InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Buhusi

Infractiunea de lovire

(Sentinta penala nr. 1291 din data de 14.02.2011 pronuntata de Judecatoria Buhusi)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Buhusi | Jurisprudenta Judecatoria Buhusi


SENTINTA PENALA Nr. 10
Sedinta publica de la 24 Ianuarie 2011




Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi, nr.168/P/06.12.2008 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului S. A.-N., pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat, prevazuta de art.208 al.1-209 al.1 lit.g,i Cod penal cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal si 99 al.2 Cod penal.
S-a retinut in sarcina inculpatului ca in noaptea de 10/11.02.2008, prin efractie a sustras bunuri din locuinta partii civile B. E., iar in noaptea de 13/14.06.2008, prin escaladare, a sustras bunuri din locuinta partii civile P. V..
S-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de D.D., pentru savarsirea infractiunii de tainuire, prevazuta de art.221 al.1 Cod penal intrucat sub aspectul laturii subiective nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi, nr.146/P/28.03.2009, s-a  dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor S. A. N., G. I. si P. B. C., pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art.208 al.1-209 al.1 lit.a,g,i Cod penal cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal si cu aplicarea art.99 al.2,3 pentru inculpatul S. A.-N., cu art.99 al.3 si 75 lit.c Cod penal pentru inculpatul G. I. si cu aplicarea art.99 al.3 Cod penal pentru inculpatul P. B.-C..
S-a retinut ca in perioada iunie 2007 – februarie 2008, prin escaladare si efractie, pe timp de zi si de noapte si in realizarea aceleasi rezolutii infractionale, au sustras bunuri de la partea vatamata SC L. SRL B..
S-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de V. V. si M. C., pentru savarsirea infractiunii de tainuire, prevazuta de art.221 al.1 Cod penal, nefiind intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni, sub aspectul laturii subiective.
Prin rechizitoriul parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi nr.68/P/29.07.2009, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor: S. A.-N. si D. C.-D., pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art.208 al.1-209 al.1 lit.a,g,i Cod penal cu aplicarea art.99 al.3 Cod penal pentru inculpatul S.A. N. si cu aplicarea art.99 al.2 Cod penal pentru inculpatul D. C.D..
S-a retinut ca in noaptea de 17/18.01.2009 cei doi inculpati au patruns prin escaladare si efractie, in curtea si locuinta partii vatamate D.Gh., de unde au sustras bunuri in valoare de 1500 lei pe care ulterior le-au valorificat.
Instanta a dispus conexarea dosarelor 334/199/2009 si 782/199/2009 la dosarul 1297/199/2008.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
I. In noaptea de 10/11.02.2008 inculpatul S. A.-N. a patruns in curtea locuintei partii vatamate B. V., cu care este vecin, cu scopul de a sustrage bunuri. Inculpatul, stia ca partea vatamata locuieste efectiv pe str.Mihai Viteazu, Bl.10/B/12 din Buhusi si ca in locuinta de pe str.Fundatura Cantemir are depozitate mai multe bunuri. A dislocat 3 scanduri din gardul imprejmuitor al curtii si prin spartura astfel creata a patruns in curte, de unde a sustras mai multe obiecte din metal:un chenar din teava de fier ce avea in interior 5 tevi sudate, un gratar din fier, o lada metalica din tabla plina cu bucati de tabla, cuie folosite si alte obiecte din fier, o roaba si mai multe scanduri din brad, pe care le-a transportat la domiciliul sau.
            A doua zi, pe data de 11.02.2008, a imprumutat un carucior de la un vecin R. N., spunandu-i ca are nevoie pentru a transporta niste gunoaie. Cu acest carucior inculpatul, a transportat obiectele din fier vechi, sustrase, la centrul de colectare a fierului vechi SC „A.C.” SRL Buhusi, unde administrator este numitul H.V..
Inculpatul, i-a prezentat administratorului B.I al tatalui sau, S. N., spunandu-i ca fierul vechi provine din gospodaria acestuia si ca tatal sau nu se poate deplasa la punctul de colectare. A predat cantitatea de 150 kg de fier vechi si a primit suma de 97,48 lei pe care a folosit-o in interes personal.
      Scandurile le-a taiat si le-a folosit pentru incalzirea locuintei.
      Partea vatamata B.V. a apreciat prejudiciul la suma de 4000 lei si s-a constituit parte civila cu aceasta suma.
      La data de 12.10.2008 a intervenit decesul partii vatamate B. V., fiind introdusa sotia acestuia, B. E., in calitate de mostenitoare, care nu s-a constituit parte civila in cauza, desi prejudiciul nu a fost recuperat.
      Inculpatul a recunoscut fapta savarsita.
      Fapta de mai sus intruneste in drept elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prevazuta de art.208 al.1-209 al.1 lit.g,i Cod penal si este probata cu sesizarea  si declaratiile partii vatamate, procesul verbal de cercetare la locul faptei, plansele fotografice, adeverinta de predare a fierului vechi la SC A. C. SRL Buhusi, declaratiile martorilor, coroborate cu declaratiile si recunoasterea inculpatului.
      In noaptea de 13/14.06.2008, inculpatul S. A.-N. a patruns in curtea locuintei partii vatamate P. V., prin escaladarea gardului imprejmuitor. A sustras doua role de cablu electric din cupru, in lungime de 20 m fiecare rola si o trusa, continand urmatoarele scule: un subler  cu husa din piele, un patent, o ruleta, 4 bucati de corniere din aluminiu, o legatura de sarma din cupru si o surubelnita mare.
      Inculpatul, a vandut cele doua role de cablu electric din cupru numitului D.D. cu suma de 110 lei.
      Acesta , a ars invelisul de plastic de pe cele doua role, iar cuprul rezultat l-a vandut unor tigani, ramasi necunoscuti, interesati in cumpararea de aluminiu, cupru si baterii auto.
      Inculpatul, i-a spus cumparatorului D. D., ca cele doua role din cupru apartin tatalui sau care a plecat in Italia si din acest motiv i le-a lasat lui sa le valorifice.
      Trusa de scule a fost recuperata de la inculpat si predata partii vatamate pe baza de dovada.
      Partea vatamata P. V. nu s-a constituit parte civila in cauza desi nu a recuperat prejudiciul.
      Fapta de mai sus desi recunoscuta de inculpat este probata cu sesizarea si declaratiile partii vatamate, dovezile de predare-primire a trusei de scule, declaratiile martorilor coroborate cu declaratiile inculpatului, si intruneste in drept elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prevazuta de art.208 al.1-209 al.1 lit.g,i Cod penal cu aplicarea art.99 al.2 si 109 Cod  penal, inculpatul fiind minor si ale art.74 lit.a,c si 76 lit.c Cod penal.
      II.In noaptea de  06/07.02.2008 in jurul orei 4,00, organele de politie aflate in misiune de patrulare, au surprins pe inculpatii S. A.-N. si G. I. in timp ce parasea curtea SC „L.”SRL Buhusi transportand o masa metalica pentru masina de cusut, masa avand atasat un motor electric. Inculpatii intentionau sa valorifice aceste bunuri la un centru de colectare  a fierului vechi.
             In timpul cercetarilor efectuate s-a constatat ca cei doi inculpati, impreuna cu inculpatul P. B. C. au sustras in mod repetat, in perioada iunie 2007-februarie 2008, bunuri de la SC L. SRL Buhusi, aceste bunuri constand in produse textile si mese metalice pe care erau atasate motoare electrice.
SC L. SRL, situata pe strada Ion Borcea, nr.12, din orasul Buhusi a avut obiect de activitate „productie confectii”. In anul 2003 societatea si-a incheiat activitatea. In imobil au ramas materii prime, produse finite, utilaje si alte bunuri necesare procesului de productie.
Cladirea a fost asigurata cu gratii si lacate la usile de acces.
Administratorul societatii L. Gh., a decedat la data de 22.12.2007. Dupa deces, de problemele societatii s-a ocupat fiul defunctului, L. G. S., care domiciliaza in Bacau.
Inculpatii au patruns in incinta imobilului, de unde au sustras bunurile, prin escaladarea gardului imprejmuitor al curtii si prin fortarea sistemelor de incuiere ale usii de acces, de unde au sustras 8 masini de cusut, piese si scule auto, mai multe valuri de stofa, obiecte de imbracaminte, bobine de ata. Acestia, au dezmembrat bunurile metalice si apoi le-au vandut la punctele de colectare a deseurilor metalice Buhusi, apartinand SC „A.” SRL Buhusi si SC R. SA Bacau. La predare au folosit buletinele de identitate ale tatalui inculpatului S. A. N. si mamei inculpatului G.I..
O parte din stofa furata si 25 de bobine de ata de diferite culori le-au vandut-o numitelor V. V. cu 10 lei si M. C. cu 8 lei, fara a le spune care este provenienta acestora si au impartit banii.
Bunurile au fost recuperate de la acestea si predate numitului L. G.-S., in calitatea de parte vatamata.
Cumparatoarele nu s-au constituit parti civile in cauza desi nu au recuperat prejudiciul.
Prejudiciul recuperat este in suma de 200 lei.
Valoarea totala a prejudiciului este de 32.000 lei.
Partea vatamata L. G.-S. se constituie parte civila cu suma de 31.800 lei.
Inculpatii au recunoscut fapta savarsita.
Fapta inculpatilor intruneste in drept elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prevazuta de art.208 al.1-209 al.1 lit.a,g,i Cod penal si este probata cu procesul verbal de constatare a infractiunii, procesul verbal de cercetare la locul faptei, plansele fotografice, declaratia partii civile, dovezile de predare primire a unor bunuri sustrase, adeverintele de predare a deseurilor de fier la punctele de colectare, declaratiile martorilor, coroborate cu declaratiile inculpatilor.
Instanta va aplica dispozitiile art.41 al.2 Cod penal, cu privire la infractiunea continuata, inculpatii actionand in baza aceleasi rezolutii infractionale ce pune in evidenta intentia lor defectuoasa.
Instanta, va aplica de asemenea, inculpatilor S. A.N. si P. B. C. dispozitiile art.99 al.2, 3 si 109 Cod penal si respectiv 99 al.3 si 109 Cod penal.
In ceea ce priveste pe inculpatul G. , instanta retine ca o parte din activitatile infractionale au fost savarsite in minoritate, iar altele dupa implinirea varstei de 18 ani, iar raspunderea penala va fi pentru infractorii majori pentru intreaga infractiune continuata.
Avand in vedere ca din eroare s-a retinut dispozitiile art.99 al.3 Cod penal pentru acest inculpat, instanta va dispune schimbarea incadrarii juridice urmand a inlatura aplicarea art. 99 al.3 Cod penal fata de acest inculpat, dar va aplica dispozitiile art.75 lit.c  Cod penal, fapta fiind savarsita impreuna cu un minor. Instanta va aplica circumstantele atenuante prevazute de art.74 lit.c si 76 lit.d Cod penal pentru inculpatul S.A.N., 74 lit.a, c si 76 lit.d pentru P. B. C. si ale art.74 lit.a,c si 76lit.c pentru inculpatul G. I..
III. In noaptea de 17/18.01.2009 inculpatul S. A.-N. si D. C.-D., s-au deplasat la locuinta partii vatamate D. Gh. din orasul Buhusi, str.Ion Borcea, nr.1, avand cunostinta despre faptul ca in aceasta locuinta se afla bunuri si aceasta nu este locuita.
            Inculpatii au escaladat gardul imprejmuitor, au spart ungeam de la locuinta, au patruns in interior si au sustras sase scaune tapitate, o masina de spalat, o oglinda de perete si patru tablouri, bunuri pe care le-au transportat la locuinta numitei S. S.V., caruia i le-au vandut pentru suma de 150 lei, impartind banii.
Din totalul bunurilor sustrase, in timpul urmaririi penale au fost recuperate sase scaune tapitate, o masina de spalat si patru tablouri.
Prejudiciul recuperat este in suma de 580 lei iar valoarea totala a prejudiciului este de 1500 lei.
Partea vatamata D. Gh. se constituie parte civila cu suma de 920 lei.
Numita S. S. V. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 150 lei c/val bunurilor cumparate de la inculpati si restituite partii vatamate D. Gh., intrucat nu a fost despagubita de inculpati.
Inculpatii au avut o pozitie sincera.
Fapta acestora, intruneste in drept elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prevazuta de art.208 al.1-209 al.1 lit.a,g,i Cod penal si este probata cu procesul verbal de cercetare la fata locului, plansele fotografice, declaratiile partile civile, dovezile de predare primire a unor bunuri recuperate, declaratiile martorilor, coroborate cu declaratiile inculpatilor.
In cauza, se vor aplica inculpatilor dispozitiile art.74 lit.c si 76 lit.d, 99 al.3 si 109 Cod penal pentru inculpatul S. A.N., acesta fiind minor la data savarsirii infractiunii si art.109 Cod penal si 99 al.2 Cod penal, inculpatul fiind minor, precum si dispozitiile art.3201 Cod pr.penala, privind judecata in cazul recunoasterii vinovatiei, pentru inculpatul D. C.-D..
La individualizarea judiciara a pedepsei ce se va aplica inculpatilor, instanta va avea in vedere gradul de pericol social al infractiunilor, imprejurarile comunicarii lor dar si persoana inculpatilor.
Astfel, inculpatul S. A.N., a avut o pozitie sincera, este infractor primar, a savarsit faptele in minoritate, a fost prezent aproape la toate termenele de judecata, provine dintr-un mediu carentat , nu a avut o stabilitate locativa si emotionala, parintii fiind preocupati de propria lor viata, nebeneficiind de sprijinul acestora. Minorul prezinta motivatie pentru schimbare, are disponibilitate pentru munca si incearca sa se intretina din banii obtinuti din diferite activitati, asa cum concluzioneaza Serviciul de probatiune Bacau in referatul intocmit.
Fata de circumstantele reale si cele personale ale inc. instanta apreciaza ca scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins fara executarea pedepsei in regim de detentie.
Urmeaza ca instanta, sa aplice cate o pedeapsa  pentru fiecare infractiune, sa le contopeasca in temeiul art.33 lit.a si 34 lit.b, faptele fiind concurente si sa aplice un spor de pedeapsa.
In ceea ce priveste pe inculpatul G. D., instanta retine ca este infractor primar, a avut o pozitie sincera si este fara ocupatie.
Instanta apreciaza ca scopul preventiv educativ al pedepsei poate fi atins fara privare de libertate.
Cu privire la inculpatul P. B. C., instanta retine ca este infractor primar, a avut o pozitie sincera pe parcursul cercetarilor si la instanta, este fara ocupatie.
Din referatul de evaluare rezulta ca factorii de natura sa dezvolte comportamentul infractional pe viitor sunt varsta mica la comiterea infractiunii, existenta unui patern infractional in familie, situatia financiara precara a familiei.
Inculpatul nu a fost un adolescent problema pana la data comiterii faptei. Comportamentul sau poate fi prevenit prin finalizarea studiilor, obtinerea unei calificari si supravegherea din partea mamei.
In ceea ce priveste pe inculpatul minor D. C.-D., acesta este minor, provine dintr-o familie organizata, cu o imagine buna in comunitate, care s-a preocupat de minor, asa cum rezulta din referatul de evaluare, iar dupa comiterea faptei a plecat in Italia, la munca, fiind in grija fratelui sau. De asemenea, inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale si a avut o pozitie  sincera pe parcursul  cercetarilor si la instanta.
Instanta apreciaza ca minorul poate fi reeducat, fara sa execute pedeapsa in regim de  detentie.
Fata de cele ce preced, avand in vedere circumstantele reale si cele personale ale inculpatilor, instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicata fiecarui inculpat.
Va stabili termen de incercare in baza art.82 Cod penal pentru inculpatul G. I.si in baza art.110 Cod penal pentru ceilalti inculpati.
Va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art.83 Cod penal.
Avand in vedere jurisprudenta CEDO, instanta va interzice inculpatilor exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza aIIa, b Cod penal, pe durata si in conditiile art.71 al.2 Cod penal, exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, nefiind compatibile cu pedeapsa inchisorii.
In temeiul art.71 al.5 Cod penal, va suspenda pedeapsa accesorie aplicata inculpatilor.
In ceea ce priveste latura civila, instanta urmeaza ca in temeiul art.14, 346 Cod pr.penala  998, 1000 al.2 si 1003 Cod civil, sa oblige inculpatii S. A.N. in solidar cu inculpatul P. B. C. si G. I. fiecare in solidar cu partile responsabile civilmente, la plata despagubirilor civile catre partea civila L. G.-S..
Va obliga inculpatul S. A. N. in solidar cu inculpatul D. C. D. si fiecare in solidar cu partile responsabile civilmente, la plata despagubirilor civile catre partile civile D.Gh. si S. S. V..
Va lua act ca partile civile B. E. si P. V. nu au pretentii in cauza.
Ia act ca partea vatamata V. V. nu s-a constituit parte civila in cauza.
Constata ca partea vatamata M. C. nu s-a constituit parte civila in cauza.
In temeiul art.118 lit.e Cod penal, va dispune confiscarea de la inculpatul S. A.N. a sumelor dobandite prin infractiune si nerestituite partilor vatamate B. E. si P. V..
Va dispune confiscarea de la inculpatii S. A.-N., P. B.C. si G. I., a sumei de cate 6 lei dobanditi prin infractiune si nerestituiti partilor vatamate V. V. si M. C..
Va dispune plata din fondurile M.J.L.C. a onorarului pentru aparator oficiu la urmarirea penala si instanta pentru inculpati.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011