa procedura prevazuta de articolul 3201 alineat 7 Cod procedura penala, la o pedeapsa de: 8 (opt) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.
In baza articolului 71 alineat 1 si 2 Cod penal i s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de articolul 64 litera a teza a II-a si b Cod penal pe durata pedepsei principale.
In baza articolului 81, articolul 82 Cod penal si articolului 71 alineat 5 Cod penal s-a suspendat conditionat executarea pedepsei principale si a pedepsei accesorii aplicate inculpatului prin prezenta hotarare si s-a fixat un termen de incercare a acestuia pe o durata de 2 (doi) ani si 8 (opt) luni.
S-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor articolul 83 Cod penal.
In baza articolului 88 Cod penal s-a dedus din pedeapsa aplicata inculpatului  durata retinerii si arestarii preventive, de la 10.09.2012 pana la 13.09.2012. 
Au fost obligati inculpatii sa plateasca statului suma de cate 700 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Pentru a pronunta aceasta hotarare instanta de fond a retinut urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Beius nr. 961/P/2012 din 19 noiembrie 2012 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului A. A. M., pentru savarsirea infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, de detinere de arma neletala fara drept si uz de arma neletala fara drept, prevazuta de articolul 321 alineat 1 Cod penal, articolul 134 din Legea nr. 295/2004 republicata si articolul 135 din Legea nr. 295/2004 republicata, cu aplicarea articolului 33 litera a si b Cod penal si a inculpatului  G. A. C. pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, prevazuta de articolul 321 alineat 1 Cod penal.
          Din expozitivul actului de sesizare al instantei s-a retinut in principal ca, in data de 9 septembrie 2012, in jurul orei 200, inculpatii A. A. M. si G. A. C. au avut o altercatie in clubul El Dorado din localitatea Ioanis, iar dupa ce au fost scosi afara din local au plecat la domiciliul lor din aceeasi localitate, amenintand ca vor reveni cu un pistol, lucru pe care l-au si facut, inculpatul A. A. M. tragand mai multe focuri de arma si spargand sticla din usa de acces in local, prin toate acestea producand panica in randul persoanelor, tulburand ordinea si linistea publica.
          S-a mai retinut in expozitivul actului de sesizare al instantei ca inculpatul A.A.M. detine fara drept un pistol marca Keseru Muvek de calibru 9 mm, cu seria EF 1120403, si a uzat de el fara drept in imprejurarile aratate mai sus.
Audiati fiind in cursul urmaririi penale inculpatii au recunoscut partial comiterea faptelor, sustinand ca ei au fost loviti de catre mai multe persoane din local si ca inculpatul G. A. C. a adus arma si a tras pentru a-1 apara pe celalalt inculpat de acestea.
Din probele administrate in cauza, instanta de fond a retinut urmatoarele:
In fapt:
          In data de 9 septembrie 2012, la ora 250, Politia municipiului Beius a fost sesizata prin numarul de urgente 112 de catre numita B. F., administrator al I.I. B. F., despre faptul ca, inculpatii A. A. M. si G. A. C. au provocat un scandal in clubul pe care aceasta il administreaza, dupa care inculpatul A. A M. a tras cu un pistol asupra persoanelor aflate pe strada si in usa localului.
La aceeasi data numita B. F., a formulat si plangere prealabila pentru savarsirea infractiunii de distrugere de catre inculpatul A. A. M., fapta constand in spargerea sticlei din usa clubului in aceleasi imprejurari.
Din cercetarile efectuate reiese ca in noaptea de 8/9 septembrie 2012 in clubul El Dorado din localitatea Ioanis, al carui administrator este numita B. F. a fost organizata o discoteca la care au participat in jur de 50 de persoane, printre care si inculpatii A. A. M. si G. A. C. In  jurul orei 200, datorita consumului de bauturi alcoolice, inculpatul A.A.M.a spart cu dintii un pahar si cei doi inculpati au inceput sa se loveasca reciproc, motiv pentru care administratorul localului a luat masuri constand in scoaterea acestora in fata localului, unde au continuat sa se loveasca.
Intrucat persoanele prezente au intervenit intre inculpati pentru a-i opri sa se mai loveasca, inculpatul A. A. M. a amenintat ca va merge acasa dupa pistol si va impusca pe oricine ii va iesi in cale, indreptandu-se impreuna cu celalalt inculpat spre domiciliul lor, situat in apropiere. Datorita acestui fapt s-a creat o stare de panica, clientii au iesit din local, plecand spre locuintele lor, si localul a fost inchis.
Dupa putin timp, inculpatii au revenit in fata localului, inculpatul Avram A. M. avand asupra sa un pistol, iar inculpatul G. A. C. avand asupra sa o bata. Inculpatul A. A. M. a tras mai multe focuri de arma in directia persoanelor care plecau de la club, dupa care a tras cu pistolul spre geamul de la usa de acces in incinta clubului. In acest timp B. F. si alte persoane se aflau in autoturisme, in apropierea barului.
Inculpatii s-au intors apoi la locuinta lor si la scurt timp au sosit organele de politie. S-a procedat la efectuarea cercetarii la fata locului, constatandu-se ca sticla din usa localului era sparta, iar in apropierea usii localului a fost gasit un tub de cartus.
In data de 9 septembrie 2012 inculpatul A. A. M. a predat organelor de politie pistolul marca Keseru Muvek de calibru 9 mm, cu seria EF 1120403, un incarcator si o cutie portarma, pe care acesta le pastra intr-o camera a locuintei sale. Cu privire la arma respectiva inculpatul A. A. M. a declarat ca a cumparat-o din Ungaria in urma cu cateva saptamani.
Prin raportul de constatare tehnico-stiintifica nr.4 26529 din 19 septembrie 2012 intocmit de I.P.J. Bihor - Serviciul criminalistic s-a stabilit ca pistolul este in stare de functionare si tubul de cartus gasit la fata locului a fost tras cu arma in litigiu. S-a constatat prin acelasi raport ca arma nu poate fi folosita la tragerile cu munitie cu glont, teava fiind obturata cu o pana din metal, iar in urma examinarii tubului de cartus gasit la fata locului s-a stabilit ca incarcatura cartusului a fost compusa din gaz cu piper.
Din adresa nr. 440830 din 11 septembrie 2012 a I.P.J. Bihor a reiesit ca inculpatul A. A. M. nu este detinator legal de arme letale sau neletale si munitii pentru acestea.
Audiati fiind in cursul cercetarii judecatoresti, inculpatii au recunoscut savarsirea faptelor solicitand sa fie judecati pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale, potrivit procedurii prevazute de 3201 Cod procedura penala.
Starea de fapt retinuta de instanta si vinovatia inculpatului sunt pe deplin dovedite cu probele administrate in cauza: declaratiile de recunoastere a inculpatilor care se coroboreaza procesul-verbal de sesizare din oficiu (fila 6/dosar urmarire penala), plangerea partii vatamate (fila 7/dosar urmarire penala), procesul verbal de constatare a efectuarii actelor premergatoare (fila 5/dosar urmarire penala), proces-verbal de cercetare la fata locului si plansa cu fotografi judiciare (fila 14-21/dosar urmarire penala), declaratiile reprezentantului partii vatamate (fila 22-24/dosar urmarire penala), adresa nr. 440830 din 11 septembrie 2012 a IPJ Bihor (fila 60/dosar urmarire penala), raportul de constatare tehnico-stiintifica nr. 426529 din 19 septembrie 2012 intocmit de I.P.J. Bihor - Serviciul criminalistic (fila 64-73/dosar urmarire penala), ordonantele de retinere a inculpatilor (fila 79, 80/dosar urmarire penala), proces-verbal si dovada privind ridicarea armei (fila 81, 82/dosar urmarire penala), copiile foilor de observatie clinica a inculpatilor (fila 86-97/dosar urmarire penala), declaratia  de autentificare cu nr. 163 8/19 noiembrie 2012 de Biroul Notarului Public Carmen Novac Beius (fila 113/dosar urmarire penala).
In drept:
S-a constatat ca fapta inculpatului A. A. M., de a avea in data de 9 septembrie 2012, in jurul orei 200 o altercatie in clubul El Dorado din localitatea Ioanis cu inculpatul G. A. C., iar dupa ce au fost scosi afara din local au plecat la domiciliul lor din aceeasi localitate, amenintand ca va reveni cu un pistol, lucru pe care l-au si facut, inculpatul A. A. M. tragand mai multe focuri de arma si spargand sticla din usa de acces in local, prin toate acestea producand panica in randul persoanelor, tulburand ordinea si linistea publica, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.
Apoi, faptele inculpatului A. A. M. de a detine fara drept pistolul marca Keseru Muvek de calibru 9 mm, cu seria EF 1120403, si de a uza fara drept de acesta in imprejurarile aratate mai sus, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de detinere si uz de arma neletala fara drept, prevazute de articolul 134 si 135 din Legea nr. 295/2004 republicata.
La individualizarea pedepselor aplicate inculpatului A. A. M. pentru faptele savarsite, instanta de fond a avut in vedere gradul de pericol social al faptelor comise, faptul ca a recunoscut si regretat comiterea faptelor retinute in sarcina sa, nu are antecedente penale, dispozitiile partii generale ale Codului Penal, limitele de pedeapsa prevazute in legea speciala, limite care in baza articolului 320 indice 1 alineat 7 Cod procedura penala s-au redus cu 1/3.
In baza textelor de lege mai sus aratate, instanta de fond facand aplicarea articolului 3201 alineat 7 Cod procedura penala, s-a dispus condamnarea inculpatului A. A. M. la o pedeapsa de 8 (opt) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, la o pedeapsa de 2 (doua) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de detinere de arma neletala fara drept si la o pedeapsa de 2 (doua) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de uz de arma neletala fara drept.
Fiind ca faptele se afla in concurs real si ideal, instanta de fond in baza articolului 33 litera a si b Cod penal si articolul 34 litera b Cod penal le-a contopit in pedeapsa cea mai grea de 8 (opt) luni inchisoare.
Avand in vedere ca instanta de fond a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii, in baza articolului 71 alineat 1 si 2 Cod penal a aplicat acestuia si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de articolul 64 litera a teza a II-a si b Cod penal pe durata pedepsei principale.
Fiindca inculpatul A. A. M.  nu are antecedente penale, s-a prezentat in fata organelor judiciare si in fata instantei de judecata, instanta de fond a apreciat ca el va putea fi reeducat si fara privare de libertate, situatie in care in baza articolului 81 si 82 Cod penal, precum si articolului 71  alineat 5 Cod penal s-a suspendat conditionat executarea pedepsei principale si a pedepsei accesorii aplicate inculpatului prin prezenta hotarare si s-a fixat un termen de incercare a acestuia pe o perioada de 2 (doi) ani si 8 (opt) luni.
S-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor articolului 83 Cod penal, cu privire la situatiile de revocare a beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
Intrucat inculpatul A. A. M. a fost retinut de organele de cercetare penala pe timp de 24 de ore, incepand cu data de 10 septembrie 2012 ora 1400, iar prin incheierea penala nr. 23 din 11 septembrie 2012 a Judecatoriei Beius s-a dispus arestarea preventiva a inculpatilor pe o durata de 20 de zile, incepand cu data de 11 sept.2012 si pana la data de 30 septembrie 2012, iar prin incheierea penala nr. 50/I/R/2012 din 13 septembrie 2012 a Tribunalului Bihor a fost respinsa propunerea de arestare preventiva, instanta de fond  in  baza articolului 88 Cod penal a dedus din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii si arestarii preventive, de la 10.09.2012 pana la 13.09.2012.
S-a aratat ca fapta inculpatului G.A.C. in data de 9 septembrie 2012, in jurul orei 200, de a avea o altercatie in clubul El Dorado din localitatea Ioanis cu inculpatul A. A. M., iar dupa ce au fost scosi afara din local au plecat la domiciliul lor din aceeasi localitate, amenintand ca va reveni cu un pistol, lucru pe care l-au si facut, inculpatul A. A. M. tragand mai multe focuri de arma si spargand sticla din usa de acces in local, prin toate acestea producand panica in randul persoanelor, tulburand ordinea si linistea publica, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.
La individualizarea pedepsei aplicate inculpatului G. A. C. pentru fapta savarsita, instanta de fond a avut in vedere gradul de pericol social al faptei comise,  faptul ca a recunoscut si regretat comiterea faptei retinuta in sarcina sa, nu are antecedente penale, dispozitiile partii generale ale Codului Penal, limitele de pedeapsa prevazute in legea speciala, limite care in baza articolului 320 indice 1 alineat 7 Cod procedura penala au fost reduce cu 1/3.
           In baza textului de lege mai sus aratat, instanta de fond facand aplicarea articolul 3201 alineat 7 Cod procedura penala, a dispus condamnarea inculpatului G. A. C. la o pedeapsa de 8 (opt) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.
Avand in vedere ca instanta de fond a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa inchisorii, in baza articolului 71 alineat 1 si 2 Cod penal a aplicat acestuia si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de articolul 64 litera a teza a II-a si b Cod penal pe durata pedepsei principale.
Fiindca inculpatul G. A. C. nu are antecedente penale, s-a prezentat in fata organelor judiciare si in fata instantei de judecata, instanta de fond a apreciat ca el va putea fi reeducat si fara privare de libertate, situatie in care in baza articolului 81 si 82 Cod penal, precum si articolului 71  alineat 5 Cod penal a suspendat conditionat executarea pedepsei principale si a pedepsei accesorii aplicate inculpatului prin prezenta hotarare si s-a fixat un termen de incercare a acestuia pe o perioada de 2 (doi) ani si 8 (opt) luni.
S-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor articolului 83 Cod penal, cu privire la situatiile de revocare a beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
Intrucat inculpatul G.A. C. a fost retinut de organele de cercetare penala pe timp de 24 de ore, incepand cu data de 10 septembrie 2012 ora 1400, iar prin incheierea penala nr. 23 din 11 septembrie 2012 a Judecatoriei Beius s-a dispus arestarea preventiva a inculpatilor pe o durata de 20 de zile, incepand cu data de 11 septembrie 2012 si pana la data de 30 septembrie 2012, iar prin incheierea penala nr. 50/I/R/2012 din 13 septembrie 2012 a Tribunalului Bihor a fost respinsa propunerea de arestare preventiva, instanta de fond in  baza articolului 88 Cod penal, a dedus din pedeapsa aplicata inculpatului G. A. C. durata a retinerii si arestarii preventive, de la 10.09.2012 pana la 13.09.2012.
In baza articolului 191 alineat 2 Cod procedura penala instanta de fond a obligat inculpatii sa plateasca statului suma de cate 700 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare.
Impotriva acestei sentintei, in termen legal, a declarat recurs Parchetul de pe langa Judecatoria Beius, solicitand admiterea recursului, casarea hotararii atacate si rejudecarea cauzei, avand in vedere faptul ca solutia pronuntata de instanta este nelegala, deoarece se impune confiscarea speciala a pistolului marca Keseru Muvek de calibru 9 mm, cu seria EF 1120403 care a fost folosit de inculpatul A. A. M. la comiterea infractiunilor retinute in sarcina sa si pentru care i s-a aplicat acestuia o pedeapsa in conformitate cu dispozitiile legale coroborate cu dispozitiile cuprinse in art. 320/1 alineat 7 Cod procedura penala.
Examinand hotararea recurata din oficiu si prin prisma motivelor invocate Curtea, in baza art. 385/14 Cod procedura penala raportat la art. 385/9 Cod procedura penala va retine urmatoarele:
In mod corect prima instanta a stabilit starea de fapt dedusa judecatii constand in aceea ca in data de 9 septembrie 2012, in jurul orei 200, inculpatii A. A. M. si G. A C. au avut o altercatie in clubul El Dorado din localitatea Ioanis, iar dupa ce au fost scosi afara din local au plecat la domiciliul lor din aceeasi localitate, amenintand ca vor reveni cu un pistol, lucru pe care l-au si facut, inculpatul A. A. M. tragand mai multe focuri de arma si spargand sticla din usa de acces in local, prin toate acestea producand panica in randul persoanelor, tulburand ordinea si linistea publica.
Starea de fapt mai sus expusa a rezultat cu certitudine din probele administrate in cauza in faza de urmarire penala - declaratiile inculpatilor, filele 39-41, 43-44, 51-52, 54-55, 57-58, 75-77 dosar urmarire penala, proces-verbal de cercetare la fata locului, filele 14-15 dosar urmarire penala, planse foto, filele 18-21, declaratie reprezentant parte vatamata, filele 22-24 dosar urmarire penala, declarati martori, filele 25-38, 109, 110 dosar urmarire penala, raport de constatare tehnico-stiintifica, filele 64-73 dosar urmarire penala - probe insusite de catre inculpat, fila 14 dosar instanta de fond, si care duc la concluzia ca acesta se face vinovat de savarsirea infractiunilor pentru care a fost trimis in judecata si condamnat la o pedeapsa rezultanta de 8 luni inchisoare, respectiv ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, detinere de arma neletala fara drept si uz de arma neletala fara drept.
Din procesul-verbal din data de 9 septembrie 2012 intocmit de catre agentia din cadrul Sectiei 2 Politie Rurala Beius (fila 81 dosar urmarire penala), rezulta faptul ca la acea data, inculpatul A.A.M.a predat organelor de politie un pistol marca Keseru Muvek de calibru 9 mm cu seria EF 1120403, acelasi pistol asupra caruia a fost efectuata o expertiza tehnico-stiintifica.
Din raportul de constatare tehnico-stiintifica nr. 426529 din data de 19.09.2012 a IPJ Bihor - Serviciul Criminalistic (filele 64-73 dosar urmarire penala) rezulta faptul ca pistolul ridicat de la inculpat este in stare de functionare, prezinta urme de reziduu pe interiorul tevii, iar tubul cartus calibru 9 mm, cu capsa percutata si sertizajul de culoare maro inscriptionat "Wadie, 9 mm, P.A. PV" - ridicat de catre organele de cercetare penala de la locul faptei, fila 15 dosar urmarire penala - a fost tras cu acest pistol.
  Conform articolului 118 alineat 1 litera b Cod penal sunt supuse confiscarii speciale "bunurile care au fost folosite, in orice mod, la savarsirea unei infractiuni, daca sunt ale infractorului sau daca, apartinand altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor".
Avand in vedere cele mai sus aratate, curtea, in baza articolului 385/15 punctul 2 litera d Cod procedura penala, va admite recursul penal declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Beius impotriva sentintei penale nr. 10 din 16 ianuarie 2013 pronuntata de Judecatoria Beius pe care o va casa si modifica in sensul ca in baza articolului 118 alineat 1 litera b Cod penal va dispune confiscarea de la inculpatul A.A.M.a pistolului marca Keseru Muvek de calibru 9 mm cu seria EF 1120403.
Va mentine restul dispozitiunilor hotararii recurate.
Suma de 200 lei, onorariu pentru avocat din oficiu B. L. va fi avansata din fondul Ministerului Justitiei, delegatia nr. 1524 din data de 25.03.2013.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Masuri de siguranta si educative; Sechestru. Confiscare speciala

124 - Decizie nr. 124 din data de 23.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Actiune introdusa de debitoare, prin administrator special, in cadrul procedurii de insolventa, impotriva uneia din creditoare, prin care solicita deblocarea accesului la bunurile sale, retinute in spatiile creditoarei. Compet - Decizie nr. 123 din data de 23.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Apel. Actiune in anularea certificatului de inmatriculare al societatii parate, intemeiata pe schimbarea destinatiei imobilului in care isi desfasoara activitatea, fara acordul vecinilor, deranjul fonic produs de activitate si pe - Decizie nr. 116 din data de 21.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar. Obligatia judecatorului-sindic de a determina cuantumul creantei contestate, neputand lasa in sarcina administratorului judiciar determinarea cuantumului, cata vreme acesta si-a spus parerea - Decizie nr. 112 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Inscriere provizorie a creantei. Necesitatea administrarii de probe. Momentul in care trebuie incuviintata administrarea de probe, de catre judecatorul sindic. - Decizie nr. 111 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului sindic privind inlocuirea administratorului judiciar. Posibilitatea creditorilor de a obtine schimbarea administratorului judiciar doar in conditiile prevazu - Decizie nr. 108 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie la tabel preliminar. Necercetarea fondului cauzei. Obligatia judecatorului sindic de a analiza fondul pretentiilor in cazul in care intre debitoare si creditoare a existat un litigiu, suspendat in baza art. 36 di - Decizie nr. 83 din data de 30.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Recurs. Dizolvare societate comerciala. Cerere de repunere in termenul de declarare a recursului, intemeiata pe necomunicarea legala a sentintei atacate cu recurenta parata. Momentul inceperii termenului de recurs. Recurs tardiv - Decizie nr. 77 din data de 24.04.2015
Apel. Procedura insolventei. Confirmare plan de reorganizare. Aprecierea ca si vot pozitiv a votului unui creditor in sensul votarii planului, cu conditia ca toate obligatiile nascute dupa data intrarii in insolventa (necuprinse in graficul de rambursare) - Decizie nr. 152 din data de 21.05.2015
Apel. Actiune in constatarea inexistentei dreptului unei persoane fizice de a reprezenta o societate comerciala, in conditiile in care acest drept i-a fost conferit printr-un contract de munca, contrar prevederilor Actului constitutiv al societatii. Admis - Decizie nr. 150 din data de 20.05.2015
Apel. Actiune in constatarea nulitatii absolute a unor clauze din contractele de credit, introdusa de mai multi reclamanti cu domicilii sau sedii in diferite localitati din tara, impotriva aceleasi banci parate, in temeiul unor contracte de credit diferit - Decizie nr. 146 din data de 14.05.2015
Apel. Procedura insolventei. Contestatie la tabelul preliminar de creante si la tabelul preliminar modificat de creante. Imposibilitatea analizarii, pe calea contestatiei la tabelul preliminar de creante, a incidentei prevederilor art. 117-118 din Legea n - Decizie nr. 142 din data de 07.05.2015
Recurs. Procedura insolventei. Contestatie la planul de distribuire a fondurilor obtinute din vanzarea bunului garantat, formulata de creditori salariati. Distribuirea sumelor obtinute in functie de categoria din care fac parte creditorii contestatori, si - Decizie nr. 94/C din data de 12.05.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de protectie a creantei formulata de creditorul garantat, intemeiata pe prevederile art. 39 alin. 1 lit. B din Legea nr. 85/ 2006. Inadmisibilitatea cererii. Posibilitatea formularii doar a unei cereri de ridicare a sus - Decizie nr. 91/C din data de 25.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabel. Creanta tardiva. Valabilitatea notificarii deschiderii procedurii,comunicata la sediul organului fiscal care administreaza creanta bugetara, chiar daca acesta nu are personalitate juridica. - Decizie nr. 83/C din data de 24.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar de creante formulata impotriva creantei organului fiscal, constatata prin decizie de impunere, contestata pe calea contestatiei administrative, care a fost suspendata pana la solutionarea plan - Decizie nr. 79/C din data de 12.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor impotriva unei societati dintr-un grup. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 183 si urmatoarele din Legea nr. 85/ 2014 - Decizie nr. 67/C din data de 10.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor si de conexare la cererea similara formulata anterior de debitor, in temeiul Legii nr. 85/ 2014. Judecarea cererii debitorului, la care s-a conexat cererea creditorulu - Decizie nr. 65/C din data de 04.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor. Calculul cvorumului si al majoritatii creantelor facut de administratorul judiciar, raportat la un tabel definitiv rectificat, intocmit si neafisat la usa instantei. Con - Decizie nr. 59/C din data de 31.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Cerere de inscriere creanta nascuta in cursul procedurii in tabelul suplimentar de creante, respinsa de administratorul judiciar. Contestatie la raportul de activitate al administratorului judiciar, admisa de judecatorul sin - Decizie nr. 57/C din data de 24.03.2015