InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Cerere de stabilire a programului de vizitare a minorului de catre parintele caruia nu i-a fost incredintat acesta spre crestere si educare prin hotararea de divort. Niciuna din variantele propuse de parinti nu satisface interesul superior al copilului.

(Sentinta civila nr. 524 din data de 04.03.2008 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Reclamanta F.M. cu domiciliul procesual ales la avocat L.N., a chemat in judecata pe paratul G.V., solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta acesta sa fie obligat sa-i permita a avea legaturi personale si contacte directe cu minorul  G.S., nascut la data de ...2000, aratand ca prin sentinta civila nr. ../2006 a Judecatoriei Pascani a fost pronuntat divortul partilor, din culpa comuna, iar copilul a fost incredintat tatalui, parat in cauza. Solicita reclamanta ca relatiile personale cu copilul sa-i fie permise in urmatoarea modalitate: prima sambata si duminica din luna ( de sambata ora 10,00 pana duminica ora 20,00), in luna decembrie de pe data de 25 ora 12,00 pana pe data de 31 ora 12,00 si in luna august, a doua si a treia saptamana, la domiciliul reclamantei.
In drept sunt invocate disp. art. 43 alin. 3, art. 97 C.fam.
[...]
Paratul a depus intampinare prin care a fost de acord cu stabilirea unui program de vizita a copilului, opunandu-se insa modalitatii concrete propuse de catre reclamanta si manifestandu-si acordul pentru vizitarea copilului un sfarsit de saptamana pe luna, in perioada de timp cat reclamanta se gaseste in tara.
Paratul isi argumenteaza pozitia procesuala afirmand ca fosta sotie este plecata in Italia, vine foarte rar in tara si nu pastreaza legatura cu copilul. Din aceste motive copilul s-a indepartat de mama lui si chiar a refuzat de cateva ori sa se intalneasca cu dansa atunci cand aceasta a venit sa-l viziteze.
Sustine paratul ca i-a permis de fiecare data reclamantei sa aiba contacte directe cu copilul si ca nu este in interesul acestuia sa-si petreaca sarbatorile de iarna cu o persoana pe care o vede o data pe an.
[...]
          Au fost efectuate in cauza anchete sociale la domiciliile paratului si ale bunicii materne a copilului. A fost ascultat minorul Sebastian in varsta de 7 ani , [...] in prezenta unui psiholog desemnat de catre DGASPC Iasi, dupa o prealabila pregatire a acestuia. Opinia copilului a fost consemnata intr-un proces verbal, iar raportul de evaluare psihologica [...] a fost atasat la dosar.
Instanta apreciaza intemeiata in parte actiunea reclamantei, din considerentele expuse in cele ce urmeaza:
Solutia incredintarii minorului catre parat a avut la baza , alaturi de alte criterii , si faptul ca mama copilului era plecata la munca in strainatate, iar S. a fost ingrijit in bune conditii de catre tata, fiind in interesul minorului sa locuiasca in continuare in mediul in care a crescut si s-a dezvoltat.
In cauza de fata instanta are in vedere ca unul din drepturile fundamentale ale copilului este acela de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii , rudele , precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament ( art.14 alin.1 din Legea nr. 272/2004 ).
Modalitatea concreta in care se realizeaza aceste relatii personale si contacte directe este subordonata cu prioritate interesului superior al copilului , instanta fiind tinuta a se calauzi dupa acest principiu , potrivit disp. art. 2 din Legea nr. 272/2004.
In cauza, martorii reclamantei afirma ca paratul impiedica relatiile personale dintre mama si fiu prin interdictia impusa copilului de a vorbi la telefon atunci cand mama lui il suna , sau stanjeneste astfel de relatii fie prin refuzul nejustificat de a primi diverse lucruri oferite de catre mama copilului, fie prin conditionarea intrevederii cu copilul de prezenta unchiului matern F.D., a paratului si, in unele situatii, a actualei sotii a paratului ( martorul F.D. relateaza ca "copilul se simtea stingher, timorat, si aceasta doar din cauza prezentei tatalui la aceste intrevederi"). Martorii paratului afirma ca i s-a permis reclamantei sa-si viziteze fiul, de fiecare data cand a dorit acest lucru, si confirma atat apararea tatalui referitoare la faptul ca minorul nu-si doreste apropierea de mama, cat si prezenta respectivelor persoane la acele intrevederi, care in opinia martorilor reclamantei stanjenesc nefiresc si impiedica in mod real comunicarea dintre mama si fiu.
In atari imprejurari, retinand ca mentinerea relatiilor personale si a contactelor directe cu mama sa nu contravine, de principiu, interesului copilului (nefiind dovedite imprejurari de fapt care sa indice o potentiala periclitare a dezvoltarii fizice , mentale , spirituale , morale sau sociale a copilului) , instanta apreciaza benefica mentinerea relatiilor dintre fiu si mama si implicit justificata actiunea in justitie a reclamantei , in temeiul disp. art. 16 din Legea nr. 272/2004 si art. 43 alin. 3 si 97 C.fam.
La stabilirea modalitatii concrete de realizare a acestui drept, instanta apreciaza ca niciuna  dintre variantele  potrivnice  propuse de parinti nu satisface interesul superior al copilului , intrucat:
Propunerea mamei de a lua si gazdui minorul este favorabila dezvoltarii unor legaturi firesti , insa durata foarte mare de timp poate bulversa si perturba dramatic ritmul de viata al copilului. In plus dezvoltarea copilului in plan afectiv ar avea de suferit prin restrangerea drastica a contactelor cu tatal,  cu bunica paterna si cu actuala sotie a paratului, fata de care el nutreste un atasament special, tocmai in perioade de timp semnificative pentru copil cum sunt sarbatorile de iarna.
Relevanta pentru punctul de vedere al instantei este si opinia lui S. (apreciata in raport cu varsta destul de frageda), care nu refuza categoric apropierea de mama , insa respinge vehement ideea de a locui cu dansa, exprimand temerea ca ar putea fi luat definitiv de langa tatal sau. Consemnarile raportului de evaluare psihologica sunt in sensul ca "copilul doreste sa se intalneasca cu mama, insa nu pe perioade lungi de timp, doar vizite scurte, motivand ca nu o cunoaste foarte bine".
In plus , instanta are in vedere si faptul ca reclamanta lucreaza si in prezent in strainatate , revenind periodic in tara in luna august a fiecarui an, in casa mamei sale [...].
Pe de alta parte, propunerea tatalui pentru vizitarea copilului numai la domiciliul sau si numai intr-un sfarsit de saptamana pe luna nu permite o comunicare reala si restrange nefiresc asemenea relatii personale; in plus, o asemenea varianta nu poate decat sa tensioneze si mai mult relatia conflictuala dintre parinti , cu efect direct si negativ asupra dezvoltarii copilului.
In lumina jurisprudentei CEDO (Hotararile Eriksson impotriva Suediei din 22.06.1989 si Ignaccolo-Zenide impotriva Romaniei din 25.01.2000) instanta are in vedere sarcina de a adopta mijloacele juridice adecvate si suficiente pentru a asigura respectarea obligatiilor pozitive care ii incumba in temeiul art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, si care sunt inerente  "respectarii" efective a vietii de familie.
Avand in vedere ca, pe de o parte, "trecerea timpului poate avea consecinte ireparabile asupra relatiilor dintre copii si parintele care nu locuieste cu ei" ( hotararea Ignaccolo-Zenide sus-citata ) si ca, pe de alta parte, reluarea legaturilor personale cu minorul, care a locuit in ultimul timp numai cu tatal sau, necesita indubitabil masuri pregatitoare a caror natura si anvergura depind in primul rand de intelegerea si cooperarea ambilor parinti, instanta apreciaza ca se impune in cauza de fata facilitarea apropierii dintre mama si fiu si a colaborarii dintre parinti, prin stabilirea unui program de vizita echitabil si gradual, cu posibilitatea ca incepand de anul viitor sa fie permise intrevederi si intr-un alt loc decat la domiciliul paratului, urmarindu-se a se da eficienta principiului interesului superior al copilului si a se stabili un raport de proportionalitate intre drepturile si interesele celor doi parinti.
In considerarea argumentelor de fapt si de drept expuse, instanta apreciaza necesara si adecvata circumstantelor concrete ale cauzei modalitatea in care mamei i se permite sa aiba relatii personale si contacte directe la domiciliul paratului, in anul in curs, iar mai apoi si intr-un alt loc din mun. Pascani ales de catre reclamanta ori la domiciliul bunicii materne,  insa pe durate rezonabile si doar pe timpul zilei , in concret cate 2 zile lunar , sambata , intre orele 10,00 - 14,00 in anul in curs si respectiv intre orele 10,00 - 16,00 incepand cu anul 2009, precum si 4 zile in luna august, incepand cu anul viitor, intre orele 10,00 - 18,00.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010