InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Provocare

(Sentinta penala nr. 288 din data de 17.09.2013 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Provocare | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau

Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau nr. 1539/P/2012 din 12.04.2013  a fost trimis in judecata inc. S.D. pentru comiterea infractiunii de tentativa la omor prev. de art. 20 cod penal rap. la art. 174 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 73 lit. b cod penal deoarece la data de 05.07.2012, in jurul orei 14:30, pe fondul unui conflict spontan, a aplicat partii vatamate S.D., care se afla in curtea inculpatului, o lovitura cu un topor in zona capului si a mainii stangi, cauzand victimei leziuni craniene grave care i-au pus viata in primejdie.
La termenul din 18.06.2013, inc. S.D. a declarat in fata instantei ca stie pentru comiterea carei fapte este trimis in judecata, recunoaste infractiunea asa cum este retinuta  in rechizitoriul, cunoaste probele administrate in faza de urmarire penala si, si le insuseste si solicita sa fie judecat conform procedurii prev. de art. 320/1 cod pr. penala.
Instanta constata ca din probatoriul administrat in faza de urm. penala rezulta urmatoarea situatie de fapt:
         La data de 05.07.2012, in jurul orei 14:00, partea vatamata S.D. s-a deplasat impreuna cu martorul V.C. la locuinta inculpatului S.D., situata in jud. Bacau, cu scopul ca acesta sa ii restituie partii vatamate o suma de bani cu care inculpatul ii era dator partii vatamate. Deplasarea au efectuat-o cu un scuter condus de martorul V.C. Precizam ca partea vatamata se afla sub influenta alcoolului si avea asupra sa un briceag. De asemenea, in seara precedenta partea vatamata l-a injunghiat pe numitul M.I., fratele inculpatului, cu acelasi briceag in zona coapsei stangi.
          Partea vatamata a coborat de pe motoscuter si a urcat pe niste trepte betonate pana la poarta de acces in curtea inculpatului, iar in momentul in care a ajuns in acest loc, a strigat la inculpat, adresand injurii si lovind poarta cu piciorul, dupa care a intrat in curtea inculpatului.
          Partea vatamata a fost intampinata de catre inculpat care a luat un topor si s-a repezit la aceasta pentru a o alunga din curte. In acel moment, partea vatamata tinea briceagul strans in palma dreapta iar aceasta mana o tinea lipita de corp.
          Ajuns in dreptul partii vatamate, inculpatul i-a aplicat acesteia o lovitura cu muchia toporului in zona capului, apoi in zona mainii stangi. Aceasta actiune a fost facilitata si de faptul ca inculpatul are amplasata curtea in panta, locuinta sa fiind situata mai sus decat poarta de la intrarea in curte.
          In urma producerii loviturii, victima a cazut pe treptele din beton de la intrarea in curtea locuintei inculpatului, scapand briceagul din mana, apoi a iesit din curte si a fugit pe un drum laturalnic catre locuinta sa, fara a se mai urca pe scuterul martorului V.C..
          Victima a fost transportata la spital, fiind internata in perioada 05-10.07.2012 si supusa unei interventii chirurgicale.
          Din concluziile certificatului medico-legal nr. 293A1/13.07.2012, emis de CML Onesti, rezulta ca numitul S.D. prezinta leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur si/sau corp despicator. Leziunile necesita din punct de vedere medico-legal 45-50 de zile de ingrijiri medicale, pot data din 04.07.2012 si intrunesc caracteristicile medico-legale de punere in primejdie a vietii.
          In cauza a fost dispusa si efectuarea unei expertize medico-legale, iar din raportul de expertiza medico-legala nr. 3504/09.01.2013, rezulta ca partea vatamata S.D. a prezentat leziuni traumatice: traumatism cranio-cerebral cu fractura temporo-parietala dreapta si hematom extradural fronto-temporo-parietalo-drept, ce a necesitat interventie operatorie-craniectomie cu evacuarea hematomului. Leziunile s-au putut produce prin lovire cu corp dur-despicator (topor), date ce vor fi coroborate si pe cale de ancheta. Leziunile necesita 45-50 de zile de ingrijiri medicale, au fost direct in legatura cu evenimentul traumatic din 04.07.2012 (legatura de cauzalitate). Leziunea cranio encefalica avea caracter tanatogenerator, fiind de natura a-i pune viata in primejdie din punct de vedere al criteriologiei medico-legale.
La retinerea situatiei de fapt, instanta a avut in vedere urmatoarele mijloace de proba: certificat medico-legal si raport de expertiza medico-legala privind pe partea vatamata S.D.; xerocopii dupa acte medicale privind pe partea vatamata S.D.; depozitii inc. S.D.; declaratii martori V.C., M.I., S.C., S.M., S.E.A., O.M., s.a.; declaratii parte vatamata S.D.; proces-verbal de constatare a actelor premergatoare, toate coroborate cu declaratiile inculpatului.
In drept, fapta comisa de inculpat intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa la omor prev. de art. 20 rap. la art. 174 al. 1 cod penal cu retinerea starii de provocare prev.  de art. 73 lit. b cod penal, pentru care se va dispune condamnarea acestuia.
La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta a avut in vedere imprejurarile concrete ale comiterii faptei, gravitatea ei deosebita, valoarea sociala suprema ocrotita de lege careia i s-a adus atingere – viata omului, precum si periculozitatea inculpatului care este infractor primar, nu poseda antecedente penale, a recunoscut fapta comisa si o regreta sincer, dar si atitudinea provocatorie a victimei. Fata de aceste criterii de individualizare, precum si facand aplicarea disp. art. 73 lit. b cod penal si a art. 320/1 cod pr. penala, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse privative de libertate – orientata spre minimul special prevazut de lege este necesara si suficienta pentru reeducarea inculpatului.
De asemenea, instanta ii va aplica inculpatului si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b cod penal in cuantum de 2 ani.
Se va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b cod penal pe durata si in conditiile prev. de art. 71 al. 2 cod penal.
Conform art. 88 cod penal va deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive de la 26.03.2013 pana la 22.04.2013.
Potrivit art. 350 C.pr.penala va revoca masura obligarii de a nu parasi tara prevaz. de art. 1451 C.pr.penala luata fata de inculpat prin D.P. nr. 447/22.04.2013 a Curtii de Apel Bacau.
Cu privire la modalitatea de executare, instanta considera fata de modalitatea de savarsire a infractiunii, gradul de pericol social concret al acesteia, atitudinea provocatorie a victimei si persoana inculpatului care nu poseda antecedente penale, a recunoscut comiterea faptei si o regreta sincer, ca scopul preventiv-educativ al pedepsei poate fi atins fara executarea in regim de detentie. Asadar, potrivit art. 81 cod penal se va suspenda conditionat executarea pedepsei principale, se va fixa termen de incercare de 5 ani conform art. 82 cod penal si i se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 cod penal.
Totodata, pe durata suspendarii conditionate a executari pedepsei se va suspenda si executarea pedepsei accesorii conform art. 71 al. 5 cod penal.
In baza art. 7 rap. la art. 4 lit. b din Legea nr. 76/2008 va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat pentru depozitarea lor in S.N.D.G.J. dupa ramanerea definitiva a prezentei hotarari.
Conform art. 109 C.pr.penala va dispune pastrarea mijloacelor materiale de proba ridicate in urma cercetarii la fata locului si depuse la Camera de corpuri delicte a instantei - plicul nr. 1 pana la solutionarea definitiva a cauzei.
Partea vatamata S.D. s-a constituit parte civila in cauza solicitand suma de 5000 lei daune morale pentru durerea suferita.
Inculpatul prin declaratia data in fata instantei a fost de acord sa despagubeasca S.A. Bacau si S.J. Bacau pentru cheltuielile efectuate cu insanatosirea victimei, insa nu a fost de acord cu pretentiile civile ale acesteia deoarece nu are bani sa o despagubeasca.
Pe langa raspunderea penala a inculpatului este angajata si raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie, inculpatul trebuind sa repare prejudiciile cauzate prin fapta sa tuturor partilor civile.
Intrucat infractiunea a fost comisa in stare de provocare, partea vatamata S.D. fiind cea care a inceput conflictul si fara actiunea sa inculpatul nu l-ar fi agresat, victima avand o contributie de 50% in comiterea faptei, instanta va obliga pe inculpat la repararea doar a jumatate din valoarea pagubelor produse partilor civile.
In consecinta, in baza art. 14, art. 346 cod pr. penala si art. 1357 N.C.civil inculpatul va fi obligat sa plateasca partii civile S.D. suma de 2500 lei daune morale.
In baza art. 145, art. 346 cod pr. penala si art. 313 din OUG nr. 72/2006 inculpatul va fi obligat sa plateasca suma de 444,5 lei catre S.A. Bacau reprezentand cheltuielile efectuate cu  transportul victimei S.D. de la domiciliu –jud. Bacau  la S.J. Bacau in ziua de 5.07.2012.
Se va lua act ca inculpatul a achitat deja despagubirile civile in suma totala de 1798,38 lei catre S.J. Bacau reprezentand cheltuielile efectuate cu spitalizarea partii vatamate S.D..
Constatand culpa procesuala a inculpatului, acesta va fi obligat conform art. 191 al. 1 cod pr. penala sa plateasca statului suma de 600 lei cheltuieli judiciare din care 350 lei in faza de urmarire penala.
De asemenea, conform art. 193 al. 2 cod pr. penala inculpatul va fi obligat la plata a jumatate din cheltuielile judiciare solicitate de partea vatamata S.D. in suma de 250 lei ca efect al retinerii culpei comune la comiterea faptei.
Se va constata ca partile au fost asistate de aparatori alesi.
Instanta va condamna pe inc. S.D., pentru comiterea infractiunii de tentativa la omor  prevaz. de art. 20 rap. la art. 174 C.penal cu aplicarea art. 73 lit. b C.penal, art. 76 al. 2 C.penal si art. 3201 C.pr.penala la pedeapsa de 3 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevaz. de art. 64 lit. a teza a II a si lit. b C.penal.
Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevaz. de art.64 lit. a teza a II a si lit. b C.penal pe durata si in conditiile prevaz. de art. 71 al. 2 C.penal.
Potrivit art. 81 C.penal suspenda conditionat executarea pedepsei principale.
Fixeaza termen de incercare de 5 ani conform art. 82 C.penal si atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor prevaz. de art. 83 C.penal.
Suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate e executarii pedepsei principale conf. art. 71 al. 5 C.penal.
Conform art. 88 C.penal deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si arestarii preventive de la 26.03.2013 pina la 22.04.2013.
Potrivit art. 350 C.pr.penala revoca masura obligarii de a nu parasi tara prevaz. de art. 1451 C.pr.penala luata fata de inculpat prin D.P. nr. 447/22.04.2013 a Curtii de Apel Bacau.
In baza art. 7 rap. la art. 4 lit. b din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat pentru depozitarea lor in S.N.D.G.J. dupa raminerea definitiva a prezentei hotariri.
Conform art. 109 C.pr.penala dispune pastrarea mijloacelor materiale de proba ridicate in urma cercetarii la fata locului si depuse la Camera de corpuri delicte a instantei- plicul nr. 1 pina la solutionarea definitiva a cauzei.
In temeiul art. 14, art. 346 C.pr.penala si art. 1357 din Noul Cod civil obliga pe inculpat sa plateasca partii civile S.D. suma de 2500 lei  daune morale.
In baza art. 14, art. 346 C.pr.penala si art. 313 din O.U.G. nr. 72/2006 obliga pe inculpat sa plateasca  suma de 444,5 lei  catre S.A. Bacau reprezentind cheltuielile de transport ale victimei S.D. de la domiciliu- jud. Bacau- la S.J.Bacau.
Ia act ca inculpatul a achitat suma de 1798,38 lei catre S.J. Bacau reprezentind cheltuielile de spitalizare a victimei S.D.
Conform art. 191 al.1 C.pr.penala obliga pe inculpat sa plateasca statului suma de 600 lei cheltuieli judiciare( din care 350 lei in faza de urmarire penala).
Potrivit art. 193 al. 2 C.pr.penala obliga pe inculpat sa plateasca partii civile S.D. suma de 250 lei cheltuieli judiciare.
Constata ca inculpatul si partea vatamata au fost asistati de aparatori alesi.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare cu partea vatamata si cu inculpatul si de la comunicare cu celelalte parti.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Provocare

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018