InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Agnita

infractiuni de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere si paras

(Sentinta penala nr. 61 din data de 12.10.2011 pronuntata de Judecatoria Agnita)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Agnita | Jurisprudenta Judecatoria Agnita

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria… nr.775/P/2010 din data de 20.04.2011, inregistrat pe rolul Judecatoriei Agnita sub nr…./174/2011, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului …….., pentru savarsirea infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, prev. de art.85 alin.1 din OUG nr.195/2002 republicata, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare, prev. de art.85 alin.2 din OUG nr.195/2002, republicata, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere, prev. de art.86 alin.1 OUG nr.195/2002 republicata, parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei, prev.89 alin.1din OUG nr.195/2002 republicata, cu aplicarea art.33 lit. a si b si art.34 C. pen.
In actul de sesizare a instantei s-a retinut urmatoare situatie de fapt:
La data de 20.12.2010 invinuitul …, a montat placutele cu numarul de inmatriculare …… pe autoturismul marca Volkwagen Golf 2, de culoare gri, avand numarul de identificare WVWZZZ16ZLW758122, de culoare argintiu, despre care cunostea ca este neinmatriculat. Invinuitul a cumparat autoturismul respectiv de la martorul …. pentru a-l valorifica la fier vechi, iar placutele cu numarul de inmatriculare … le-a cumparat de la martorul Lautaru Vasile.
A doua zi, respectiv 21.12.2010, invinuitul, desi nu poseda permis de conducere, a condus autoturismul marca Volkswagen Golf 2, neinmatriculat, pe care erau montate placutele cu numarul de inmatriculare …., pe drumul comunal din satul …. aproximativ 5 km, iar la circa 100 metri de DJ …., in zona podului peste raul … a pierdut controlul directiei si a intrat in parapetul de protectie, avariind  autoturismul. Acesta a impins autoturismul pe camp, in afara carosabilului, cu spatele spre sosea si a parasit locul accidentului, fara a anunta organele de politie.
Din procesul verbal de cercetare la fata locului reiese faptul ca, la data de 21.12.2010, organele de politie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca parapetul podului de pe drumul …. este avariat, iar in apropiere se afla un autoturism. Astfel, s-a constatat ca parapetul metalic, acoperit cu vopsea de culoare galbena prezinta deteriorari, iar in dreptul acestuia, pe malul raului s-a gasit un spoiler pe care era fixat o placuta cu numarul de inmatriculare …. In apropierea podului, se afla autoturismul marca Volkswagen Golf 2 de culoare gri, parcat cu spatele spre carosabil, la 12 metri de acesta, care era avariat. Autoturismul avea montat, in partea din spate o placuta cu numarul de inmatriculare …., iar spoilerul din fata lipsa. Pe capota s-a constatat prezenta unor urme de frecare, de culoare galbena situate pe partea stanga. In urma cercetarii, organele de politie au stabilit ca autoturismul are seria sasiu nr. WVWZZZ16ZLW758122.
La data savarsirii faptelor, autoturismul marca Volkwagen Golf 2 avand numarul de identificare WVWZZZ16ZLW758122 nu era inmatriculat permanent in Romania iar placutele cu numarul de inmatriculare …. erau inregistrate ca fiind atribuite unui autoturism marca …., de culoare rosie.
Starea de fapt retinuta in rechizitoriu rezulta din urmatoarele mijloace de proba: procesul-verbal de cercetarea la fata locului si plansa foto, adresa nr.1459952/29.12.2010 a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, adresa nr. 1459951/29.12.2010 a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, declaratiile martorilor ….. si declaratiile invinuitului ….
La solicitarea instantei s-au depus la dosar de catre Inspectoratul de Politie al Judetului …, copie  de pe cazierul  judiciar privind pe inculpat (f. 56).
La termenul de judecata din data de 13.09.2011 inculpatul a recunoscut in totalitate faptele comise solicitand ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in timpul urmaririi penale si in aceste conditii s-a facut aplicarea procedurii prevazute de art.3201 C.pr.pen.
In circumstantiere s-a administrat proba cu ancheta sociala cu privire la persoana inculpatului intocmita de Primaria comunei …. (f. 66)
Coroborand probele administrate pe parcursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de 20.12.2010 inculpatul …. a montat placutele cu numarul de inmatriculare .. … pe autoturismul marca Volkwagen Golf 2, de culoare gri, avand numarul de identificare WVWZZZ16ZLW758122, de culoare argintiu, despre care cunostea ca este neinmatriculat. Inculpatul cumparase autoturismul respectiv de la martorul …. pentru a-l valorifica la fier vechi, iar placutele cu numarul de inmatriculare … le cumparase de la martorul …..
A doua zi, respectiv in data de 21.12.2010, inculpatul, desi nu poseda permis de conducere, a condus autoturismul marca Volkswagen Golf 2, neinmatriculat, pe care erau montate placutele cu numarul de inmatriculare … pe drumul comunal din satul … aproximativ 5 km, iar la circa 100 m de DJ …. in zona podului peste raul …., a pierdut controlul directiei si a intrat in coliziune cu parapetul de protectie, avariind  autoturismul. Dupa producerea accidentului, inculpatului i s-a facut frica, a impins autoturismul pe camp, in afara carosabilului, cu spatele spre sosea si a parasit locul accidentului, fara a anunta organele de politie. Acestea s-au sesizat din oficiu in aceeasi zi.
La data savarsirii faptelor, autoturismul marca Volkwagen Golf 2 avand numarul de identificare WVWZZZ16ZLW758122 nu era inmatriculat permanent in Romania iar placutele cu numarul de inmatriculare …. erau inregistrate ca fiind atribuite unui autoturism marca Ford Escort, de culoare rosie.
Inculpatul a recunoscut comiterea faptelor.
Situatia de fapt retinuta de instanta este dovedita prin mijloacele de proba administrate in cursul urmaririi penale coroborate cu recunoasterea inculpatului (f. 62).
In drept, fapta inculpatului …. constand in aceea ca, in data de  21.12.2010, a condus pe drumul public comunal de pe raza satului …. aproximativ 5 km, autoturismul marca Volkwagen Golf 2, de culoare gri, avand numarul de identificare WVWZZZ16ZLW758122 fara ca acesta sa fie inmatriculat si cunoscand aceasta imprejurare, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, prevazuta de art. 85 al. 1 din O.U.G. 195/2002.
Fapta aceluiasi inculpat constand in aceea ca, in aceeasi data de 21.12.2010 si in aceleasi imprejurari, a condus acelasi autoturism, care avea aplicate placutele cu nr. de inmatriculare ….. numar atribuit altui autoturism, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare, prevazuta de art. 85 al. 2 din O.U.G. 195/2002.
Fapta aceluiasi inculpat constand in aceea ca, in in aceeasi data de 21.12.2010 a condus acelasi autoturism pe drumul public comunal de pe raza satului Fofeldea, aproximativ 5 km,, fara a poseda permis de conducere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere, prevazuta de art. 86 alin. 1 din  O.U.G. 195/2002.
Fapta aceluiasi inculpat constand in aceea ca, in data de  21.12.2010, a condus pe drumul public comunal de pe raza satului …. aproximativ 5 km, autoturismul marca Volkwagen mentionat care nu era inmatriculat si avea montate placutele cu nr. de inmatriculare …., numar atribuit altui autoturism, iar la cca. 100 m de DJ ….., in zona podului peste raul …a pierdut controlul directiei si a intrat in parapetul de protectie, iar apoi a plecat de la fata locului fara a anunta organele de politie, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de parasire a locului accidentului fara incuviintarea politiei, prevazuta de art. 89 al. 1 din O.U.G. 195/2002.
Prin fiecare din actiunile descrise s-a produs urmarea periculoasa, constand in atingerea adusa relatiilor sociale privind desfasurarea in conditii de siguranta a circulatiei pe drumurile publice. Legatura de cauzalitate intre aceasta stare si fiecare dintre actiunile inculpatului rezulta din insasi materalitatea acestora.
Sub aspectul laturii subiective, dupa cum rezulta din declaratiile de invinuit (f. 44), acesta s-a urcat la volanul autovehiculului cunoscand canu poseda permis de conducere, ca autoturismul nu era inmatriculat, avand aplicate placute cu numar fals de inmatriculare si ca a parasit locul accidentului survenit in conditiile mentionate fara incuvintarea organelor de politie.
In consecinta, instanta retine ca inculpatul a prevazut rezultatul celor 4 fapte ale sale, constand in atingerea adusa relatiilor sociale privind siguranta circulatiei pe drumurile publice, si, desi nu l-a urmarit, a acceptat posibilitatea producerii lui.
Astfel, inculpatul a savarsit faptele cu vinovatie sub forma intentiei indirecte, potrivit prevederilor art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. b) C.p.
Avand in vedere cele retinute, instanta va dispune condamnarea inculpatului pentru savarsirea infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere si de parasire a locului accidentului fara incuviintarea politiei, urmand sa aplice cate o pedeapsa cu inchisoarea, care sa raspunda scopului definit de art. 52 C.p., prin observarea criteriilor generale de individualizare prevazute de art. 72 C.p., cu incadrarea in limitele de pedeapsa reduse cu o treime in baza art. 3201 C.p.p. .
Sub acest aspect, instanta retine pericolul social concret al infractiunilor, determinat de modul de savarsire a faptelor, valoarea sociala vatamata, urmarile care s-au produs si cele care s-ar fi putut produce. In raport de aceste criterii, instanta retine portiunea de drum public pe care a circulat inculpatul (pe drumul comunal 44 …. putin circulat), scopul deplasarii (de natura personala).
De asemenea, instanta ia in considerare datele privind persoana inculpatului, respectiv faptul ca acesta nu este inscris in cazierul judiciar al Inspectoratului de Politie al Judetului …(f. 56), a recunoscut in mod complet faptele comise si manifestat cainta activa. 
Vor fi avute in vedere si concluziile referatului de ancheta sociala intocmit (f. 66), potrivit carora inculpatul are o situatie materiala precara dar a desfasurat activitati pentru a primi ajutor social.
In beneficiul inculpatului nu vor fi retinute circumstante atenuante intrucat raportat la faptul ca acesta a savarsit 4 infractiuni si la limitele reduse de pedeapsa ca urmare a aplicarii dispozitiilor art. 3201 C.p.p., nu se impune aplicarea de pedepse sub minimul special. Avand in vedere toate aceste aspecte, instanta apreciaza ca, o pedeapsa de 8 luni inchisoare in privinta infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare, o pedeapsa de 1 an inchisoare in privinta infractiunii de conducere a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere si o pedeapsa de 1 an si 4 lun inchisoare in privinta infractiunii de parasire a locului accidentului fara incuviintarea politie sunt in masura sa raspunda cerintelor art. 52 C.p. cu incadrarea in limitele impuse de art. 3201 C.p.p. .
In privinta pedepselor accesorii, instanta retine ca natura faptelor savarsite si ansamblul circumstantelor personale ale inculpatului duc la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala prevazute de art. 64 lit. a) teza II si lit. b) din C. p. Pentru acest motiv, exercitiul dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si al dreptului de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, va fi interzis inculpatului pe perioada executarii pedepselor.
Ca urmare, potrivit art. 71 C.p., pe durata executarii pedepselor, inculpatului i se vor interzice drepturile prevazute de art. 64 lit. a) teza II si lit. b) din C. p.
Intrucat actiunea inculpatului de a conduce un autovehicul neinmatriculat, cu nr. fals de inmatriculare si in conditiile in care nu poseda permis de conducere intruneste elementele constitutive a 3 infractiuni, instanta constata intrunite conditiile existentei concursului ideal de infractiuni, potrivit art. 33 lit. b) C.p..
De asemenea, intrucat inculpatul dupa ce a savarsit cele 3 infractiuni de conducerea a unui autovehicul neinmatriculat, cu nr. fals de inmatriculare si fara a poseda permis de conducere, a mai savarsit si infractunea de parasire a locului accidentului fara incuviintarea organelor de politie, inainte de a fi condamnat pentru vreuna din acestea, instanta constata intrunite conditiile existentei concursului real de infractiuni, potrivit art. 33 lit. a) C.p..   
In consecinta, in conformitate cu art. 34 lit. b) C.p., avand in vedere pedepsele stabilite pentru cele 4 infractiuni savarsite de inculpat, instanta va aplica acestuia pedeapsa cea mai grea de 1 an si 4 luni inchisoare, cu aplicarea art. 71 C.p. rap. la art. 64 lit. a) teza II si lit. b) C. p.
Punand in balanta ansamblul considerentelor de mai sus, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate.
In consecinta, in baza art. 81 C.p. si art. 71 al. 5 C.p., se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a pedepselor accesorii pe o durata de 3 ani si 4 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 C.p..
Astfel cum prevede art. 359 C.p.p., inculpatului i se va atrage atentia asupra dispozitiilor art. 83 si 84 C.p. privind revocarea beneficiului suspendarii conditionate.
In baza art. 118 lit. b) C.p., se va dispune confiscarea placutelor cu numar inmatriculare potrivit dispozitiilor art. 191 C.p.p, inculpatul va fi obligat la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 200 lei reprezinta onorariul avocatului din oficiu.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007