InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Individualizare pedepse minor

(Sentinta penala nr. 415 din data de 24.11.2016 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Individualizare | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau


      Prin rechizitoriul intocmit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - DIICOT – Serviciul Teritorial Bacau,  la data de  27.06.2016 in dosarul nr . 100/D/P/2016 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului A.A.C.,  sub aspectul savarsirii infractiunilor  pentru savarsirea infractiunilor de „efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos” prev. de art. art. 250 alin. 1 C.pen cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.pen.,  si „acces ilegal la un sistem informatic, prev. de  art. 360 alin. 1-3 C.pen., cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.pen.,   totul cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen..
S-a retinut in esenta prin actul de sesizare a instantei ca in perioada 28.01.2016 – 22.02.2016, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a accesat ilegal in mai multe randuri contul persoanei vatamate A.C., prin folosirea fara consimtamantul titularului a unui numar de trei carduri bancare emise de catre C.E.B. Romania S.A., efectuand in mod repetat retrageri frauduloase sau plati online, cauzand un prejudiciu total de 5.825 lei, partial recuperat.
    Cauza a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Bacau la data de  27.06.2016 sub nr. 2309/110/2016.
    Prin incheierea de sedinta din camera de consiliu din data de 05.08.2016 definitiva la data de  12.08.2016 judecatorul de camera preliminara a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si a dispus inceperea judecatii.
          De asemenea, in baza art. 506 alin. (2) C. proc. pen. instanta a dispus efectuarea unui referat de evaluare a inculpatului minor de catre Serviciul de Probatiune Bacau, referatul fiind intocmit si inaintat spre a fi atasat la dosarul cauzei la data de  21.11.2016.

          LATURA PENALA

In actul de sesizare se retine ca inculpatul minor A.A.C. locuieste in jud. Bacau, impreuna cu surorile sale si cu bunicii sai A.C. si A.T..
      Persoana vatamata A.C. este pensionar si incaseaza drepturile banesti intr-un cont deschis la C.E.B. S.A., unitate de credit care i-a emis acestuia un card de debit , atasat contului in lei. De asemenea, i-au mai fost acordate persoanei vatamate inca doua carduri de credit, unul cu o limita aprobata de 1.710 lei si unul  cu o limita aprobata de 1.500 lei.
        La inceputul lunii ianuarie 2016, inculpatul A.A.C. l-a auzit pe bunicul sau persoana vatamata A.C., care ii comunica surorii inculpatului codul PIN al cardului de pensie si care era acelasi si pentru cardurile de credit.
      In aceste imprejurari, inculpatul s-a hotarat sa sustraga unul dintre carduri pentru a retrage sume de bani din contul persoanei vatamate, pe care sa si le insuseasca.
     Inculpatul a sustras in data de 28.01.2016 din portofelul persoanei vatamate cardul de credit , cu o limita de descoperire aprobata de 1.500 lei, iar in perioada 28.01.2016-08.02.2016 a efectuat un numar de 8 retrageri neautorizate in valoare de 1.400 lei de la ATM-uri din jud. Bacau si respectiv mun. Bacau.
     Inculpatul minor  si-a continuat activitatea infractionala si in perioada urmatoare, sustragand din portofelul persoanei vatamate si celelalte doua carduri cu care a efectuat retrageri frauduloase de numerar, dupa cum urmeaza: in perioada 09.02-18.02.2016 a efectuat un numar de 4 tranzactii frauduloase in valoare de 1.550 lei, accesand ilegal contul persoanei vatamate prin folosirea cardului  de credit  cu o limita aprobata de 1.710 lei, iar in perioada 18.02-22.02.2016 a efectuat un numar de 10 tranzactii frauduloase in valoare de  2.875 lei, accesand ilegal contul persoanei vatamate prin folosirea cardului de debit , atasat contului de pensie in lei.
       Sumele de bani au fost retrase de catre inculpat de la ATM-uri de pe raza mun. Bacau sau de pe raza jud. Bacau, dar au fost efectuate si plati on-line pentru diferite jocuri.
      Prejudiciul total creat persoanei vatamate A.C. prin accesarea ilegala a contului acestuia in 22 randuri si retragerile frauduloase efectuate este de 5.825 lei.
       Sumele de bani retrase din contul persoanei vatamate au fost cheltuite de catre inculpat pe raza mun. Bacau, la restaurant, club sau pentru plata unor servicii de natura sexuala, ori intr-un bar din com.  in cadrul unor jocuri de noroc.
      Situatia de fapt expusa mai sus este confirmata de declaratia persoanei vatamate si a martorilor A.N. si M.C.A..
      Martorii au relatat faptul ca au fost invitati de catre inculpat pe raza mun. Bacau, unde l-au observat pe acesta ca a retras sume de bani cu ajutorul unui card bancar, sume cu care ulterior a achitat consumatia martorilor in cadrul restaurantelor si barurilor din magazinul A.M. precum si serviciile sexuale oferite de o tanara din mun. Bacau.
       La primul termen de judecata, cu procedura legal indeplinita, ulterior citirii in extras de catre grefierul de sedinta in baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus inceperea judecatii, instanta l-a intrebat pe inculpat (in prezenta reprezentantului sau legal) daca solicita ca judecata sa aiba loc numai pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si a inscrisurilor prezentate de parti, aducandu-i la cunostinta dispozitiile art. 396 alin. (10) C. proc. pen. iar,  la  raspunsul pozitiv  al acestuia s-a renuntat la audierea martorilor din lucrari, la solicitarea reprezentantului parchetului.  
        Situatia de fapt, asa cum a fost retinuta de rechizitoriu, se bazeaza pe materialul probator acumulat, respectiv: declaratiile inculpatului A.A.C., declaratiile persoanei vatamate A.C., declaratiile martorului A.N., declaratiile martorului M.C.A., mandatul de supraveghere tehnica nr. 347/03.06.2016, adresa nr. 7551/21.06.2016 a C.E. Romania si documentele anexa, extrase de cont depuse la dosar de persoana vatamata A.C.
         Asadar, inculpatul A.A.C. a solicitat aplicarea dispozitiilor art.  396  alin .10 c.pr.pen., sens in care instanta urmeaza sa i se admita solicitarea,  pe de o parte fiind manifestarea lui  de vointa liber exprimata si pe de alta parte avand in vedere Decizia nr. 1470/08.11.2011 data de Curtea Constitutionala prin care a fost declarat neconstitutional aliniatul ultim al art. 320 ind.1 C.pr.pen. si obligativitatea tuturor instantelor din tara de a se supune acestor decizii.
Aparatorul ales al inculpatului, a solicitat instantei sa aiba in vedere probele de la dosarul cauzei, actele aflate la dosar, referatul de evaluare din care rezulta faptul ca inculpatul a suferit un accident si imprejurarea ca mama sa este plecata in strainatate, astfel ca a existat o perioada care a condus la repercusiuni asupra pozitiei ulterioare a inculpatului. A aratat faptul ca inculpatul a urmat cursurile scolare, a finalizat clasa a IX-a, iar faptele savarsite au fost o tentatie a varstei, fiind un fapt singular in viata sa. Aparatorul ales al inculpatului a mai aratat ca inculpatul nu are antecedente penale si a solicitat sa se analizeze imprejurarile cauzei, faptul ca bunicii se implica in cresterea si educarea inculpatului si a celor doua fete, surorile acestuia, care au un comportament corect, au absolvit scoala, iar bunicii i s-au incredintat copiii de catre DGASPC. A solicitat aplicarea masurii solicitata si de procuror, care are finalitatea prevazuta de lege.
In drept, faptele inculpatului care, in perioada 28.01.2016 – 22.02.2016, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a accesat ilegal in mai multe randuri contul persoanei vatamate A.C., prin folosirea fara consimtamantul titularului a unui numar de trei carduri bancare emise de catre C.E.B. Romania S.A., efectuand in mod repetat retrageri frauduloase sau plati online, cauzand un prejudiciu total de 5.825 lei, partial recuperat, constituie infractiunile de„efectuare de oratiuni financiare in mod fraudulos” prev. de art. art. 250 alin. 1 C.pen cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.pen., si art. 375 C.pr.pen., si „acces ilegal la un sistem informatic, prev. de  art. 360 alin. 1-3 C.pen., cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.pen., si art. 375 C.pr.pen.,  totul cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen., pentru care urmeaza a fi angajata raspunderea penala.
             La individualizarea masurii educative ce urmeaza a fi aplicata inculpatului minor, instanta va avea in vedere, potrivit art. 115 alin. (2) C. pen., criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 C. pen., respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
        In concret, avand in vedere si concluziile referatului de evaluare a inculpatului minor intocmit de Serviciul de Probatiune Bacau instanta retine ca acesta are resurse personale si familiale pentru indreptarea la timp a comportamentului infractional adoptat, si intentioneaza sa frecventeze un curs de calificare si sa se angajeze in munca, ceea ce i-ar limita timpul liber si ar beneficia de proprii bani castigati. De asemenea, se constata existenta unui angajament puternic fata de bunicii sai, singurele persoane cu adevarat implicate in supravegherea sa, care ii pot diminua minorului tendintele antisociale.
        Pentru aceste motive, in baza art.117 C. pen. va aplica inculpatului masura educativa a stagiului de formare civica, pe o durata de 4 luni.
       Instanta are in vedere faptul ca inculpatul a precizat ca a comis prezenta infractiune din cauza precaritatii resurselor financiare datorate abandonului scolar si absentei unei pregatiri profesionale,  apreciaza ca dobandirea unei noi calificari profesionale sau urmarea unui curs de pregatire scolara ar avea un efect benefic asupra posibilitatilor viitoare ale inculpatului de a realiza venituri licite,  motiv pentru care sugereaza continuarea pregatirii in domeniul indragit de el, acela de mecanic auto.
       In baza art. 121 C.pen. impune inculpatului ca pe durata executari masurii educative   sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bacau, la datele fixate de acesta, urmand ca executarea supravegherii acestei masuri educative sa se faca sub coordonarea  acestui serviciu. 

        LATURA CIVILA
                 
        Sub aspectul laturii civile, constatam ca persoana vatamata, care este si bunicul  inculpatului, din declaratia pe care acesta a dat-o in fata instantei, nu mai are nici un fel de pretentii de la inculpat. A aratat totodata faptul ca, a primit, din prejudiciul total de 5825 lei, suma de 1000 lei.
       Avand in vedre insa dispozitiile art. 112 lit.e C.pen., care prevad ca „sunt supuse confiscarii speciale bunurile dobandite prin savarsirea faptei prevazute de legea penala, daca nu sunt restituite persoanei vatamate si in masura in care nu servesc la despagubirea acesteia”; urmeaza a dispune confiscarea sumei ramasa de restituit si pe care partea civila nu mai doreste sa o primeasca de la inculpat.
       Se va atrage atentia inculpatului minor asupra dispozitiilor art. 123 C.pen. si art.513 C.pr.pen. respectiv a consecintelor nerespectarii prezentei hotarari.
       Vom constata ca inculpatul a avut aparator ales.
        In baza art. 274 alin. 1,3 C.pr.pen. va  obliga inculpatul minor in solidar cu parintii sai, partile responsabile civilmente  A.C. si P.G.M. la plata sumei de 200 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat, suma in care s-au inclus si cheltuielile judiciare din cursul parcursul urmaririi penale. Instanta, in temeiul art. 375 alin.1 ind.2 C.pr.pen. admite solicitarea inculpatului minor A.A.C. de judecarea  cauzei in procedura simplificata.
            In baza art. 117 alin. 1, 2 C.pen., rap. la art. 129 alin. 1 C.pen. si art. 511 C.pr.pen. aplica inculpatului minor A.A.C., masura educativa a stagiului de formare civica, pe o durata de 4 luni, pentru savarsirea infractiunilor de „efectuare de oratiuni financiare in mod fraudulos” prev. de art. art. 250 alin. 1 C.pen cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.pen., si art. 375 C.pr.pen., si „acces ilegal la un sistem informatic, prev. de  art. 360 alin. 1-3 C.pen., cu aplicarea art. 113 alin. 3 C.pen., si art. 375 C.pr.pen.,  totul cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen.
           In baza art. 121 C.pen. pe durata executari masurii educative obliga minorul  sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bacau, la datele fixate de acesta.
          Executarea masurii educative se face sub coordonarea  Serviciului de Probatiune Bacau.
          Constata ca din  prejudiciu a fost recuperat partial prin restituirea sumei de 1000 lei.
           Ia act ca persoana vatamata A.C.   a renuntat la restul pretentiilor civile.
           In temeiul art. 112 lit.e C.pen. dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 4.825 lei.
           Atrage atentia inculpatului minor asupra dispozitiilor art. 123 C.pen.  si art.513 C.pr.pen.
           Constata ca inculpatul a avut aparator ales.
           In baza art. 274 alin. 1,3 C.pr.pen. obliga inculpatul minor in solidar cu parintii sai, partile responsabile civilmente  A.C. si P.G.M.  la plata sumei de 200 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat, suma in care s-au inclus si cheltuielile judiciare din cursul parcursul urmaririi penale.
          Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Individualizare

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018