InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Agnita

(Sentinta civila nr. 211 din data de 12.08.2009 pronuntata de Judecatoria Agnita)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Agnita | Jurisprudenta Judecatoria Agnita

JUDECATORIA AGNITA
SENTINTA CIVILA Nr. 211/12 August 2009
Domeniu asociat: incredintare minori si obligare consimtamant.



Deliberand asupra cererii de ordonanta presedintiala de fata constata:
La data de 10.07.2009, sub nr. unic 257/174/2009 s-a inregistrat la prezenta instanta cererea de ordonanta presedintiala formulata de reclamanta C.C.I., dom. in …, cu resedinta in Germania, …., in numele si ca reprezentanta legala am minorului M. R. O., in contradictoriu cu paratul M. O.R., dom. in or. Agnita, …, solicitand ca pe cale de ordonanta presedintiala sa se hotarasca de urgenta si fara citarea partilor: incredintarea, de urgenta, spre crestere si educare a copilului minor M. R.O., nascut la data de …., pana la finalizarea  procesului civil de incredintare a minorului existent pe rolul Judecatoriei Agnita, precum si obligarea paratului sa-si dea consimtamantul la plecarea minorului in strainatate si la eliberarea unui pasaport individual pentru acesta, iar in caz de refuz prezenta hotarare sa tina loc de consimtamant. De asemenea s-a solicitat obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii reclamanta arata ca, din relatia de concubinaj pe care a avut-o cu paratul M. O. R., a rezultat minorul M. R. O., nascut la data de ., iar de la aceasta data minorul a fost permanent sub supravegherea si ingrijirea sa. De cativa ani si-au stabilit resedinta in Germania, unde locuiesc si in prezent, minorul urmand cursurile scolare in aceasta tara. La plecarea in strainatate a avut consimtamantul paratului exprimat prin declaratia notariala autentificata sub nr…din .. de catre notarul public B.L.. In luna iulie s-au intors in Romania, in concediu si fiind necesara intocmirea unui pasaport individual pentru minor a solicitat acordul paratului, dar nu a putut sa-l gaseasca si sa-l convinga sa semneze o alta declaratie notariala.
Reclamanta mai mentioneaza ca minorul este in vacanta pana la data de …. cand incepe cursurile scolare in Germania si este necesara si finalizarea procedurilor judiciare pana la acea data. In prezent, potrivit legislatiei in domeniu este necesara o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului in lipsa acordului expres al paratului pentru a putea parasi tara si a intocmi un pasaport individual pentru copilul minor. Pana in prezent paratul nu a contribuit nici material si nici moral la buna crestere a copilului minor, fiind singura care a vegheat la buna crestere si dezvoltare fizica si morala a minorului.
In prezent pe rolul Judecatoriei Agnita este inregistrat un dosar avand ca obiect incredintarea spre crestere si educare a minorului M. R.O., dar pana la finalizarea acestui litigiu ii este necesara o hotarare de incredintare provizorie pentru a putea pleca cu minorul la resedinta din Germania.
In actiune reclamanta a solicitat judecarea in lipsa a cererii de ordonanta presedintiala.
In drept cererea este intemeiata pe dispozitiile art.53 si 100 C.fam.  si art. 581 C.pr.civ.
S-a achitat taxa judiciara de timbru in suma de 10 lei si timbru judiciar in valoare de 0,5 lei.
S-au anexat cererii: copii de pe cartea  de identitate si pasaportul reclamantei (fila 7 ), acte in limba germana (filele 8,9), declaratia paratului M.O.R. data in anul 2007, autentificata sub nr…. de catre Biroul Notarul Public B.L. (fila 10), certificatul de nastere privind pe minorul M. R.O. (fila 11), imputernicire avocatiala (fila 12).                                               
La primul termen de judecata avocatul reclamantei a aratat ca pasaportul reclamantei pe care este trecut si minorul  a expirat, iar pentru a pleca inapoi in Germania este necesara intocmirea unui pasaport individual pentru minor, la eliberarea caruia este necesar acordul paratului. Intrucat paratul nu poate fi gasit, pentru ca minorul sa poata calatori in strainatate, este necesara o hotarare judecatoreasca de incredintare a acestuia in lipsa acordului expres al tatalui, precum si eliberarea unui pasaport individual, iar datorita faptului ca minorul urmeaza cursurile scolare in Germania, reclamanta a fost nevoita sa promoveze actiunea de ordonanta presedintiala.
Avocatul reclamantei a mai depus la dosar copii de pe procura speciala  prin care bunicul matern are toate drepturile asupra minorului, inclusiv sa-l duca in strainatate, autentificata sub nr…. de Biroul Notarului Public B. L. (fila 18) si decizia   privind   acordarea  drepturilor  pentru    garantarea  intretinerii  eliberata  de  A.R.G.
( Asociatia de munca pentru asigurarea somerilor A.)  in limba germana si traducere in limba romana (filele 19,20).
Tot la primul termen de judecata instanta a pus in vedere avocatului reclamantei sa justifice urgenta judecarii cererii pe calea ordonantei presedintiale prin dovada expirarii pasaportului reclamantei si dovada ca minorul urmeaza cursurile scolare in Germania si a dispus efectuarea unei anchete sociale.
 In probatiune s-au mai administrat, pe langa proba cu inscrisuri, si proba  cu martorele G. A. si A.E. (filele 21,22), ancheta sociala efectuata de Primaria A.- Serviciul Autoritate Tutelara( filele 28,29)si s-a audiat minorul in camera de consiliu din 12.08.2009.
S-a mai depus la dosar copie de pe noul pasaport al reclamantei, care a fost eliberat la data de 06.06.2009 (fila 31), si copie de pe adeverinta scolara eliberata de Scoala elementara catolica din localitatea A.- Germania in limba germana si in traducere in limba romana (filele 32,33).
De asemenea, avocatul reclamantei a prezentat instantei  spre verificare vechiul pasaport al reclamantei in original.
Solutionand cererea de ordonanta presedintiala formulata, instanta retine urmatoarele:
Reclamanta are resedinta in Germania, fiind plecata la munca, avand cu ea si copilul minor M.R.O., nascut la data de … si avand ca tata pe paratul M.O. R.. Minorul frecventeaza scoala in Germania, in orasul A. si urmeaza sa intre pe clasa a III-a. A fost adus in Romania de reclamanta, iar in prezent deoarece pasaportul acesteia in care era si el inscris a expirat, nu s-a mai putut intoarce, avand nevoie de pasaport individual.
Tatal minorului nu se afla in tara fiind plecat la munca undeva prin Spania, necunoscandu-se cu exactitate locul.
Prin declaratia notariala autentificata sub nr.1419/10.08.2007 de Biroul Notarului Public B. L.tatal minorului declara ca este de acord cu vizita in Germania a minorului M.R.O. insotit de mama lui.
Desi aceasta declaratie notariala a fost prezentata la organele abilitate cu obtinerea pasaportului, reclamanta nu a reusit sa obtina acest act fiind nevoita sa promoveze prezenta cerere la instanta, fiindu-i necesara conform legislatiei in vigoare o hotarare judecatoreasca.
Conform art.581 C.pr.civ. instanta poate sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere. Specific ordonantei presedintiale sunt cele trei conditii care trebuie indeplinite si anume: urgenta, vremelnicia si neprejudicierea fondului. Toate au fost dovedite de reclamanta, respectiv urgenta, justificata prin inceperea scolii in Germania la mijlocul lunii august, in timp ce copilul minor este inca in
Romania, riscand sa piarda anul scolar, precum si caracterul provizoriu, motivat de faptul ca pe rolul instantei se afla un alt dosar 256/174/2009, in care s-a solicitat incredintarea in mod definitiv a minorului.
Din ancheta sociala efectuata in cauza de Autoritatea Tutelara A. la domiciliul
bunicilor materni a rezultat atasamentul minorului fata de reclamanta si s-a propus incredintarea catre aceasta.
Din audierea minorului in Camera de Consiliu, a rezultat ca tatal lui nu a fost interesat de el niciodata, si nu a contribuit cu bani sau bunuri la cresterea si educarea lui. Starea de fapt retinuta de instanta a rezultat si din declaratiile martorilor precum si din actele depuse in cauza.
Fata de cele aratate mai sus, instanta considera cererea reclamantei intemeiata si urmeaza sa o admita dispunand incredintarea provizorie pana la finalizarea dosarului civil nr.256/174/2009 al Judecatoriei Agnita a minorului la mama reclamanta.
Desi paratul si-a dat acordul prin act notarial pentru plecarea minorului in strainatate si avand in vedere lipsa acestuia din tara si faptul ca este necesara intocmirea pasaportului turistic individual, va obliga paratul sa-si dea consimtamantul si pentru eliberarea acestui act, iar in caz de refuz, prezenta hotarare urmand sa tina locul acesteia. Instanta va lua act si ca nu au mai fost solicitate cheltuieli de judecata.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010