InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Covasna

Procedura insolventei

(Sentinta civila nr. 238/S din data de 07.12.2012 pronuntata de Tribunalul Covasna)

Domeniu Faliment | Dosare Tribunalul Covasna | Jurisprudenta Tribunalul Covasna


R O M A N I A
TRIBUNALUL COVASNA
SENTINTA CIVILA NR. 238/S
Sedinta publica din 7 decembrie 2012
JUDECATOR - SINDIC : …..
GREFIER :  ………….



Pe rol fiind procedura falimentului debitoarei SC ……… – ………. SRL, prin reprezentanti legali – administratorii / asociati Sz. L. si P. I., cu sediul in  Tg. Secuiesc, ………, jud. Covasna, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Covasna sub nr. ………., avand cod unic de inregistrare …….., in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006.
La apelul nominal, facut in sedinta publica de astazi  se prezinta pentru creditoarea  Directia Generala a Finantelor Publice Covasna consilier juridic ….., iar pentru debitoarea SC ……. – …SRL lichidatorul judiciar F. G., lipsa fiind creditorii SC …………. SRL prin avocat M. D. I., SC ………. SRL, SC ……. SRL, SC …. SRL, SC ….. SA, Raiffeisen Bank Bucuresti, SC … SRL, SC …… SRL, SC ….. SRL, SC ……. SRL, SC ……… SRL, Inspectoratul Teritorial de Munca Covasna, ……. KFT, SC ……. SRL, SC …… SRL, SC ……. SRL, SC ……. SRL, SC ….. SRL, SC …….. SRL,  SC ……. SRL si petentii  SC …… SRL, SC …..SRL si Municipiul Tg. Secuiesc prin primar.
Procedura de citare indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Se constata ca s-au depus la dosarul cauzei, prin serviciul de registratura al instantei, dovada nr. 297068/12 noiembrie 2012 privind indeplinirea procedurii de publicare in Buletinul procedurilor de insolventa si anexa la dovada de mai sus, emise de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Covasna.
Lichidatorul judiciar F. G. depune la dosarul cauzei nota de sedinta nr. 727/6 decembrie 2012, la care s-au anexat modelul notificarii  emise in temeiul art. 129 din Legea nr. 85/2006, dovada nr. 276853/24 octombrie 2012 privind indeplinirea procedurii de publicare in Buletinul procedurilor de insolventa emisa de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Brasov, copia facturii nr. DIV00029767/19 noiembrie 2012, borderoul de prezentare a trimiterilor postale,  copiile a trei ordine de plata si copia chitantei nr. 792/5 decembrie 2012.
Judecatorul – sindic constata ca nu s-au formulat obiectiuni la raportul final, motiv pentru care pune in discutia partii prezente propunerea de inchidere a procedurii falimentului debitoarei SC …… – ……….. SRL.
Lichidatorul judiciar sustine ca in prezenta speta si-a indeplinit obligatiile legale, raportul final a fost comunicat tuturor creditorilor, care nu au inteles sa formuleze obiectii. Sumele obtinute au fost cheltuite conform documentelor depuse la dosarul cauzei. De asemenea, arata ca in prezenta cauza nu au fost identificate fapte prevazute si sanctionate de art. 138 din Legea nr. 85/2006, motiv pentru care nu a promovat actiunea pentru antrenarea raspunderii materiale a fostului administrator. Astfel, solicita aprobarea raportului final, iar in temeiul dispozitiilor art. 132 alin. (2) din Legea nr. 85/2006 sa se dispuna inchiderea procedurii falimentului debitoarei SC …… – ……. SRL, radierea acesteia din registrul comertului si descarcarea de obligatii a participantilor, in conformitate cu dispozitiile art. 136 din lege. Mentioneaza ca onorariului lichidatorului judiciar a fost incasat pe parcursul procedurii.
Reprezentanta creditoarei Directia Generala a Finantelor Publice Covasna sustine ca nu a inteles sa formuleze obiectiuni la raportul final, fiind de acord cu inchiderea procedurii falimentului debitoarei si radierea acesteia din registrul comertului,

JUDECATORUL – SINDIC

Prin sentinta civila nr. 245/S/12 iunie 2009 s-a admis cererea formulata de catre debitoarea SC …….. – ……. SRL si in consecinta s-a dispus deschiderea procedurii simplificate de insolventa impotriva acesteia. S-a desemnat in calitate de lichidator judiciar Cabinetul Individual de Insolventa F. G.
Potrivit tabelului definitiv consolidat rectificat de creante  (fila 214 – vol. III), creantele impotriva debitoarei au fost in suma totala de 1.067.038,17  lei, fiind inscrisi urmatorii:
Ministerul Finantelor Publice – ANAF (Directia Generala a Finantelor Publice Covasna), Municipiul Tg. Secuiesc prin primar, Inspectoratul Teritorial de Munca Covasna, Raiffeisen Bank SA Bucuresti, SC …. SRL, SC ….. SRL, SC …… SRL, SC .. SRL, SC ….. SA, SC …..SRL, SC …….. SRL, SC …….. SRL, SC ……. SRL, SC ……… SRL, SC ……… SRL, SC …….. SRL, SC ……. SRL, ……. KFT, SC …….. SRL, SC …….. SRL, SC ……SRL, SC ………. SRL.
La data de 2 noiembrie 2012, lichidatorul judiciar a inregistrat la instanta raportul final privind debitoarea SC ……. – …… SRL (filele 176 – 178, vol. IV),  impotriva carora nu s-au formulat obiectii.
       Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:
       Societatea SC ………. – …….. SRL are sediul in  Tg. Secuiesc, …….., jud. Covasna si este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Covasna sub nr. ………, avand cod unic de inregistrare ……..
Obiectul principal de activitate l-a constituit „Lucrari de invelitori, sarpante si terase de constructii”, cod CAEN 4391.
Astfel cum a aratat lichidatorul judiciar F. G. in raportul intocmit (filele 97 – 98, vol. IV), cauzele care au condus la instaurarea starii de insolventa a debitoarei au fost atat interne, cat si externe, respectiv:
- Lipsa calificarii directorului de productie;
- Incheierea de contracte de subantreprenor, cu lucrari / santiere la distante mari de sediu si filialele / depozitele firmei;
- Debitoarea a fost dependenta de contractul cu SC ….. SRL Sibiu, care nu a achitat nici in prezent suma de 72.440,85 lei, lichidatorul fiind nevoit sa inscrie SC …. – …. SRL la masa credala in dosarul nr. 3941/85/2006;
- Antreprenorul …….. SRL Bucuresti, cu santier la Oradea, nu a achitat debitul de 83.190 lei, desi a fost notificat sa achite suma restanta;
- …….., actualmente …… SRL situat in Blaj, jud. Alba, datoreaza suma de 56.738,69 lei, pentru care s-a formulat plangere penala, cu constituire de parte civila;
- Costuri ridicate cu forta de munca (cazare, masa, transport), costuri ridicate cu inchirieri de utilaje, masini, costuri cu transportul, incarcarea, descarcarea materialelor si subansamblelor de la depozite la locul de munca;
- Scaderea puterii de cumparare a populatiei;
- Lipsa de comenzi in sectorul de constructii;
- Cresterea dobanzilor la credite, acumularea de debite privind impozite, taxe si fonduri speciale datorate bugetului de stat, care au condus la penalitati si majorari de intarziere constatate prin procese verbale de control.
- Din aceste cauze, debitorul si-a sustinut activitatea din resurse proprii, dupa cum urmeaza: Sz. C. a creditat firma cu suma de 79.645,75 lei, iar Sz. L.cu suma de 17.256,27 lei.
Din cauzele externe care au condus la insolventa debitoarei, lichidatorul judiciar a identificat urmatoarele:
- Probleme sectoriale; Sectorul de constructii, vanzarea en-gros si distributie sunt mai predispuse la insolventa decat alte sectoare;
- Concurenta externa; Producatorii din strainatate pricinuiesc o severa competitie, ei primesc lucrarile si le subcontracteaza la preturi derizorii, introducand motive neintemeiate pentru a nu semna procesele verbale de receptie a lucrarilor;
- Desele schimbari legislative (strategii fiscale) au contribuit si ele la starea de insolventa;
- Comportamentul altor societati ce utilizeaza intarzieri la plata facturilor de la furnizorii mici, ca mijloc de a obtine credit de la acestia.
S-a concluzionat ca aparitia starii de insolvabilitate nu poate fi imputata administratorilor societatii, acestia negasindu-se in niciuna dintre situatiile prevazute de art. 138 alin. (1) din Legea nr. 85/2006.
In averea debitoarei au fost identificate bunuri mobile, la Adunarea creditorilor din data de 24 august 2009 fiind aprobata procedura de vanzare a acestora prin atribuire directa, la pretul din contabilitate, redus cu cel mult 30%,
Intrucat nu s-au depus oferte de cumparare, desi s-a efectuat publicitatea de vanzare in ziarele „Bursa” si „Transilvania Expres”, precum  si la toti creditorii interesati, s-a convocat din nou Adunarea creditorilor pentru data de 24 septembrie 2009, ocazie cu care s-a votat pozitiv asupra valorificarii bunurilor prin metoda directa, cu pretul din contabilitate, minus 50%; casarea mijloacelor fixe defecte si a celor inregistrate in contabilitate cu valoare zero.
La data de 1 februarie 2012, in cadrul Adunarii creditorilor s-a aprobat pretul de instrainare a bunurilor cu 40% din cel inregistrat in contabilitate.
Constatand ca la niciun pret nu se solicita cumpararea de materiale si obiecte de inventar ramase, lichidatorul judiciar a convocat Adunarea creditorilor la 27 septembrie 212, data la care s-a aprobat casarea bunurilor.
Fondurile obtinute din lichidare au fost distribuite conform planurilor intocmite, sens in care s-au depus la dosar inscrisuri justificative.
Prin  nota de sedinta nr. 727/6 decembrie 2012 (fila 194, vol. IV), lichidatorul judiciar a solicitat inchiderea procedurii falimentului debitoarei in temeiul art. 132 alin. (2) din Legea nr. 85/2006, avand in vedere ca in prezenta cauza au fost valorificate bunurile, iar fondurile obtinute au fost cheltuite conform documentelor din dosar.
       Astfel fiind, in raport cu cele ce preced, judecatorul – sindic constata ca in prezenta cauza au fost parcurse toate etapele procedurale si va dispune aprobarea raportului final si a situatiei financiare finale, inchiderea procedurii falimentului, cu consecinta radierii debitoarei din registrul comertului. Va descarca lichidatorul judiciar de orice sarcini si responsabilitati privind procedura.

PENTRU  ACESTE  MOTIVE
IN  NUMELE  LEGII
H O T A R A S T E

Aproba raportul final privind debitoarea SC ……. – …….. SRL, intocmit de lichidatorul judiciar Cabinet Individual de Insolventa F. G.
In temeiul art.132 alin. (2) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei,
       Dispune inchiderea procedurii falimentului debitoarei SC …. – …… SRL, cu sediul in  Tg. Secuiesc, …….., jud. Covasna, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Covasna sub nr. ……., avand cod unic de inregistrare …….. 
       Dispune radierea debitoarei din registrul comertului.
       In temeiul art.136 din Legea privind procedura insolventei,
       Descarca  lichidatorul judiciar de orice indatoriri si responsabilitati.
       In temeiul art. 135 din Legea privind procedura insolventei,
Dispune notificarea prezentei sentinte Directiei Generale a Finantelor Publice Covasna si Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Covasna  pentru efectuarea mentiunilor de inchidere a procedurii si de radiere, precum si publicarea prin Buletinul procedurilor de insolventa.
       Definitiva.
       Cu drept de recurs in 7 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 7 decembrie 2012.
??

??

??

??




1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006