InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Anularea Comisiei Judetene de fond funciar, intrucat petentul a facut dovada calitatii sale de mostenitor. Completarea si eliberarea titlului de proprietate se face numai dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

(Sentinta civila nr. 1959 din data de 08.10.2008 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

        Petentul O.V. a solicitat instantei ca, in contradictoriu cu intimatele Comisia locala S. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si Comisia judeteana Iasi pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, sa dispuna: anularea Hotararii X ca fiind nelegala, obligarea intimatelor la reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de teren de 0,75 ha, pe vechiul amplasament respectiv suprafata de 0,50 ha la S. categoria arabil si pentru suprafata de 0,25 ha in aceeasi localitate, categoria fanete cat si la solutionarea cererii pe care a formulat-o in 1991, cerere ce a fost inregistrata la Comisia locala de fond funciar P., obligarea intimatelor la emiterea titlului de proprietate si la punerea in posesie asupra suprafetelor solicitate, obligarea intimatelor sa prezinte un nou amplasament, in conditiile in care expertul va statua ca terenul nu poate fi retrocedat, din rezerva Comisiei locale S. sau obligarea acestora la plata despagubirilor, obligarea intimatelor la plata de daune cominatorii in cuantum de 50 de lei pentru fiecare zi de intarziere, de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii din prezenta cauza, obligarea intimatelor la plata cheltuielilor de judecata.
[...]
        Comisia locala Pascani a propus invalidarea cererii petentului, motivand ca autorul a beneficiat de intreaga suprafata de teren pe raza administrativa a municipiului Pascani, insa aceste sustineri nu au fost insusite de Comisia judeteana Iasi care a invalidat cererea petentului pe motiv ca nu s-a facut dovada calitatii de persoana indreptatita la reconstituire.
[...]
        Prin intampinare, intimata Comisia locala S. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a solicitat respingerea cererii petentului si, pe cale de exceptie, a invocat lipsa calitatii sale procesuale pasive in privinta primului capat de cerere.
In privinta celorlalte capete de cerere, intimata a invocat exceptia prematuritatii cererii,motivand ca nu se poate dispune obligarea sa la punerea in posesie decat in conditiile in care ar exista o hotararea a Comisiei judetene prin care i se reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafata solicitata.
[...]
        Prin incheierea de sedinta din data de 06.08.2008 instanta a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei Comisia locala S. pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si a respins exceptia prematuritatii cererii [...].
[...]
Prin referatul intocmit Comisia locala de fond funciar S. a propus Comisiei judetene Iasi sa invalideze cererea petentului, cu motivarea ca aceasta cerere a fost validata in temeiul dispozitiilor Legii 18/1991 la Comisia locala de fond funciar P..
Petentul a formulat contestatie impotriva hotararii Comisiei locale de fond funciar S..
Prin hotararea nr. ../2008 Comisia judeteana de fond funciar Iasi a respins contestatia, retinand ca petentul nu a facut dovada calitatii de mostenitor dupa autorul C.S. si nici a vocatiei sale succesorale.
[...] Prin cererea de reconstituirea a dreptului de proprietate adresata Comisiei locale de fond funciar S., petentul a acceptat mostenirea defunctei O.J. asupra terenului ce a fost proprietatea autorilor sai anterior colectivizarii, mostenire la care este chemat petentul prin retransmitere.
Conform dispozitiilor art. 13 din Legea 18/1991 calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotararii judecatoresti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii. Mostenitorii care nu-si pot dovedi aceasta calitate, intrucat terenurile nu s-au gasit in circuitul civil, sunt socotiti repusi de drept in termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au apartinut autorului lor. Ei sunt considerati ca au acceptat mostenirea prin cererea pe care o fac comisiei.
Fata de aceste considerente, instanta constata ca in mod nelegal intimata Comisia judeteana Iasi de fond funciar a respins contestatia petentului impotriva propunerii de invalidare a Comisiei locale de fond funciar S., retinand ca nu a facut dovada calitatii de mostenitor dupa autorul C.S. si nici a vocatiei sale succesorale.
[...] Potrivit dispozitiilor art. 6 alin. 1/2 din Legea 1/2000, astfel cum a fost modificata prin Legea 247/2005 au valoare declarativa cu privire la proprietate consemnarile efectuate in anii 1945-1990 in registrele agricole (_) neinsotite de titlurile de proprietate. Sintagma folosinta de legiuitor - valoare declarativa  -  are in vedere faptul ca asemenea inscrisuri fac dovada proprietatii terenului pana la proba contrara, proba ce revine in sarcina aceluia ce contesta dreptul de proprietate respectiv.
Prin urmare, instanta constata ca Hotararea X prin care Comisia judeteana Iasi a respins contestatia si implicit cererea petentului pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 0,75 ha situat pe raza comunei S., jud. Iasi este nelegala, atat timp cat petentul a facut dovada vocatiei sale succesorale concrete la mostenirea defunctei O.J. si, prin retransmitere, la mostenirea defunctilor C.S. si C.M., a facut dovada dreptului de proprietatea asupra acestui teren al autorilor, terenul fiind totodata inscris in registrul agricol pe numele socrului C.S. in perioada 1959-1963.
Pentru considerentele expuse, instanta va admite plangerea petentului promovata in contradictoriu cu intimata Comisia judeteana Iasi de fond funciar, constatand ca este intemeiata si, pe cale de consecinta, va anula Hotararea Comisiei judetene Iasi , va reconstitui petentei dreptul de proprietate pentru terenul in suprafata de 0,75 ha situat pe raza comunei S., jud. Iasi[...].
In temeiul dispozitiilor art. 34  alin. 1 din HG 890/2005 instanta va obliga intimata Comisia locala de fond funciar S. sa procedeze la punerea petentului in posesia acestui teren [...].
Instanta va respinge ca nefiind intemeiata cererea petentului privind obligarea intimatelor la emiterea, respectiv eliberarea titlului de proprietate pentru suprafata de 0,75 ha situat pe raza comunei S., avand in vedere faptul ca, in conformitate cu dispozitiile art. 116 din Legea 18/1991 raportate la dispozitiile art. 36 alin. 5 din HG 890/2005, titlurile de proprietate pentru persoanele care au formulat plangeri la judecatorie in baza prevederilor legilor fondului funciar se vor completa si se vor elibera dupa pronuntarea hotararii judecatoresti irevocabile.
Instanta va respinge ca fiind neintemeiata cererea petentului privind obligarea intimatelor la plata de daune cominatorii [...] avand in vedere ca potrivit dispozitiilor art. 64 din Legea 18/1991, poate fi obligat sa plateasca daune cominatorii primarul, in calitate de presedinte al comisiei locale, in acele situatii in care comisia locala refuza eliberarea titlului de proprietate sau punerea efectiva in posesie si instanta admite plangerea persoanei nemultumite.
Textul de lege mentionat reglementeaza o situatie de exceptie in materia dreptului civil si de aceea el se aplica exclusiv in situatiile ce intra sub incidenta sa, respectiv in situatiile in care instanta admite plangerea persoanei interesate si obliga comisia locala de fond funciar sa elibereze titlul de proprietate sau sa il puna pe petent in posesia terenului.
[...]
In afara dispozitiei legale speciale in materia fondului funciar si a altor situatii de exceptie expres reglementate de lege, institutia daunelor cominatorii este creata de jurisprudenta si reprezinta un mijloc de constrangere a debitorului pentru a-l determina sa isi execute obligatia de a face.
Obligatia de a plati daune cominatorii are caracter accesoriu in raport cu obligatia principala de a face si vizeaza tocmai executarea silita in natura a acesteia.
Insa, potrivit art. 580/3 alin. 5 C.proc.civ., pentru neexecutarea obligatiilor de a face cu caracter strict personal (intuitu personae) nu se pot acorda daune cominatorii. Textul de lege mentionat a fost introdus in Codul de procedura civila prin Legea 459/2006, anterior acestei completari Inalta Curte de Casatie si Justitie constituita in Sectiile Unite, prin Decizia nr. XX din 12.12.2005 stabilind ca cererea pentru obligarea la plata de daune cominatorii este admisibila si in conditiile reglementarii obligarii debitorului la plata de amenzi civile conform art. 580/3 din C.proc.civ.
Prin urmare, este neintemeiata cererea petentului privind obligarea intimatelor la plata de daune cominatorii si pe dreptul comun.
[...].
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010