InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Fond funciar. Amenda civila pentru neexecutarea obligatiei de a face. Calitate procesuala pasiva. Capacitate procesuala a Comisiilor de fond funciar.

(Sentinta civila nr. 73 din data de 01.03.2012 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Prin cererea de chemare in judecata petentul I.V. a solicitat obligarea debitorilor Comisia Locala de Fond Funciar V., Presedintele Comisiei Locale de Fond Funciar V. - Primarul Comunei V., Comisia Judeteana de Fond Funciar I. si Presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar I. - Prefectul Judetului I. la plata unei amenzi civile motivat de faptul ca nu si-au indeplinit obligatiile stabilite de Judecatoria Pascani prin sentinta civila nr. ...pronuntata in dosarul nr. ..., obligatiile neputand fi indeplinite decat de debitori.
In motivarea cererii petentul a aratat ca prin sentinta civila nr. ...a Judecatoriei Pascani, ramasa irevocabila, instanta de judecata a obligat-o pe parata Comisia Locala de Fond Funciar V. sa intocmeasca documentatia necesara emiterii titlului de proprietate cu privire la suprafata de 0,29 ha teren situat in intravilan, T 120 parcela 1072 si sa inainteze documentatia catre Comisia Judeteana de Fond Funciar I..
Petentul a mai aratat ca prin aceeasi hotarare judecatoreasca instanta a obligat Comisia Judeteana de Fond Funciar I. la emiterea titlului de proprietate cu privire la suprafata de teren mentionata.
S-a mai precizat ca debitorii nu s-au conformat dispozitiilor instantei, fiind necesara deschiderea unui dosar de executare silita la BEJ B.G..
In drept au fost invocate prevederile art. 5803 si art. 274 C.proc.civ.
La data de 05.12.2011 intimata Comisia Judeteana de Fond Funciar I. a depus intampinare prin care a aratat ca nu a fost inaintata documentatia prealabila eliberarii titlului de proprietate, astfel incat se afla in imposibilitatea emiterii titlului de proprietate, iar solicitarea petentului este prematura.
In drept a invocat prevederile Legii nr. 18/1991 si ale HG nr. 890/2005.
In cursul judecatii a fost administrata proba cu inscrisuri constand in dosarul de executare nr. ...al BEJ B.G. si L.N.G.C., raport de expertiza tehnica judiciara din dosarul nr. _, adeverinta nr. _ din 23.08.1991 pe numele Istrate C. Ion, registrul agricol pentru numitul I.I., proces verbal din 08.10.2001, fisa cu suprafetele primite in proprietate, sentinta civila nr. _ din 16.12.2003 a Judecatoriei Pascani, sentinta civila nr. _ din 17.03.2009 a Judecatoriei Pascani, sentinta nr. _ din 10.04.2008 a Judecatoriei Pascani, sentinta nr. _ din 12.05.2009 a Judecatoriei Pascani, raport de expertiza tehnica judiciara din dosarul nr. _, proces verbal nr. _ din 18.01.2011 al Comisiei de Fond Funciar V., adresa nr. _ din 21.12.2011 a Primariei Comunei V., proces verbal nr. _ din 16.12.2011 al Comisiei de Fond Funciar V., proces verbal nr. _ din 07.12.2011 al Comisiei de Fond Funciar V., adresa nr. _ din 29.11.2011 a Primariei Comunei V., dovada confirmarii de primire, proces verbal de punere in posesie nr. _din 18.01.2012.
Prin incheierea din data de 19.01.2012 au fost admise exceptiile lipsei calitatii procesuale pasive a intimatilor  Presedintele Comisiei Locale de Fond Funciar V. - Primarul Comunei V. si Presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar I. - Prefectul Judetului I. si au fost respinse exceptiile lipsei capacitatii procesuale a intimatelor  Comisia Locala de Fond Funciar V. si Comisia Judeteana de Fond Funciar I..
La termenul de astazi instanta a pus in discutie exceptia prematuritatii invocata de catre intimata Comisia Judeteana de Fond Funciar I. si a dat cuvantul si asupra fondului cauzei.
Analizand actele dosarului instanta retine urmatoarele:
In fapt, prin sentinta civila nr. ...a Judecatoriei Pascani, definitiva si irevocabila, in baza careia s-a inceput executarea silita in dosarul nr. ...al BEJ B.G. si L.N.G.C., instanta a obligat Comisia Locala de Fond Funciar V. sa intocmeasca documentatia necesara emiterii titlului de proprietate cu privire la suprafata de 0,29 ha teren situat in intravilan, T 120 parcela 1072 si sa inainteze documentatia catre Comisia Judeteana de Fond Funciar I., iar pe aceasta din urma sa emita titlul de proprietate cu privire la suprafata mentionata, in conditiile in care i s-a inaintat documentatia.
Prin incheierea din data de 22.09.2011 a Judecatoriei I. s-a dispus incuviintarea executarii silite a  titlului executoriu reprezentat prin sentinta civila nr. ...a Judecatoriei Pascani, impotriva debitorilor Comisia Locala de Fond Funciar V. si Comisia Judeteana de Fond Funciar I..
Debitoarele Comisia Locala de Fond Funciar V. si Comisia Judeteana de Fond Funciar I. au fost somate prin somatia din 26.09.2011 sa intocmeasca documentatia necesara emiterii titlului de proprietate cu privire la suprafata de 0,29 ha teren situat in intravilan, T 120 parcela 1072 si sa inainteze documentatia catre Comisia Judeteana de Fond Funciar I., respectiv aceasta din urma sa emita titlul de proprietate cu privire la suprafata mentionata, in conditiile in care i s-a inaintat documentatia.

In ceea ce priveste exceptiile lipsei calitatii procesuale pasive a intimatilor  Presedintele Comisiei Locale de Fond Funciar V. - Primarul Comunei V. si Presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar I. - Prefectul Judetului I., instanta, prin incheierea din data de 19.01.2012 a admis exceptiile retinand ca intimatii ar avea calitate procesuala pasiva in prezenta cauza avand ca obiect "aplicarea unei amenzi civile" - alta decat cea de reprezentant legal al Comisiei Locale de Fond Funciar V. si, respectiv, al Comisiei Judetene de Fond Funciar I. -, dispozitiile legale aplicabile acestei proceduri atribuind calitate procesuala pasiva doar persoanelor care au calitate de debitor obligat personal.
Pentru aceste considerente, instanta apreciaza ca se impune respingerea cererii de chemare in judecata formulata de petent in contradictoriu cu intimatii Presedintele Comisiei Locale de Fond Funciar V. - Primarul Comunei V. si Presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar I. - Prefectul Judetului I., ca fiind formulata impotriva unor persoane fara calitate procesuala pasiva.

In ceea ce priveste exceptiile lipsei capacitatii procesuale a intimatelor Comisia Locala de Fond Funciar V. si Comisia Judeteana de Fond Funciar I., instanta prin aceeasi incheiere din 19.01.2012 respins ca nefondate exceptiile aratand ca art. 52 alin. 2 din Legea nr. 18/1991 confera comisiei locale si comisiei judetene calitate procesuala pasiva, recunoscand implicit si existenta unei capacitati procesuale limitata la competentele lor, or obligarea acestora la plata unei amenzi civile, ca modalitate de constrangere la executarea unei obligatii stabilite printr-o hotarare judecatoreasca, obligatii ce se incadreaza in limitele competentei lor stabilite de art. 5 lit. C, h, i, respectiv art. 6 lit. E, f din HG nr. 890/2005.

Referitor la exceptia prematuritatii invocata de catre intimata Comisia Judeteana de Fond Funciar I., instanta apreciaza ca aceasta este intemeiata pentru urmatoarele considerente:
Prin sentinta civila nr. 735 din 17.03.2009 a Judecatoriei Pascani intimata Comisia Judeteana de Fond Funciar I. a fost obligata la emiterea titlului de proprietate cu privire la suprafata de 0,29 ha teren intravilan pe numele reclamantului, in conditiile in care i s-a inaintat documentatia.
Astfel, instanta constata ca, desi prin hotarare judecatoreasca intimata Comisia Judeteana de Fond Funciar I. a fost obligata sa aduca la indeplinire o obligatie de a face, obligatia impusa prin hotarare este una conditionata de inaintarea de catre Comisia Locala de Fond Funciar V. a documentatiei necesare emiterii titlului.
De asemenea, prin somatia din data de 26.09.2011 a BEJ B.G. adresata intimatei Comisia Judeteana de Fond Funciar I., i se pune in vedere acesteia ca in termen de 10 zile de la primirea sau lasarea somatiei la sediu, sa se conformeze dispozitiilor titlului executoriu, in senul de a emite titlul executoriu cu privire la suprafata de 0,29 ha teren intravilan pe numele creditorului, in conditiile in care s-a inaintat documentatia.
In consecinta, obligarea intimatei Comisia Judeteana de Fond Funciar I. la plata unei amenzi civile in conditiile art. 5803 C.proc.civ. este prematura, cata vreme nici intimata Comisia Locala de Fond Funciar V. si nici petentul nu au facut dovada inaintarii documentatiei necesare pentru emiterea titlului de proprietate. Mai mult, chiar petentul sustine ca aceasta documentatie nu a fost finalizata de catre intimata Comisia Locala de Fond Funciar V..
Fata de cele expuse, instanta va admite exceptia prematuritatii in ceea ce priveste cererea petentului de obligare a Comisiei Judetene de Fond Funciar I. la plata unei amenzi civile si va respinge cererea petentului in contradictoriu cu aceasta intimata ca fiind prematura.

Cu privire la fondul cauzei, respectiv cererea petentului de obligare a intimatei Comisia Locala de Fond Funciar V. la plata unei amenzi civile, se constata ca  potrivit art. 5803 C.proc.civ. "daca obligatia de a face nu poate fi indeplinita prin alta persoana decat debitorul, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi  civile."
Dispozitiile art. 5803 alin. (1) C.proc.civ. se interpreteaza si se aplica in legatura directa cu prevederile art. 5802 C.proc.civ., care le preced in sectiunea intitulata "Executarea silita a altor obligatii de a face sau de a nu face", or potrivit acestui text, conditia necesara si obligatorie, pentru ca debitorul sa fie obligat la plata unei amenzi civile este aceea de a fi pus in intarziere, prin emiterea somatiei, iar de la data primirii acesteia sa fi trecut 10 zile. Asadar, refuzul debitorului de a indeplini o astfel de obligatie se poate constata numai dupa trecerea unui termen de 10 zile de la primirea somatie.
Aceasta interpretare a fost data si de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia nr. 3 din 17.01.2011 prin care a fost solutionat recursul in interesul legii promovat de catre Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In cauza, se constata ca intimata Comisia Locala de Fond Funciar V. a fost somata de catre BEJ B.G. ca in termen de 10 zile de la primirea sau lasarea la sediul acesteia a somatiei ca se conformeze in totul dispozitiilor din titlul executoriu, in sensul intocmirii documentatiei necesare emiterii titlului de proprietate cu privire la suprafata de 0,29 ha teren situat in intravilan, T 120 parcela 1072 si inaintarea documentatiei catre Comisia Judeteana de Fond Funciar I..
Somatia a fost comunicata intimatei Comisia Locala de Fond Funciar V. la data de 29.09.2011, iar in raport de data sesizarii instantei, 22.11.2011, cererea petentului a fost facuta cu respectarea termenelor prevazute art. 5802 si art. 5803 C.proc.civ.
De asemenea, se constata din actele depuse la dosar ca desi intimata Comisia Locala de Fond Funciar V. nu a finalizat si nu a inaintat documentatia necesara pentru emiterea titlului de proprietate catre Comisia Judeteana de Fond Funciar I., a efectuat demersuri in vederea intocmirii si finalizarii procedurilor.
Astfel, prin adresa nr. _ din 29.11.2011 comunicata petentului prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire la data de 05.12.2011, acesta a fost invitat in data de 07.12.2011 la sediul Primariei Comunei V. pentru a se solutiona punerea in posesie cu suprafata de 0,29 ha, conform dispozitiilor sentintei civile nr. _ din 17.03.2009. La data convocarii s-a intocmit procesul verbal nr. _ din 07.12.2011 prin care Comisia Locala de Fond Funciar V. a lua act de lipsa petentului caruia urma sa i se ofere suprafata de 0,26 ha amplasata in T 120 parcela 1072/5/2.
Petentul a fost, din nou convocat pentru data de 16.12.2011, data la care s-a intocmit procesul verbal nr. _ din 16.12.2011, in care se consemneaza faptul ca petentului i-a fost oferita suprafata de teren de 0,26 ha situata in T 120 parcela 1072/5/2 pentru a duce la indeplinire dispozitiile sentinta civila nr. 735 din 17.03.2009, insa acesta "a refuzat acest amplasament, motivand ca nu este amplasamentul dorit".
De asemenea, petentul a fost convocat din nou pentru data de 18.01.2012 pentru a se solutiona punerea sa in posesie, acesta prezentandu-se la sediul Primariei Comunei V., unde s-a intocmit fisa de punere in posesie pentru suprafata de 0,29 ha situata in tarlaua 120 parcela 1072/5/2, insa acesta a refuzat semnarea fisei si a procesului verbal nr. _ din 18.01.2012.
In aceste conditii, instanta constata ca, desi demersurile pentru finalizare documentatiei necesare pentru eliberarea titlului de proprietate au fost intreprinse dupa introducerea cererii de chemare in judecata de catre petent, intimata a facut dovada ca a incercat punerea in executare a sentintei  civile nr. _ din 17.03.2009 a Judecatoriei Pascani, insa incheierea documentatiei si inaintarea acesteia catre Comisia Judeteana de Fond Funciar I. nu a fost posibila si din cauza opozitiei manifestate de catre petent.
In dispozitivul sentintei civile nr. _ din 17.03.2009 a Judecatoriei Pascani terenul pentru care intimata Comisia Locala de Fond Funciar V. a fost obligata sa intocmeasca documentatia este in suprafata de 0,29 ha situat in tarlaua 120 parcela 1072 in intravilan. Terenul propus de catre intimata Comisia Locala de Fond Funciar V. pentru a fi pus in posesia petentului este in suprafata de 0,29 ha situat in extravilanul Comunei V. tarlaua 120 parcela 1072/5/2, cu vecinatatile la Nord - Ionescu V. Gheorghe, la Est - proprietari particulari, la Sud - Constantin Mihai si la Vest - DE 1047.
Astfel, este de netagaduit dreptul petentului de a solicita punerea in executare a titlului sau executoriu, cu respectarea intocmai a dispozitivului acestei hotarari judecatoresti, drept recunoscut si de catre art. 6 par. 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului asa cum a fost interpretat prin jurisprudenta sa de catre Curtea de la Strassbourg, privind dreptul la un proces echitabil.
Cu toate acestea, instanta constata ca terenul oferit petentului de catre intimata Comisia Locala de Fond Funciar V. corespunde ca suprafata tarla si parcela cu  cel individualizat in dispozitivul sentintei nr. _ din 17.03.2009 a Judecatoriei Pascani, respectiv suprafata de 0,29 ha, tarlaua 120 si parcela 1072.
De asemenea, faptul ca parcela indicata in fisa de punere in posesie reprezinta doar o parte din parcela 1072, nu vine in contradictie cu dispozitivul sentintei civile nr. _ din 17.03.2009 a Judecatoriei Pascani, cata vreme nu este indicat un amplasament precis al terenului pentru care intimata a fost obligata la intocmirea documentatiei. Refuzul petentului de a primi in posesie terenul oferit nu poate fi motivat de nerespectarea dispozitiilor din sentinta civila nr. _ din 17.03.2009, cata vreme prin hotarare nu s-a dispus intocmirea documentatiei si emiterea titlului pentru o suprafata de teren situata pe vechiul amplasament si nici nu s-a oferit petentului posibilitatea de alege amplasamentul in cadrul aceleiasi parcele.
Cu privire la faptul ca terenul pentru care s-a dispus obligare intimatei la intocmirea documentatiei ar trebui sa fie intravilan, instanta retine ca, intr-adevar prin sentinta a carei punere in executare s-a solicitat de catre petent se precizeaza ca terenul de 0,29 ha este situat intravilan, insa analizand actele depuse la dosar de catre parti, inclusiv rapoartele de expertiza intocmite in dosare nr.  _ si nr. _, instanta constata ca terenul de 0,29 ha pentru care petentul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, trecut in adeverinta nr. 39/1991 este situat in extravilan, iar nu in intravilan.
In ceea ce priveste intarzierea nejustificata in punerea in executare de catre intimata a sentintei civile nr. _ din 17.03.2009 a Judecatoriei Pascani, pe o perioada de mai bine de 3 ani de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti,  instanta arata ca, avand in vedere ca limitele prezentei cauze sunt date de procedura executarii silite demarata de catre petent in dosarul de executare nr. ...al BEJ B.G., nu poate fi retinuta ca motiv pentru obligarea intimatei la plata unei amenzi civile, in cadrul procedurii prevazute de art. 5803 C.proc.civ. verificarea caracterul nejustificat al neexecutarii obligatiei de a face de catre intimata facandu-se prin raportare comportamentul adoptat de catre debitoare de la primirea somatiei emise de executorul judecatoresc.
Or, avand in vedere obiectul obligatiei de a face, respectiv intocmirea unei documentatii necesare pentru emiterea unui titlu de proprietate, precum si faptul ca intimata Comisia Locala de Fond Funciar V. a demarat procedura de punere in posesie a petentului, insa aceasta nu s-a finalizat din cauza refuzului de acestuia de a primit suprafata de teren oferita, instanta apreciaza ca intimata a incercat sa-si aduca la indeplinire obligatiile prevazute in sentinta civila nr. _ din 17.03.2009 a Judecatoriei Pascani, insa nefinalizarea procedurii nu ii este imputabila in exclusivitate.
Avand in vedere cele expuse, instanta arata ca cererea de chemare in judecata urmeaza a fi respinsa, neputandu-se dispune obligarea intimatei la plata unei amenzi civile, cata vreme neindeplinirea obligatiei de a face impusa in sarcina acesteia prin sentinta civila nr. _ din 17.03.2009 a Judecatoriei Pascani, nu ii este intrutotul imputabila.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
DISPUNE:

Respinge cererea de chemare in judecata formulata de catre petentul I.V., cu domiciliu procedural ales la Cabinet de Avocat Iulian Catarschi din I., _. I., in contradictoriu cu intimatii Presedintele Comisiei Locale de Fond Funciar V. - Primarul Comunei V.,  cu sediul in sat V., comuna V., jud. I. si Presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar I. - Prefectul Judetului I., cu sediul la Prefectura Judetului I., Municipiul I., str. Anastasie Panu nr. 60, jud. I., ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Admite exceptia prematuritatii invocata de catre intimata Comisia Judeteana de Fond Funciar I., cu sediul la Prefectura I., Municipiul I., str. Anastasie Panu nr. 60, jud. I., invocata de catre aceasta prin intampinare.
Respinge cererea formulata de catre petentul I.V. in contradictoriu cu intimata Comisia Judeteana de Fond Funciar I., ca fiind prematura.
Respinge cererea de aplicare a unei amenzii civile formulata de catre petentul I.V. in contradictoriu cu Comisia Locala de Fond Funciar V., cu sediul in sat V., comuna V., jud. I..
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 01.03.2012.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010