InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Puterea de lucru judecat a unei hotarari judecatoresti prin care s-a respins exceptia lipsei calitatii procesuale; lipsa de interes in promovarea unei actiuni in granituire in conditiile in care reclamantul contesta doar suprafata inscrisa in CF a imobilu

(Sentinta civila nr. 654 din data de 19.03.2013 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias

Constata ca , prin actiunea civila inregistrata pe rolul acestei instante la data de 12.02.2013 , reclamanta S.C. A. S.R.L. , cu sediul in M. , str. M., nr.- , jud. S., a solicitat , in contradictoriu cu paratii  R. O. I. si R. V., domiciliati in M., str. M., nr.- , jud. S., V. I. si V. C., domiciliati in M., str. M., nr.- , jud. S., si M. M. reprezentat de Primar , ca , prin sentinta care se va pronunta : sa se constate existenta dreptului reclamantei asupra imobilului inscris in CF – M. nr. top. 1401 , cu suprafata reala de 270 mp ; sa se stabileasca linia de granita fata de imobilele invecinate proprietatea paratilor , potrivit posesiei si folosintei actuale , pe aliniamentele existente in prezent , potrivit delimitarilor si imprejmuirilor existente , sa se modifice inscrierea in CF – M. nr. top. 1401 de la suprafata de 216 mp inscrisa in cartea funciara la suprafata reala de 270 mp , cu obligarea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara sa efectueze rectificarea si inscrierea corecta potrivit hotararii si raportului de expertiza care sa faca parte integranta din hotarare .
In motivarea actiunii sale , reclamanta sustine ca imobilul sau , care se invecineaza cu cele ale paratilor , are o suprafata reala mai mare decat cea inscrisa in cartea funciara , astfel cum reiese din raportul de expertiza extrajudiciara atasat .
In drept sunt invocate prevederile Legii 7/1996 si cele ale art. 914 C.civ.
Prin intampinarea formulata ( fila 25 ) , paratul M. M. , reprezentat de Primar , a aratat ca cererea de rectificare a cartii funciare sub aspectul suprafetei de teren a mai facut obiectul unei cauze , inregistrata cu nr. x/257/2011 la Judecatoria Medias , sentinta pronuntata in acea cauza avand putere de lucru judecat in aceasta privinta . Pe fondul cauzei , paratul sustine ca nu se opune admiterii actiunii , in masura in care aceasta se dovedeste a fi intemeiata .
Paratul R. O. , prezent in instanta , a aratat ca este de acord cu actiunea reclamantei .
Ceilalti parati nu s-au infatisat in instanta si nu si-au precizat pozitia procesuala in cauza .
S-a atasat dosarul x/257/2011 al Judecatoriei Medias , in urma referatului intocmit de grefier cu ocazia inregistrarii cauzei deduse judecatii ( fila 2 dosar ).
In dosarul atasat s-a pronuntat sentinta nr. 3022/24.11.2011 ( devenita irevocabila ), prin care a fost respinsa actiunea civila formulata de reclamanta S.C. A. S.R.L.  M. in contradictoriu cu paratii  R. O. I. si R. V. , V. I. si V. C. si M. M. reprezentat de Primar , ca fiind introdusa impotriva unor persoane fara calitate procesuala pasiva . Obiectul actiunii viza rectificarea inscrierii in CF x Medias nr. top. 1401 de la suprafata de 216 mp inscrisa in cartea funciara la suprafata reala de 270 mp , cu obligarea Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara sa efectueze rectificarea si inscrierea corecta potrivit hotararii si raportului de expertiza care sa faca parte integranta din hotarare .
In motivarea acelei actiuni , reclamanta a invocat aceleasi argumente referitoare la suprafata reala a terenului , in baza aceluiasi raport de expertiza extrajudiciara ca si cel depus in prezenta cauza .
Asadar , reclamanta a chemat din nou in judecata aceeasi parati , pentru a obtine rectificarea suprafetei de teren inscrise in CF x Medias nr. top. 1401, invocand motive de fapt si de drept identice . Pentru a crea , insa , aparenta ca ar exista o diferenta intre actiunea nou introdusa si cea anterioara , reclamanta a formulat in plus un petit de stabilire a liniei de granita intre imobilul sau si cele invecinate apartinand paratilor , solicitand , de asemenea , sa se constate existenta dreptului sau asupra imobilului cu suprafata reala de 270 mp .
Potrivit dispozitiilor art. 431 din noul Cod de procedura civila , nimeni nu poate fi chemat in judecata de doua ori in aceeasi calitate , in temeiul aceleiasi cauze si pentru acelasi obiect .
Ca atare , instanta retine ca exista autoritate de lucru judecat in ceea ce priveste capatul de cerere referitor la rectificarea cartii funciare nr. x Medias nr. top. 1401 , raportat la sentinta nr. 3022/24.11.2011 , pronuntata in dosarul x/257/2011 al Judecatoriei Medias , data fiind identitatea de parti , obiect si cauza .
Nu are relevanta faptul ca in cauza anterioara a fost respinsa actiunea pe temeiul lipsei calitatii procesuale a paratilor , si nu pe fond , de vreme ce s-a constatat ca paratii nu au calitate procesuala raportat la cererea de rectificare a cartii funciare , cerere care a fost formulata si in prezenta cauza tot in contradictoriu cu aceeasi paratii . In mod evident , reclamanta a formulat petitul referitor la stabilirea liniei de granita tocmai pentru a da legitimitate procesuala paratilor . Legitimitatea procesuala a acestora este valabila , insa , numai in ceea ce priveste stabilirea liniei de granita , date fiind considerentele care au stat la baza respingerii actiunii anterioare .
Prin urmare , va fi admisa exceptia autoritatii de lucru judecat privind capatul de cerere referitor la rectificarea cartii funciare nr. x Medias nr. top. 1401 .
In ceea ce priveste cererea de stabilire a liniei de granita care desparte imobilul reclamantei de imobilele invecinate apartinand paratilor , instanta retine ca aceasta este lipsita de interes , intrucat linia de granita actuala nu este contestata de catre reclamanta , aceasta sustinand , de altfel , ca aliniamentele existente , materializate prin delimitarile si imprejmuirile existente , sunt corecte si recunoscute de parti prin exercitarea posesiei si folosintei imobilelor in limitele acestora .
Exercitarea unei actiuni in justitie presupune , printre alte conditii impuse de lege , si justificarea unui interes in promovarea si desfasurarea activitatii jurisdictionale .
Interesul pretins partii reclamante nu consta numai in interesul material sau moral inerent dreptului subiectiv invocat , ci trebuie analizat din perspectiva necesitatii punerii in miscare a unei proceduri judiciare pentru recunoasterea sau realizarea acestui drept .
Potrivit art. 560 C.civ. „ proprietarii terenurilor invecinate sunt obligati sa contribuie la granituire prin reconstituirea hotarului si fixarea semnelor corespunzatoare …”.
Asadar , se impune stabilirea liniei de granita in situatia in care limitele dintre doua terenuri limitrofe nu sunt determinate prin semne exterioare vizibile . Interesul celui care promoveaza o actiune in justitie pentru stabilirea liniei de granita este justificat , prin urmare , de necesitatea materializarii prin semne exterioare vizibile a limitelor terenului aflat in proprietatea sa , pentru a-si putea exercita dreptul de folosinta asupra acestuia in limitele fondului sau .
In speta , reclamanta nu contesta granita care separa imobilul sau de cele invecinate , si arata in mod expres ca aliniamentele existente , materializate prin delimitarile si imprejmuirile existente , sunt corecte si recunoscute de parti prin exercitarea posesiei si folosintei terenurilor in limitele acestora .
Ca atare , instanta retine ca reclamanta nu are interes in promovarea unei actiuni de granituire .
In ceea ce priveste capatul de cerere vizand constatarea existentei dreptului reclamantei asupra imobilului inscris in CF x Medias nr. top. 1401 , cu suprafata reala de 270 mp , instanta retine ca si acesta este lipsit de interes , pe de o parte , dat fiind faptul ca acest petit este in stransa legatura cu solicitarea de rectificare a cartii funciare in ceea ce priveste suprafata terenului ( care a fost respins pe temeiul autoritatii de lucru judecat ) , iar , pe de alta parte , intrucat reclamanta are recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilului inscris in CF x Medias nr. top. 1401 , si , deci , nu se justifica desfasurarea unei proceduri judiciare pentru a se constata un drept pe deplin recunoscut si necontestat .
In consecinta , va fi admisa exceptia lipsei de interes invocata din oficiu .
Pentru considerentele evocate , va fi respinsa actiunea reclamantei in ceea ce priveste capatul de cerere referitor la rectificarea cartii funciare nr. x Medias nr. top. 1401, in temeiul autoritatii de lucru judecat , celelalte capete de cerere urmand a fi respinse ca fiind lipsite de interes.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012