InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Oradea

Casare cu trimitere spre rejudecare. Pronuntarea pentru o alta fapta decat cea pentru care inculpatul a fost trimis in judecata.

(Decizie nr. 196 din data de 10.04.2008 pronuntata de Curtea de Apel Oradea)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Oradea | Jurisprudenta Curtea de Apel Oradea

CURTEA DE APEL ORADEA
SECTIA PENALA SI PENTRU CAUZE CU MINORI Casare cu trimitere spre rejudecare. Pronuntarea pentru o alta fapta decat cea pentru care inculpatul a fost trimis in judecata.  Motivul de casare este cel prevazut de art.385/9 pct.12 din Codul de procedura penala.
Neconcordanta intre motivarea solutiei si dispozitiv. Motivul de casare este cel prevazut de art.385/9 pct.9 din Codul de procedura penala.

Instanta de fond a decis condamnarea inculpatului pentru infractiunea de furt calificat insa si-a motivat solutia ca fapta savarsita de inculpat constituie complicitate la furt calificat, aceasta neconcordanta intre motivarea solutiei si dispozitiv afectand hotararea de nulitate, cauza urmand a fi trimisa pentru rejudecare la instanta de fond.

Decizia penala nr. 196/R/10.04.2008
                                                                (dosar nr. 74/111/2007 ) Prin sentinta penala nr. 2198 din 24 noiembrie 2006, Judecatoria Oradea, in baza art. 208 al.1-209 lit. a,g,i Cod penal, a dispus condamnarea inculpatului C.A.F. la o pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
In baza art. 71 Cod penal, i-au fost interzise inculpatului drepturile accesorii prev. de art. 64 lit.a-c Cod penal pana la terminarea executarii pedepsei.
In baza art. 88 Cod penal, s-a dedus din pedeapsa aplicata durata retinerii din 25.10.2005 pana la 26.10.2005.
In baza art. 118 lit.e Cod penal, s-a dispus confiscarea speciala a sumei de 300 RON.
In baza art. 208 al. 1 - 209 lit.a,g,i Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal a fost condamnat inculpatul P.P.G. la o pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
In baza art. 71 Cod penal i-au fost interzise inculpatului drepturile accesorii prev. de art. 64 lit.a-c Cod penal pana la terminarea executarii pedepsei.
In baza art. 88 Cod penal s-a dedus din pedeapsa aplicata durata retinerii din 25.10.2005 pana la 26.10.2005.
S-a luat act ca partea civila SC Adikant SRL Oradea, reprezentata prin K.M., a renuntat la pretentiile civile si s-a dispus obligarea inculpatilor la plata cheltuielilor judiciare.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut ca, in seara zilei de 12 septembrie 2005, in baza unei intelegeri prealabile de a sustrage bunuri, inculpatii C.A.F si P.P.G. s-au deplasat cu autoturismul inculpatului P.P. la depozitul de fier vechi apartinand de SC Adikant Com SRL, situat pe str. Matei Corvin din Oradea, unde stiau ca se afla un cazan de cupru pe care inculpatul C.A.F. l-a observat de mai multe ori trecand prin zona. In timp ce inculpatul P.P.G. a ramas in autoturism asigurand paza, inculpatul C.A.F. a escaladat gardul de la depozitul de fier vechi, a sustras cazanul de cupru si in momentul in care intentiona sa paraseasca depozitul a observat 3 cauciucuri de autoturism. Deoarece era in dubii, nestiind daca sa le sustraga sau nu, l-a sunat de pe numarul sau de celular pe inculpatul P.P. intrebandu-l daca sa le sustraga sau nu. Inculpatul P.P.G. i-a spus sa le sustraga. Dupa terminarea discutiei telefonice, inculpatul P.P.G. a venit cu autoturismul personal si impreuna cu inculpatul C.AF.. a incarcat cazanul de cupru si cauciucurile furate in autoturism, dupa care s-au deplasat la un punct de colectare a fierului vechi situat pe str. Navigatorilor din Oradea,  unde inculpatul C.A.F.a valorificat cazanul sustras .
C. M. a cumparat cazanul cu suma de 3.000.000 lei fara sa cunoasca ca bunul achizitionat  era furat. Cauciucurile sustrase i-au revenit inculpatului P. P.
Instanta de fond a retinut ca starea de fapt, astfel cum a fost descrisa, se probeaza cu declaratia inculpatului C.A.F. din faza de urmarire penala, procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice si declaratia martorului C. M.
Tribunalul Bihor, prin decizia penala nr. 317/A din 5 noiembrie 2007, a admis sub aspectul aplicarii pedepselor accesorii, apelurile inculpatilor impotriva sentintei, pe care a desfiintat-o in sensul ca a limitat aplicarea pedepselor accesorii la dispozitiile art. 71, 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, mentinand restul dispozitiunilor sentintei apelate.
Impotriva acestei decizii, in termen legal, au declarat recurs inculpatii, apreciind-o ca fiind netemeinica si nelegala.
Inculpatul C. A. F. a solicitat, prin recursul declarat, casarea celor doua hotarari pronuntate in cauza, in sensul de a se dispune achitarea sa, in temeiul dispozitiilor art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. d Cod procedura penala, sustinand ca faptei ii lipseste unul dintre elementele constitutive, cata vreme inculpatii au luat bunurile cu acordul administratorului societatii.
Inculpatul P. P.G.,prin recursul declarat a solicitat, in principal, casarea hotararilor pronuntate in cauza si trimiterea cauzei spre rejudecare primei instante, invocand cazul de casare prevazut de art. 385/9 punctul 12 Cod procedura penala, respectiv condamnarea sa pentru o alta fapta decat cea pentru care a fost trimis in judecata.
Prin cererile subsidiare, inculpatul P. P. G. a solicitat ca, in urma admiterii recursului, sa se caseze cele doua hotarari pronuntate in cauza in sensul de a se dispune achitarea sa, in temeiul dispozitiilor art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 lit. d Cod procedura penala. Cu privire la aceasta cerere, s-a mai solicitat si inlaturarea interceptarilor, sustinandu-se ca aceasta au fost valorificate in cauza cu incalcarea dispozitiilor legale.
Prin cealalta cerere subsidiara s-a solicitat casarea deciziei instantei de apel si trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului Bihor, instanta care a incalcat dreptul la aparare al inculpatilor, neprocedand la audierea lor si neacordandu-le ultimul cuvant.
Examinand hotararile prin prisma recursurilor declarate, cat si din oficiu, potrivit dispozitiilor art. 385/6 si art. 385/14 Cod procedura penala, sub aspectul tuturor motivelor de casare prevazute de art. 385/9 Cod procedura penala, curtea a constatat ca acestea sunt temeinice dar nelegale in ceea ce il priveste pe inculpatul P.P.G. astfel ca, in baza art. 385/15 pct. 2 lit. c Cod procedura penala, a admis recursul penal declarat de inculpatul P.P. impotriva deciziei penale nr. 317/A din 5 noiembrie 2007 pronuntata de Tribunalul Bihor si a sentintei penale nr. 2198 din 24 noiembrie 2006 pronuntata de Judecatoria Oradea, a casat hotararile atacate si a dispus rejudecarea cauzei de catre Judecatoria Oradea, tinand seama de considerentele prezentei decizii.
In baza art. 385/15 pct. 1 lit. b Cod procedura penala, a respins  ca nefondat recursul penal formulat de inculpatul C.A.F. impotriva aceleiasi decizii.
Curtea a constatat ca instantele au retinut in mod corect starea de fapt si au stabilit vinovatia inculpatului C.A. pe baza unei juste aprecieri a probelor administrate, dand faptei comise de acesta incadrarea juridica corespunzatoare.
Nu poate fi primita apararea inculpatului in sensul ca faptei i-ar lipsi unul dintre elementele constitutive, cata vreme probele administrate in cauza nu au demonstrat existenta unei intelegeri prealabile intre inculpat si martorul K.M. De altminteri, in mod corect, instanta de apel a facut o analiza a probelor administrate in acest sens si a inlaturat, motivat, declaratiile date in fata primei instante de catre inculpat si martorul K. M., precum si cea data in fata instantei de apel de martorul K. K. R.
Astfel fiind, curtea a apreciat ca, in mod corect, s-a retinut vinovatia inculpatului C.A.F., probele administrate in cauza dovedind, fara putinta de tagada vinovatia inculpatului, iar pedeapsa ce i-a fost aplicata acestuia corespunde, sub aspectul naturii si duratei ei, gravitatii faptei, pericolului social pe care il prezinta persoana inculpatului, precum si aptitudinii acestuia de a se indrepta sub influenta sanctiunii penale.
Insa, in ceea ce-l priveste pe inculpatul P. P. G., curtea a retinut ca, intr-adevar, in cauza sunt incidente cazurile de casare prevazute de art. 385/9 punctele 9 si 12 Cod procedura penala.
Astfel, inculpatul P.P.G. a fost trimis in judecata, prin rechizitoriul din 15 mai 2006 dat de  Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea in dosarul nr. 5333/P/2005,  pentru comiterea infractiunii de complicitate la furt calificat prev. si ped. de art. 26 Cod penal rap. la art. 208 alin. 1 - 209 lit. a,g,i Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.
Cu toate acestea, Judecatoria Oradea, prin sentinta penala nr. 2198 din 24 noiembrie 2006, desi retine in considerentele acesteia ca fapta inculpatului P.P.G. constituie infractiunea de complicitate la furt calificat, dispune, asa cum rezulta din minuta sentintei si din dispozitivul acesteia, condamnarea inculpatului pentru comiterea infractiunii de furt calificat prev. si ped. de art. 208 alin. 1 - 209 lit. a,g,i Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.
Curtea nu a mai analizat celelalte motive de recurs invocate de inculpat, acesta avand posibilitatea sa le invoce cu ocazia rejudecarii cauzei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012