InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Daune materiale executor judecatoresc

(Sentinta civila nr. 608/2014 din data de 13.02.2014 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Prejudicii, daune | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta AE in contradictoriu cu paratul B.E.J. _.., avand ca obiect -  pretentii.
La apelul nominal facut in sedinta publica , se prezinta av. IS pentru reclamanta lipsa , lipsa reprezentantul legal al paratului.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza:
- reclamanta a fost citata cu mentiunea de a inainta la dosar hotararea judecatoreasca definitiva din dosarul nr.1712/866/2012.
Avocat IS, pentru reclamanta, depune la dosar extras de pe portalul Tribunalului Iasi privind solutia data in dosarul nr.1712/866/2012 si solicita admiterea cererii de repunere pe rol.
Avand in vedere ca reclamanta a depus la dosar extras de pe portalul Tribunalului Iasi privind solutia data in dosarul nr.1712/866/2012, instanta admite cererea de repunere pe rol.
Avocat IS, pentru reclamanta precizeaza ca nu mai are alte cereri de formulat sau probe de administrat in cauza.
Nemaifiind alte cereri de formulat, exceptii de invocat si probe de solicitat, instanta constata cercetarea judecatoreasca incheiata si acorda cuvantul in dezbateri asupra fondului cauzei.
Avocat IS, pentru reclamanta solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata, in sensul obligarii paratului la plata despagubirilor solicitate intrucat, acestea au fost dovedite. Precizeaza ca solicita cheltuieli de judecata.
In conformitate cu disp. art.150 C.pr.civ. , instanta declara dezbaterile inchise si ramane in pronuntare.

INSTANTA

Prin cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul instantei la data de 12.04.2012 reclamanta AE a contestat actele de executare silita efectuate de catre BEJ _ in cadrul dosarului de executare silita nr. 372/2010, iar prin sentinta civila pronuntata in dosarul nr. 1712/866/2012 s-a admis cererea formulata cu disjungerea capatului de cerere privind obligarea executorului judecatoresc la plata de daune materiale catre contestatoare.
La data de 24.10.2012 dosarul a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei Pascani, iar la data de 17.01.2014 judecata a fost suspendata in baza art. 244 alin. 1 pct. 1 Cod procedura civila pana la solutionarea irevocabila a dosarului 1712/866/2012 avand ca obiect contestatie la executare.
In sustinerea cererii de obligare a executorului judecatoresc la plata de daune reclamanta a mentionat ca i-a platit paratului suma de 800 lei pentru a pune in executare silita sentinta civila nr. 1230/11.05.2010 a Judecatoriei Pascani, iar acesta cu rea credinta si grava neglijenta nu a efectuat demersurile necesare pentru identificarea debitorilor si recuperarea sumelor de bani care i se cuveneau. In plus, pentru continuarea executarii silite, acesta i-ar fi solicitat din nou sume de bani in mod nejustificat.
Reclamanta a depus in  dovedirea pretentiilor sale copii ale actelor de executare silita efectuate de catre parat in dosarul nr. 377/2010, respectiv proces verbal de situatie, din 24.08.2011, copia titlului executoriu, cerere de executare silita, somatiile adresate debitorilor, corespondenta purtata de parat cu institutiile publice in vederea identificarii unor bunuri sau venituri urmaribile ale acestora, precum si dovezile de plata a sumelor retinute de catre unitatile bancare.
Prin intampinarea depusa la data de 29.11.2012 de catre paratul BEJ _. s-a solicitat respingerea actiunii ca nefondata deoarece ar fi efectuat toate demersurile necesare si posibile pentru punerea in executare a dispozitiilor sentintei civile mentionate. Astfel, debitorul IM s-a obligat la plata esalonata a debitului datorat in 12 luni datorita lipsei veniturilor necesare, iar codebitoarea IA a fost executata silit prin poprire asupra veniturilor banesti.
  Paratul a mentionat ca lipsa disponibilitatilor banesti ale debitorilor nu ii este imputabila, iar reclamanta creditoare a refuzat sa ii transmita dovada achitarii sumei de bani necesara pentru notarea somatiei imobiliare.
Prin sentinta civila nr. 1230/11.05.2010 a Judecatoriei Pascani pronuntata in dosarul nr. 4003/866/2009 avand ca obiect pretentii, paratii debitori IM si IA au fost obligati la plata catre reclamanta creditoare a sumei de 10.000 lei cu titlu de despagubiri si 1.104,95 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
Prin cererea din 26.11.2010 reclamanta a solicitat BEJ _ executarea silita a titlului executoriu mentionat, iar prin incheierea nr. 369/05.04.2011 a Judecatoriei Pascani s-a incuviintat executarea silita a sentintei civile.
La data de 10.05.2011 executorul judecatoresc a incheiat procesul verbal de stabilire a cheltuielilor de executare, a trimis somatii catre cei doi debitori, precum si relatii de la Primaria comunei _ pentru a stabili bunurile mobile si imobile ale acestora care pot fi executate silit, la data de 24.08.2011 s-a deplasat la locuinta debitoarei din sat _.. pentru efectuarea inscriptiei ipotecare, iar la data de 25.10.2011 a infiintat poprirea asupra veniturilor debitoarei IA pana la concurenta sumei de 6312,36 lei.
De asemenea, prin cererea din 21.12.2011 reclamanta a solicitat executorului judecatoresc continuarea procedurii de executare silita si restituirea titlului executoriu.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata urmatoarele :
Din cuprinsul actelor de executare silita realizate de catre paratul BEJ _ , rezulta ca nu se poate stabili refuzul nejustificat sau intarzieri semnificative in procedura de executare silita a celor doi debitori.
Astfel, paratul a procedat la infiintarea popririi asupra veniturilor banesti ale debitoarei, s-a deplasat la fata locului pentru a intocmi procesul verbal de situatie cu privire la bunurile lor imobile si a purtat corespondenta necesara cu institutiile statului si cele financiar bancare pentru obtinerea de date referitoare la venituri.
Prin sentinta civila nr. 2699/2012 a Judecatoriei Pascani pronuntata in dosarul nr. 1712/866/2012 BEJ _. a fost amendat cu suma de 500 lei in baza art. 404/1 Cod procedura civila pentru neefectuarea demersurilor necesare pentru identificarea si urmarirea veniturilor realizate de debitorul IM
Instanta apreciaza ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale atragerii raspunderii civile delictuale sau contractuale a paratului cu privire la indeplinirea defectuoasa a obligatiilor de serviciu. Desi au existat intarzieri nejustificate in identificarea si urmarirea posibilelor venituri ale debitorului IM, pentru care a si fost sanctionat cu amenda judiciara de catre instanta, totusi nu se poate retine un refuz nejustificat al executorului judecatoresc privind continuarea procedurii de executare.
Prin urmare, reclamanta nu a probat existenta unui prejudiciu material sau moral, cert si actual produs ca urmare a intarzierii in aducerea la indeplinire a titlului executoriu in masura in care a fost infiintata poprirea pentru veniturile platite de Casa de Pensii catre debitoare si s-a incheiat procesul verbal de situatie asupra bunurilor imobile ale debitorilor.
Reclamanta nu a solicitat administrarea unor probe utile si pertinente prin care sa dovedeasca o legatura de cauzalitate in intarzierea urmaririi veniturilor debitorului IM si eventualul prejudiciu material cauzat patrimoniului propriu.
Pentru aceste motive, instanta constata ca, urmare a dispozitivului sentintei civile nr. 2699/2012,  paratul a fost obligat la continuarea procedurii de executare silita si constrans la plata unei amenzi judiciare, fapt care constituie o garantie viitoare a asigurarii dreptului reclamantei la un proces echitabil, inclusiv sub aspectul desfasurarii cu celeritate a procedurii de executare silita care formeaza parte integranta a procesului civil.
In ceea ce priveste suma de 205,5 lei de care reclamanta a fost scutita prin incheierea din 13.12.2012 de acordare a ajutorului public judiciar, in baza art. 19 din OUG 51/2008 aceasta va ramane in sarcina statului, urmand a fi achitata din fondurile stabilite in acest sens de catre Ministerul Justitiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

Respinge ca nefondata actiunea formulata de catre reclamanta A E, domiciliata in _, in contradictoriu cu paratul BEJ, cu sediul in _
Suma de 205,50 lei de care petenta AE a fost scutita prin incheierea din 13.12.2012 a Judecatoriei Pascani de acordare a ajutorului public judiciar va ramane in sarcina statului.
Ia act ca paratul nu a solicitat cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 13.02.2014.

PRESEDINTE, GREFIER,
B.V.      G.I.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prejudicii, daune

Prejudiciu. Termen de prescriptie. - Sentinta civila nr. 544/LM/2008 din data de 30.12.2008
Conflict de drepturi. Anularea deciziei de imputare si restituirea drepturilor salariale retinute prin aceeasi decizie. - Sentinta civila nr. 80/lm/2008 din data de 17.02.2009
prejudiciu de producerea unui accident de circulatie si a asiguratorului sau. - Decizie nr. 72/R/ din data de 31.01.2005
Raspundere patrimoniala. Lipsa in gestiune. Actiune respinsa, nefiind indeplinite conditiile pentru antrenarea raspunderii patrimoniale al angajatului. Lipsa culpei. Prejudiciu incert - Sentinta civila nr. 699 din data de 21.06.2016
Coproprietar obligat sa-si dea consimtamantul la efectuarea unui bransament de apa. Obligare coproprietar la repararea pagubei produsa ca urmare a inundarii apartamentului vecin. Cerere reconventionala. Coproprietar obligat la plata contravalorii consumul - Decizie nr. 117 din data de 01.04.2015
plata cheltuielilor neachitate de chiriasul evacuat - Sentinta civila nr. 436 din data de 10.10.2014
Obligarea societatii de asigurare la plata daunelor rezultate dintr-un accident rutier - Decizie nr. 49 din data de 30.01.2014
Raspunderea patrimoniala. Lipsa in gestiune - Sentinta civila nr. 549 din data de 02.05.2012
Infractiuni silvice. Incadrarea corecta in functie de valoarea diurnei.Legea penala mai favorabila. - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 576/C din data de 10.04.2009
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 6C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 4C din data de 08.01.2010
Pretentii - Decizie nr. 3C din data de 08.01.2010
abuz in serviciu contra intereselor publice - Decizie nr. 12 din data de 11.03.2009
Suspendare act administrativ. Conditiile legale. Cazul bine justificat, definit de art.2 lit. t din Legea nr.554/2004, poate fi determinat de rezolutia de neincepere a urmaririi penale dispusa de procuror in privinta pretinselor conditii frauduloase ... - Decizie nr. 2081/R din data de 14.10.2011
Legea nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora - Sentinta civila nr. 322/S din data de 14.12.2009
Raspundere patrimoniala. Restituirea sumelor nedatorate. - Decizie nr. 448 din data de 22.03.2017
Legea nr. 33/1994. Stabilirea intinderii prejudiciului suferit de persoana expropriata. Intelesul sintagmei „prejudiciu cauzat proprietarului”. - Decizie nr. 91/A din data de 27.05.2010
Raspundere patrimoniala. Conditii. - Decizie nr. 906 din data de 28.09.2009
Raspundere materiala a angajatului. Prejudiciu cauzat prin lipsa in gestiune - Decizie nr. 1202 din data de 01.11.2007