InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Infractiunea de viol, prev. de art.197alin.3 Cod penal. Fapta comisa de un inculpat minor. Individualizarea judiciara a pedepsei. Repararea, din oficiu a prejudiciului suferit de o victima minor.

(Sentinta penala nr. 45/P din data de 17.03.2010 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Minori | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Infractiunea de viol, prev. de art.197  
alin.3 Cod penal. Fapta comisa de un inculpat               
minor. Individualizarea judiciara a pedepsei.                                    Repararea, din oficiu a prejudiciului suferit
de o victima minor.    





A fost inregistrat la instanta rechizitoriul Parchetul de pe langa Tribunalul Neamt, prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului pentru savarsirea infractiunii de viol, prevazuta de art. 197 al. 3 Cod penal cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal.
In motivarea actului de sesizare al instantei s-a retinut ca in ziua de 17 august 2009, inculpatul minor a intretinut raporturi sexuale orale cu minora, care nu avea implinita varsta de 15 ani, impotriva vointei sale.
In instanta a fost audiat inculpatul precum si martorii. Partea vatamata, prin reprezentantii sai legali, a declarat ca  nu se constituie parte civila in cauza.
Din analiza probatoriul administrat in cauza, respectiv procesul verbal de consemnare a denuntului oral, procesul verbal de cercetare la fata locului, declaratiile reprezentantilor legali ai partii vatamate, certificatul medico-legal eliberat de Serviciul de Medicina Legala Neamt, adresa nr. a Primariei Horia, foaia matricola a inculpatului, raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. 1433/2009 intocmit de Serviciul de Medicina Legala Neamt privind pe inculpat, referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Neamt, declaratiile martorilor, coroborate cu declaratiile inculpatului, instanta retine urmatoarele:
In ziua de 17 august 2009, partea vatamata, in varsta de 5 ani, a mers impreuna cu bunica sa, martora, in vizita la strabunica sa, in satul Cotu Vames, comuna Horia, judetul Neamt, pentru a o ajuta la treburile gospodaresti, urmand sa stea acolo cateva zile. In aceeasi curte cu locuinta lui are casa si, fratele martorei. Inculpatul, in varsta de 15 ani, este fiul lui.
In ziua de 18 august 2009, partea vatamata s-a jucat in curtea celor doua imobile cu inculpatul. La un moment dat, acesta i-a cerut partii vatamate sa-l insoteasca in casa, pentru a se uita la desene animate. Ajungand in camera sa, inculpatul s-a dezbracat de haine in partea de jos a corpului, cerandu-i si victimei sa faca acelasi lucru. Ulterior, inculpatul i-a cerut victimei sa se aseze pe o canapea si sa-si desfaca picioarele, dupa care cei doi minori au intretinut raporturi sexuale orale. Inculpatul a incercat sa intretina si raporturi sexuale anale cu victima, insa deoarece aceasta s-a plans ca o doare, a renuntat.
Inculpatul i-a cerut victimei sa se imbrace, s-a imbracat si el, iar inainte ca aceasta sa plece din dormitor, i-a cerut sa nu povesteasca nimanui cele intamplate. Victima a mers la domiciliul strabunicii sale, a stat la masa, dupa care s-a culcat, trezindu-se insa la scurt timp, deoarece i s-a facut rau si a vomat.
In ziua de 20 august 2009, victima a revenit la locuinta sa din comuna Savinesti, judetul Neamt, unde i-a povestit mamei sale ce s-a intamplat, iar ulterior au fost sesizate organele de politie.
  La data de 21 august 2009, victima a fost supusa unei examinari medico-legale, iar din certificatul medical eliberat rezulta ca aceasta este virgina si nu prezinta semne de violenta.
Audiat pe parcursul procesului penal, inculpatul a recunoscut constant comiterea faptei, pe care a descris-o in detaliu.
Raportat la probatoriul administrat in cauza, instanta constata ca fapta inculpatului minor de a intretine raporturi sexuale orale cu victima, profitand de imposibilitatea ei de a-si exprima vointa, datorita varstei sale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol, prevazuta de art. 197 al. 3 Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal.
In baza acestor texte de lege si a dispozitiilor art. 345 Cod procedura penala, instanta urmeaza sa aplice inculpatului o pedeapsa, la individualizarea careia se va avea in vedere dispozitiile art. 72 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al faptei, determinat in principal de varsta mica a victimei si de gradul de rudenie existent intre parti, precum si persoana inculpatului, care nu are antecedente penale. In cauza nu se justifica aplicarea unei masuri educative fata de inculpat, avand in vedere gravitatea faptei comise, reflectata si in limitele de pedeapsa prevazute de lege.
Aspectele privitoare la faptul ca inculpatul a avut o conduita buna anterior comiterii faptei, aspect ce rezulta din referatul de evaluare, ca a recunoscut comiterea faptei si s-a prezentat in fata autoritatilor de cate ori a fost chemat, urmeaza a fi retinute ca circumstante atenuante in favoarea sa, in baza art. 74 al. 1 lit. a si c Cod penal, pedeapsa reducandu-se sub minimul special prevazut de lege, conform dispozitiilor art. 76 lit. b Cod penal.
Avand in vedere ca pana la implinirea duratei pedepsei, inculpatul va deveni major, in temeiul art. 71 al. 2 Cod penal se va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. . 64 lit. a teza II, b, d si e Cod penal.
    In cauza nu se impune interzicerea dreptului de a vota, intrucat interzicerea acestui drept contravine art. 3 din Protocolul nr. 1 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, astfel cum a statuat Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin hotararea din 30 martie 2004 privind cauza Hirst contra Marii Britanii. In motivarea acestei hotarari s-a retinut ca, indiferent de durata pedepsei si de natura infractiunii care a atras-o, nu se justifica excluderea celor condamnati din campul persoanelor cu drept de vot, neexistand nicio legatura intre interdictia votului si scopul pedepsei, de a preveni savarsirea de noi infractiuni si de a asigura reinsertia sociala a infractorilor.
De asemenea, la comiterea infractiunii inculpatul nu s-a folosit de nicio profesie, functie sau activitate, astfel incat nu se impune interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. c Cod penal.
  In cauza se impune interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. d si e Cod penal, avand in vedere ca infractiunile au fost comise de inculpat asupra unei rude apropiate.
Intrucat inculpatul nu a mai fost anterior condamnat pentru savarsirea de fapte penale, iar raportat la atitudinea sa procesuala si la varsta sa se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia, in temeiul art. 81 Cod penal se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
In temeiul art. 110 Cod penal se va fixa termen de incercare si se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 si 84 Cod penal.
Avand in vedere faptul ca din probele administrate rezulta ca urmare a faptei inculpatului, minorei i-au fost cauzate traume psihice, pe fondul acestora declansandu-se o stare de rau fizic, asa cum rezulta din declaratia martorei, in temeiul art. 346 Cod procedura penala raportat la art. 14 Cod procedura penala si art. 998 si urmatoarele Cod civil, instanta, din oficiu, urmeaza a dispune obligarea inculpatului la plata de daune morale catre victima.




Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010