InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Infractiunea de viol si infractiunea de act sexual cu un minor.

(Sentinta penala nr. 32/P din data de 25.02.2009 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Viol | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt




Infractiunea de viol si infractiunea de
act sexual cu un minor. Elemente Domeniu asociat:
constitutive. Examinarea probelor

Sentinta penala nr. 32/P/26.02.2009


Prin sentinta penala nr. 32/P/26.02.2009 a fost condamnat inculpatul F. A. pentru savarsirea infractiunii de viol, prevazuta de art.197 alin.3 teza I Cod penal, la pedeapsa de 11 (unsprezece) ani inchisoare  si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani, dupa executarea pedepsei principale.
A fost condamnat acelasi inculpat, pentru savarsirea infractiunii de viol, prevazuta de art.197 alin.3 teza I Cod penal, la pedeapsa de 11 (unsprezece) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe o durata de 4 (patru) ani dupa executarea pedepsei principale.
A fost condamnat acelasi inculpat, pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazuta de art.198 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 6 (sase) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor  civile prevazute de art.64 alin.1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe o durata de 3 (trei) ani, dupa executarea pedepsei principale.
A fost condamnat acelasi inculpat, pentru savarsirea infractiunii de act sexual cu un minor, prevazuta de art.198 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 6 (sase) ani inchisoare si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alin.1 lit. a teza II si lit. b Cod penal, pe o durata de 3 (trei) ani dupa executarea pedepsei principale.
Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr.206/P/19.09.2008, al Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului F. A. pentru savarsirea infractiunilor de viol, prevazute de art.197 alin.3 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal si a infractiunilor de act sexual cu o minora, prevazute de art.198 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal, toate cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal.
In actul de sesizare mentionat s-a retinut ca, inculpatul, in cursul lunii februarie 2008, la interval de o saptamana – doua, a intretinut raporturi sexuale, prin constrangere fizica si morala, cu V. A. F., fiica surorii lui, in varsta de zece ani si opt luni.
Analizand probele administrate in cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, respectiv procesul verbal de cercetare la fata locului si plansa fotografica anexa, procesul verbal incheiat cu ocazia completarii cercetarii la fata locului si plansa fotografica anexa, buletinul ecografic eliberat victimei la data de 02.06.2008, raportul de constatare medico – legala, raportul de expertiza biocriminalistica, referatul de evaluare intocmit inculpatului de Serviciul de Probatiune, declaratiile partii vatamate V. A. F., declaratiile martorilor toate coroborate cu declaratiile inculpatului, rezulta urmatoarea situatie de fapt :
Inculpatul F. A. provine dintr-o familie cu cinci copii, rezultati din relatia de concubinaj a mamei sale – A. E. cu F. G.
In comunitatea rroma din care facea parte, inculpatul s-a bucurat de o imagine favorabila, acesta fiind un tanar muncitor care a fost nevoit sa mearga la munca de la varsta de 11 ani, din cauza situatiei financiare precare, pe care o avea familia sa, inculpatul  indeplinindu-si corespunzator obligatiile atat fata de societate cat si fata de mama sa bolnava, care a ramas in grija lui.
Inculpatul se intorcea la domiciliu din zona in care lucra, periodic, la o saptamana – doua.
In luna februarie 2008, la doua din astfel de reveniri la domiciliu, aflate la interval de doua sau trei saptamani, inculpatul F. A. a avut cate un raport sexual, prin constrangere fizica si morala, cu fiica surorii lui, V. A. F., in varsta de zece ani si opt luni.
Astfel, intr-o zi de sambata din luna februarie 2008, partea vatamata V. A. F., care locuia cu familia sa, in satul P., comuna P. S., in vecinatatea locuintei bunicii sale – A. E., a mers in vizita la aceasta si s-a asezat pe pat langa bunica sa, de unde se uita la televizor.
In aceeasi camera, dar pe un alt pat, era intins si inculpatul F. A. La un moment dat, au adormit atat partea vatamata cat si inculpatul, timp in care A. E. plecase de acasa. Cand partea vatamata s-a trezit, l-a simtit pe inculpat langa ea, care a inceput sa o pipaie si sa o mangaie, iar cand  a inceput sa tipe, inculpatul i-a pus mana la gura, dupa care i-a dat pantalonii si chilotii jos si a intretinut un raport sexual normal cu minora. Dupa consumarea violului, inculpatul a amenintat-o pe partea vatamata sa nu spuna nimanui ce s-a intamplat, deoarece va fi batuta atat de parinti, cat si de el.
Inculpatul consumase bauturi alcoolice inainte de a intretine raportul sexual cu victima, iar dupa savarsirea infractiunii de viol, inculpatul a lasat-o pe aceasta sa plece acasa. Partea vatamata nu a relatat cele intamplate parintilor sai, de frica sa nu fie batuta, asa dupa cum a fost amenintata de inculpat.
Dupa aproximativ 2 sau 3 saptamani, partea vatamata V. A.  F. a mers din nou in vizita la bunica sa, si in momentul in care a vrut sa intre in bucatarie, i-a iesit in intampinare de dupa usa, inculpatul F.A., care a luat-o de mana si a dus-o pe patul lui din bucatarie, unde i-a dat cu forta pantalonii si chilotii jos si a intretinut din nou un raport sexual cu nepoata sa.
La fel ca si prima data, inculpatul aflat sub influenta bauturilor alcoolice,  a amenintat-o pe victima, spunandu-i ca va lua bataie de la mama sa si de la el, daca va spune ce s-a intamplat intre ei.
Dupa fiecare raport sexual, victima si-a spalat singura lenjeria intima, si, de frica nu a spus parintilor sai nimic din cele intamplate.
Incepand din luna iunie 2008, partea vatamata a inceput sa aiba greturi, sa ameteasca si sa simta dureri in burta, stari pe care le-a comunicat mamei sale, V. L., care a decis sa-si duca fiica la doctor, crezand ca era o recidivare a apendicitei operate in urma cu cateva luni.
Aceasta, in ziua de 02.06.2008, s-a prezentat cu victima la Micromedica Piatra Neamt, unde a fost supusa unei examinari ecografice abdominale.
Conform buletinului ecografic, s-a stabilit ca victima prezinta o sarcina aflata in saptamana a 17-a de evolutie.
Surprinsa de rezultat, dupa ce a iesit de la medic, V.L. i-a cerut explicatii fiicei  sale despre sarcina, aceasta relatandu-i modul si imprejurarile in care inculpatul F. A. a violat-o.
In aceeasi zi, mama victimei si-a informat sotul si impreuna s-au decis sa denunte faptele comise de inculpat, organelor de politie, lucru pe care l-au si facut.
Cu ocazia examinarii medico – legale efectuata victimei, in ziua de 03.06.2008, in cadrul Serviciului de Medicina Legala Piatra Neamt, s-a stabilit ca aceasta prezenta o deflorare veche (mai veche de 12-14 zile)  si avea o sarcina in luna a patra de evolutie.
Cum sarcina constatata la o persoana de 10 ani si cateva luni trebuia intrerupta, mama victimei a actionat in acest sens la Sectia Ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, cat si la o clinica de specialitate din Iasi.
Procedurile intreprinse de V. L. pe parcursul a doua saptamani au ramas fara rezultat, timp in care sarcina a evoluat, ajungand intr-o faza in care avortul putea fi facut doar in conditii speciale, conditii care nu  puteau fi asigurate in Romania, din cauza lipsei tehnicii medicale performante si a unei legislatii imperfecte in acest domeniu.
Prin sprijinul extern al unei persoane fizice din Londra, care s-a oferit voluntar, s-a asigurat deplasarea victimei insotita de mama, la o clinica din Marea Britanie, unde s-a facut avortul la sfarsitul lunii iunie 2008.
Prin comise rogatorie s-a solicitat stabilirea ADN-ului la produsul de conceptie, pentru a putea fi valorificat in tara, in vederea efectuarii expertizei biocriminalistice, prin care sa se stabileasca daca tatal copilului avortat a fost inculpatul F. A.
Din concluziile raportului de expertiza biocriminalistica efectuat in cauza de Institutul de Criminalistica – Serviciul de Biocriminalistica  din cadrul I.G.P. Bucuresti, rezulta ca numitul F.A. este tatal biologic al produsului de conceptie cu un indice de paternitate de 2.360.000. 
Dupa prima declaratie data in fata organelor de politie, inculpatul a disparut de la locuinta mamei sale, pentru a se sustrage de la cercetari, adapostindu-se la locuinta numitului T. I., din comuna Petricani, judetul Neamt, sub pretextul de a-l ajuta pe acesta la munca in gospodarie.
Localizarea si prinderea inculpatului s-a facut in ziua de 07.07.2008, pe baza procedurilor legale de interceptare a convorbirilor telefonice, purtate de acesta pe telefonul sau mobil. In aceeasi zi, inculpatul a fost incarcerat pe baza mandatului de arestare preventiva emis in lipsa.
In cursul procesului penal, inculpatul F. A. a recunoscut numai actele sexuale cu un minor, sustinand ca nu a intretinut raporturi sexuale prin constrangere cu victima, care l-a provocat, prin declaratiile de dragoste si prin actele de tandrete manifestate, sa accepte intretinerea de raporturi sexuale, mai ales ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice, iar in plus, nu a stiut ce varsta avea nepoata sa.
Declaratia inculpatului a fost sustinuta ulterior, in cursul cercetarii judecatoresti si de mama victimei – V. L. care si-a schimbat radical pozitia fata de inculpat, precum si de cealalta sora a acestuia – S E., ambele surori incercand prin declaratiile date, sa plaseze raspunderea asupra victimei, cu scopul evident de a favoriza pozitia inculpatului in proces, astfel ca sustinerile acestora, privind acceptul victimei de a intretine relatii sexuale cu inculpatul, pe motivul dragostei pe care i-o purta, manifestata in poeziile de dragoste descoperite in caietul acesteia, vor fi inlaturate, ca neintemeiate.
Vinovatia inculpatului in comiterea celor patru infractiuni privitoare la viata sexuala, rezulta fara dubii, din declaratia partii vatamate V. A. F., care la varsta de 11 ani a manifestat o sinceritate debordanta, in relatarea faptelor savarsite asupra ei de inculpat, coroborata cu declaratia tatalui victimei, martorul V. F.  si cu toate actele medicale existente la dosarul cauzei.
In fapt, inculpatul datorita varstei fragede pe care o avea victima, a profitat prin constrangere, de imposibilitatea acesteia de a se apara, ori de a-si exprima vointa si a avut in doua randuri, raporturi sexuale cu aceasta.
In drept, faptele inculpatului F. A., de a fi intretinut in doua randuri, in luna februarie 2008, la interval de doua, trei saptamani, raporturi sexuale cu victima V. A. F., in varsta de zece ani si opt luni, prin constrangere fizica si morala, constituie doua infractiuni de viol, prevazute de art.197 alin.3 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal si doua infractiuni de act sexual cu o minora, prevazute de art.198 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011