InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

RECURS COMERCIAL. REORGANIZARE JUDICIARA SI FALIMENT. INCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI. -art. 131 din Legea 85/2006.

(Decizie nr. 152 din data de 16.04.2009 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Faliment | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

Materie : RECURS COMERCIAL. REORGANIZARE JUDICIARA SI FALIMENT. INCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI.
- art. 131 din Legea 85/2006.

Invocarea de catre recurent a prev.art.4 alin.4 din Legea 85/2006 nu prezinta relevanta, in contextul in care nu exista bunuri in patrimoniul debitorului ori acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative. Utilizarea fondului de lichidare la care se refera textul de lege mentionat este ineficienta in lipsa posibilitatilor concrete de recuperare a creantelor, un asemenea demers ducand doar la marirea pasivului debitoarei.
De asemenea, din ansamblul prevederilor Legii 85/2006 nu se deduce existenta in sarcina lichidatorului judiciar a unei obligatii in sensul formularii unei cereri de atragere a raspunderii administratorului. Mai mult, in raportul privind cauzele si imprejurarile insolventei debitoarei lichidatorul a aratat ca nu a identificat elemente pentru angajarea raspunderii administratorului, iar pe de alta parte, din cauza numarului redus de creditori nu a fost posibila constituirea unui comitet al creditorilor pentru aplicarea prev.art.138 alin.3 din Legea 85/2006.

Prin sentinta nr. 782/ 2008 Tribunalul Bihor a dispus inchiderea procedurii insolventei debitorului SC S.P.SRL si radierea  debitorului din registrul comertului.
A descarcat pe administratorul judiciar de orice indatoriri si responsabilitati.
S-a dispus notificarea sentintei debitorului, creditorilor, administratorului special, Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bihor pentru efectuarea mentiunii de radiere, precum si  publicarea in Buletinul procedurilor de insolventa.
Pentru a pronunta astfel, instanta de fond a  retinut ca la data de 08.10.2008 lichidatorul judiciar RVA O. Incolvency Specialists SPRL, desemnat sa  administreze   procedura insolventei debitorului a solicitat sa se dispuna inchiderea procedurii, ca urmare a lipsei bunurilor in averea debitorului/neavansarii de catre creditori a sumelor necesare pentru acoperirea cheltuielilor de lichidare;
A constatat ca procedura concursuala a fost deschisa prin pronuntarea in sedinta publica din data de 16.01.2008, a sentintei nr. 33/F/2008, ca s-au intocmit si comunicat notificarile in conditiile art. 61 din Legea privind procedura insolventei, precum si  ca notificarea a fost publicata si in ziar conform art. 61 alin.3 din Legea privind procedura insolventei.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs recurenta Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, solicitand admiterea recursului, casarea hotararii atacate si trimiterea cauzei la instanta de fond, in vederea rejudecarii, pentru continuarea procedurii de lichidare a debitoarei pana la recuperarea tuturor datoriilor catre creditori.
In motivarea recursului, recurenta a aratat ca instanta a apreciat in mod eronat asupra pricinii supusa judecatii in raport de dispozitiile legale aplicabile in speta, deoarece fondurile necesare continuarii procedurii de lichidare puteau fi obtinute facandu-se aplicarea dispozitiilor articolului 4 , aliniat 4 din Legea 85/2006, modificata, care prevad in mod explicit ca  "in  lipsa disponibilitatilor in contul debitorului , se va utiliza fondul de lichidare, platile efectuandu-se pe baza unui buget previzionat pe o perioada de cel putin 3 luni, aprobat de judecatorul sindic."
Lichidatorul ar fi trebuit sa faca aplicarea dispozitiilor articolului 4 alin 4.din Legea 85/2006, in scopul formularii cererii de chemare in judecata, avand ca obiect atragerea raspunderii patrimoniale a persoanelor care au facut parte din conducerea societatii, pentru a atrage la masa  credala sume suplimentare destinate acoperirii pasivului debitoarei, deoarece  lichidatorul judiciar are datoria de a cauta modalitati de recuperare a patrimoniului pentru a putea plati cat mai multe dintre creantele pe care debitoarea le are catre creditori.
De asemenea, lichidatorul trebuia sa mentioneze persoanele din conducerea societati debitoare din vina carora nu au fost platite contributiile la Casa de Asigurari de Sanatate, institutie de la care AVAS a preluat creanta neachitata si in locul careia se subroga in drepturi. Lichidatorul nu este un executor judecatoresc care ar avea doar obligatia de a vinde bunuri aflate in averea debitoarei (cum, din pacate mult prea adesea se confunda), ci atributiile sale sunt  mult mai complexe. Nu intamplator, in cadrul  articolul 25 din L. 85/2006, prima dintre atributiile lichidatorului consta in " examinarea activitati debitorului in  raport cu situatia de fapt i intocmirea unui raport amanuntit asupra cauzelor  si imprejurarilor care au dus la insolventa, cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila."  aceasta  analiza realizata de catre un specialist, respectiv lichidatorul,  constituind premisa declansarii unor potentiale actiuni in baza articolul138 din Legea 85/2006.
Statul roman, reprezentat in cauza de fata  prin AVAS  a suferit un  prejudiciu "a carui existenta certa se stabileste prin  constatarea de catre judecatorul - sindic nu numai a faptului ca societatea a ajuns in incetare de plati ca si a imprejurarii ca obligatiile fata de creditori nu pot fi platite integral din averea debitorului."
In drept  si-a intemeiat recursul pe  dispozitiile articolului 304, punct 5  coroborat cu dispozitiile articolului 3041 cod procedura civila cu privire la recurs, precum si pe dispozitiile  articolului 2, articolului 4 aliniat 4, articolului 5 aliniat 1, articolului 136, articolului 138, articolului 140 precum si articolului 142 aliniat 1 din  Legea 85/2006.
Examinand sentinta recurata, raportat la motivele de recurs invocate, cat si din oficiu, potrivit art. 304/1 cod procedura civila, instanta a retinut ca recursul este nefondat, urmand a fi respins si mentinuta ca legala si temeinica sentinta comerciala recurata.
Dupa cum rezulta din cuprinsul dosarului de fond, judecatorul-sindic a dispus inchiderea procedurii insolventei debitoarei in temeiul art. 131 din Legea 85/2006, retinand ca nu sunt bunuri existente in patrimoniul acesteia nu sunt fonduri banesti, iar creditorii nu sunt dispusi sa avanseze cheltuielile necesare continuarii procedurii.
Criticile formulate de recurenta prin cererea de recurs sunt nefondate. Astfel, invocarea prevederilor art. 4 alin. 4 din Legea 85/2006 nu prezinta relevanta, in contextul in care nu exista bunuri in patrimoniul debitorului ori acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative. Utilizarea fondului de lichidare, la care se refera art. 4 alin.4 este ineficienta in lipsa posibilitatilor concrete de recuperare a creantelor, un asemenea demers ducand doar la marirea pasivului debitoarei.
In ceea ce priveste motivul de recurs vizand neformularea unui cereri de atragere a raspunderii administratorului de catre lichidator, s-a retinut ca, din ansamblul prevederilor Legii 85/2006 nu se deduce existenta unei obligatii in acest sens in sarcina administratorului judiciar/lichidatorului. Mai mult, in raportul privind cauzele si imprejurarile insolventei debitoarei lichidatorul a aratat ca nu a identificat elemente pentru angajarea raspunderii administratorului.
In aceste conditii si avand in vedere si faptul ca, din cauza numarului redus de creditori (AFP si A.V.A.S.) nu s-a putut forma un comitet al creditorilor, instanta a apreciat ca, in aplicarea prevederilor art. 138 alin. 3 din lege, oricare dintre cei doi creditori avea posibilitatea sa ceara judecatorului-sindic autorizarea de a introduce actiunea prevazuta de art. 138 alin. 1, in ipoteza in care aprecia ca ar fi incident vreunul dintre cazurile de atragere a raspunderii, prevazute de art. 138 alin. 1. Or, cata vreme creditoarea recurenta nu a uzat de aceasta posibilitate, nu puteau fi primite criticile acesteia privind neformularea de catre lichidator a cererii de atragere a raspunderii.
Fata de aceste considerente, in temeiul articolului 312 alin. 1 cod procedura civila , s-a respins ca nefondat recursul formulat.

(Decizia nr.152/C/16.04.2009 a Curtii de Apel Oradea - Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006