InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buhusi

ucidere din culpa (art.178 C.p.) disjungere - latura civila.

(Sentinta penala nr. 38 din data de 20.03.2014 pronuntata de Judecatoria Buhusi)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Judecatoria Buhusi | Jurisprudenta Judecatoria Buhusi

Dosar nr. 1152/199/2013
R O M A N I A
JUDECATORIA BUHUSI
SENTINTA PENALA Nr. 38/2014
Sedinta publica de la 20 Martie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE A..M. C.
Grefier L. N.

     Ministerul Public reprezentat prin procuror: A.C. F.



Pe rol fiind pronuntarea cauzei penale privind pe inculpatul A. C. si pe partile civile J. V., J. G., P. M., avand ca obiect ucidere din culpa (art.178 C.p.) disjungere - latura civila.
Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica din 12.03.2014 fiind consemnate in acea incheiere.

INSTANTA
- deliberand -

Asupra cauzei penale de fata constata, ca:
Prin incheierea din data de 02.10.2013, pronuntata in dosarul penal nr. 637/199/2013 al Judecatoriei Buhusi, s-a dispus disjungerea laturii civile a cauzei privind pe inculpatul A. C., pe partile civile J. V., J. G., P. M.si pe asiguratorul de raspundere civila SC C. A. SA si formarea prezentului dosar, inregistrat sub nr. 1152/199/14.10.2013.
 Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi nr. 1101/P/06.06.2013 inregistrat la Judecatoria Buhusi sub nr. 637/199/2013, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului A. C., pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, prevazuta de art. 187 al. 1, 2 C. pen.            
 S-a retinut in sarcina sa ca,  la data de 14.12.2011, in jurul orelor 1650, in timp ce conducea autoturismul marca Ford Focus, cu numar de inmatriculare  BC 04 UFG, pe D.N.2(E.85), in localitatea Harlesti, comuna Filipesti, judetul  Bacau, avand directia de deplasare Roman-Bacau, cu o viteza de circulatie de 74  km/h,  in conditii de ceata densa cu vizibilitate sub 100 m, a accidentat din culpa pe J. G., care se angajase neregulamentar in traversarea carosabilului. In urma leziunilor suferite victima J. G. a decedat.
Prin s. p. nr. 113 din 10.10.2013 a Judecatoriei Buhusi, pronuntata in dosarul nr. 637/199/2013, s-a dispus condamnarea inculpatului A.C., pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, prevazuta de art. 187 al. 1, 2 C. pen. cu aplicarea art. 3201 C. pr. pen., la pedeapsa inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, instanta retinand ca acesta se face vinovat de producerea accidentului in procent de 20%, in vreme ce victima este vinovata de producerea accidentului rutier in procent de 80%.
In noul dosar, format ca urmare a disjungerii laturii civile, partile au fost legal citate, prezentandu-se in instanta inculpatul asistat de aparator ales, partea civila J.V. asistata de aparator, celelalte parti civile si asiguratorul fiind reprezentati prin avocati.
Partile civile au solicitat despagubiri civile in suma de cate 10.000 lei fiecare, reprezentand cheltuielile efectuate cu inmormantarea victimei si cu pomenirile ulterioare si daune morale in suma de cate 1.000.000 lei fiecare, pentru suferinta produsa de moartea tatalui lor.
In dovedirea laturii civile, partile civile au depus copii ale urmatoarelor inscrisuri: certificat de deces – J. G., B.I. seria DB nr.549133 – J.G., C.I. seria XC nr. 533162 – J. V., certificat de nastere – J. V., C.I. si certificat de nastere – J. G., C.I. P. M., certificat de casatorie – P. D., certificat de  nastere – J.M., opis cu cheltuielile efectuate cu inmormantarea victimei J. G., un nr. de 2 facturi si un nr. de 7 file reprezentand  bonuri fiscale, si au solicitat incuviintarea probei cu martori.
Inculpatul si asiguratorul nu au solicitat administrarea de probe.
Din actele si lucrarile prezentului dosar, precum si din cuprinsul  s. p. nr. 113 din 10.10.2013 a Judecatoriei Buhusi, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
 In seara zilei de 14.12.2011, in jurul orelor 1650, inculpatul A. C., conducea autoturismul marca Ford Focus, cu numar de inmatriculare  BC 04 UFG, pe D.N.2 (E.85), in localitatea Harlesti, comuna Filipesti, judetul Bacau, cu o viteza de 74 km/h, avand directia de deplasare Roman – Bacau si neadaptand viteza la conditiile de trafic (localitate, ceata densa, luminozitate redusa), a accidentat pietonul J. G. care a traversat prin loc nepermis si aflandu-se in stare avansata de ebrietate, cu  o alcoolemie de 1,30 gr %o.
 In urma impactului, victima J. G. a decedat la fata locului ca urmare a leziunilor grave suferite.
Masina condusa de inculpat si implicata in accident avea asigurare de raspundere civila obligatorie la SC C. A. SA Sibiu.
Din inscrisurile depuse de partile civile la dosar, coroborate cu declaratia martorei ……., a rezultat ca partile civile, respectiv copiii victimei, au suportat cheltuielile de inmormantare, care s-au ridicat la aproximativ 10.000 lei si cheltuielile pentru pomenirile ulterioare, care au costat aproximativ 40.000 lei. Martora a mai relatat ca membrii familiei victimei erau foarte uniti si se intelegeau bine, iar partea civila J.V. locuia cu tatal sau, motiv pentru care partile civile au suferit foarte mult, cu atat mai mult cu cat in urma cu 6 luni le murise si mama.
In drept, potrivit art. 49 din Legea nr. 136/1995, asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil.
Art. 50 stipuleaza ca despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces. In caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul.
In ce priveste plafonul pana la care se pot acorda despagubiri, art. 24 al. 2 lit. b din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, prevede ca pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse in anul 2011, la un nivel de 3.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
Vor fi inlaturate apararile asiguratorului privind necesitatea dovedirii despagubirilor materiale solicitate exclusiv cu inscrisuri, instanta apreciind ca este greu de cerut familiei victimei, in asemenea momente dificile, sa-si preconstituie dovezi scrise sub aspectul tuturor cheltuielilor efectuate cu inmormantarea si pomenirile.
Pe de alta parte, instanta a considerat ca trebuie avut in vedere principiul care guverneaza raspunderea civila delictuala, acela al repararii integrale a prejudiciului, raportat si la principiul echitatii, in raport de care, despagubirile materiale solicitate de partile civile au fost apreciate ca fiind rezonabile.
Pentru aceste motive, instanta retine ca despagubirile materiale solicitate au fost probate atat cu inscrisuri cat si cu declaratia martorului audiat, asa cum s-a aratat anterior.
Sub aspectul daunelor morale, cuantumul acestora este la libera apreciere a instantei de judecata, neexistand criterii matematice, precis determinate, iar acestea trebuie acordate astfel incat sa poata constitui o satisfactie echitabila pentru prejudiciul suferit de partile civile.
Este incontestabila suferinta psihica a partilor civile care, asa cum a confirmat si martorul audiat, erau apropiate sufleteste de tatal lor, una dintre ele locuind chiar cu acesta, chiar daca, majore fiind, nu erau dependente material de victima.
Pentru considerentele expuse, instanta in temeiul art. 19 cu 26 N. C. pr. pen. si 1357 N. C. civ, va a admite in parte pretentiile civile ale partilor civile, in limita culpei de 20% retinuta inculpatului in producerea accidentului si tinand seama si de dispozitiile art. 49, 50 si urmatoarele din  Legea nr. 136/1995 si ale art. 24 al. 2 lit. b din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, va obliga asiguratorul de raspundere civila sa plateasca acestora cate 2000 lei despagubiri materiale si cate 200.000 lei daune morale pentru fiecare, sume ce vor fi actualizate in raport de indicele de inflatie si dobanda legala, incepand de la data producerii accidentului – 14.12.2011 si pana la data platii.
Instanta urmeaza a lua act ca inculpatul a avut aparator ales, atat la urmarirea penala cat si la instanta.
Asiguratorul de raspundere civila va fi obligat, in temeiul art. 174 al. 1 N. C. pr. pen. si in conformitate cu dispozitiile art. 41 din legea nr. 136/1995 si ale art. 26 al. 1 lit. d din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de supraveghere a asigurarilor si la plata de cheltuieli judiciare catre partile civile, reprezentand onorariul avocatului angajat, conform chitantelor depuse la dosar in acest sens.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

In temeiul art. 19 cu 26 al. 1 N. C. pr. pen si al art. 1357 N. C. civ., coroborate cu art. 49, 50 si urm. din Legea nr. 136/1995 si ale art. 24 al. 2 lit. b din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, admite in parte pretentiile civile ale partilor civile.
Obliga asiguratorul de raspundere civila SC C.A. SA Sibiu, la plata despagubirilor civile in limita culpei de 20% retinuta in sarcina inculpatului A. C., dupa cum urmeaza: cate 2000 lei despagubiri materiale si cate 200.000 lei daune morale, catre fiecare dintre partile civile J.V., J. G. si P. M., sume ce vor fi actualizate in raport de indicele de inflatie si dobanda legala, incepand de la data accidentului – 14.12.2011 si pana la data platii.
Constata ca inculpatul a fost asistat de avocat ales.
In temeiul art. 274 al. 1 N. C. pr. pen., coroborat cu art. 41 din Legea nr. 136/1995 si ale art. 26 al. 1 lit. d din Ordinul nr. 5/2010 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, obliga asiguratorul de raspundere civila, sa plateasca partilor civile in solidar, suma de 1200 lei cheltuieli judiciare reprezentand onorariu avocat.
Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
          Pronuntata in sedinta publica azi, 20.03.2014.
Presedinte, Grefier,














Red. C.A.M. – 30.05.2014
Tehnored. C.A.M. , N.L. – 30.05/02.06.2014
Ex.2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006