InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

RECURS LITIGII CU PROFESIONISTI. PROCEDURA INSOLVENTEI. INCHEIERE DE SUSPENDARE A JUDECATII IN BAZA ART.244 (1) PCT.1 COD PROCEDURA CIVILA. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR PREVAZUTE DE ACEST TEXT DE LEGE. -art.244 (1) pct.1 Cod procedura civila.

(Decizie nr. 500 din data de 10.10.2013 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.); Restructurare, Reorganizare | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea


SECTIA A II - A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.

 RECURS LITIGII CU PROFESIONISTI. PROCEDURA INSOLVENTEI. INCHEIERE DE SUSPENDARE A JUDECATII IN BAZA ART.244 (1) PCT.1 COD PROCEDURA CIVILA. NEINDEPLINIREA CONDITIILOR PREVAZUTE DE ACEST TEXT DE LEGE. 
-art.244 (1) pct.1 Cod procedura civila.

Decizia nr.500/10.10.2013 a Curtii de Apel Oradea - Sectia a II -a civila,  de contencios administrativ si fiscal.

Prin incheierea din 17 aprilie 2013, Tribunalul Satu Mare - judecatorul sindic a dispus suspendarea judecarii cauzei in temeiul art.244 alin.1 pct.1 Cod procedura, pana la finalizarea evaluarii si valorificarii bunurilor societatii debitoare.
Impotriva acestei incheieri au formulat recurs, legal timbrat recurentii H. C. si H. M. N., solicitand instantei modificarea in totalitate a acesteia, in sensul continuarii judecarii dosarului de insolventa nr.8167/83/2010, avand ca obiect raspundere administrator.
In dezvoltarea motivelor de recurs recurentii arata ca, incheierea recurata este nelegala si netemeinica, aratand ca lichidatorul judiciar a solicitat in temeiul art.138 lit."a si d" din Legea nr.85/2006, antrenarea raspunderii recurentilor parati ca fosti administrator ai societatii comerciale S.C. C. SRL, in prezent aflata in faliment, asa cum aceasta rezulta din cadrul dosarului civil nr. 8167/83/2010 al Tribunalului Satu Mare, Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal. Ca urmare a acestei solicitari au formulat o pozitie procesuala exprimata prin intampinarea depusa la dosar, in sensul respingerii actiunii de antrenarea a raspunderii paratilor, solicitand judecatorului sindic in probatiune o serie de inscrisuri precum si o expertiza judiciara de evaluare a bunului imobil cu care am garantat creditele societatii debitoare S.C. C. SRL.
Primul raport de expertiza dispus in cauza, prin care au solicitat evaluarea bunului debitoarei S.C. C. SRL, imobil garantie a creditului ipotecar luat de societate a fost declarat nul absolut. Raportul a fost realizat de expertul judiciar M. I. M. In cauza s-a dispus de catre judecatorul sindic la solicitarea paratilor o contraexpertiza avand acelasi obiectiv ca si primul raport, de evaluarea a bunului imobil garantie a creditului angajat de catre societatea debitoare. Acest raport de expertiza a fost realizat de catre expertul judiciar G. I. si s-a constatat ca acest raport este de asemenea nul absolut nefiind realizat cu respectarea standardelor europene de evaluare. Judecatorul sindic a revenit cu adresa la acest expert si i-a solicitat sa reface raportul de expertiza pe baza Standardelor Europene de Evaluare, precum si pe baza standardelor agreate de catre ANEVAR.
Expertul judiciar a refuzat sa se conformeze dispozitiilor imperative ale judecatorului sindic comunicand la dosar in loc de raport de expertiza judiciara refacuta un raspuns prin care invedereaza instantei ca e suficienta calitatea sa de expert tehnic judiciar pentru realizarea "Evaluarii proprietatii imobiliare" nefiind necesara detinerea calitatii de expert evaluator ANEVAR.
In fapt, raspunsul acestui expert a insemnat o sfidare a dispozitiilor imperative ale judecatorului sindic care a constatat nulitatea raportului de expertiza realizat de catre acesta pe baza unor Hotarari de Guvern care se aplica societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat si nicidecum unor societati comerciale cu capital integral privat, cum era cazul societatii debitoare ai caror administratori au fost recurentii.
Inainte de a se pronunta asupra raspunsului expertului judiciar G. I. I., judecatorul sindic din oficiu a pus in discutie necesitatea suspendarii prezentului litigiu in temeiul dispozitiilor art. 244 alin. 1 pct. 1 Cod procedura civila pana la evaluarea si valorificarea activelor debitoarei din cadrul dosarului de insolventa cu nr. 8167/83/2010, dosar in care paratii nu sunt parti, apreciind ca in speta nu sunt intrunite conditiile impuse de dispozitiile art. 244 alin. 1 pct. 1 Cod procedura civila coroborat cu dispozitiile alin. 2 al aceluiasi articol. In primul rand antrenarea raspunderii paratilor pe temeiul de drept invocat de lichidator in speta, art. 138 lit. a si d din Legea 85/2006 nu poate in mod valabil sa depinda de evaluarea si valorificarea bunurilor debitoarei din dosarul de insolventa, intrucat pe de o parte potrivit Legii nr. 85/2006 raspunderea civila a persoanelor avute in vedere de art. 138 din Legea nr. 85/2006 este o raspundere speciala, care prezinta multe caracteristici ale raspunderii civile delictuale si presupune indeplinirea unei cerinte esentiale, respectiv aceea a existentei unui raport de cauzalitate intre fapta administratorului si prejudiciul creat, cat si imprejurarea ca acesta ar fi lucrat cu rea credinta in dauna creditorilor, iar pe de alta parte evaluarea bunurilor debitoarei a fost incuviintata si in cadrul acestui dosar in contradictoriu cu subsemnatii parati.
Este cel putin discutabil rationamentul judecatorului sindic care apreciaza ca evaluarea bunului imobil din cadrul dosarului de faliment in care paratii nu sunt parti va putea fi opozabil paratilor din prezenta cauza, fara ca aceasta evaluare sa se faca in contradictoriu si cu acestia, in conditiile in care in prezentul dosar acestia au facut eforturi financiare si au platit expertize pentru evaluarea acestui imobil, expertize constatate a fi nule absolut, dar nu din culpa acestora.
Prin urmare daca judecatorul sindic a apreciat ca fiind utila, pertinenta si concludenta aceasta expertiza pentru solutionarea prezentului dosar apreciaza ca se impunea revenirea cu o adresa sub sanctiunile procedurale aplicabile expertilor pentru atare situatii si nicidecum suspendarea acestui dosar pana la efectuarea unui act de procedura, evaluare judiciara si valorificare a bunului care face obiectul dosarului de faliment in care paratii nu sunt parti. O grava eroare de judecata face judecatorul sindic atunci cand in cadrul dispozitivului sustine ca judecata "reincepe prin cererea de repunere pe rol a cauzei, la cererea uneia dintre parti, inainte de implinirea termenului de perimare", omitand faptul ca potrivit dispozitiilor imperative ale alin. 2 al art. 244 Cod procedura civila care se coroboreaza cu cele ale art. 244 alin.1 Cod procedura civila: "Suspendarea va dainui pana cand hotararea pronuntata in pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabila.", aspect care intareste o data in plus, daca mai era necesar ca, suspendarea unei judecati nu poate depinde de indeplinirea unui act de procedura, evaluare sau valorificare a bunurilor debitoarei ci aceasta poate depinde doar de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati, ceea ce nu este cazul in speta de fata.
Lichidatorul judiciar, prin intampinarea depusa la dosar a solicitat instantei respingerea ca neintemeiat si nefondat a recursului formulat si, pe cale de consecinta, mentinerea in totalitate a dispozitiilor primei instante privind suspendarea cauzei pana la finalizarea valorificara bunurilor societatii. Astfel se invoca in recursul formulat ca evaluarea si valorificarea bunurilor identificate in averea  debitoarei nu prezinta importanta in dosarul asociat avand ca obiect angajarea raspunderii patrimoniale, criticandu-se totodata rationamentul judecatorului sindic in aprecierea cauzei deduse judecatii. Fata de cele invocate, mentioneaza ca bunul identificat in averea debitoarei a fost evaluat si expus spre valorificare in conditiile prevazute de art. 116-120 din Legea 85/2006, coroborat cu art. 41- (2) din acelasi act normativ. Dat fiind ca actele intocmite de lichidatorul judiciar au fost aprobate de catre Adunarea creditorilor in sedinta din data de 21.01.2011, imobilul din averea debitoarei urmeaza a fi valorificat in conditiile aprobate de catre creditori.
Sustinerile recurentilor ca evaluarea si valorificarea bunurilor debitoarei in cadrul dosarului de faliment nu are efecte in prezenta cauza sunt nefondate, cu atat mai mult cu cat potrivit dispozitiilor art. 138 din Legea nr. 85/2006, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportat de persoanele responsabile. Astfel, dat fiind ca, dupa valorificarea bunurilor din averea debitoarei exista posibilitatea ca o parte din pasivul debitoarei sa fie acoperit, petitul actiunii in atragerea raspunderii urmeaza a fi modificat corespunzator, prin urmare ar fi nedrept, netemeinic si nelegal sa se ajunga la pronuntarea unei hotarari prin care paratii sa fie obligati la suportarea unui pasiv mai mare decat ar fi in realitate. Intr-o asemenea situatie, se impune suspendarea cauzei pana la definitivarea pasivului debitoarei, prin urmare in mod legal i temeinic judecatorul sindic a dispus suspendarea prezentei cauze pana la valorificarea bunului din averea debitoarei si definitivarea pasivului. 
Mai mult, in mod corect s-a retinut in incheierea de sedinta recurata, orice expertiza tehnica este o opinie la evaluarea imobilelor, insa cuantumul actiunii formulate va fi determinat de valoarea la care se vor valorifica efectiv bunurile debitoarei, valoarea cu care se va modifica in concret pasivul acesteia si nicidecum de valoarea exprimata de expert, mai ales dat fiind ca urmare a evaluarii intocmite la solicitarea lichidatorului judiciar, expertul stabileste o valoare de la care incep licitatiile cu privire la bunul din averea debitoarei si aprobata de catre creditori, aceiasi creditori care pe parcursul desfasurarii procedurii insolventei sunt indreptatiti la aprobarea modificarii unei strategii de vanzare cu privire la bun.
Prin urmare, nu recurentii parati stabilesc valoarea la care se valorifica un bun.
In drept au fost invocate prevederile art. 25, art. 41- (2), art. 116-120 si art. 138 din Legea nr. 85/2006, art. 115 si urmatoarele, art. 312 (1) din Codul de Procedura Civila.
 Examinand hotararea recurata, atat prin prisma criticilor formulate, cat si sub toate aspectele potrivit prevederilor art.3041 Cod procedura civila, instanta a retinut urmatoarele:
Prin incheierea de sedinta din17 aprilie 2013, judecatorul sindic a dispus suspendarea cauzei in baza art.244 alin.1 pct.1 Cod procedura civila pana la finalizarea evaluarii si valorificarii bunurilor societatii debitoarei.
Incheierea judecatorului sindic este netemeinica si nelegala.
Potrivit art.244 alin.1 pct.1 Cod procedura civila, instanta poate suspenda judecata cand dezlegarea pricinii atarna in tot sau in parte, de existenta sau inexistenta unui drept ce formeaza obiectul altei judecati. Alin.2 al aceluiasi articol reglementeaza ca suspendarea va dainui pana cand hotararea pronuntata in pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabila.
Asadar, instanta poate dispune suspendarea unei cauze in baza art.244 alin.1 pct.1 Cod procedura civila, pana la solutionarea irevocabila a pricinii care a motivat suspendarea.
In cauza de fata insa, judecatorul sindic a suspendat solutionarea cererii de antrenare a raspunderii materiale a recurentilor, pana dupa evaluarea si valorificarea bunurilor debitoarei.
In acest context, este clar ca nu au fost respectate prevederile legale la care s-a facut referire mai sus.
Deoarece, din perspectiva celor expuse, criticile recurentilor sunt fondate, instanta in baza art.312 alin.6 Cod procedura civila, a admis recursul si a casat incheierea, cauza urmand a fi trimisa la aceeasi instanta in vederea continuarii judecatii.
Cheltuielile de judecata vor fi avute in vedere cu ocazia rejudecarii.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.); Restructurare, Reorganizare

124 - Decizie nr. 124 din data de 23.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Actiune introdusa de debitoare, prin administrator special, in cadrul procedurii de insolventa, impotriva uneia din creditoare, prin care solicita deblocarea accesului la bunurile sale, retinute in spatiile creditoarei. Compet - Decizie nr. 123 din data de 23.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Apel. Actiune in anularea certificatului de inmatriculare al societatii parate, intemeiata pe schimbarea destinatiei imobilului in care isi desfasoara activitatea, fara acordul vecinilor, deranjul fonic produs de activitate si pe - Decizie nr. 116 din data de 21.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar. Obligatia judecatorului-sindic de a determina cuantumul creantei contestate, neputand lasa in sarcina administratorului judiciar determinarea cuantumului, cata vreme acesta si-a spus parerea - Decizie nr. 112 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Inscriere provizorie a creantei. Necesitatea administrarii de probe. Momentul in care trebuie incuviintata administrarea de probe, de catre judecatorul sindic. - Decizie nr. 111 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Procedura insolventei. Cerere de sesizare din oficiu a judecatorului sindic privind inlocuirea administratorului judiciar. Posibilitatea creditorilor de a obtine schimbarea administratorului judiciar doar in conditiile prevazu - Decizie nr. 108 din data de 09.04.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie la tabel preliminar. Necercetarea fondului cauzei. Obligatia judecatorului sindic de a analiza fondul pretentiilor in cazul in care intre debitoare si creditoare a existat un litigiu, suspendat in baza art. 36 di - Decizie nr. 83 din data de 30.04.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI. Recurs. Dizolvare societate comerciala. Cerere de repunere in termenul de declarare a recursului, intemeiata pe necomunicarea legala a sentintei atacate cu recurenta parata. Momentul inceperii termenului de recurs. Recurs tardiv - Decizie nr. 77 din data de 24.04.2015
Apel. Procedura insolventei. Confirmare plan de reorganizare. Aprecierea ca si vot pozitiv a votului unui creditor in sensul votarii planului, cu conditia ca toate obligatiile nascute dupa data intrarii in insolventa (necuprinse in graficul de rambursare) - Decizie nr. 152 din data de 21.05.2015
Apel. Actiune in constatarea inexistentei dreptului unei persoane fizice de a reprezenta o societate comerciala, in conditiile in care acest drept i-a fost conferit printr-un contract de munca, contrar prevederilor Actului constitutiv al societatii. Admis - Decizie nr. 150 din data de 20.05.2015
Apel. Actiune in constatarea nulitatii absolute a unor clauze din contractele de credit, introdusa de mai multi reclamanti cu domicilii sau sedii in diferite localitati din tara, impotriva aceleasi banci parate, in temeiul unor contracte de credit diferit - Decizie nr. 146 din data de 14.05.2015
Apel. Procedura insolventei. Contestatie la tabelul preliminar de creante si la tabelul preliminar modificat de creante. Imposibilitatea analizarii, pe calea contestatiei la tabelul preliminar de creante, a incidentei prevederilor art. 117-118 din Legea n - Decizie nr. 142 din data de 07.05.2015
Recurs. Procedura insolventei. Contestatie la planul de distribuire a fondurilor obtinute din vanzarea bunului garantat, formulata de creditori salariati. Distribuirea sumelor obtinute in functie de categoria din care fac parte creditorii contestatori, si - Decizie nr. 94/C din data de 12.05.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de protectie a creantei formulata de creditorul garantat, intemeiata pe prevederile art. 39 alin. 1 lit. B din Legea nr. 85/ 2006. Inadmisibilitatea cererii. Posibilitatea formularii doar a unei cereri de ridicare a sus - Decizie nr. 91/C din data de 25.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabel. Creanta tardiva. Valabilitatea notificarii deschiderii procedurii,comunicata la sediul organului fiscal care administreaza creanta bugetara, chiar daca acesta nu are personalitate juridica. - Decizie nr. 83/C din data de 24.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Contestatie la tabelul preliminar de creante formulata impotriva creantei organului fiscal, constatata prin decizie de impunere, contestata pe calea contestatiei administrative, care a fost suspendata pana la solutionarea plan - Decizie nr. 79/C din data de 12.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor impotriva unei societati dintr-un grup. Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 183 si urmatoarele din Legea nr. 85/ 2014 - Decizie nr. 67/C din data de 10.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Apel. Cerere de deschidere a procedurii formulata de un creditor si de conexare la cererea similara formulata anterior de debitor, in temeiul Legii nr. 85/ 2014. Judecarea cererii debitorului, la care s-a conexat cererea creditorulu - Decizie nr. 65/C din data de 04.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Contestatie impotriva hotararii adunarii creditorilor. Calculul cvorumului si al majoritatii creantelor facut de administratorul judiciar, raportat la un tabel definitiv rectificat, intocmit si neafisat la usa instantei. Con - Decizie nr. 59/C din data de 31.03.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI. Recurs. Cerere de inscriere creanta nascuta in cursul procedurii in tabelul suplimentar de creante, respinsa de administratorul judiciar. Contestatie la raportul de activitate al administratorului judiciar, admisa de judecatorul sin - Decizie nr. 57/C din data de 24.03.2015