InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Partaj succesoral cu reductiune testamentara si constatare pasiv succesoral.

(Sentinta civila nr. 3201/2013 din data de 21.11.2013 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Instanta,

Deliberand asupra cauzei civile de fata:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Pascani sub nr. __, reclamanta C.M. a chemat in judecata pe paratii H.E., C.A. si C.D. solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta in contradictoriu cu acestia sa se dispuna partajarea masei succesorale ramase de pe urma defunctei C.C. decedata la data de 05 iunie 2011.
Cererea a fost legal taxata.
In motivarea acesteia reclamanta arata ca C.C. a decedat la data de 5 iunie 2011 si a lasat ca mostenitori pe C.M. - fiica, H.E. - fiica si nepotii de fiu predecedat C.C. si anume C.A. si C.D.
In timpul vietii C.C. a instrainat casa de locuit cu 2 camere, bucatarie si terenul de 4484,78 ha gasit in fizic la instrainare, desi in titlu mentionata suprafata de 5001 mp, in mod eronat ei, reclamantei, cu contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. __. la Biroul Notarilor Publici Asociati I.M. si C.M.O. a mai instrainat paratei H.E. suprafata de teren de 4300 mp din T 79, parcela A 684/66.
C.C. a testat din averea ei catre ea reclamanta 5400 mp din T 81, parcela 697/101 din titlul de proprietate nr. __, incheind in forma autentica legatul cu titlu particular la Biroul Notarilor Publici Asociati I.M. si C.M.O.. Actul este autentificat cu nr. __.. A intrat in posesia terenurilor si pentru ca intre ei, mostenitorii, au aparut neintelegeri a deschis procedura succesorala, dosar succesoral nr. __. la Biroul Notarilor Publici Asociati I.M. si C.M.O., insa cauza s-a suspendat. A fost nevoita sa promoveze actiunea de fata pentru iesirea din indiviziune.
Averea ramasa de pe urma defunctei se compune din terenul in suprafata de 1,61 ha teren extravilan mentionat in titlul de proprietate nr. __.. Mostenitorii sunt cei mentionati, cu precizarea ca ea, reclamanta are calitatea de mostenitor legal si testamentar. Potrivit testamentului mostenesc 5400 mp din T 81, parcela 697/101, iar la restul terenului are dreptul potrivit cotei de 1/3. Masa succesorala are valoarea de 3.000 lei.
Cererea a fost intemeiata in drept pe disp. art. 728 Cod civil si art. 274 c.proc.civ.
La cerere au fost atasate, in copie, incheierea nr. 15/19.07.2012 eliberata de BNP Z.C.M. si Z.E., certificat de verificare a evidentelor succesorale, act de deces, acte de stare civila, titlul de proprietate nr. _.., contract de vanzare-cumparare autentificat sub nr. __. la B.N.P. I.M. si C.M.O.., declaratie de acceptare a succesiunii, testament autentificat sub nr. __. la B.N.P. I.M. si C.M.O.., act de identitate.
Parata H.E.  a formulat intampinare si cerere reconventionala prin care a solicitat reductiunea liberalitatii testamentare facuta prin testamentul autentificat sub nr. __. la B.N.P. I.M. si C.M.O. la limita cotitatii disponibile, constatarea unui pasiv succesoral in valoare de 8500 lei ce greveaza succesiunea defunctei C.C. constand in cheltuielile efectuate de ea cu inmormantarea defunctei si praznicele, urmand ca fiecare mostenitor (reclamanta si paratii) sa-i achite parte din aceste cheltuieli proportional cu partea ce li se cuvine din activ.
In intampinare si motivarea cererii reconventionale parata-reclamanta H.E.  arata ca este de acord cu impartirea bunurilor ramase mostenire de la defuncta C.C., insa in cererea de chemare in judecata reclamanta nu a prezentat in mod real si complet situatia de fapt. Reclamanta solicita sa se ia act de testamentul autentic lasat de defuncta in beneficiul ei, cu privire la o suprafata de 5400 mp, considerand ca i se cuvine atat suprafata de mai sus dar si o cota de 1/3 din restul terenului prevazut in titlul de proprietate. Defuncta a locuit in satul C_.., in ultimii ani fiind vizitata rar de reclamanta care  nu-i oferea ajutor material. In primavara anului 2011 defuncta s-a imbolnavit grav, iar intr-una din zile a gasit-o cazuta jos in casa. Din discutiile purtate cu ea la acel moment, a fost pentru prima data cand defuncta i-a adus la cunostinta faptul ca a incheiat mai multe acte in beneficiul reclamantei, pentru a o ingriji. Defuncta era dezamagita ca reclamanta a abandonat-o si ca nu si-a mai respectat obligatiile si i-a adus la cunostinta si in ce conditii a incheiat actele respective, cu promisiunea ferma a fiicei ca ii va asigura cele necesare traiului si ca o va ingriji. Afland despre perfectarea unor acte in favoarea surorii ei, la insistentele defunctei, a telefonat reclamantei aducandu-i la cunostinta starea in care se afla defuncta precum si nemultumirile sale. Reclamanta a confirmat ca a incheiat contract de vanzare-cumparare pentru casa si gradina, ca mama i-a lasat testament pentru o suprafata de teren si, de asemenea ca s-a obligat sa-i asigure intretinerea si ingrijire. In perioada urmatoare, timp de 2 luni, mama a locuit la domiciliul reclamantei iar cu o zi inainte de deces a adus-o in satul C_.., la domiciliul ei, al paratei-reclamantei. De la defuncta a aflat ca reclamanta a avut o atitudine necuviincioasa fata de ea, cat timp a locuit la ea. Cheltuielile cu inmormantarea defunctei dar si cu praznicele au fost suportate in cea mai mare parte de ea, reclamanta contribuind doar cu sicriul si cu o suma de 200 lei. Dupa inmormantarea mamei, in aceeasi zi, reclamanta a sustras din domiciliul ei, parata-reclamanta, toate bonurile obtinute cu ocazia efectuarii cumparaturilor pentru inmormantare. De la data respectiva si pana in prezent reclamanta nu a mai dat nici un semn de viata, refuzand sa raspunda la telefon, afland insa, ca dupa inmormantarea mamei, a ridicat ajutorul de inmormantare si ca la finele anului 2011 a instrainat casa si gradina dobandite de la mama lor.
Mai arata parata-reclamanta ca de pe urma defunctei a ramas doar suprafata de teren prevazuta in titlu de proprietate, cu exceptia a doua loturi de 0,44 ha si 0,43 ha instrainate prin acte autentice. Aceasta fiind componenta masei succesorale (1,67 ha teren) se poate observa ca prin incheierea testamentului pentru o suprafata de 0,54 ha in beneficiul reclamantei este incalcata rezerva succesorala, avand in vedere ca de pe urma defunctei au ramas 3 copii. Ea a organizat inmormantarea precum si praznicele, cu aceste evenimente efectuand cheltuieli in suma de 4.000 lei (cu inmormantarea si praznicul din acea zi), 2.000 lei (cu praznicul de 40 de zile) si 2.500 lei cu praznicul de un an.
In drept au fost invocate disp. art. 115 rap. la art. 134 c.proc.civ., art. 847 Cod civil, art. 774 Cod civil.
Reclamanta-parata a formulat intampinare la cererea reconventionala prin care a solicitat respingerea acesteia.
Se arata ca este nereala afirmatia paratei ca ar fi organizat inmormantarea si ar fi efectuat cheltuieli cu privire la inmormantarea mamei lor si cu praznicele traditionale. Defuncta lor mama a locuit cu ea in ultima perioada a vietii ei, a fost tratata medical, a suferit o interventie chirurgicala la un ochi, iar in timpul vietii a avut pensie si din veniturile ei agricole si-a economisit bani, pe care ei sa-i foloseasca la inmormantare si la praznicele traditionale. Imbracamintea defunctei a fost cumparata exclusiv de ea, a cumparat sicriul, a cumparat tot ce a fost necesar pentru inmormantare, iar praznicul l-a facut ea, pe cheltuiala ei si face dovada cu chitante si bonuri cu privire la cheltuielile pe care le-a efectuat cu ocazia inmormantarii. Este nereala afirmatia ca parata ar fi facut cheltuieli de 4000 lei pentru inmormantare si praznicul din acea zi si nici cheltuielile de 40 zile, dar cu praznicul de un an. Ea a efectuat cheltuieli atat cu praznicul de un an, cat si cheltuielile de inmormantare, cu praznicul de 40 zile, iar la aceste cheltuieli au mai beneficiat ei, mostenitorii, si de sumele stranse de mama lor, care a avut in jur de 200 lei, ce i-a folosit la aceste ocazii. Ea a cheltuit peste 2600 lei, incat nu intelege sa contribuie la alte cheltuieli, atata vreme cat, in calitate de fiica, si-a indeplinit obligatiile morale si materiale.
Se opune ca instanta sa dispuna reductiunea testamentului solicitat de parata, avand in vedere ca suprafetele de teren nu sunt mentionate in titlul de proprietate in totalitate, ci doar una din suprafete, iar suprafata nu incalca dreptul ei la mostenire.
In drept au fot invocate disp. art. 115 c.proc.civ.
Paratii C.A. si C.D. nu au depus intampinare.
In dovedirea cererii reclamanta-parata a inteles sa se foloseasca de proba cu inscrisuri, de proba cu interogatoriul paratei-reclamante si paratilor, de proba testimoniala cu martora B.R.-M., si de proba cu expertiza tehnica in specialitatea topografie si specialitatea constructii civile si evaluare proprietati imobiliare, probe ce au fost incuviintate si administrate prin intermediul instantei.
Parata-reclamanta a inteles sa se foloseasca in sustinerea pozitiei sale procesuale de proba cu inscrisuri, de proba cu interogatoriul reclamantei-parate si a paratilor, de proba testimoniala fiind audiati la cererea sa martora G.I., probe ce au fost administrate prin intermediul instantei.
Paratii C.A. si C.D. au depus la dosar inscrisuri.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, prin prisma normelor legale in materie instanta retine urmatoarele:
Numita C.C. a decedat la data de 05 iunie 2011, de pe urma ei ramanand o masa  succesorala compusa din - suprafata de 1 ha si 2075 mp teren inscris in titlul de proprietate nr. ___., (t. 81, p. 697/101, t. 81, p. 75/101, t. 101, p. 830/298, t. 110, p. 973/221, t. 104, p. 984/229, t. 98, p. 789/167, t. 104, p. 894/229) in valoare de 5152 lei, in conditiile in care defuncta a instrainat in timpul vietii prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. __ la B.N.P. I.M. si C.M.O. o parte din terenul inscris in titlul de proprietate nr. __...
De pe urma defunctei C.C. au ramas ca mostenitori C.M. - fiica si mostenitoare testamentara in baza testamentului autentificat sub nr. __.. la B.N.P. I.M. si C.M.O.; H.E. - fiica; C.A. si C.D. - nepoate de fiu predecedat C.C., decedat la data de 26 mai 1994.     
Cotele si partea din mostenire ce le revin partilor sunt urmatoarele: C.M. - cota de 1/3; H.E. - cota de 1/3; C.A. si C.C. - cota de 1/3 din masa succesorala ramasa de pe urma acestuia.
Reclamanta-parata C.C. in calitate de mostenitoare testamentara va culege suprafata de 4025 mp teren situata in T. 81, p. 697/101.
Din declaratia martorei G.I. rezulta ca cheltuielile ocazionate de decesul defunctei C.C., respectiv cheltuielile de inmormantare si cele pentru organizarea praznicelor ulterioare au fost suportate de catre parata-reclamanta H.E., cheltuieli care se ridica peste suma de 8000 lei, aceste cheltuieli formand pasivul succesiunii ramase de pe urma defunctei.
In ceea ce priveste liberalitatea facuta de defuncta C.C. catre reclamanta-parata prin testamentul autentificat sub nr. __ la B.N.P. I.M. si C.M.O., instanta retine ca aceasta constituie o liberalitate excesiva avand in vedere urmatoarele:
Rezerva succesorala reprezinta o fractiune din activul net al mostenirii, respectiv dintr-o masa de calcul si nu dintr-o avere efectiva. Pentru a determina aceasta masa de calcul instanta va proceda conform art. 841 c.civ.
Potrivit art. 841 c. civ. liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte-i lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste a patra parte, daca lasa trei sau mai multi, stabilind astfel intinderea rezervei succesorale si a cotitatii disponibile. In cazul de fata rezulta ca rezerva succesorala consta in 3/4  din activul net, respectiv din masa de calcul iar cotitatea disponibila este de 1/4 din activul net iar in urma efectuarii operatiunilor de calcul mentionate se retine ca rezerva succesorala ce se cuvine mostenitorilor defunctei C.C. are o valoare de 3864 lei iar cotitatea disponibila este in valoare de 1288, iar dat fiind ca valoarea terenului inscris in testament este de 1728 lei, mai mare decat cotitatea disponibila, liberalitatea respectiva constituind o liberalitate excesiva in masura in care depaseste cotitatea.
In raport de cele expuse, instanta constatand intemeiata cererea de partaj succesoral si iesire din indiviziune promovata de reclamanta-parata si cererea reconventionala promovata de parata-reclamanta, urmeaza a le admite si dat fiind ca succesiunea se deschide prin moarte, se va constata deschisa succesiunea ramasa de pe urma defunctei C.C., se va constata in functie de cele specificate anterior componenta masei succesorale ramase de pe urma defunctei, valoarea acestuia, mostenitorii si cotele acestora ramase de pe urma celor doi defuncti, cu mentiunea ca partea din succesiunea ramase de pe urma defunctei ce se cuvenea descendentului de gradul I, C.C., predecedat va fi culeasa de succesorii acestuia in indiviziune prin intermediul reprezentarii, respectiv de paratii C.A. si C.D. - fiii acestuia.
Se va constata ca succesiunea defunctei este grevata de un pasiv succesoral in valoare de 8000 lei constand in cheltuieli ocazionate de decesul acestora, respectiv cheltuielile de inmormantare si cele pentru organizarea praznicelor ulterioare ce au fost suportate de catre parata-reclamanta H.E.
Se va constata ca liberalitatea facuta de defuncta C.C. prin testamentul autentificat sub nr. __. la B.N.P. I.M. si C.M.O., suprafata de 5400 mp situat in T. 81, p. A 697/101 are o valoare de 1728, ca rezerva succesorala ce se cuvine mostenitorilor defunctei C.C. are o valoare de 3864 lei iar cotitatea disponibila este in valoare de 1288 lei, liberalitatea respectiva constituind astfel o liberalitate excesiva in masura in care depaseste cotitatea disponibila si pe cale de consecinta va fi aplicata sanctiunea reductiunii.
Astfel dat fiind ca reclamanta-parata este mostenitor rezervatar, liberalitatea excesiva se va imputa mai intai asupra cotitatii disponibile si intrucat mai ramane o diferenta aceasta se va imputa asupra partii sale care revine din succesiunea defunctei si se va acoperi astfel intreaga valoare a liberalitatii excesive, ramanand chiar o diferenta valorica care i se cuvine reclamantei-parate din masa succesorala.
Dat fiind ca potrivit art.728 c. civ., nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune, un coerede putand cere oricand imparteala succesiunii, chiar daca ar exista  conventii sau prohibitii contrarii, instanta urmeaza va dispune iesirea partilor din indiviziune prin atribuirea de loturi mostenitorilor conform lotizarilor facute de expert in raportul de expertiza topografica. La atribuirea loturilor se va avea in vedere ca partile sa primeasca pe cat posibil bunuri care sa corespunda valoric cotelor ce le revin fara a se fragmenta excesiv suprafetele de teren.
Eventualele diferente valorice vor fi inlaturate prin plata unor sulte.
Se va dispune si partajarea pasivului succesoral ramase de pe urma defunctei C.C. prin obligarea fiecarui mostenitor sa suporte proportional cu cotele ce-i revin din succesiune, valoarea acestui pasiv, respectiv prin obligarea la plata catre parata-reclamanta a partilor din pasivul succesoral ce corespund valoric cotelor ce le revin din masele succesorale de pe urma defunctei.
Cu privire la faptul ca reclamanta-parata a efectuat si ea o serie de cheltuieli ocazionate de decesul defunctei C.C., fapt confirmat intr-o anumita masura prin probele administrate in cauza, aceasta imprejurare nu este de natura a conduce  la exonerarea acesteia de obligatia de a suporta partea ce-i revine din pasivul succesoral mentionat, intrucat aceasta trebuia la randul ei sa solicite constatarea in favoarea ei a unui pasiv succesoral si suportarea acesteia si catre ceilalti mostenitori proportional cu cotele ce le revin, eventual compensarea. Mai mult din adresa nr. __. a Casei Teritoriale de Pensii Iasi ca reclamanta-parata a incasat si ajutorul de deces in suma de 2022 lei, cuvenit de pe urma defunctei C.C.
Dat fiind ca prin a fost acordat ajutor public judiciar reclamantei-parate in cuantum de 165,18 lei reprezentand diferenta de taxa judiciara de timbru aferenta cererii sale, si prin incheierea data in camera de consiliu in prezenta cauza in camera de consiliu la data de __ a fost acordat ajutor public reclamantei-parate sub forma scutirii de 50% din onorariile cuvenite expertilor,  in baza disp. OUG nr. 51/2008 instanta o va obliga partile, dat fiind ca in raport cu obiectul cauzei au atat calitatea de reclamanti cat si de parati, sa suporte proportional cu cotele ce le revin din masa succesorala valoarea ajutorului public judiciar acordat, prin plata sumelor respective catre statul roman.
Se va dispune obligarea reclamantei-parate la plata catre expertul N.G. a diferentei de onorariu cuvenit pentru efectuarea expertizei, dat fiind ca aceasta proba a fost administrata la cererea ei si este firesc sa suporte costurile pe care le implica.
Vazand si dispozitiile art.274  si 276 c.proc.civ.
 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010