InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Actiune in regres

(Sentinta civila nr. 474 din data de 22.04.2016 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Raspundere civila delictuala | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau

Prin cererea formulata prin reprezentantul sau legal, M.T., in calitate de Presedinte, cerere adresata acestei instante si inregistrata sub nr.2057/110/2015 la data de 09.06.2015, F.P.V.S. a chemat in judecata pe parata Z.M.M.R. solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligata parata la plata sumei de 201.222,50 lei ca urmare a angajarii raspunderii civile delictuale a paratei pentru prejudiciul rezultat in urma producerii unui accident de circulatie, suma la care urmeaza a fi adaugate cheltuielile de judecata dar si dobanda legala  penalizatoare calculata de la data pronuntarii hotararii si pana la achitarea integrala a debitului.
A precizat reclamanta sa suma de 201.222,50 lei a carei rambursare o solicita se compune din:
a) 66.253,50 lei despagubiri achitate de F.P.V.S. persoanei prejudiciate B.D. cu titlu de daune morale;
b) 68.253,50 Iei, despagubiri achitate de subscrisa, persoanei prejudiciate C.V., cu titlul de daune morale;
c) 66.253,50 Iei, despagubiri achitate de subscrisa, persoanei prejudiciate M.M. cu titlul de daune morale;
d)2462 lei, reprezentind taxa judiciara de timbru achitata de Fond in cauza civila nr 43351/3/2012 in faza de recurs;
In motivarea cererii sale a aratat reclamanta ca in data de 11.10.2009  s-a produs un accident de circulatie, in care a fost implicat autoturismul cu nr, de inmatriculare XXX condus de parata din prezenta actiune
b) Prejudiciul: In urma producerii accidentului de circulatie a rezultat decesul lui B.N. parintele partilor prejudiciate.
c)„Procesul penal si stabilirea vinovatie: Avind in vedere urmarile producerii accidentului
anterior mentionat, parata din prezenta actiune a fost cercetata si judecata sub aspectul savarsiri infractiunii de ucidere din culpa.
Astfel, in urma solutionarii cauzei penale ce a format obiectul dosarului nr. 2437/270/2010 de pe rolul Judecatoriei Onesti s-a constatat ca parata din prezenta actiune se face vinovata pentru producerea accidentului anterior mentionat.
d) interventia FPVS- Lipsa politei de asigurare RCA: Ulterior producerii accidentului, nu s-a facut dovada valabilitatii unei polite de asigurare RCA pentru autovehiculul condus de persoana responsabila pentru producerea accidentului, situatie in care, conform prevederilor art.251 din Legea nr.32/2000 si ale art.3 din Ordinul CSA nr 1/2008, F.P.V.S. este obligat sa garanteze plata despagubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate. in aceste conditii, subscrisa am fost introdusi in cauza penala pentru a garanta piata despagubirilor cuvenite personelor prejudiciate.
e) Repararea prejudiciuluii Avind in vedere cele de mai sus, persoanele prejudiciate B.D., C.V. si M.M. au introdus o actiune in pretentii in contradictoriu cu Fondul pentru compensarea prejudiciului moral, solutionata prin sentinta civila nr 518/28.04.2014 a Tribunalului Bucuresti, ramasa definitiva prin decizia civila nr533/A/02.12.2014 a Curtii de Apel Bucuresti si decizia civila nr 997/31.03.2015 a inaitei Curti de Casatie si Justitie (inca neredactata).
Motivand in drept actiunea reclamanta a invocat dispozitiile art.192 C.proc.civ., Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 1/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind constituirea, administrarea si utilizarea Fondului de protectie a victimelor strazii;
- art: 25‘ din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor;
- art. 1349. 1357, 1359, 1381 si 1385 Cod Civil.
 iar in dovedirea sustinerilor sale a depus la dosar inscrisuri (filele 8-45).
Actiunea este legal scutita de plata taxei judiciare de timbru potrivit dispozitiilor art.29 alin.(1) lit.i) din OUG 80/2013 coroborat cu art.13 din Ordinul nr.1/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind F.P.V.S.
Desi legal citata parata nu s-a prezentat in instanta si nu a depus intampinare sau alte inscrisuri la dosar.
Examinand actele dosarului instanta retine urmatoarele:
Pronuntand sentinta penala nr.401/21.06.2010 in dosarul nr.2437/270/2010 Judecatoria Onesti a condamnat, in baza art. 178 al. 1, 2, 5 Cod penal, pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, pe inculpata Z.M.M.R. (parata in prezenta cauza), la o pedeapsa de 2(doi) ani inchisoare, aplicand si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera a teza a II - a si lit. b Cod penal si dispunand suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatei pe durata termenului de incercare de 4 ani.
Prin aceeasi sentinta, in baza art. 14, 346 al. 1 Cod procedura penala art. 998 Cod civil Judecatoria Onesti a obligat inculpata la plata sumei de 3000 lei despagubiri civile catre mostenitorii victimei B.N., respectiv C.V., B.D., M.M.

Dispozi?ii legale incidente:
Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania:
Art.61:

    Se constituie F.P.V.S., in vederea protejarii persoanelor pagubite prin accidente de vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii, precum si de tramvaie, in care autorul a ramas neidentificat sau vehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat pentru raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule.

        F.P.V.S. este destinat platilor de despagubiri pentru vatamari corporale sau decese, daca autorul a ramas neidentificat, respectiv platilor de despagubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri si vatamari corporale sau decese, daca vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat.
     …
    Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 1 din  4 martie 2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind F.P.V.S.:
ART. 11
    (1) In caz de litigiu, drepturile persoanelor pagubite prin accidente de vehicule supuse inmatricularii, precum si de tramvaie, in care autorul a ramas neidentificat sau vehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, se exercita impotriva Fondului.
    (2) Persoanele prejudiciate care au inaintat actiune in justitie impotriva persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului vor fi despagubite de Fond in baza hotararii judecatoresti. Fondul are legitimare procesuala pasiva, in calitate de garant al obligatiei de despagubire, in limitele si in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare.
     ART. 12
    In cazul in care Fondul este avizat pentru solutionarea unui caz de dauna ca urmare a faptului ca asiguratorul R.C.A. nu recunoaste valabilitatea contractului de asigurare, Fondul va proceda la instrumentarea si lichidarea pretentiilor de despagubire respective. Daca ulterior instanta de judecata va stabili ca asiguratorul R.C.A. trebuie sa plateasca despagubirea, acesta este obligat sa ramburseze Fondului despagubirea achitata persoanei pagubite, cheltuielile legate de instrumentarea si lichidarea pretentiilor de despagubire, precum si dobanda legala aferenta sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.
     ART. 13
    Dupa plata despagubirilor, Fondul se subroga in drepturile persoanelor prejudiciate. Persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului au obligatia sa ramburseze Fondului despagubirea achitata persoanei pagubite, cheltuielile legate de instrumentarea si lichidarea pretentiilor de despagubire, precum si dobanda legala aferenta sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.

Normele privind F.P.V.S., adoptate in temeiul Legii nr. 32/2000 (referitoare la activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor) prevad ca, in cazul in care pentru vehiculul care a provocat accidentul nu a fost indeplinita obligatia de a incheia asigurarea RCA, ,,Fondul acorda persoanelor prejudiciate despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese” (art.3 alin.3). ,,Fondul intervine ca garant pentru respectarea obligatiei de despagubire, fara insa a putea opune persoanelor pagubite beneficiul de discutiune in raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului” (art.3 alin.4). Persoanele prejudiciate vor fi despagubite  de Fond in baza hotararii judecatoresti (art. 11 alin.2). Fondul, dupa plata despagubirilor, in vederea recuperarii acestora, se subroga in drepturile persoanelor prejudiciate (art. 13) indreptandu-se impotriva inculpatului, autor al accidentului.
In acest context legislativ (prin care s-a transpus Directiva 2009/103/CE) este cert ca intentia legiuitorului a fost aceea ca, in situatia unui accident cauzat de un vehicul neasigurat, F.P.V.S., pentru recuperarea despagubirilor achitate persoanelor prejudiciate, sa se indrepte impotriva inculpatului, autor al accidentului.
In acest sens, s-a pronuntat si Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin decizia nr.3/15.06.2010, pronuntata in procedura recursului in interesul legii, instanta urmand a avea in vedere si practica judiciara in materie: decizia civila nr. 58/18 ianuarie 2016, Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I civila, Decizia civila nr. 22 din 3 februarie 2016 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, Sectia I civila.
Intrucat reclamanta a dovedit efectuarea platii sumelor la care a fost obligata prin sentinta penala nr.401/21.06.2010 pronuntata de Judecatoria Onesti in dosarul nr.2437/270/2010, depunand la dosar in copie ordinele de plata nr.202/22.01.2015, 4,5,6/08.04.2015 (filele 29,32,33), instanta urmeaza sa admita actiunea si sa oblige parata sa plateasca reclamantei suma de 198.760,5 lei, reprezentand despagubiri achitate persoanelor prejudiciate B.D., C.V. si M.M., precum si dobanda legala penalizatoare ce se va calcula de la data ramanerii definitive a prezentei si pana la achitarea integrala a debitului.
Desi a solicitat obligarea paratei la plata cheltuieli de judecata reclamanta nu face dovada efectuarii unor astfel de cheltuieli motiv pentru care cererea sa va fi respinsa ca nefondata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raspundere civila delictuala

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018