InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Actiune in regres impotriva persoanei responsabile de producerea inundatiei.

(Sentinta civila nr. 1158 din data de 02.04.2014 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Deliberand asupra cererii de fata, retine urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 3233/866 din 24.07.2013 reclamanta SC U A SA a chemat in judecata  pe paratul VC,  solicitand ca prin hotararea  ce se va pronunta acesta sa fie obligat la plata sumei  de 1327,91 lei  reprezentand despagubiri civile si la plata dobanzii legale calculata de la data de 01.11.2011 ( data achitarii despagubirilor) si pana la achitarea debitului,  cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii reclamanta  arata ca in data de 08.10.2011 paratul prin neglijenta sa a produs inundarea apartamentului proprietatea numitului F D situat langa apartamentul proprietatea paratului, eveniment care a provocat pagube apartamentului apartinand asiguratului reclamantei.
In urma producerii evenimentului asigurat, in baza contractului de asigurare nr. ASL 0370588 reclamanta a despagubit proprietarul apartamentului cu suma de 1327,91 lei reprezentand contravaloarea reparatiilor efectuate, respectiv revopsirea peretilor afectati de inundatie.
In baza dispozitiilor art. 998, 999 cod civil, paratul care prin culpa sa in mentinerea in buna stare de functionare a instalatiilor sanitare situate in apartamentul proprietatea sa a cauzat prejudicii raspunde delictual pentru repararea prejudiciului.
Conform art. 22 din Legea 136/1995 asiguratorul se subroga in drepturile asiguratului in limita despagubirilor acordate, fiind astfel in drept sa recupereze sumele achitate cu titlu de despagubiri de la cel vinovat de producerea daunei, motiv pentru care a fost promovata prezenta actiune.
Mai arata reclamanta ca a incercat solutionarea pe cale amiabila a litigiului, insa paratul nu a dat curs notificarii.
In drept au fost invocate prevederile art. 998, 999, Cod civil din 1894, art. 22 din Legea 136/1995.
In sustinerea actiunii reclamanta a depus inscrisuri.
Paratul a depus intampinare prin care solicita respingerea actiunii. Arata acesta ca reclamanta nu precizeaza in actiune in ce consta vinovatia paratului, legatura de cauzalitate si nici in concret prejudiciul produs ca urmare a pretinsei sale culpe. Mentioneaza ca nu a fost vreodata chemat la vreo constatare in legatura cu vreo inundatie produsa la apartamentul asiguratului, nu a semnat vreun inscris si nici nu a fost anuntat despre vreo fapta care sa fi dus la inundarea apartamentului asiguratului. Inspectorul de daune al reclamantei a incheiat un proces verbal de constatare in care este consemnata o inundatie in apartamentul vecinului F D ca urmare a unei defectiuni la instalatia de apa, dar aceste mentiuni nu sunt reale intrucat paratul nu a avut nicio defectiune la instalatia de apa. Nu a fost informat si nici cautat de nimeni pentru a i se aduce la cunostinta acest lucru. In procesul verbal nu este consemnata defectiunea in cauza si nici care sunt criteriile avute in vedere pentru a se concluziona la care apartament a fost defectiunea. Devizul de lucrari nu a fost intocmit la fata locului de un organ de specialitate care sa ajunga la concluzia ca prejudiciul in cauza se ridica al suma platita asiguratului.
Mai arata paratul ca este plecat saptamanal in strainatate, dar a desemnat-o pe sotia sa care s-a prezentat la sediul reclamantei din Iasi la data de 26.07.2013, insa nu a fost luata in seama de nimeni pe motiv ca nu mai este nimic de facut decat sa achite prejudiciul, in caz contrar urmand a fi actionat in judecata. Mentioneaza ca in data de 27.07.2013 s-a prezentat la un birou de mediator, insa reclamanta nu s-a prezentat la medierea conflictului.
Paratul considera ca nu poate fi antrenata raspunderea sa delictuala intrucat reclamanta nu a facut dovada culpei sale, iar valoarea despagubirii nu este cea reala.
Reclamanta nu a depus raspuns la intampinare.
Instanta a incuviintat reclamantei proba cu inscrisuri, iar paratului proba cu inscrisuri, proba testimoniala, expertiza in specialitatea constructii si expertiza in specialitatea instalatii.
Au fost audiati martorii R C M si D V D.
In cauza a fost intocmit un raport de expertiza in specialitatea instalatii de catre expertul Serbanoiu Adrian Alexandru si un raport de expertiza in specialitatea constructii de catre expertul Tomm Traian.
Analizand actele si lucrarile dosarului prin prisma normelor legale aplicabile, instanta retine urmatoarele:
Intre reclamanta, in calitate de asigurator si numitul F D, in calitate de asigurat s-a incheiat la data de 25.01.2011 un contract de asigurare avand ca obiect apartamentul proprietatea celui din urma.
La data de 19.10.2011 asiguratul s-a adresat reclamantei cu o instiintare de dauna, aducandu-i la cunostinta faptul ca in data de 08.10.2011 s-a produs evenimentul asigurat, in sensul ca apartamentul sau a fost inundat de catre vecinul sau de deasupra, V C. La aceeasi data a fost intocmit un proces verbal de constatare  de catre un inspector de daune al reclamantei, iar la data de 21.10.2011 asiguratul a solicitat plata sumei de 1327,91 lei reprezentand contravaloarea reparatiilor necesare, suma pe care reclamanta a platit-o asiguratului la data de 01.11.2011 conform extrasului de cont depus la dosar.
Conform art. 22 alin.1 din legea 136/1995 :" in limitele indemnizatiei platite, asiguratorul este subrogat in toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de producerea pagubei".
Conform art. 103 din legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a noului cod civil obligatiile nascute din faptele juridice extracontractuale sunt supuse dispozitiilor legii in vigoare la data producerii ori, dupa caz a savarsirii lor.
In speta, reclamanta si-a intemeiat actiunea de fata pe raspunderea delictuala pentru fapta proprie, astfel ca fapta generatoare de prejudiciu este evenimentul asigurat mentionat. Intrucat acest eveniment a avut loc la data de 08.10.2011, instanta constata ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile noului cod civil. Dispozitiile vechiului cod civil reglementeaza doar raportului contractuale dintre reclamanta si asiguratul sau, F D, contractul de asigurare fiind incheiat la data de 25.01.2011, adica inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil.
Potrivit art. 1357 din noul cod civil cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare. Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa.
Pentru antrenarea raspunderii civile delictuale  este necesar a fi intrunite in mod cumulativ urmatoarele conditii: existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte ilicite, existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, existenta vinovatiei celui ce a creat prejudiciul.
Reclamanta pretinde ca inundarea apartamentului asigurat s-a produs ca urmare a faptei paratului care nu a mentinut in buna stare de functionare instalatiile sanitare situate in apartamentul proprietatea sa.
Prin raportul de expertiza intocmit in cauza expertul Serbanoiu Adrian Alexandru arata ca reteaua proprie de alimentare cu apa a unui apartament este considerata ca fiind totalitatea tevilor dispuse dupa apometrul de apa rece din acel apartament. In speta, expertul a constatat la fata locului ca pe coloana de apa rece este fixat un teu de ramificatie, teul respectiv asigurand ramificatia coloanei de apa catre apometrul apartamentului paratului. Analizand materialul din care este confectionata coloana de apa, expertul a apreciat ca aceasta coloana a fost inlocuita intre anii 1991-1995 odata cu montarea apometrului. A mai aratat expertul ca defectiunea s-a produs din cauza cedarii teului de ramificatie ce asigura ramificatia coloanei de apa catre apartamentul paratului, astfel ca defectiunea a avut loc la reteaua comuna de alimentare cu apa. Expertul mai precizeaza ca astfel de evenimente sunt greu de prevazut, reteaua comuna fiind relativ noua, iar in lipsa unor documente care sa ateste conformitatea materialelor folosite la aceasta retea se poate afirma ca materialele folosite au fost de proasta calitate sau au avut o durata redusa de folosinta.
Din probele administrate rezulta ca defectiunea s-a produs la reteaua comuna de alimentare cu apa si nu la reteaua proprie din apartamentul paratului.
Instanta a incuviintat paratului si proba cu expertiza in constructii pentru a se stabili si evalua pretinsele degradari cauzate in apartamentul numitului F D, a se stabili valoarea materialelor si a manoperei pentru lucrarile necesare si a se stabili daca lucrarile mentionate in devizul intocmit ulterior erau lucrari necesare si utile in totalitate si priveau degradarile pretinse.
Expertul Tomm Traian desemnat pentru efectuarea acestei lucrari a comunicat instantei ca nu poate raspunde la obiectivele stabilite fara a face constatari in apartamentul numitului F D, iar acesta din urma a refuzat sa permita efectuarea constatarilor in lipsa unui reprezentant al reclamantei.
Ca urmare, instanta a pus in vedere reclamantei sa acorde sprijinul necesar expertului Tomm Traian pentru efectuarea expertizei.
Expertul a depus la data de 24.02.014 raportul de expertiza in care precizeaza ca a intocmit lucrarea pe baza constatarilor efectuate in apartamentul paratului si pe baza probelor existente la dosar deoarece la data convocarii nu s-a prezentat nici un reprezentant al reclamantei, iar numitul F D nu a fost gasit la domiciliu. A mai precizat expertul ca si in conditiile in care ar fi avut acces in apartamentul numitului F D, ar fi fost foarte greu sa traga concluzii certe cu privire la degradarea elementelor de constructii si finisaje produse de inundatie la peste doi ani de la producerea ei si dupa ce urmarile au fost remediate.
Din declaratia martorului R C M rezulta ca acesta a fost cel care a efectuat lucrarile de reparatii la teava care a cedat, martorul fiind cel acre a oprit si alimentarea cu apa la aproximativ un sfert de ora dupa cedarea tevii. Martorul a precizat ca in timp ce se afla in apartamentul paratului, a venit acasa sotia acestuia care a luat niste prosoape si a mers la vecinul de dedesubt pentru a vedea ce s-a intamplat si eventual, sa ajute la strans apa, insa s-a intors cu prosoapele uscate.
In acest context, este greu de crezut ca apa scursa pana la oprirea alimentarii cu apa a fost intr-o cantitate atat de mare incat inlaturarea urmarilor produse sa necesite toate lucrarile mentionate in cuprinsul devizului estimativ, ca de exemplu, inlocuirea parchetului din hol ( inundatia fiind produsa in baie) si desfacerea si refacerea tencuielilor  de pe pereti, zugraveli pe o suprafata de 75 mp.
Coroborand probele administrate in cauza, instanta constata ca reclamanta nu a facut dovada faptului ca lucrarile de reparatii efectuate de parat au fost necesare pentru a se inlatura consecintele inundatiei provocate de cedarea tevii de ramificatie de la instalatia de alimentare cu apa catre apartamentul paratului, nici a faptului ca teava respectiva a cedat ca urmare a culpei paratului. De asemenea, reclamanta nu a asigurat sprijin expertului Tomm Traian, desi i s-a solicitat in mod expres acest lucru si nu a explicat in niciun fel motivul pentru care asiguratul sau, F D, a sesizat producerea evenimentului la un interval de 11 zile dupa producere.
Reclamanta nu a dovedit in niciun fel ca la momentul in care asiguratul sau i-a adus la cunostinta producerea inundatiei ar fi contactat in vreun fel pe parat sau i-ar fi adus la cunostinta faptul ca inundarea apartamentului asigurat s-a produs din culpa sa. Mai mult, asiguratul F D sustine in cuprinsul instiintarii de dauna ca evenimentul s-a produs la data de 08.10.2011, insa instiintarea reclamantei s-a produs abia la data de 19.10.2011. Din probele administrate nu rezulta care a fost motivul pentru care asiguratul a instiintat-o pe reclamanta  despre producerea evenimentului la un interval de timp atat de mare, respectiv 11 zile dupa producerea acestuia.
La data de 17.10.2011 Asociatia de proprietari a emis o adeverinta din care rezulta ca la data de 08.10.2011 a fost sesizata de catre F D ca apartamentul acestuia a fost inundat de catre vecinul V C. Aceasta adeverinta nu dovedeste insa decat faptul ca numitul F D a facut o sesizare, nu insa si faptul producerii efective a inundatiei, neexistand nici un fel de probe din care sa rezulte ca paratul ar fi recunoscut aceasta imprejurare sau ca in prezenta acestuia persoane specializate ar fi constatat producerea evenimentului respectiv.
Procesul verbal de constatare a fost intocmit de catre inspectorul reclamantei la data de 19.1.02011, adica la un interval de 11 zile de la data producerii inundatiei, fiind posibil ca in acest interval sa se fi produs si alte evenimente care sa conduca la deteriorarea apartamentului asigurat. Reclamanta nu a explicat in nici un fel motivul pentru care asiguratul sau a sesizat-o despre producerea evenimentului la un interval destul de mare de timp dupa producere.
Fata de cele retinute, instanta constata ca reclamanta nu a facut dovada intrunirii cumulative a conditiilor necesare pentru antrenarea raspunderii civile delictuale a paratului, astfel ca actiunea formulata este neintemeiata si va fi respinsa.
In baza dispozitiilor art. 453 al. 1 cod proc. civ. instanta va obliga pe reclamanta sa plateasca paratului suma de 2280 lei reprezentand cheltuieli de judecata ( onorariu de avocat si onorarii de expertiza).

Pentru aceste motive,
In numele Legii,
H O T A R A S T E:

Respinge ca neintemeiata actiunea formulata de reclamanta SC U A SA, cu sediul in_ in contradictoriu cu paratul V C, domiciliat in ...
Obliga reclamanta sa plateasca paratului suma de 2280 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
   Cu drept de apel care se depune la Judecatoria Pascani in termen de 30 zile de la comunicare.
    Pronuntata in sedinta publica astazi, 02.04.2014.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011