InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

REDUCTIUNE TESTAMENT. ACTIUNE INTRODUSA DE SUCCESORII CU TITLU PARTICULAR AI MOSTENITORULUI REZERVATAR. LIPSA CALITATE PROCESUALA ACTIVA

(Decizie nr. 889 din data de 07.05.2009 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

Drept civil. Carte funciara.
Transcrierea imobilului intr-o carte funciara nedefinitiva prin
constituirea unui numar cadastral nou.

Imobilul supus  transcrierii in coala de carte funciara nedefinitiva constituie in exclusivitate  proprietatea  intimatilor parati, ei avand  astfel dreptul de a hotari, in exercitarea dreptului lor de proprietate,  alipirea  parcelelor litigioase si constituirea lor intr-un nou numar cadastral, in speta procedandu-se  conform prevederilor art. 43 din Legea nr. 7/1996.

Sursa primara:

DECIZIA CIVILA NR.889/07.05.2009 pronuntata de Curtea de Apel Oradea
 (dosar nr. 539/271/2007)

Prin sentinta civila 6843 din 16 noiembrie 2007, pronuntata de Judecatoria O., s-a  respins actiunea formulata de reclamantul  B. C., impotriva paratilor F. E. si F.B.M., obligand  reclamantul sa    plateasca paratilor, suma de  3000 lei cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de fond a retinut ca, reclamantul a cumparat la 1.08.1998 suprafata de 259 mp teren cu nr. top.5078/6 din CF 7701 O. proprietatea acestuia  invecinandu-se  cu proprietatea paratilor,  care este inscrisa in CF 2560 O.,  nr. cadastral 4241 in natura casa cu teren in suprafata de 619 mp.
          A retinut ca intre parti,  exista mai multe litigii care  privesc in principal o suprafata de teren care conform reclamantului, ar fi fost uzurpata de parati si care astfel, perturba normala folosinta a casei sale construite pe suprafata de  259 mp cu top.5079/6, intelegand sa-si asigure "intrarea casei  din str. Stefan cel  Mare, nu printr-o actiune in revendicare ci printr-o actiune in rectificare de CF prin care se urmareste anularea numarului cadastral 4241 si radierea inscrierilor in CF 2560 Oradea de sub B.1 si B.2.
A constatat ca in temeiul art.34 pct.1 din Legea 115/1938, identic cu art.36 din Legea 7/1976,  rectificarea unei intabulari poate fi ceruta in conditiile in care titlul care a stat la baza intabularii nu a fost valabil, iar sub acest aspect intabularea de sub B.1 si 2 din CF 2560,  facuta in favoarea paratilor, nu se impune a fi rectificata pe motivul nevalabilitatii titlului de proprietate al acestora.
           Intabularea s-a facut in baza unui contract de vanzare cumparare autentic  si nu in baza unei declaratii autentice 1621 din 25 iunie 2003, declaratia fiind  necesara si folosita,  pentru constituirea numarului cadastral  4241.
          A retinut ca umar cadastral s-a format in baza incheierii judecatorului delegat nr.12201 din 26.03.2003, iar prin incheierea sa, Judecatoriei Oradea a  confirmat faptul ca, constituirea de nr. cadastrale este o operatiune legala, neputandu-se  contesta legalitatea identificarii terenurilor cu ajutorul sistemului cadastral.
          Actul prin care numarul cadastral nou constituit de reclamanti din doua parcele cu nr. topografice nu a fost contestat,  astfel incat el a intrat in puterea lucrului judecat ( incheierea de la fila 7 dosar), si incheierea 12201/2003,  nu numai ca nu a fost atacata prin plangere in 15 zile de la comunicare,  dar nu constituie nici obiectul prezentei actiuni.
            Din ansamblu probatoriului administrat in cauza, a concluzionat ca reclamanta,  nu a formulat o plangere expresa impotriva acestei incheieri, iar in  asemenea conditii instanta de fond a  constatat ca intabularea  de sub B.1 si 2 din CF 2560 Oradea,  s-a facut in baza unui act autentic translativ de proprietate si in temeiul incheierii 12201/2003.
              De asemenea in speta,  nu s-a identificat  situatia invocata de reclamanta, dar nici nu exista nici vre-o dovada, din care sa rezulte ca in prezent starea fizica a imobilului proprietatea reclamantei,  a fost alta decat cea avuta la data intabularii, dar nici  erori de masuratoare ori de apreciere in descrierea imobilului,  motiv pentru care instanta de fond a respins actiunea reclamantei ca fiind neintemeiata.
Impotriva acestei sentinte in termen legal la data de 11.12.2007, reclamantul B. C. a declarat apel invederind instantei faptul ca, motivele de apel vor fi depune in termenul prev.de lege.
La termenul din 10.03.2008, reprezentanta apelantului a depus la dosar motivele de apel care au fost comunicate si cu reprezentantul intimatilor, si a solicitat admiterea apelului, schimbarea in totalitate a sentintei civile nr.6843/16.11.2007 a Judecatoriei O. in sensul admiterii actiunii si a dispune anularea nr. cadastral 4241 inscris in C.F. NDF 2560 O. cu suprafata de 619 mp. format prin alipire din nr.top vechi 5078/3 in suprafata de 331 m.p. inscris in C.F. 9094 si din nr.top vechi 5077/4 in suprafata de 288 m.p., inscris in C.F. 4500 dar si a incheierii de intabulare nr.12201/26.03.2003, a dispune rectificarea de C.F., in sensul radierii inscrierilor efectuate in C.F. NDF 2560 cu nr. cadastral 4241 sub B.1-2 si sistarea acestei coli de C.F. cu restabilirea situatiei anterioare de C.F., obligand  paratii intimati la plata cheltuielilor de judecata in ambele instante.
Prin decizia civila nr. 272/A din 29 aprilie 2008, pronuntata de Tribunalul B., in dosar nr.  539/271/2007,  s-a respins ca nefondat apelul civil introdus de apelantul B.C. contradictoriu cu intimatii F.E. si F.B.M. impotriva sentintei civile 6843/16.11.2007 pronuntata de J. O. pe care a pastrat-o in totalitate.
A fost obligat apelantul sa plateasca suma de 1500 lei cheltuieli de judecata in favoarea intimatilor.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de  apel a avut in vedere urmatoarele considerente:
            Conform art. 36 din L7/1996, orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara, daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca: "inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil; dreptul inscris a fost gresit calificat; nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea, sau inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului".
              Criticile aduse sentintei apelate, sunt apreciate de instanta ca fiind nefondate, deoarece asa cum a retinut si instanta de fond, actul prin care numarul cadastral nou constituit de  reclamantii apelanti, din doua parcele cu nr. topografice nu a fost contestat,  astfel incat el a intrat in puterea lucrului judecat ( incheierea de la fila 7 dosar), iar  incheierea 12201/2003,  nu numai ca nu a fost atacata prin plangere in 15 zile de la comunicare,  dar nu constituie nici obiectul prezentei actiuni.
               Astfel,  nu a formulat nici o plangere expresa impotriva acestei incheieri, iar intabularea  de sub B.1 si 2 din CF 2560 O.,  s-a facut in baza unui act autentic translativ de proprietate si in temeiul incheierii 12201/2003, nici unul dintre aceste inscrisuri,  nu a fost declarat nevalabil, situatie in care nici intabularea,  nu  poate fi rectificata in temeiul art.34 pct.1 din Legea 115/1938, identic cu art.36.din Legea 7/1996.
Temeiul invocat de apelantii,  pentru  rectificarea cartii funciare si inscrierea in CF, respectiv  pct.4 din art.36  a Legii 7/1996, nu subzista, deoarece  in prezenta speta,  nu s-au identificat astfel de situatii,  dar nici  nu exista nici o dovada,  din care sa rezulte ca in prezent starea fizica a imobilului proprietatea apelantilor a fost alta,  decat cea initiala la data intabularii.
              In speta,  nu au existat erori de masuratoare ori de apreciere in descrierea imobilului facuta la coala A, a cartii de proprietate, dar nici  nu rezulta vre-un  un motiv clar,  pentru care o inscriere in cartea funciara,  sa fie modificata , rectificata ori anulata, in conditiile in care constituirea de numere cadastrale este o activitate legala ce se savarseste in temeiul Legii 7/1996.
           Pentru aceste considerente, instanta a respins ca nefondat apelul declarat de apelant, obligandu-l sa plateasca partii intimate suma de 1500 lei, cheltuieli de judecata in apel,  in baza art. 274.cpr.civ, fiind in culpa procesuala.
Impotriva  acestei decizii a declarat  recurs B. C., solicitand  admiterea recursului, modificarea in totalitate a deciziei si schimbarea in totalitate a sentintei in sensul admiterii actiunii.
In motivarea cererii de recurs, sunt invederate urmatoarele:
- gresit instanta de fond  a retinut ca intabularea  partilor s-a facut  in baza  unui contract de vanzare cumparare si nu in baza unei declaratii  folosita pentru constituirea nr. cadastral 4241;
- recurentul a atacat constituirea nr. cadastral nou facuta dupa dobandirea in proprietate cu titlu de cumparare  si dupa  intabularea cu acest  titlu de catre  intimati;
- incheierea de intabulare  nu i-a fost comunicata recurentului, ca atare nu putea fi atacata de catre acesta;
- instanta de fond  i-a incalcat  dreptul la aparare, respingandu-i expertiza  solicitata pentru ca, mai apoi, sa retina ca nu a produs  dovezi privind starea  fizica a imobilului;
- instanta de fond  a interpretat  gresit actul dedus judecatii, reclamantul nesolicitand rectificarea propriei intabulari, ci rectificarea intabularii efectuata pe noul nr. cadastral 4241 Oradea de catre paratii F..
In drept sunt  invocate  dispozitiile art. 36 pct. 1 si 4, art. 22 si 49, art. 44 - 45 din Legea nr. 7/1996, art. 88 din Regulament, art. 948 Cod civil.
Intimatii  F.E. si F.B., prin concluziile scrise depuse la dosar, au solicitat  respingerea  in intregime a  recursului in principal, iar in  subsidiar,  admiterea exceptiei privind  prescrierea  dreptului de a solicita rectificarea inscrierilor CF.
Examinand decizia  prin prisma motivelor  de recurs, precum si din oficiu, instanta retine urmatoarele:
Solutia de respingere a actiunii este legala, instantele anterioare facand  o corecta aplicare in speta a prevederilor  legale incidente  in cauza.
Astfel, scopul urmarit de reclamant prin actiunea  dedusa judecatii il reprezinta anularea nr. cadastral 4241 din CF nedefinitiv 2560 cu suprafata de 619 mp, sistarea  acestei coli de  CF si respectiv rectificarea CF nr. 9094prin radierea  inscrierii de sub B.23 cu restabilirea  situatiei CF  de sub B.21-22 si CF nr. 4502 prin radierea inscrierii de sub B.48 cu restabilirea situatiei CF de sub B 46 - 47.
Paratii din cauza sunt titularii dreptului de proprietate asupra parcelelor cu nr. top. 5078/3 in suprafata de  331 mp din CF nr. 9094 si cu nr. top. 5077/4 in suprafata de 288 mp din CF nr. 4502 parcele care au fost transcrise in baza incheierii CF nr. 12201 din 26.06.2003 in CF nedefinitiv 2560 in favoarea acelorasi proprietari, iar coala veche a fost  sistata.
Fiind proprietarii parcelelor  sus aratate,  paratii, in exercitarea  dreptului lor de dispozitie, au hotarat alipirea  celor doua parcele si constituirea  lor intr-un  nr. cadastral, ceea ce a  constituit apoi  coala de carte funciara nedefinitiva avand  nr. 2560.
Recurentul reclamant  pretinde  ca prin constituirea noului nr. cadastral i-ar fi fost incalcat dreptul de proprietate, insa,  este de observat ca acesta  este proprietarul imobilului invecinat,  inscris intr-o carte  funciara distincta, respectiv CF  nr. 7701 cu nr. top. 5078/6.
Imobilul ce a fost  supus  transcrierii in coala CF  nedefinitiva constituie  in exclusivitate proprietatea intimatilor parati,  iar  acestia aveau dreptul de a dispune in sensul in care s-a procedat in speta, fara a fi necesar acordul proprietarilor fondurilor invecinate. Conform prevederilor  art. 43 din Legea nr. 7/1996, in caz de alipire  sau dezlipire, se vor  efectua  transcrieri, astfel, daca se transcrie o parte  dintr-o parcela intr-o alta carte funciara, se va forma un imobil distinct, cu numar cadastral nou, iar daca toate  imobilele inscrise intr-o carte funciara au fost  transcrise, aceasta se va inchide. La baza operatiunilor de transcriere in cartea funciara nedefinitiva cu nr.  cadastral nou format a stat Planul cadastral avizat  tehnic de ONCGC B. sub nr. 3911 din 20.06.2003 si respectiv declaratia  proprietarilor  celor doua parcele suspuse transcrierii, declaratia fiind autentificata sub nr. 1621 din  25 iunie 2003 de Biroul Notarului Public L. F., act  prin care paratii si-au exprimat acordul  cu trecerea in coala  nedefinitiva a imobilelor proprietatea lor, situate in Oradea inscrise in CF nr. 4502 O.  cu nr. top. 5077/4 si in CF nr. 9094 cu nr. top. 5078/3.
Motivele invocate de  recurentul reclamant nu se incadreaza in niciunul dintre cazurile de rectificare de carte funciara enumerate in articolul 34 din legea nr. 7/1996, nefiind  vorba despre  o nevalabilitate a inscrierii sau a actului  in temeiul caruia s-a facut  intabularea si nici  despre o eventuala neconcordanta a inscrierilor   criticate cu situatia  reala actuala a imobilului.
Fata de considerentele ce preced, instanta, in baza dispozitiilor  art. 312 alin. 1 din Codul de procedura civila, a respins ca nefondat  recursul, decizia recurata  fiind pastrata in totul.
Fiind in culpa procesuala, recurentul  reclamant a fost obligat, in conformitate cu prevederile art. 274 Cod procedura civila, sa le plateasca intimatilor parati   cheltuielile de judecata in suma de 1.000 lei, reprezentand onorariu avocatial.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

Plangere impotriva incheierii de carte funciara. Inadmisibilitatea notarii unui drept de creanta in favoarea proprietarului inscris in cartea funciara. Intoarcerea executarii. Competenta materiala. Art. 522 Cod proc.civ. – inadmisibilitatea actiunii formu - Decizie nr. 66 din data de 22.03.2012
Prestatie tabulara - Decizie nr. 900 din data de 15.11.2012
Anularea incheierii de notare in cartea funciara - Decizie nr. 284 din data de 12.05.2011
Anulare Incheiere de intabulare - Decizie nr. 216 din data de 11.06.2010
Actiune de sistare indiviziune - Decizie nr. 233 din data de 21.06.2010
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Sentinta civila nr. 1056 din data de 11.05.2009
INSCRIEREA IN CF A DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA CONSTRUCTIEI AUTORIZATE PE NUMELE CONCUBINILOR FARA A FI STABILITE COTE PARTI DIN DREPTUL DE PROPRIETATE - Decizie nr. 537/R din data de 16.04.2014
PLANGERE IMPOTRIVA INCHEIERII DE CARTE FUNCIARA - ADMISIBILITATE - Decizie nr. 1163/R din data de 13.06.2012
Rectificarea inscrisurilor de carte funciara. - Decizie nr. 255/R din data de 08.10.2008
Inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara in temeiul art. 47 din legea nr. 7/1996. Calitatea de persoana interesata. - Decizie nr. 75/R din data de 28.02.2008
Imobil preluat de stat printr-un act de cedare fortata. - Decizie nr. 170/R din data de 07.05.2007
Plangere carte funciara. Calitatea procesuala activa a notarului public. Calitatea procesuala pasiva a Oficiului de Cadastru si Publicitate imobiliara. - Decizie nr. 1/R din data de 31.01.2007
Intabulare drept real de proprietate in CF pe numere cadastrale noi. Necesitatea consimtamantului coproprietarului pentru terenul aflat in indiviziune fortata: - Decizie nr. 84/R din data de 03.02.2006
Cerere de inscriere in CF a unui drept real in baza unei „declaratii” prin care proprietarul de CF recunoaste un drept real - Decizie nr. 755/R din data de 28.11.2005
Cerere de notare in CF a dreptului de proprietate in baza unui inscris sub semnatura privata, conform art. 81 punctul 22 din Decretul Lege nr. 115/1938 - Decizie nr. 711/R din data de 22.11.2005
Carte funciara. Rectificarea inscrierilor asupra unor imobile gresit identificate. - Sentinta civila nr. 88/S din data de 16.03.2012
Plangere incheiere in carte funciara.Efectele notariei schimbarii denumirii persoanei juridice - Decizie nr. 276/Ap din data de 11.11.2011
Vanzare succesiva teren prin acte autentice.Neindeplinirea conditiilor legale privind nulitatea contractului pentru cauza ilicita. Inexisten?a inscrierii dreptului in cartea funciara, anterior vanzarii. - Decizie nr. 72/R din data de 28.01.2011
Comercial - actiune in constatare - si inscriere in C.F. - Decizie nr. 236/R din data de 26.02.2010
Rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 305/C din data de 18.03.2009