InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Netemeinicia rezolutiei de neincepere a urmaririi penale

(Sentinta penala nr. 327 din data de 15.11.2010 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Prin sentinta penala nr. 327/15.11.2010 a Judecatoriei Pascani pronuntata in dosarul nr. 3705/866/2010 s-a dispus, in temeiul art. 2781 al. 8 lit. b Cod pr. pen., admiterea plangerii formulata de petenta B.E. si in consecinta a fost desfiintata rezolutia nr. 4729/P/2009 din 18.05.2010 a Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani si inaintata cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale fata de numitul C.N., administrator al SC _ SA, sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 37 al.2 din Legea 319/2006.
Pentru a se dispune astfel, s-au retinut urmatoarele:
La  nr. 3705/866/2010 din 2.09.2010 a fost inregistrata pe rol plangerea formulata de petenta B.E. impotriva rezolutiei nr. 4729/P/2009 din 18.05.2010 a Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale privind savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prev de art 178 al 2 C. pen  si a infractiunii prev. de art. 38 al 1,4 din Legea 319/2006.
Petenta contesta legalitatea si temeinicia acestei solutii aratand ca sotul sau B.V. a primit sarcina de a participa la efectuarea unor lucrari de montaj conducte  si daca angajatorul ar fi luat toate masurile de asigurare a locului de munca si ar fi efectuat instructajul de protectia muncii care se impunea, accidentul care a dus la moartea acestuia nu ar fi avut loc. Prin urmare, apreciaza ca sanctiunile contraventionale aplicate angajatorului nu sunt suficiente.
Petenta a formulat plangere impotriva acestei solutii la procurorul ierarhic superior, plangerea care i-a fost respinsa prin rezolutia nr. 493/II/2/2010 din 5.08.2010.
A fost atasat dosarul nr. 4729/P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani.
Din cercetarile efectuate in cauza se retine ca la data de 3.11.2009 cu ocazia efectuarii unor lucrari in cadrul santierului mobil - punctul de lucru organizat de catre SC _ Bucuresti Sucursala Iasi  privind reabilitare sursa de apa Motca Pascani, in timpul montarii unei conducte de alimentare cu apa a survenit accidentarea mortala a lucratorului B.V.
Circumstantele producerii acestui accident de munca au fost cercetate si analizate de Inspectoratul Teritorial de Munca  Iasi, rezultatele fiind consemnate in procesul verbal de cercetare intocmit.
Din procesul verbal de cercetare intocmit se retine ca in dimineata de 3.11.2009 seful echipei, maistru G. D. avea ca dispozitie de lucru reabilitarea a doua rezervoare de apa cu capacitati de 2 500 mc si respectiv 5000 mc. Acesta a adunat echipa de lucratori din care facea parte si B.V. pentru a incredinta fiecaruia sarcini de lucru in ziua respectiva. El a primit ulterior o dispozitie de santier emisa de catre managerul de proiect (seful de santier) N.G., care prevedea montarea unei conducte de golire in locul conductei existente care era perforata. Pentru a se evita sapaturile la adancime mare in vecinatatea rezervorului, noua conducta trebuia sa fie trasa prin interiorul conductei existente. Intrucat traseul conductei perforate nu era cunoscut, solutia tehnica era ca sapaturile pentru depistarea conductei sa se efectueze prin incercari, prin decopertarea terenului in diverse locuri. Pentru efectuarea acestor lucrari de sapaturi, seful punctului de lucru a deplasat la fata locului un buldo-excavator deservit de catre mecanicul de utilaj C. G. .
In jurul orelor 10,30 mecanicul de utilaj a inceput sa lucreze executand sapaturi prin sondaj in diferite locuri din zona caminului vanelor pe unde se presupunea ca ar putea fi traseul conductei. Dupa ce s-a gasit conducta veche , maistru G.D. i-a incredintat lui B.V. sarcina de a supraveghea efectuarea sapaturilor deoarece conducta in cauza se intersecta la un moment dat cu o alta din material plastic ce alimenta cu apa municipiul Pascani , pentru ca buldo-excavatorul sa nu o loveasca accidental pe aceasta.
Se mai retine ca la aceasta lucrare participa  doar lucratorul B. V. si mecanicul de utilaj C. G., ceilalti colegi lucrau in camera vanelor, la reabilitarea rezervoarelor.
In jurul orelor 15,00 mecanicul de utilaj C. G. a luat o pauza de masa si dupa un timp l-a vazut pe B.V. care  a luat o lopata in mana si a coborat in santul unde se gasea conducta D 500 mm. C. Gh. a observat ca se produce o surpare a peretelui santului si a strigat la B. V. sa iasa din sant, insa acesta nu a mai reusit, fiind surprins de prabusirea malului si acoperit in intregime cu pamant.  Fiind alertat de tipete, la locul respectiv a venit si M. D. care  a coborat in sant incercand sa salveze victima, aruncand pamantul de pe aceasta. Ulterior a fost anuntat seful de santier N. G. precum si echipajul SMURD si organele de politie. Desi s-a incercat resuscitarea victimei la fata locului si apoi la Spitalul mun. Pascani, ulterior a intervenit decesul acesteia .
Imprejurarile astfel constatate sunt mentionate si in procesul verbal de cercetare la fata locului intocmit de organele de cercetare si plansele foto de la dosar.
De asemenea  se retine ca  modalitatea de producere a accidentului de munca  asa cum a fost mentionata mai sus este sustinuta si  prin declaratiile martorilor, persoane care se aflau in apropierea locului producerii accidentului la momentul respectiv.
Din concluziile medicale in urma autopsierii cadavrului a lui B.V. a rezultat co moartea acestuia a fost violenta, s-a datorat insuficientii cardiorespiratorii acute consecutive unei asfixii mecanice prin comprimare toraco-abdominala, topografia si morfologia leziunilor pledand pentru producerea lor prin comprimare intre doua planuri dure. Se mai sustine ca intre leziunile de violenta si deces exista o legatura directa de cauzalitate.
Conform procesului verbal de cercetare efectuat de ITM Iasi cauza producerii evenimentului in urma caruia s-a produs accidentarea mortala a numitului B. V. o constituie efectuarea unor lucrari de montari de conducte de alimentare cu apa in santuri fara asigurarea cerintelor minime privind stabilitatea si soliditatea posturilor de lucru mobile ori fixe situate la adancime (fara sprijiniri de maluri), contrar prevederilor art. 2 lit. c din RIPMC/1995. De asemenea se mai arata ca executantul SC _ Bucuresti Sucursala Iasi nu a intocmit planul propriu de securizare pentru lucrarea respectiva si nu nominalizat si localizat zonele cu risc ridicat si specific din activitatea proprie.
Se mai retine din acelasi constatari ca executantul SC _  Bucuresti sucursala Iasi  nu i-a asigurat victimei o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca deoarece la instructajul la locul de munca din 9.10.2009, victimei i-au fost prelucrate instructiuni proprii pentru constructii si confectii metalice si instructiuni proprii pentru lucru la inaltime (in conditiile in care victima avand 57 ani nu putea lucra la inaltime), in loc sa-i fie prelucrate instructiuni proprii pentru sapaturi, nefiindu-i deci prelucrate riscurile specifice activitatii pe care victima o desfasura la momentul accidentarii.
Se retine astfel ca s-au incalcat prevederile art. 93 alin. 2 lit. a din Normele Metodologice de Aplicare a prev. Legii Securitatii si Sanatatii in munca precum si prev. art. 20 al 1, 2 din aceeasi lege, nr. 319/2006 care arata ca angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de munca, specifice locului de munca si postului sau.
Se mai arata ca executantul SC _  Bucuresti sucursala Iasi   nu a evaluat riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala,generate de activitatile desfasurate - de sapaturi si nu a stabilit masurile de securitate si sanatate in munca corespunzator riscurilor identificate.
Conform acelorasi prevederi legale beneficiarul si / sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata executarii lucrarii, ceea ce nu s-a indeplinit .
In urma cercetarilor efectuate ITM  a stabilit ca evenimentul produs in urma caruia a decedat numitul B. V. se incadreaza in prevederile art 5 lit g coroborat cu art. 5 lit. c din Legea 319/2006 si prin urmare, acest eveniment este accident de munca mortal.
Instanta retine ca ITM Iasi a aplicat  o serie de sanctiuni contraventionale angajatorului SC _ Bucuresti Sucursala Iasi, prin administrator C. N. si director general Z. M. precum si Primariei mun. Pascani reprezentat prin primar C. G..
Instanta constata ca pentru contraventiile constatate la capitolul M lit. b, c,d,e din procesul verbal incheiat de ITM Iasi  raspunderea revine angajatorului SC _  Bucuresti Sucursala Iasi,   prin administratorul C. N.. Astfel , aceste contraventii constau in neasigurarea unei instruiri suficiente si adecvate victimei, neluarea unor masuri de semnalizare pe baza evaluarii riscurilor de accidentare a zonelor cu risc ridicat si specific precum si neevaluarea riscurilor de accidentare generate de activitatile de sapaturi desfasurate si nestabilirea masurilor de securitate in munca corespunzator riscurilor identificate, fiind incalcate prevederile art. 20 al 1,2 , art. 39 al 9 lit. d , art. 7 al 4 lit. a, b din Legea 319/2006.
Din ansamblu cercetarilor efectuate in cauza rezulta cu certitudine ca instruirea insuficienta a victimei este cauza directa care a dus la producerea evenimentului, ceea ce constituie indicii ale existentii infractiunii prev. de art. 37 al 2 din Legea 319/2006.
Avand in vedere aceste imprejurari instanta apreciaza  ca se impune inceperea urmaririi penale fata de numitul C. N., administrator al SC _. SA Bucuresti Sucursala Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art.37 al. 2 din Legea 319/2006,  care prevede ca "Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda".
Se impune ca in cursul cercetarilor sa fie administrate noi probe si sa fie reluata audierea martorilor colegi de munca cu victima, din care sa rezulte  daca   a fost efectuata o prelucrare a normelor privind protectia muncii in ceea ce priveste pe victima si cu referire la specificul activitatii indeplinite de aceasta in momentul producerii evenimentului.
Instanta nu poate primi sustinerea potrivit careia victima ar fi intrat in acel sant pe proprie raspundere si fara ca specificul lucrarii ce o indeplinea sa impuna acest lucru, apreciind ca daca victimei  i-ar fi fost prelucrate normele de protectie a muncii, aceasta ar fi cunoscut pericolele la care se expunea si ar fi avut o alta conduita.
Urmeaza ca organul de cercetare sa aprecieze oportunitatea retinerii culpei in ceea ce priveste infractiunea cercetata, respectiv cea prevazut de  art. 37 al. 2, 3 din Legea 319/2006.
Fata de aceste considerente, urmeaza a admite plangerea formulata de B. E. persoana care justifica un interes in prezenta cauza, aceasta  fiind sotia victimei si a desfiinta rezolutia atacata ca fiind netemeinica.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006