InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Actiune confesorie de servitute

(Decizie nr. 491 din data de 04.11.2014 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau

Prin sentinta civila nr. 385/29.04.2013 a Judecatoriei Bacau, pronuntata in dosarul nr. 14002/180/2010, s-a admis actiunea formulata de reclamantul L.V.C., in contradictoriu cu paratii C.C., N.E., etc. au fost obligati paratii sa respecte dreptul de servitute constituita in favoarea reclamantilor. Prin sentinta civila nr. 7404/2004 al Judecatoriei Bacau si s-a dispus ca paratii  sa mute  gardul de pe alianiamntul A-B - anexa 2 din raportul de expertiza C.N.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut ca, prin sentinta civila nr. 7404/2004 a Judecatoriei Bacau, sentinta pronuntata in dosarul nr. 41184/2004, s-a stabilit in favoarea  reclamantilor M.V. si M.N., un  drept de servitute pe terenul proprietatea Primariei mun. Bacau, in suprafata de 92,66 m.p., conform schitei anexe la raportul de expertiza – ing. D.L.
Ulterior, prin contractul nr. 642/25.04.2005, familia M. a instrainat imobilul proprietatea lor, inclusiv dreptul de servitute, reclamantului L.V.C.
S-a retinut de instanta de fond ca,  expertiza efectuata de expertul C.N. a identificat amplasamentul servitutii stabilite prin sentinta civila nr. 7404/2004 a Judecatoriei Bacau si s-a constatat ca paratii ocupa suprafata identificata intre punctele 9 – A – B – 9, suprafata ce face parte din servitutea anterior stabilita. In consecinta, instanta a obligat paratii sa respecte servitutea anterior stabilita si sa ridice gardul de pe aliniamtnul B – 9  - A pe aliniamentul A - B din anexa 2 a schitei la raportul de expertiza ing. C.N.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel,  in termen legal, paratii C.C., C.I. si N.G.C.
Apelul a fost legal timbrat cu 5 lei taxa de timbru si 0,3 lei timbru judiciar.
In motivarea apelului s-a aratat ca,  hotararea este  nula, deoarece instanta de fond nu a facut o motivare  a sentintei pronuntate. Instanta de fond nu a raspuns  apararilor invocate de parati, aratand  doar ca servitutea este opozabila  erga omnes. 
Pe fondul apelului, apelantii au aratat ca servitutea  la care face trimitere instanta de fond nu a fost  stabilita in contradictoriu cu paratii. Servitutea a fost stabilita in contradictoriu cu Primaria mun. Bacau, pe terenul  apartinand UAT a mun. Bacau. Ca urmare, dreptul de proprietate  al apelantilor nu a fost verificat si nu a fost afectat prin servitutea anterior instituita, calea de acces  afectand exclusiv terenul UAT Bacau.
Au aratat apelantii ca nu au fost parte in dosarul  de instituire a servitutii si, ca urmare,  nu au putut solicita  nici eventuale despagubiri si nici nu au putut invoca  aparari legate de netemeinicia  cererii de stabilire a servitutii, in conditiile in care terenul reclamantului  nu este infundat.
Apelantii-parati stapanesc terenul in forma actuala si atata vreme cat limitele proprietatii corespund limitelor  din actele de proprietate, nu pot fi obligati la mutarea  gardului si la schimbarea limitelor proprietatii.
Apelantii au aratat ca nu sunt indeplinite  conditiile unei actiuni posesorii si atata vreme cat hotararea de stabilire a servitutii nu le e opozabila, nu pot fi obligati  sa o respecte. Mai mult decat atat, dreptul de servitute  nu a fost transmis conform art. 711, pct. 3 C.p.c.
In ceea ce priveste solicitarea  privind mutarea gardului, aceasta nu a fost formulata in termen legal, instanta pronuntandu-se asupra unei cereri tardiv formulata.
In sustinerea apelului, s-au solicitat  proba cu inscrisuri si,  de asemenea, proba cu expertiza topo.
Intimatul a formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea apelului ca nefondat (fila 13).
Intimatul a aratat ca, in cauza, este incidenta calea de atac a recursului deoarece valoarea suprafetei de 2 m.p.,  pentru care  se pune in discutie respectarea  servitutii,  este  sub 100.000 lei.
Privitor la nulitatea sentintei apelate, s-a aratat ca hotararea este motivata, din considerente rezultand motivele pentru care instanta a pronuntat sentinta.
Pe fondul apelului, intimatul a aratat ca acestea este nefondat, servitutea fiind instituita nu doar pe terenul UAT Bacau, ci si pe terenul proprietatea lor. Apelantii si-au extins posesia in lungime, intrand pe terenul UAT Bacau si interferand cu servitutea de trecere. Aceasta suprapunere rezulta din ambele expertize – expertiza G. si expertiza C.
Din actele de proprietate depuse de apelantii-parati, rezulta ca intinderea exacta a terenului ce-l au in proprietate nu este stabilita, fiind indicata cu aproximatie intinderea,  si acest lucru a fost stabilit si de expertul C., stabilindu-se ca suprafata obtinuta de parati este de 1.364 m.p., mai mult decat cei 1.335 m.p. din actele de proprietate. Suprafata de 1,24 m.p. in litigiu, e mai mica decat suprafata pe care paratii o ocupa in plus fata de actele de proprietate, astfel ca nemultumirea  paratilor e justificata.
In apel s-a administrat proba cu expertiza topo.
Prin incheierea din data de 02.12.2013 s-a stabilit ca, in cauza,  este incidenta calea de atac a apelului.
Analizand motivele de apel invocate si apararile intimatului, in raport de probele administrate, tribunalul retine:
Cu privire la exceptia nulitatii sentintei atacate, tribunalul  retine ca aceasta nu este incidenta. Instanta de fond a apreciat ca stabilirea servitutii este opozabila erga omnes  si prin aceasta si paratilor, raspunzand  practic apararilor  invocate de acestia. Motivarea sumara a inlaturarii sustinerilor facute de parati nu echivaleaza cu o nulitate a hotararii, atata vreme cat din cuprinsul considerentelor rezulta rationamentul logico-juridic pe care instanta de fond l-a avut in vedere la momentul pronuntarii hotararii.
Pe fondul apelului, raportat la probele administrate atat la fondul cauzei cat si in apel, tribunalul retine ca este intemeiat raportat la urmatoarele considerente:
Asa cum rezulta din analiza cererii si a precizarilor formulate la fondul cauzei (fila 301, fila 345 dosar fond) obiectul actiunii l-a constituit actiunea confesorie de servitute la care s-a adaugat cererea privind obligatia de „a face” in sensul mutarii gardului.
       Criticile apelantilor referitoare la gresita solutionare a cererii privind mutarea gardului, in conditiile in care era formulat tardiv, tribunalul retine ca sunt intemeiate.
Aceasta cererea a fost formulata pentru prima data prin cererea de precizare a obiectului, in vederea repunerii cauzei pe rol (fila 301). Cererea de mutare a  gardului reprezinta o completare la actiune, completare fata de care paratul s-a opus, astfel cum este consemnat prin incheierea  din 18.04.2013 (fila 348). In consecinta, fata de dispozitiile art. 132 C.p.c., tribunalul retine ca cererea de completare prin care se solicita mutarea gardului, a fost depusa tardiv si fata de opozitia partilor, in mod gresit  a fost solutionata.
Privitor la solutionarea cererii confesorii, cerere pe care instanta a solutionat-o in urma precizarilor depuse la filele 301, 345 dosar fond, tribunalul retine ca din insusi cuprinsul cererii de chemare in judecata rezulta ca reclamantul   invoca posibilitatea existentei unei suprapuneri intre servitutea anterior stabilita in contradictoriu cu paratul C.L. Bacau si terenul proprietatea apelantilor in cauza.
Apelantii-parati au invocat  inopozabilitatea sentintei civile nr. 7404/01.10.2004 a Judecatoriei Bacau, nefiind parte in litigiul solutionat prin aceasta sentinta.  Tribunalul retine ca un tert poprit poate fi obligat la  respectarea acestei sentinte care se bucura de putere de lucru judecat, in conditiile in care tertul nu invoca nici un drept. Asadar, inopozabilitatea sentintei civile prin care s-a stabilit dreptul de servitute nu duce, de plano la respingerea actiunii confesorii.
In speta, apelantii au calitatea de terti fata de sentinta civila nr. 7404/01.10.2004 a Judecatoriei Bacau, dar in acelasi timp ei invoca un drept propriu asupra terenului pe care s-a constituit servitutea si,  ca urmare,  sentinta civila nu poate constitui decat o situatie de fapt  impotriva careia pot face proba contrara.
Tribunalul retine, din rapoartele de expertiza  C.,  G. si B.M.  ca suprafata de teren pe care ar  exista suprapunere intre calea de acces anterior stabilita si terenul proprietatea apelantilor este de 1,24 m.p., respectiv  1,02 in expertiza G. si 1,36 m.p. in expertiza B., dimensiunile terenului proprietatea apelantilor fiind aproximative, fapt ce rezulta din insusi cuprinsul actelor de vanzare cumparare din 1967 si 2005, motiv pentru care si identificarea terenului nu s-a putut face cu exactitate,  dimensiunile terenului fiind diferite  in cele trei  rapoarte de expertiza.
Avand in vedere  ca,  din probele administrate nu s-a facut dovada  sustinerilor reclamantului,  in sensul ca suprafata in litigiu  (1,24,  respectiv 1,02 si 1,36 m.p.) a fost ocupata prin mutarea gardului, avand in vedere si modalitatea in care calea de acces stabilita prin sentinta civila nr. 7404/2004 a fost ulterior amenajata prin betonare (f.  267 – 269 dosar fond, f. 78 dosar apel , f. 80 dosar apel) si,  avand in vedere  motivele de fapt aratate in chiar  in cuprinsul cererii de chemare in judecata,  prin care se accepta posibilitatea ca terenul  sa apartina  apelantului, tribunalul constata ca nu exista dovezi in sensul ca terenul in litigiu este proprietatea Consiliului Local si nu al paratului-apelant si,  in consecinta,   actiunea confesorie nu poate fi admisa deoarece sentinta civila nr. 7404/01.10.2004 nu-i este opozabila, apelantul invocand propriul sau drept de proprietate pe care l-a dovedit.
In consecinta, vazand dispozitiile art. 296 C.p.c., tribunalul va admite apelului si,  schimband sentinta civila apelata,  va respinge actiunea confesorie.
Fata de dispozitiile art.274, alin. 1 C.p.c., tribunalul va obliga intimatul la  plata cheltuielilor de judecata,  reprezentand taxa  de timbru si onorar expert. 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018