InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

RECURS LITIGII CU PROFESIONISTI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI. CREANTA CREDITOAREI INTRODUCTIVE ASUPRA CAREIA EXISTA UN LITIGIU IN DERULARE PE ROLUL INSTANTEI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV, NU ESTE CERTA, LICHIDA SI EXIGHIBILA.

(Decizie nr. 318 din data de 21.05.2013 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Faliment | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

SECTIA A II - A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.

 RECURS LITIGII CU PROFESIONISTI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI. CREANTA CREDITOAREI INTRODUCTIVE ASUPRA CAREIA EXISTA UN LITIGIU IN DERULARE PE ROLUL INSTANTEI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV, NU ESTE CERTA, LICHIDA SI EXIGHIBILA.
-art.3  din Legea nr.85/2006;
-art.379 Cod procedura civila.
 
Decizia nr.318/C/21.05.2013 a Curtii de Apel Oradea - Sectia a II -a civila,  de contencios administrativ si fiscal.

Prin SENTINTA nr. 140/F/2013, Tribunalul Satu Mare a admis contestatia debitoarei S.C. C. E.  S.R.L., si in consecinta:
A respins cererea de deschidere a procedurii insolventei formulata de creditoarea-intimata D. G. F. P. A J.  S. M.  impotriva debitoarei-contestatoare S.C. C. E. S.R.L.
A obligat creditoarea sa plateasca debitoarei suma de 120,3 lei, cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, judecatorul sindic a retinut urmatoarele :
Din probele administrate in cauza, apararile de fond invocate de  debitoare prin contestatia formulata impotriva cererii creditoarei a rezultat ca, in prezenta cauza nu sunt indeplinite conditiile legale pentru a se putea dispune deschiderea procedurii insolventei fata de debitoare.
Prin cererea de deschidere a procedurii insolventei formulata de intimata creditoarea DGFP S.  M., s-a aratat ca aceasta are fata de debitare o creanta certa, lichida si exigibila in cuantum de 851.319 lei, reprezentand, conform adresei nr. 128039/21.10.2011 emisa de A.  F.  P.  M.  S. M. , debite principale si accesorii ale acestora.
Din inscrisurile depuse de debitoare in probatiune rezulta ca o parte din obligatiile fiscale stabilite prin titlurile de creanta inscrise in adresa AFP S.  M.  nr. 128039/21.10.2011, respectiv obligatiile fiscale in suma de 761.611 lei stabilite prin Decizia de impunere nr. 19/23.01.2009 au fost contestate de creditoare, atat in procedura administrativa prevazuta de Codul de procedura fiscala cat si prin actiunea in contencios administrativ inregistrata in dosar nr.3961/83/2009 a Curtii de Apel Oradea, admisa in parte intru-un prim ciclu procesual.
Fata de aceasta imprejurare, existand indicii de solutionare favorabila a actiunii debitoarei si avand in vedere ca o parte a creantei invocate de creditoare reprezinta accesorii la obligatiile fiscale principale stabilite prin decizia de impunere contestata, judecatorul sindic a constatat ca la data solutionarii contestatiei debitoarei, creditoarea nu face dovada ca fata de patrimoniul debitoarei detine o creanta  certa in cuantumul minim prevazut de lege, pentru fi un creditor indreptatit sa ceara deschiderea procedurii insolventei impotriva debitoarei.
In consecinta, judecatorul sindic, a constatat ca fiind intemeiata contestatia formulata de S.C. C. E. S.R.L. impotriva cererii de deschidere a procedurii insolventei inaintata de creditoarea D.  G.  F.  P. J. S. M. , motiv pentru care, in temeiul art. 11 alin.1 lit. b), art. 33 alin. 5 din Legea nr. 85/2006, judecatorul sindic a admis contestatia debitoarei, cu consecinta respingerii cererii de deschidere a procedurii insolventei inaintata de creditoare.
In temeiul art.274 Cod de procedura civila a obligat creditoarea la plata cheltuielilor de judecata solicitate de debitoare, reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar in suma de 120,3 lei, plata onorariului avocatial nefiind dovedita. 
Impotriva acestei sentinte, in termen si scutit de plata taxei judiciare de timbru, a declarat recurs DGFP S.  M. , solicitand casarea acesteia, in sensul respingerii contestatiei debitoarei si admiterea cererii sale de deschidere a procedurii insolventei impotriva S.C. C. E. S.R.L.
In dezvoltarea motivelor de recurs s-a invederat ca sentinta atacata este netemeinica si nelegala, intrucat la data pronuntarii acesteia, debitoarea figureaza cu o creanta de peste 761.611 lei, cererea de deschidere a procedurii insolventei fiind probata prin fisa sintetica a debitoarei emisa de AFP S. M. , in cuprinsul careia sunt evidentiate detaliat obligatiile de plata, natura acestora si defalcarea lor pe tipuri de impozite.
Mai mult, sustine recurenta, debitoarea a fost somata in repetate randuri sa achite debitele restante, fiindu-i comunicate titlurile executorii, care nu au fost contestate de catre aceasta.
Caracterul cert, lichid si exigibil al creantei a fost dovedit, sustine recurenta, prin titlurile depuse la dosar, emise si in baza declaratiilor debitoarei, iar pe de alta parte, s-a dovedit si starea de insolventa a acesteia.
De asemenea, s-a mai invederat ca recurentei nu i-a fost comunicata contestatia promovata de debitoare pentru a formula aparari in cauza, fiindu-i incalcat, pe aceasta cale, acest drept.
In drept au fost invocate dispozitiile art. 304 Cod Procedura Civila, art.8 din Legea nr. 85/2006.
Prin intampinarea depusa la dosar, intimata S.C. C. E. S.R.L., a solicitat respingerea recursului de fata, fara cheltuieli de judecata.
Verificand hotararea atacata, prin prisma motivelor de recurs cat si din oficiu, conform art. 304 ind. 1 Cod Procedura Civila, Curtea de Apel Oradea a retinut urmatoarele :
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Satu Mare la data de 14.12.2012, creditoarea DGFP S. M. a solicitat deschiderea procedurii insolventei debitoarei S.C. C. E. S.R.L. C. , invocand fata de aceasta, o creanta certa, lichida si exigibila de mai mult de 90 de zile, in suma de 851.319 lei, reprezentand creante fiscale, constand in debite principale si accesorii aferente, individualizate prin adresa nr. 128.039/21.10.2011 emisa de AFP S.  M.
La data de 7.01.2013 debitoarea a formulat contestatie la cererea de deschidere a procedurii insolventei, prin care a solicitat respingerea acesteia, contestatie comunicata creditoarei, dupa cum reiese din dovada de indeplinire a procedurii de citare cu aceasta, pentru termenul din 15.01.2013 (fila 70 dosar fond), astfel ca aceasta critica vizand necomunicarea contestatiei, invocata in motivele de recurs, este apreciata ca fiind nefondata.
Actele administrativ fiscale prin care s-au stabilit in sarcina debitoarei obligatii fiscale in suma de 761.611 lei, reprezentand TVA, impozit pe profit, impozit pe dividende, precum si accesorii ale acestora, au fost atacate de catre intimata S.C. C. E. S.R.L., in dosar nr. 3961/83/CA/2009.
Astfel, prin Sentinta nr. 157/5.09.2011, pronuntata de Curtea de Apel Oradea, in dosarul evocat mai sus, s-a anulat in parte Decizia de impunere nr. 19/23.01.2009 si s-a stabilit in sarcina debitoarei obligatia de plata a sumei totale de 82.273 lei, sentinta care a fost casata apoi, cu trimitere spre rejudecare aceleasi instante, prin Decizia nr. 3810/28 septembrie 2012 de catre I.C.C.J., cauza fiind in curs de solutionare.
Potrivit art. 3 alin. (1) din Legea nr. 85/2006, insolventa este acea stare de patrimoniului debitoarei care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile, iar pct. 6 al aceluiasi text de lege, stipuleaza ca " prin creditor indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolventei se intelege creditorul a carui creanta impotriva patrimoniului debitorului este certa, lichida si exigibila de mai mult de 90 de zile_. "  .
Din interpretarea sistematica a acestor texte legale rezulta ca, pentru deschiderea procedurii insolventei, la cererea unui creditor, se impune a fi intrunite cumulativ cateva cerinte : creanta sa fie certa, lichida si exigibila; neplata datoriei sa fie consecinta starii de insolventa a debitorului; neplata datoriei sa dureze de cel putin 90 de zile.
In speta, creanta pretinsa de creditoarea recurenta deriva din actele administrativ-fiscale prin care s-au stabilit in sarcina debitoarei intimate obligatii fiscale reprezentand TVA, impozit pe profit, impozit pe dividende, precum si accesorii ale acestora, cu privire la care partile au pe rol litigiul inregistrat sub nr. de dosar evocat mai sus, avand ca obiect anularea acestor acte administrativ-fiscale.
Este de observat ca in sistemul Codului de procedura civila [art. 379 alin. (3)], se considera ca fiind certe acele creante, in care elementul probatoriu nu lasa nici o indoiala asupra existentei lor.
Creantele care justifica aplicarea procedurii insolventei trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii cu cele pentru care se poate incepe o executare silita asupra bunurilor mobile sau imobile ale debitorului.
Or, in speta, fata de dispozitiile art. 379 Cod Procedura Civila (in vigoare la data promovarii cererii), creanta creditoarei recurente care este una litigioasa, nu are caracter cert, lichid si nici exigibil, considerente fata de care, s-a apreciat ca sentinta atacata este legala si temeinica, criticile invocate fiind nefondate, motiv pentru care Curtea de Apel Oradea, in baza art. 312 alin. (1) Cod Procedura Civila, a respins recursul de fata, constatand ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
                   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006