InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buhusi

divort cu copii.

(Sentinta civila nr. 253 din data de 16.04.2014 pronuntata de Judecatoria Buhusi)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Buhusi | Jurisprudenta Judecatoria Buhusi

Dosar nr. 1009/199/2013                                                           -divort-
R O M A N I A

JUDECATORIA BUHUSI
SENTINTA CIVILA  Nr. 253/2014
Sedinta publica de la 16 Aprilie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE:  A.M. C.
Grefier:  L. D. K.


Pe rol fiind judecarea cauzei Minori si familie privind pe reclamanta …… si pe paratul …….., avand ca obiect  divort cu copii.
Desfasurarea sedintei de judecata a fost inregistrata cu mijloacele tehnice audio, conform dispozitiilor art. 231 al. 2 N.C.P.C.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta avocat …….. aparatorul reclamantei,  lipsa fiind partile si martorul …………...
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Av…….., aparatorul reclamantei, depune  ancheta sociala efectuata de autoritatile italiene si  traducerea ei  in limba romana.
Aparatorul reclamantei solicita decaderea paratului de proba cu martorul …….. Arata ca nu are alte cereri.
 Instanta decade paratul …….. din proba cu martorul propus …... Constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in fond.
Av………., aparatorul reclamantei, avand cuvantul in fond,  in esenta, solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, respectiv desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratului, reluarea numelui avut anterior casatoriei, acela de „…..”, autoritatea parinteasca asupra minorului …….  sa fie exercitata exclusiv de catre reclamanta, stabilirea locuintei minorului la domiciliul reclamantei din Italia si obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului in cuantum de 25% din venitul minim pe economia nationala. Solicita cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu de avocat.
S-au declarat dezbaterile inchise trecandu-se la deliberare. 

INSTANTA
-deliberand-

Asupra cauzei civile de fata, instanta constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata sub nr. 1009/199/09.09.2013 pe rolul Judecatoriei Buhusi, reclamanta ……. l-a chemat in judecata pe paratul …….., solicitand instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa dispuna desfacerea casatoriei incheiate intre parti din vina paratului, reluarea de catre reclamanta a numelui avut anterior casatoriei, exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului …… exclusiv de catre reclamanta, stabilirea domiciliului minorului la reclamanta si obligarea paratului sa contribuie la cheltuielile de crestere si educare ale minorului.
Actiunea a fost legal timbrata cu 100 lei taxa judiciara de timbru.
          In motivarea cererii, reclamanta arata ca s-a casatorit cu paratul la data de 23 ian. 1988, iar din casatoria lor au rezultat patru copii, trei baieti si o fata, din care trei sunt actualmente majori, numai fiul cel mai mic, …….., ramanand in ingrijirea parinteasca, fiind nascut la data de 4 dec. 2003.
           Inca de la inceputul casatoriei lor, dupa ce s-au mutat in casa socrilor reclamantei de la …….., viata alaturi de parat a  devenit extrem de tensionata, fapt datorat firii acestuia deosebit de violente, la care se adauga modelul socrilor reclamantei. La aceasta s-a adaugat faptul ca la scurt timp reclamanta a  descoperit ca paratului  ii plac alcoolul in exces, relatiile extraconjugale, anturajele dubioase in care se practicau si jocurile de noroc, tot greul st cheltuiala familiei ramanand pe umerii ei.
           Mai arata reclamanta ca,  s-au mutat la ferma …., unde li s-a repartizat un apartament cu chirie, insa paratul a continuat sa fie la fel de violent, fizic si verbal, ba mai mult chiar, la un moment dat nu a mai dorit sa lucreze la ferma, ceea ce l-a determinat pe inginerul sef sa ii dea afara, partile ramanand pe drumuri cu copiii, fapt care a dus la reintoarcerea lor  la socrii reclamantei si la  traiul in comun cu acestia. Din acest moment, paratul practic nu a mai lucrat niciodata, a plecat prin lume, pe la sarbi, turci, etc., unde spunea ca munceste, dar nu a trimis niciodata bani acasa, astfel incat reclamanta a ajuns in situatii disperate neavand nici ce pune pe masa de mancare copiilor, lucrand cu ziua sau vanzand flori in piata. La acestea se adaugau vesnicele batai pe care paratul i le administra reclamantei, dupa ani de  zile, fiica partilor fiind nevoita a face ore de psihoterapie, pentru a putea trece peste suferintele si chinurile indurate, deoarece, cu timpul, paratul a inceput a-si varsa furia nu numai asupra reclamantei, ci si asupra propriilor copii.
           Vazand situatia in care se zbateau, o matusa a paratului, i-a donat acestuia o bucata de teren de aproximativ 200-300 mp., unde partile au construit o casa din furci, acoperita cu eternita, compusa din doua camere si un chiler, in care s-au mutat cu copii. Ulterior o cumnata a paratului a chemat-o pe reclamanta la munca in  Italia, unde a si plecat cu acordul paratului, trimitand bani si pachete acasa, o parte pentru copiii de care aveau grija socrii, o parte pentru un cumnat pentru a cumpara cele necesare traiului copiilor, iar restul il trimitea paratului care ii cheltuia ca si pana atunci dupa bunul plac. Dupa un timp  l-a chemat si pe  parat, totodata avand in acest mod posibilitatea de a-si lua si copiii la ea, fapt care s-a si intamplat ulterior, acestia venind cu totii si reintregindu-se  astfel familia.
            Paratul insa, si aici si-a reluat vechile obiceiuri, lucrand putin, sporadic, marginindu-se la a trai din munca reclamantei si ulterior si a propriilor copii, banii putini castigati cheltuindu-i in anturaje dubioase, trimitandu-i poate familiei sale din tara sau laudandu-se cu banii pe care ii pierdea  alaturi de tot felul de femei usoare.
            Intrucat de-a lungul timpului, reclamanta a strans cateva economii, cu ajutorul unui cumnat, frate al paratului, a cumparat in ………….. o casa, pentru a avea la ce se reintoarce in tara, insa ulterior a constatat ca paratul  si de aici instrainase o serie de bunuri. Totodata aceasta a continuat cu scandalul si cu bataile asupra reclamantei, alungand si copii din casa acestia neavand alt loc unde sa se duca decat la sora  reclamantei din Bacau la care se mai refugiasera si in alte randuri, paratul amenintand in repetate randuri ca da foc la casa si ii omoara pe toti. Nemaiputand suporta aceasta situatie  care treneaza de 27 ani, reclamanta a luat hotararea de a divorta, fiul lor cel mai mic, ramanand in grija sa.
          Reclamanta mai arata  ca minorul ii este  foarte apropiat, iar ea este  practic singura care  are grija acestuia, ca are posibilitatea morala si materiala  de a-i oferi o crestere frumoasa, fiind deosebit de legata sufleteste de acesta.
In drept actiunea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 373 lit. b, 379, 383 pct. 3, 400, 402 C. civ.
           In dovedirea actiunii, reclamanta a depus la dosar copii de pe  certificatul de casatorie, de pe certificatul de nastere al minorului, carte de identitate ……, ………, certificat de nastere  ………., act medical emis in limba italiana, acte de identitate ale reclamantei emise de autoritatile italiene procura judiciara,  contract de inchiriere locuinta emis in limba italiana si traducerea ei in limba romana,  contract de munca emis pe numele reclamantei si traducerea lui, card de sanatate emis de autoritatile italiene pe numele reclamantei si traducerea lui in limba romana, acte de identitate emise  de autoritatile italiene pentru minorul …….., foaie matricola si acte  scolare ale minorului ……….,  document pentru asistenta sanitara emis de autoritatile italiene si traducerea lui in limba romana, numar de inregistrare a plangerii formulate de reclamanta la Politia Filipesti plangere penala si a solicitat incuviintarea probei cu doi martori.
Paratul nu a formulat intampinare, a fost de acord cu actiunea, solicitand doar ca autoritatea parinteasca asupra minorului sa fie exercitata in comun.
A depus la dosar inscrisuri, respectiv procura speciala  de reprezentare a paratului, acte de identitate ale paratului emise de autoritatile italiene si a solicitat proba cu un martor.
In cauza s-a efectuat ancheta sociala la domiciliul reclamantei din Italia si a fost audiat minorul.
Partile au fost legal citate, prezentandu-se in instanta reclamanta prin procurator-avocat ……... Paratul a fost reprezentat la primele termene de judecata de procurator-avocat ……….., care a reziliat ulterior contractul de asistenta juridica cu acesta.
Din actele dosarului, instanta retine urmatoarele:
Partile s-au casatorit la de 23.01.1988, iar din casatorie au rezultat 4 copii, din care 3 sunt in prezent majori, fiind minor doar ………., nascut la 04.12.2003, conform certificatelor  de casatorie si respectiv de nastere al minorului, aflate la filele 9, 10 dosar.
Din declaratiile martorilor ……. si ……, a rezultat ca relatiile de familie s-au deteriorat din pricina paratului, care obisnuia sa consume frecvent bauturi alcoolice, iar pe acest fond, sa provoace numeroase certuri, vorbind urat atat reclamantei cat si copiilor si lovindu-i, chiar in prezenta martorilor. De asemenea martorii au relatat ca paratul a lucrat doar sporadic, iar banii castigati ii cheltuia la jocuri de noroc sau la femei, contribuind doar in mica masura la cheltuielile familiei si la intretinerea copiilor si aceasta numai dupa ce se certa cu reclamanta, care-i cerea bani. Au mai relatat martorii ca in prezent reclamanta lucreaza si locuieste intr-un apartament inchiriat in Italia, cu toti cei 4 copii si ca cei trei copii majori lucreaza si ei, avand astfel conditiile materiale necesare intretinerii minorului. De asemenea, martorii au aratat ca minorul este foarte atasat de mama lui, cu care doreste sa locuiasca in continuare, fiindu-i foarte frica de parat intrucat a fost batut de acesta.
Ancheta sociala efectuata la domiciliul reclamantei din Italia, confirma aceste ultime aspecte, asistentul social constatand ca reclamanta locuieste cu copiii intr-un apartament modest, dar bine ingrijit, care are camere suficiente pentru a gazdui familia, ca minorul este bine ingrijit de reclamanta, este atasat de aceasta si doreste sa ramana cu ea, minorul relatand ca a asistat de mai multe ori la certurile dintre parinti si ca odata a fost chiar el lovit de tatal sau cu o sticla in cap.
De asemenea, important de retinut este faptul ca familia se afla deja in atentia serviciului social, in urma semnalarii Carabinierilor, sesizati atat de reclamanta, cat si de fiica majora a partilor in urma violentelor la care au fost supuse de parat, aceasta din urma relatand autoritatilor italiene ca atunci cand era minora a fost abuzata sexual de tatal ei, fapt confirmat de altfel si de martora …….., care cunostea acest aspect tot din spusele fiicei partilor.
Din coroborarea probelor sus-mentionate, instanta a constatat ca relatiile de familie sunt grav vatamate, de destramarea acestora facandu-se vinovat paratul, al carui comportament este incompatibil cu viata de familie.
 Pentru aceste motive, instanta urmeaza a admite actiunea, iar in temeiul art. 373 lit. b C. civ., va dispune desfacerea casatoriei din culpa sotului parat.
Intrucat intre soti nu a intervenit nici o intelegere cu privire la numele purtat in timpul casatoriei, instanta va dispune, in temeiul art. 383 al. 3 C. civ., ca reclamanta sa revina la numele avut anterior, acela de ……….
Intrucat din probele administrate in cauza au rezultat dovezi in sensul ca prin comportamentul sau violent paratul a produs adevarate traume copiilor partilor, existand temerea ca acesta ar putea sa influenteze in continuare in mod negativ evolutia fizica si psihica a minorului, instanta constata ca exista motive intemeiate in sensul art. 398 al. 1 C. civ., pentru ca autoritatea parinteasca asupra acestuia sa fie exercitata in mod exclusiv de catre mama.
Avand in vedere interesul superior al minorului, care locuieste in prezent cu reclamanta, aceasta ocupandu-se exclusiv de cresterea si educarea lui, avand in vedere atasamentul afectiv al minorului fata de reclamanta, acesta manifestandu-si dorinta de a ramane cu mama, vazand si recomandarile autoritatii tutelare in acelasi sens, instanta in temeiul art. 400 al. 1 C. civ., va stabili locuinta minorului la domiciliul reclamatei.
  Intrucat ambii parinti au obligatia legala de a-si intretine copiii minori conform art. 499 C. civ., instanta urmeaza a stabili contributia fiecaruia dintre ei la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a minorului.
Reclamanta fiind cea la care minorul va locui efectiv, se va ocupa in principal de intretinerea acestuia, motiv pentru care, instanta va stabili contributia ei in natura, prin asigurarea celor necesare cresterii si educarii copilului.
In ce-l priveste pe parat, contributia acestuia la cheltuielile necesare cresterii si educarii minorului va fi stabilita sub forma unei pensii lunare de intretinere. Vazand si dispozitiile art. 529 C. civ., conform caruia „… intretinerea datorata de parinte se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil…”, instanta va obliga paratul sa-i plateasca reclamantei in favoarea minorului, o pensie lunara de intretinere, urmand ca la stabilirea cuantumului acesteia sa se aiba in vedere venitul minim pe economia nationala, care este in prezent de 850 lei, iar pensia sa fie platita de parat incepand cu data introducerii actiunii si pana la majoratul minorului.
  In temeiul art. 453 C. pr. civ., paratul va fi obligat sa-i plateasca reclamantei cheltuieli de judecata reprezentand taxa de timbru si onorariu avocat.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Admite actiunea civila de divort, formulata de reclamanta …….. cu domiciliul ales la avocat ……. din Bacau …….prin  procurator ………. domiciliata in Bacau …….., jud. Bacau  impotriva paratului ……… domiciliat in ………. prin procurator ……… din Bacau ……..,jud. Bacau.
Declara desfacuta din vina paratului, casatoria incheiata intre parti la data de 23.01.1988 si inregistrata in Registrul Starii Civile al Orasului ……, jud. Bacau, la nr. 1 din 23.01.1988.
Reclamanta va purta in viitor numele avut anterior incheierii casatoriei, acela de ……..
Autoritatea parinteasca asupra minorului …….nascut la data de 04.12.2003, va fi exercitata exclusiv de catre reclamanta.
Stabileste locuinta minorului la domiciliul reclamantei.
Stabileste contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a minorului, incepand cu data introducerii actiunii – 09.09.2013 si pana la majoratul minorului – 04.12.2021, dupa cum urmeaza:
- obliga reclamanta sa execute obligatia de intretinere in natura, prin asigurarea celor necesare minorului;
- obliga paratul sa execute obligatia de intretinere prin plata catre reclamanta, in favoarea minorului, a unei pensii lunare de intretinere in cuantum de 212 lei.
Obliga paratul sa plateasca reclamantei, cheltuieli de judecata in suma de 2100 lei.
Cu drept de apel la Tribunalul Bacau in termen de 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 16.04.2014.

Presedinte,                                                            Grefier,


Red. CAM 26.05.2014
Tehnored. CAM/KLD ex.8
30.05.2014
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010