InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arges - Comercial

Anulare AGA

(Sentinta civila nr. 194/CC din data de 13.06.2013 pronuntata de Tribunalul Arges - Comercial)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Tribunalul Arges - Comercial | Jurisprudenta Tribunalul Arges - Comercial

            Anulare AGA  . Convocare efectuata de asociatul caruia i se ridicase dreptul de administrare. Consecinte asupra valabilitatii convocarii Din analiza ad literam a dispozitiilor art. 195 din Legea societatilor rezulta ca legiuitorul da in competenta " administratorului " initiativa de a convoca adunarea asociatilor si in subsidiar unui grup de asociati care reprezinta cel putin o patrime din capitalul social.
Asociatul aflat intr-o asemenea situatie trebuie sa adreseze cererea de convocare , administratorului, si nu poate proceda singur la convocarea adunarii generale.
Aceasta deoarece textul prevede expres ca "va cere", ceea ce presupune ca asociatul nu poate proceda personal la efectuarea convocarii. De asemenea, in materie de convocare a oricarei AGA, initiativa convocarii apartine administratorului, fiind una dintre obligatiile principale ce incumba acestuia, in conformitate cu art. 195 alin.1 din legea nr. 31/1990.
Asociatul care nu mai detinea calitatea de administrator nu putea - fara respectarea dispozitiilor de mai sus, privind solicitarea convocarii de catre celalalt asociat, al carui drept de administrare nu a fost suspendat -  sa convoace adunarea generala .

Sentinta  nr. 194/CC/13.06.2013 pronuntata in dosarul nr. 1304/1259/2012 Reclamantul TM,  in calitate de asociat , a chemat in judecata pe parata SC A SRL   solicitand instantei ca, prin hotararea ce se pronunta, sa se dispuna anularea hotararii nr. 3, adoptata in cadrul Adunarii Generale a Asociatilor in data de  17.09.2012 .
In motivarea actiunii, intemeiata pe dispozitiile art. 132 alin.2 si 3 , art. 195 alin.3 din Legea nr.31/1990, legal timbrata, reclamantul a aratat ca prin hotararea nr. 3/17.09.2012 a SC A SRL s-a dispus revocarea administratorului societatii  si numirea unui nou administrator .
   Reclamantul a aratat ca  hotararea respectiva este nelegala , si a invocat urmatoarele motive:
1.Hotararea a fost luata cu incalcarea formalitatilor de convocare prevazute de art. 117  LSC  .
Se sustine ca parata nu a indeplinit formalitatea de convocare , iar asociatul OG a convocat adunarea generala pentru data de 31.08.2012, in convocator nefiind precizata data sedintei la a doua convocare, in cazul neintrunirii cvorumului .
2. Al doilea motiv de nulitate, invocat, se refera la incalcarea dispozitiilor art. 195 alin.3 din legea nr. 31/1990, in sensul ca nu s-a realizat convocarea prin scrisoare recomandata cu cel putin 10 zile inainte de data tinerii adunarii, cu indicarea ordinii de zi.
Au fost depuse inscrisuri iar la data de 06.12.2012 s-a formulat cerere de interventie in interes propri de catre O G, in calitate de asociat si administrator al debitorului.
Prin respectiva cerere s-a solicitat respingerea cererii principale ca neintemeiata, cu motivarea ca in conditiile art. 132 alin.1 din LSC, " hotararile adunarii generale, adoptate in limitele legii sunt obligatorii si pentru asociatii care nu au luat parte la adunare sau au votat impotriva. In speta, hotararea adoptata respecta prevederile legale si statutare.
La termenul de judecata din data de 20.12.2012, relamantul a depus note de sedinta , precizand ca incepand cu data de 10.05.2012, asociatul OG nu mai detine calitatea de administrator al societatii, conform dispozitiilor cuprinse in Decizia nr. X a Curtii de Apel P, prin care s-a interzis acestuia sa efectueze acte de administrare la parata SC A SRL pana la solutionarea irevocabila a dosarelor nr. A si B , ce au ca obiect excluderea reciproca din calitatea de asociat.
A mai precizat ca a solicitat constatarea nulitatii Hotararii nr. 3/17.09.2012 pentru nerespectarea prevederilor care reglementeaza convocarea AGA, dosarul fiind in curs de solutionare .
Cu privire la cererea de interventie formulata de asociatul OG , in calitate de administrator, a precizat ca aceasta este inadmisibila.
Cu privire la cererea de interventei, instanta a analizat conditiile prevazute de art.49 si urm. Cod procedura civila. si prin incheiere , s-a admis in principiu cererea intervenientului .
Deliberand asupra fondului actiunii de fata, instanta a constatat ca cererea vizeaza anularea hotararii, pentru motive de nulitate absoluta, legate de convocarea adunarii.
Potrivit actului constitutiv, capitalul social al S.C. A SRL este detinut de reclamant cu un aport de 50% si intervenient cu un aport de 50%.
Art.6.1 din contractul de societate, care reprezinta vointa partilor, prevede ca administrarea societatii se face de TM si OG. Prin hotararea atacata s-a dispus revocarea din functia de administrator a reclamantului, revocare care ar duce la modificarea actului constitutiv.
Referitor la  motivul de nulitate  privind nerespectarea formalitatilor de convocare prin prisma dispozitiilor art.117 din Legea nr.31/1990, instanta  retinute ca sustinerile din actiune  se confirma.
Astfel, convocarea a fost emisa de catre OG pentru sedinta din data de 31.08.2012, desi  nu mai detinea la data respectiva calitatea de administrator al societatii parate, si vizeaza  sedinta AGA la prima convocare.Nu a fost prevazuta in convocator data celei de-a doua convocari, in cazul neintrunirii cvorumului prevazut de lege.
Conform procesului verbal al sedintei din data de 17.09.2012, la prima convocare nu a fost intrunit cvorumul prevazut de lege , situatie, in care  sunt aplicabile dispozitiile art. 118 alin. 3 din LSC..
Textul de lege amintit are in vedere ipoteza in care la prima intrunire, adunarea generala nu a putut lucra in mod legal din caza neintrunirii conditiilor de cvorum legal sau statutar si daca in convocarea primei adunari s-a fixat ziua si ora si pentru cea de-a doua adunare , nu mai trebuie repetata procedura convocarii prevazuta de art. 117 LSC  . Per a contrario, in ipoteza in care convocarea primei adunari generale nu cuprinde ziua si ora pentru cea de-a doua adunare generala,  in situatia in care prima nu a putut avea loc, pentru a doua adunare generala este necesara respectarea procedurii de convocare prevazuta de art. 117 LSC cu mentiunea inserata in art.118 alin.3 LSC in sensul ca, desi va trebui sa se respecte procedura reglementata de art. 117 din Lege, termenul de 30 de zile stabilit la alin.2, va putea fi redus la 8 zile.
Instanta retine  ca prima adunare  nu a putut avea loc, iar Hotararea AGEA din data de 17.09.2012 a fost adoptata fara respectarea procedurii de convocare si a termnului stabilit prin art. 118 alin.3 din Legea nr. 31/1990.
Exercitarea dreptului de a participa la adunarile generale constituie o chestiune intrinsec legata de dreptul actionarilor de a fi informati cu privire la desfasurarea unei adunari generale a societatii in cauza, astfel ca, legiuitorul societar , in aceasta privinta a reglementat amanuntit modurile de convocare si procedura convocarii, iar nerespectarea acestei  proceduri are drept consecinta nulitatea hotararilor adoptate.
Pe de alta parte, rezulta ca in privinta asociatului intervenient OG , prin Decizia nr. X a Curtii de Apel P, s-a interzis acestuia sa efectueze acte de administrare la parata SC A SRL pana la solutionarea irevocabila a dosarelor nr. A si B, ce au ca obiect excluderea reciproca din calitatea de asociat.
Din analiza ad literam a dispozitiilor art. 195 din Legea societatilor rezulta ca legiuitorul da in competenta " administratorului " initiativa de a convoca adunarea asociatilor si in subsidiar unui grup de asociati care reprezinta cel putin o patrime din capitalul social.
Asociatul aflat intr-o asemenea situatie trebuie sa adreseze cererea de convocare , administratorului, si nu poate proceda singur la convocarea adunarii generale.
Aceasta deoarece textul prevede expres ca "va cere", ceea ce presupune ca asociatul nu poate proceda personal la efectuarea convocarii. De asemenea, in materie de convocare a oricarei AGA, initiativa convocarii apartine administratorului, fiind una dintre obligatiile principale ce incumba acestuia, in conformitate cu art. 195 alin.1 din legea nr. 31/1990.
Potrivit practicii judiciare, in cazul refuzului administratorului de a convoca adunarea, la cererea expresa a asociatilor, inregistrata in conditii procedurale, acestia pot sesiza instanta cu o cerere avand ca obiect obligarea administratorului la convocarea adunarii , eventual sub sanctiunea daunelor cominatorii, iar pe de alta parte, administratorul poate raspunde pentru prejudiciile cauzate societatii prin neconvocarea adunarii, in conditiile art. 73 lit.e) din Legea nr. 31/1990.
In speta, asociatul OG,  care nu mai detinea calitatea de administrator nu putea - fara respectarea dispozitiilor de mai sus, privind solicitarea convocarii de catre celalalt asociat, al carui drept de administrare nu a fost suspendat -  sa convoace adunarea generala .
Nerespectarea dispozitiilor art. 195 din Legea societatilor in aceasta privinta conduce la nulitatea hotararii adoptate. Aceasta deoarece incalcarea regulilor privind convocarea conduce la nulitatea convocarii . Numai o adunare convocata conform legii si a actului constitutiv poate avea valoarea unei adunari investite cu puterea legala de a delibera si adopta hotarari care sa produca efecte juridice .
Pentru considerentele enuntate in temeiul textelor de lege mentionate, instanta a admis cererea de anulare a Hotararii AGA si a respins cererea de interventie in interes propriu formulata de OG ., a dispus mentionaea hotararii in registrul comertului si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei -  Partea a IV-a, dupa ramanerea ei irevocabila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011