InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Covasna

Trafic de droguri de risc. Detinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fara drept

(Sentinta penala nr. 34 din data de 10.07.2012 pronuntata de Tribunalul Covasna)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Tribunalul Covasna | Jurisprudenta Tribunalul Covasna




R O M A N I A
TRIBUNALUL COVASNA

SENTINTA PENALA NR. 34
Sedinta publica din  10 iulie 2012
PRESEDINTE : …………………….
                                           GREFIER : ………………..

      Cu participarea reprezentantei Ministerului Public, procuror ………… din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Covasna.

      Pe rol fiind pronuntarea asupra actiunii penale pornita impotriva inculpatilor:
      - K. A. I., trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, doua fapte, cu aplicarea art. 33 lit. a C. pen. si
      - B.T., trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de „detinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fara drept”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000.
      Dezbaterile asupra cauzei de fata s-au efectuat in conformitate cu prevederile art. 304 C. pr. pen., in sensul ca au fost inregistrate pe suport audio-video computerizat.
      La apelul nominal facut in sedinta publica de astazi, se constata lipsa inculpatilor K. A. I. si B. T.
Procedura de citare este legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei, dupa care:
      Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica din data de 25 iunie 2012, sustinerile si concluziile partilor fiind cuprinse in incheierea de sedinta din aceeasi zi, incheiere care face parte integranta din prezenta sentinta.

T R I B U N A L U L

      La data de 6.06.2012 s-a inregistrat pe rolul Tribunalului Covasna rechizitoriul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna, din data de 5.06.2012, prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor K. A. I., (avand datele personale in dispozitivul sentintei),  pentru savarsirea infractiunii de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, doua fapte, cu aplicarea art. 33 lit. a C. pen. si B. T., (avand datele personale in dispozitivul sentintei), pentru savarsirea infractiunii de „detinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fara drept”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000.
      In esenta, s-a retinut in actul de sesizare ca inculpatul K.A. I. a vandut, fara drept, contra sumei de 120 lei colaboratorului sub acoperire ANDRA, in doua randuri, cate doua tigarete confectionate artizanal, continand cannabis si tutun, la datele de  25.02.2012 si respectiv 6.03.2012.
      S-a retinut de asemenea ca, inculpatul B. T. a detinut in cursul anului 2012 o cantitate de cannabis ce nu a putut fi determinata, destinata consumului propriu fara drept, urme de materie vegetala continand THC (substanta psihotropa biosintetizata de planta cannabis) fiind descoperite cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la data de 12.04.2012 la domiciliul acestui inculpat.
      La termenul de judecata din data de 25.06.2012 inculpatii au declarat ca recunosc si regreta faptele comise si solicita judecarea potrivit procedurii simplificate de la art. 3201 C. pr. pen.
      Fiind intrunite conditiile legale, instanta a admis cererea inculpatilor K. A.I. si B. T. de judecare a cauzei potrivit procedurii simplificate, prev. de art. 3201 C. pr. pen.
      Pe parcursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba:  declaratiile inculpatilor K. A. I. si B. T. care au recunoscut faptele comise, procesele-verbale incheiate de investigatorul sub acoperire, cu nume de cod ROXANA si colaboratorul sub acoperire, cu nume de cod ANDRA, proces verbal de efectuare a perchezitiei domiciliare la domiciliile celor doi inculpati si perchezitiei informatice asupra unor sisteme informatice ridicate de la domiciliul inculpatului B. T., rapoarte de constatare tehnico-stiintifica din care rezulta ca tigarile confectionate artizanal vandute de inculpatul K. A. I. colaboratorului sub acoperire ANDRA contin cannabis cu tutun si proba ridicata de la domiciliul inculpatului B. T. care contine THC, declaratiile martorilor cu identitate protejata ROXANA si ANDRA, declaratiile martorilor M. A. C., B. R.  I., B. G., N. N. D., M. V. M. si note de redare a convorbirilor telefonice ale inculpatului K. A. I. cu M. C. I.
      Din coroborarea intregului material probator administrat in faza de urmarire penala, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
      In datele de 25.02.2012 si 6.03.2012 inculpatul K. A. I. a vandut colaboratorului sub acoperire, nume de cod ANDRA, de fiecare data, cate doua tigari confectionate artizanal continand amestec de cannabis cu tutun, contra sumelor de cate 60 de lei fiecare, activitatea colaboratorului sub acoperire autorizata in mod legal de procuror fiind monitorizata de organele de politie din cadrul S.C.C.O. Covasna si consemnata in procesul-verbal intocmit de investigatorul sub acoperire cu nume de cod ROXANA, ulterior colaboratorul sub acoperire si investigatorul sub acoperire fiind audiati ca martori cu identitate protejata potrivit art. 861 C. pr. pen.
      Continutul de cannabis cu tutun al tigarilor vandute de inculpatul K. A. I. a fost evidentiat prin analiza efectuata de Laboratorul Central de Analiza si Profil Droguri din cadrul I.G.P.R. fiind consemnata in rapoartele de constatare tehnico-stiintifica nr. 2156399 din 28.02.2012 si nr. 2156495 din 15.03.2012.
      Indiciile cu privire la preocuparile inculpatului K. A. I. de oferire spre vanzare droguri altor persoane au rezultat din interceptarea convorbirilor telefonice purtate de acesta cu coinculpatul B. T. si cu martorii audiati in cauza.
      Inculpatul K. A. I. a vandut colaboratorului sub acoperire ANDRA in doua randuri, cate doua tigarete confectionate artizanal, continand amestec de tutun si cannabis contra sumelor de cate 60 lei de fiecare data, activitatea infractionala desfasurandu-se in datele de 25.02.2012 si respectiv in data de 6.03.2012.
      Apreciind dovedita vinovatia inculpatului K. A. I. sub forma intentiei directe in raport cu situatia de fapt retinuta in cauza, instanta constata ca:
      In drept, fapta inculpatului K. A. I. care la datele de 25.02.2012 si respectiv 6.03.2012 a vandut fara drept, contra sumelor de cate 60 de lei de fiecare data, colaboratorului sub acoperire ANDRA, cate doua tigarete de fiecare data, confectionate artizanal continand cannabis cu tutun, intruneste elementele constitutive a doua infractiuni de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, savarsite in concurs real de infractiuni, conform art. 33 lit. a C. pen.
      In urma perchezitiilor domiciliare si informatice s-a evidentiat faptul ca in cursul anului 2012 inculpatul B. T. a detinut pentru consum propriu fara drept, o cantitate ce nu a putut fi determinata de cannabis. In data de 12.04.2012 la domiciliul inculpatului B. T. au fost descoperite resturi de materie vegetala pe o folie de aluminiu, fiind pusa in evidenta THC (substanta psihotropa biosintetizata din planta cannabis) inculpatul recunoscand cu ocazia audierii in faza de urmarire penala ca a inceput sa consume cannabis la sfarsitul clasei a XII-a, la Colegiul de Informatica din Brasov, perchezitia informatica asupra telefonului mobil ridicat de la inculpat, constatand existenta unor imagini salvate in acest aparat telefonic ce ilustreaza instrumente confectionate artizanal destinate consumului de droguri, un tort avand in loc de lumanari 15 tigarete confectionate artizanal ce prezinta caracteristicile tigaretelor cu continut de cannabis.
      Apreciind dovedita vinovatia inculpatului sub forma intentiei directe in raport cu situatia de fapt retinuta in cauza, instanta constata ca:
      In drept, fapta inculpatului B. T. care in cursul anului 2012 a detinut fara drept pentru consum propriu o cantitate ce nu a putut fi determinata de cannabis, drog de risc, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de detinere de droguri de risc pentru consum propriu fara drept, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000.
      Pentru faptele ce s-au retinut in sarcina celor doi inculpati, instanta va aplica acestora cate o pedeapsa, la stabilirea si individualizarea caror se vor avea in vedere criteriile prev. de art. 72 C. pen.
      Pentru inculpatul B. T., in raport cu circumstantele reale de comitere a faptei, cu gradul de pericol social concret al infractiunii comise, dar si cu circumstantele personale si cu atitudinea de recunoastere si regret a faptei, instanta se va orienta spre o pedeapsa cu amenda, pe care o considera suficienta pentru atingerea scopului de preventie generala si speciala, prev. de art. 52 C. pen.
      Se vor avea in vedere la stabilirea cuantumului pedepsei atat prevederile art. 63 al. 3 teza a II-a C. pen. cat si prevederile art. 3201 al. 7 C. pr. pen.
      In baza art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, coroborat cu art. 63 al. 3 teza a II-a C. pen. si art. 3201 al. 7 C. pr. pen., va condamna pe inculpatul B. T., la pedeapsa de 1.000 lei amenda penala, pentru savarsirea infractiunii de detinere de droguri de risc pentru consum propriu, fara drept.
      Apreciind ca scopul de reeducare al pedepsei poate fi atins fara privare de libertate, intrucat inculpatul este tanar, se afla in continuare studiilor la facultate, este infractor primar, a recunoscut si regreta fapta, in baza art. 81 C. pen. va suspenda conditionat executarea pedepsei aplicate pe o durata de 1 an, reprezentand termen de incercare, stabilit conform art. 82 C. pen.
In baza art. 359 C. pr. pen. va atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prev. de art. 83 C. pen.
La stabilirea si individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatului K. A. I., instanta va avea in vedere atat circumstantele reale de comitere a faptelor, cantitatea de droguri vanduta, cat si circumstantele personale ale inculpatului, care este infractor primar, tanar si dornic sa-si continue studiile. Se vor avea in vedere la stabilirea pedepselor aplicate si prev. art. 3201 al. 7 C. pr. pen. De asemenea, se vor retine in favoarea inculpatului ca circumstante atenuante judiciare, prev. art. 74 lit. a C. pen., respectiv comportarea buna in societate a inculpatului inaintea comiterii faptei si prevederile art. 74 al. 2 C. pen., respectiv varsta tanara a inculpatului, dorinta acestuia de a-si continua studiile, sprijinul pe care il ofera familia sa, care este integrat in societate. Se va face astfel si aplicarea art. 76 lit. c C. pen.
      In baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 3201 al. 7 C. pr. pen., va condamna pe inculpatul K. A. I., la pedeapsa de 1 an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri de risc ( fapta din 25.02.2012).
      In baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 3201 al. 7 C. pr. pen., va condamna pe  acelasi inculpat, K. A. I., la pedeapsa de 1 an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri de risc (fapta din 6.03.2012).
      In baza art. 33 lit. a, art. 34 lit. b C. pen. va contopi pedepsele aplicate mai sus inculpatului K. A. I. si va dispune executarea pedepsei celei mai grele, de 1 an inchisoare.
      In baza art. 71 C. pen. va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, drepturile prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C. pen.
      Apreciind ca scopul de reeducare al pedepsei poate fi atins fara privare de libertate, intrucat inculpatul este tanar, doreste sa-si continue studiile, este infractor primar, a recunoscut si regreta fapta, in baza art. 81 C. pen., va suspenda conditionat executarea pedepsei rezultante de 1 an  aplicate mai sus inculpatului K. A. I., pe o durata de 3 ani, reprezentand termen de incercare, stabilit conform art. 82 C. pen.
      In baza art. 359 C. pr. pen. va atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prev. de art. 83 C. pen.
      In baza art. 71 al. 5 C. pen. va suspenda pedeapsa accesorie pe durata suspendarii pedepsei principale a inchisorii.
      Va constata ca inculpatul K. A. I. a fost retinut pentru 24 de ore, in data de 12.04.2012.
      In baza art. 17 al. 2, 3 din Legea nr. 143/2000 va dispune confiscarea de la inculpatul K. A. I. a sumei de 120 lei, care se constituie venit in bugetul de stat. 
      Va dispune restituirea catre inculpatul B. T. a telefonului mobil marca Sony Ericson, de culoare neagra, seria IMEI nr. 354432027576138, (aflat la camera de corpuri delicte a Tribunalului Covasna), dupa ramanerea definitiva a prezentei sentinte.
      In baza art. 191 al. 2 C. pr. pen. va obliga pe inculpatul K. A. I. la plata sumei de 3.175 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, si pe inculpatul B. T. la plata sumei de 2.400 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 300 lei onorariu avocat oficiu pentru inculpatul B. T. si 75 lei onorariu partial avocat din oficiu pentru inculpatul K. A. I. se vor avansa din fondurile Ministerului Public si se vor  include in cheltuielile judiciare
       
     PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE LEGII
      HOTARASTE

      In baza art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, coroborat cu art. 63 al. 3 teza a II-a C. pen. si art. 3201 al. 7 C. pr. pen., condamna pe inculpatul B. T.,(fiul lui V.si S., nascut la data de ……. in mun. ….., jud. ….., domiciliat in …….., cu resedinta in mun. ……., posesor al CI seria ……… nr. ….., avand CNP …………, necasatorit, fara copii minori, student la Universitatea Nationala de Arte, sectia grafica, in anul 3, fara antecedente penale), la pedeapsa de 1.000 lei amenda penala, pentru savarsirea infractiunii de detinere de droguri de risc pentru consum propriu, fara drept.
In baza art. 81 C. pen. suspenda conditionat executarea pedepsei aplicate pe o durata de 1 an, reprezentand termen de incercare, stabilit conform art. 82 C. pen.
In baza art. 359 C. pr. pen. atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prev. de art. 83 C. pen.
      In baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 3201 al. 7 C. pr. pen., cu art. 74 lit. a, art. 74 al. 2 si art. 76 lit. c C. pen., condamna pe inculpatul K. A. I., (fiul lui D. si A., nascut la data de …………, in or.  …….., judetul ……., domiciliat ………..,  posesor al CI seria …. nr. ……. eliberata de SPCPLEP ……, la data de 15.01.2010, avand CNP …….., necasatorit, fara copii minori, a abandonat studiile scolare, fara antecedente penale), la pedeapsa de 1 an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri de risc  (fapta din 25.02.2012).
      In baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 3201 al. 7 C. pr. pen., cu art. 74 lit. a, art. 74 al. 2 si art. 76 lit. c C. pen, condamna pe acelasi inculpat, K. A. I., la pedeapsa de 1 an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri de risc (fapta din 6.03.2012)
      In baza art. 33 lit. a, art. 34 lit. b C. pen. contopeste pedepsele aplicate mai sus inculpatului K. A. I. si dispune executarea pedepsei celei mai grele, de 1 an inchisoare.
      In baza art. 71 C. pen. interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, drepturile prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C. pen.
      In baza art. 81 C. pen. suspenda conditionat executarea pedepsei rezultante de 1 an  aplicate mai sus inculpatului K. A. I., pe o durata de 3 ani, reprezentand termen de incercare, stabilit conform art. 82 C. pen.
      In baza art. 359 C. pr. pen. atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prev. de art. 83 C. pen.
      In baza art. 71 al. 5 C. pen. suspenda pedeapsa accesorie pe durata suspendarii pedepsei principale a inchisorii.
      Constata ca inculpatul K. A. I. a fost retinut pentru 24 de ore, in data de 12.04.2012.
      In baza art. 17 al. 2, 3 din Legea nr. 143/2000 dispune confiscarea de la inculpatul K. A. I. a sumei de 120 lei, care se constituie venit in bugetul de stat. 
      Dispune restituirea catre inculpatul B. T. a telefonului mobil marca Sony Ericson, de culoare neagra, seria IMEI nr. 354432027576138, (aflat la camera de corpuri delicte a Tribunalului Covasna), dupa ramanerea definitiva a prezentei sentinte.
      In baza art. 191 al. 2 C. pr. pen. obliga pe inculpatul K. A. I. la plata sumei de 3.175 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, si pe inculpatul B. T. la plata sumei de 2.400 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 300 lei onorariu avocat oficiu pentru inculpatul B. T. si 75 lei onorariu partial avocat din oficiu pentru inculpatul K. A. I. se avanseaza din fondurile Ministerului Public si se includ in cheltuielile judiciare.
      Cu drept de apel in 10 zile de la pronuntare.
      Pronuntata in sedinta publica, azi 10 iulie 2012.
      
      
      PRESEDINTE                                                      GREFIER
……………………… ……………………..






                                                               
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 46 din data de 22.04.2015
Trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Hotarare nr. 9 din data de 22.01.2014
Evaziune fiscala. Folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii in interesul propriu al administratorului - Sentinta penala nr. 47 din data de 31.12.2013
Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta - Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care are o inhibatie alcoolica peste 0,8g/l alcool pur in sange. Corecta apreciere a probelor privind determinarea valorii alcoolemiei . - Decizie nr. 70 din data de 23.02.2011
Evaziune fiscala ; Fals intelectual la legea contabilitatii ; Fals in inscrisuri sub semnatura privata ; Spalare de bani ; - Sentinta penala nr. 171 din data de 22.10.2008
Trafic de persoane . Schimbarea incadrarii juridice din forma simpla in forma continuata a infractiunii [legea 678 / 2001 ] - Sentinta penala nr. 40 din data de 19.02.2010
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator piratate .Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .Obligarea inculpatului la plata contravalorii drepturilor de autor - Sentinta penala nr. 166 din data de 08.09.2010
Plangere impotriva rezolutiei / ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Inexistenta faptei de reproducere fara drept a unui model industrial [ legea 129/1992 ] - Sentinta penala nr. 180 din data de 28.10.2009
Executare lucrari de construire fara autorizatie Suplimentarea probatoriului .Trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Repunerea inculpatului in termenul de apel Desfiintarea in apel a hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru nelegala citare a inculpatului - Decizie nr. 237 din data de 27.09.2010
Contestatie la executare [art 461 cpp] Inadmisibilitatea invocarii viciilor de procedura pe calea contestatiei la executare .Respingerea in recurs, a contestatiei la executare - Decizie nr. 181 din data de 17.05.2010
Trafic de droguri [ legea nr 143 / 2000 ] . Gradul de pericol social al faptei luat in considerare la individualizarea judiciara a pedepsei - Sentinta penala nr. 108 din data de 14.05.2010
Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni - Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010
Taiere fara drept de arbori din fondul forestier si furt. Incadrare juridica in functie de R.I.L. 12 / 2008. Individualizarea pedepsei si latura civila - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Comert electronic . Legea 365/2002. Individualizare pedeapsa. - Decizie nr. 22 din data de 01.02.2010