InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Cerere de rejudecare dupa extradare Conditii. Potrivit art.522 ind.1 alin.1 Cod proc. penala, in cazul extradarii unei persoane ...

(Sentinta penala nr. 183/P din data de 02.12.2010 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Cerere de rejudecare dupa extradare                        Domeniu asociat:
Conditii.                                                                        Cooperare judiciara
Potrivit art.522 ind.1 alin.1 Cod proc.                       internationala
penala, in cazul extradarii unei persoane
judecate si condamnate in lipsa, cauza poate
fi rejudecata de catre instanta romana care
a judecat in prima instanta, la cererea
condamnatului. Prin urmare, rejudecarea nu
este obligatorie, cererea putand fi respinsa
daca instanta constata ca cel condamnat a
avut cunostinta de procesul penal.
(sentinta penala nr.183/P/2010)



S-a inregistrat la aceasta instanta, cererea de rejudecare dupa extradare, formulata in conditiile art. 5221 Cod procedura penala, de condamnat.
Acesta a sustinut ca in ceea ce-l priveste, nu au fost respectate dispozitiile procedurale privind citarea persoanelor cu domiciliul in strainatate si nici cele privind asigurarea prezentei inculpatului la judecata pentru audiere, inclusiv prin mandat de aducere, aspecte absolut necesare pentru stabilirea adevarului si a existentei faptei.
Condamnatul a mai invocat faptul ca procurorul de caz, i-a incalcat drepturile procedurale si drepturile constitutionale, prin manipularea declaratiilor partilor vatamate, cu scopul de a obtine condamnarea sa, transformand o actiune personala intr-un caz penal, manifestand dispret fata de adevar, situatie in care nu a mai functionat prezumtia de nevinovatie.
Condamnatul a aratat ca Tribunalul Neamt a respins propunerea privind arestarea sa preventiva, iar Curtea de Apel Bacau a inlaturat masura interdictiei de a nu parasi tara, intrucat nu existau dovezi ca a savarsit vreo infractiune.
De asemenea, in momentul in care a fost trimis in judecata, nu i-a fost pus la dispozitie rechizitoriul intocmit de procuror.
Condamnatul a precizat ca, atunci cand a restituit pasaportul, autoritatile  judiciare i-au permis sa plece din tara, existand si un proces verbal din care rezulta ca nu s-a sustras de la judecata, iar Curtea de Apel Bacau a apreciat ca nefiind necesara mentinerea masurii arestarii preventive luata impotriva sa.
In consecinta, a fost judecat si condamnat, desi la dosar nu au fost administrate alte probe, iar audierea sa era necesara, fiind vorba de o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de patru ani.
Pentru motivele expuse, condamnatul a solicitat rejudecarea cauzei si pronuntarea unei solutii de achitare, intrucat este nevinovat.
Examinand lucrarile si materialul din dosarul cauzei, se retin urmatoarele considerente:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului, pentru comiterea infractiunilor prevazute de art. 197 alin.1, 3 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 201 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 201 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 189 alin.1,2 Cod penal, art. 20 raportat la art. 197 alin.1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal.
Prin sentinta penala pronuntata de Tribunalul Neamt, a fost condamnat inculpatul, prin schimbarea incadrarii juridice data faptelor prin rechizitoriu, la urmatoarele pedepse:
- 3 ani inchisoare si 1(un) an pedeapsa complementara, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 alin.1 Cod penal si 7 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata;
- 5 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 197 alin.1 Cod penal si 7 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata;
- 5 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara, pentru savarsirea  infractiunii prevazuta de art. 197 alin.1 Cod penal si 7 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata;
- 10 ani inchisoare si 5 ani pedeapsa complementara, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 197 alin.1,3 teza I Cod penal si 8 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata;
- 10 ani inchisoare si 5 ani pedeapsa complementara, pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 197 alin.1,3 teza I Cod penal si 8 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art. 189 alin.1,2 Cod penal – parte vatamata.
In temeiul art. 33 lit.a, art. 34 lit.b si art. 35 alin.3 Cod penal, s-a aplicat inculpatului pedeapsa principala cea mai grea, de 10 ani inchisoare si pedeapsa complementara cea mai grea, de 5 ani inchisoare.
 Impotriva cestei sentinte, inculpatul a exercitat prin aparator, caile legale de atac, respectiv apel si recurs, dar prin decizia penala, Curtea de Apel Bacau a respins ca nefondat, apelul inculpatului, iar prin decizia, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ca nefondat, recursul declarat de acelasi inculpat. 
  Dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, Tribunalul Neamt a emis, mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 42/P/2009, la data de 12.01.2010, mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii, iar la data de 29.01.2010, mandatul european de arestare. In baza acestor mandate, condamnatul a fost arestat provizoriu, la data de 17.03.3010, de catre autoritatile judiciare italiene, in vederea predarii catre Romania, predarea inculpatului realizandu-se la data de 05.07.2010.
Potrivit art. 5221 Cod procedura penala, in cazul extradarii active a persoanei judecate si condamnate in lipsa, cauza poate fi rejudecata de catre instanta romana care a judecat in prima instanta, la cererea condamnatului.  Rejudecarea cauzei de catre instanta romana nu este obligatorie, cererea de rejudecare formulata de condamnat putand fi respinsa, daca instanta constata ca cel condamnat a avut cunostinta de procesul penal, intrucat a dat declaratii in cursul urmaririi penale, insa s-a sustras de la judecata, parasind tara, iar pe tot parcursul procesului penal a fost reprezentat de un aparator din oficiu.
In speta, inculpatul a dat mai multe declaratii in cursul urmaririi penale, precum si in instanta, cu ocazia audierii, atunci cand a fost prezentat pentru solutionarea propunerii procurorului privind arestarea sa preventiva. Tribunalul Neamt nu a dispus arestarea preventiva a condamnatului, ci a luat fata de acesta, masura obligarii de a nu parasi tara, masura inlaturata in recursul inculpatului, de Curtea de Apel Bacau.
Masura dispusa de instanta de recurs, a vizat doar verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de art. 143 Cod procedura penala, la luarea, respectiv inlaturarea masurii obligarii de a nu parasi tara, prevazuta de art. 145 Cod procedura penala, nefacand obiectul examinarii sentintei instantei de fond sub aspectul probelor, sau, a vinovatiei sau nevinovatiei condamnatului.
Acesta, neavand nicio restrictie privind libera sa miscare in spatiul european, a parasit tara, sustragandu-se finalizarii urmaririi penale si judecatii, necomunicand organelor judiciare romane, tara si locul in care s-a aflat.
                       Judecarea condamnatului in prima instanta, s-a efectuat in lipsa acestuia, care a fost reprezentat de aparator desemnat din oficiu, iar la instantele de apel si recurs, a fost reprezentat de aparator ales.
In aceste conditii, sustinerea condamnatului ca i-a fost incalcat dreptul la aparare, nu poate fi primita, acesta cunoscand foarte bine de procesul penal desfasurat in Romania, in toate fazele procesuale.
                    Referitor la procedura de citire, se retine ca inculpatul nu putea fi citat in strainatate atata timp cat nu a comunicat adresa unde locuia si s-a sustras de la judecata, iar prezenta acestuia in instanta nu trebuia asigurata, intrucat nu figura arestat.
  In consecinta, inculpatului nu i-au fost incalcate in cursul procesului penal de fata, nici drepturile procedurale si nici cele constitutionale. Cererea de rejudecare formulata  in conditiile art. 5221  Cod procedura penala, este admisibila in principiu, doar in situatia in care condamnatul nu a avut cunostinta ca a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa.
   Fata de cele ce preced, s-a respins ca nefondata, cererea de rejudecare dupa extradare, formulata de condamnat.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012