InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pascani

Partaj succesoral. Stabilire activ si pasiv succesoral.

(Sentinta civila nr. 1704 din data de 10.07.2007 pronuntata de Judecatoria Pascani)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Pascani | Jurisprudenta Judecatoria Pascani

Prin cerere reclamanta PI a chemat in judecata pe parata CF , solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna partajarea succesiunii defunctului CV.
In motivarea cererii se arata ca mostenitorii defunctului sunt reclamanta , in calitate de fiica , si parata in calitate de sotie supravietuitoare , cu cotele parti de 3/4 si respectiv  1/4 din succesiune.
Masa succesorala se compune din :
-cota de  1/2 din apartamentul situat in mun.Pascani , str.Eugen Stamate , compus din 3 camere , dependinte , in suprafata utila de 60,30 mp., impreuna cu dreptul de folosinta a suprafetei de 20,22 mp teren aferent locuintei ;
-cota de  1/2 din garajul situat in str. Camil Petrescu, pe terenul proprietatea Primariei Pascani ;
 -cota de  1/2 din autoturismul marca Dacia 1310, bunurile fiind dobandite de catre defunct in timpul casatoriei cu parata .
Afirma reclamanta ca nu a inclus in masa dedusa impartelii si capitalul social detinut de catre defunct la SC V SRL Pascani , in considerarea faptului ca parata a suportat cheltuielile de inmormantare .
Mai precizeaza reclamanta ca mostenirea a fost dezbatuta pe cale notariala, fiind eliberat certificatul de mostenitor nr.307/24.11.2004, insa incercarea partilor de imparteala amiabila nu a putut fi finalizata.
Solicita reclamanta ca iesirea din indiviziune sa se realizeze prin atribuirea bunurilor catre parata , cu plata unei sulte catre reclamanta.
Prin intampinare parata recunoaste cotele,  apartamentul si garajul. In privinta autoturismului , afirma ca acesta face parte din capitalul social al SC V SRL Pascani si ca 1 din acest capital social face parte de asemenea din masa succesorala.
Prin cererea reconventionala parata-reclamanta CF  a solicitat :
-completarea masei succesorale cu cota parte de 1 din capitalul social al SC V SRL Pascani.
-constatarea pasivului succesoral in valoare de 75.000.000 lei ROL reprezentand cheltuieli de inmormantare si praznice traditionale si obligarea reclamantei-parate sa contribuie la acoperirea lui , in limita cotei sale parti de proprietate.
In motivarea cererii reconventionale , parata-reclamanta arata ca impreuna cu defunctul sot a infiintat SC V SRL , fiecare detinand cate 10 parti sociale ; desi societatea nu mai functioneaza  in prezent , totusi se impune ca in masa succesorala sa fie inclusa si cota de 1 din capitalul social.
In privinta pasivului succesoral , parata-reclamanta afirma ca a suportat singura toate cheltuielile ocazionate de deces , dupa cum tot singura a suportat si cheltuielile de ingrijire speciala de care a beneficiat sotul grav bolnav , pe o perioada mare de timp dinaintea decesului.
Obiectul cererii reconventionale a fost completat de catre parata-reclamanta care prin cererea depusa la termenul din 19.12.2006 a solicitat sa se constate si datoriile succesiunii in suma totala de 7996,55 RON ce reprezinta :
-4346,7 RON pierderi societate , conform raportului de gestiune la finele anului 2003.
-3253 RON cheltuieli reparatii autoturism IS-50-SCV.
-385,85 RON cheltuieli asigurare autoturism.
-11 RON taxe administratia financiara .
Reclamanta-parata s-a opus cererii completatoare , invocand exceptia inadmisibilitatii intrucat se tinde la dizolvarea  si lichidarea societatii comerciale ceea ce nu se poate realiza intr-un proces de partaj. Pe fond reclamanta-parata contesta existenta datoriilor succesiunii , indicate in cererea completatoare (_).
Coroborand sustinerile partilor cu probatoriul administrat in cauza , prin prisma dispozitiilor legale aplicabile,  instanta apreciaza neintemeiata  exceptia inadmisibilitatii pe care o va respinge , iar pe fond apreciaza intemeiata in parte atat actiunea principala cat si cererea reconventionala pe care le va admite ca atare in parte , din considerentele ce succed :
Partile din proces sunt mostenitoarele legale ale de cujusului CV, decedat la data de 17.11.2003 , cu ultim domiciliu in mun. Pascani , PI fiind fiica defunctului , dintr-o casatorie anterioara , iar CF fiind sotia supravietuitoare a acestuia . Cotele-parti indivize in care succesoarele culeg mostenirea si care nu sunt contestate in proces sunt cele prevazute de art. 669 C.civ., si art.1 lit. a din Legea nr. 319/1944 privind dreptul de mostenire al sotului supravietuitor , respectiv  3/4 pentru fiica si  1/4 pentru sotia supravietuitoare
Compunerea masei succesorale  este contestata in proces , atat sub aspectul activului succesoral cat si al pasivului succesoral .
I. Sub primul aspect analizat , instanta observa ca prin certificatul de mostenitor nr.307/24.11.2004 eliberat de BNP, s-a constatat ca masa succesorala se compune din cota indiviza de 1/2 din : capitalul social detinut la SC V SRL , autoturismul Dacia 1310, apartamentul si garajul , situate in  mun. Pascani.
Includerea in masa de impartit a cotei indivize de 1/2 din apartament si din garaj este pe deplin recunoscuta de catre ambele parti in proces. Dobandirea acelor imobile s-a realizat in timpul casatoriei sotilor C prin cumparare , in baza contractelor de vanzare-cumparare nr. 1010/15.04.1992 si respectiv nr.9010/30.08.1994.
Valoarea de circulatie a acestor bunuri imobile a fost stabilita pe baza de expertiza tehnica , insusita fara obiectiuni de catre ambele parti. Expertul tehnic constructor BI a evaluat apartamentul la suma de 102.234 RON , iar garajul la suma de 7.173 RON si a concluzionat ca imobilul de locuit nu este comod partajabil in natura. In atari imprejurari , valoarea cotei de 1 din cele doua imobile ce sunt incluse in masa de impartit este cea de 54.703,5 RON .
In ceea ce priveste solicitarea din cererea reconventionala de a se include in masa de impartit cota indiviza de  1/2  din capitalul social al SC V SRL,  instanta observa ca reclamanta-parata recunoaste pe deplin bunul si este de acord cu partajarea celor 10 parti sociale detinute de catre defunct ( nota de concluzii scrise ).
Din actele constitutive ale societatii instanta retine ca SC V SRL Pascani a fost infiintata de catre sotii asociati CV si CM in anul 1993, pe durata nedeterminata , iar capitalul social a fost divizat in 20 de parti sociale cu o valoare nominala de cate 10 RON , fiecarui asociat fiindu-i repartizate cate 10 parti sociale.
Transmiterea partilor sociale pe cale succesorala este supusa dispozitiilor generale ale Codului civil potrivit cu care drepturile succesorale se transmit ope legis mostenitorilor la data deschiderii succesiunii , adica la data decesului de cujusului.
Distinct de transmiterea partilor sociale , disp.art. 202 alin.3 din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale , modificata , reglementeaza situatia continuarii sau necontinuarii societatii cu mostenitorii asociatului decedat , in considerarea caracterului intuitu personae al societatii cu raspundere limitata , o atare continuare fiind permisa atat in cazul cand ea este stipulata expres in actul constitutiv , cat si atunci cand nu este interzisa in mod expres , dupa cum rezulta din interpretarea sistematica si tehnologica a textului art.202.
In speta dedusa judecatii , existenta in patrimoniul defunctului la data deschiderii succesiunii a celor 10 parti sociale detinute la SC V SRL  este necontestata si pe deplin probata astfel incat includerea in activul succesoral a cotei de 1 din capitalul social este neindoielnic intemeiata , cum de altfel apare mentionat si in certificatul de mostenitor.
Privitor insa la solicitarea de includere in masa de impartit a cotei indivize de 1/2 din autoturismul Dacia 1310 (solicitare formulata prin cererea principala de partaj , la care parata-reclamanta se opune ) , instanta constata ca acest bun nu face parte din masa succesorala , cu argumentele de mai jos :
Fara a nega caracterul conventional si forta probanta a certificatului de mostenitor nr.307/2004 ce constata ca facand parte din masa acest bun mobil , instanta observa ca in certificatul de inmatriculare al autoturismului ( fila 17 vol.I ) , la rubrica detinator , este mentionata SC V SRL Pascani , iar in cuprinsul certificatului fiscal emis de Primaria mun. Pascani -Serv.Finante Publice Locale se atesta ca SC V SRL figureaza inscrisa in evidentele fiscale cu acest autoturism.
De altfel , este relevant insusi continutul incheierii finale a procedurii notariale din data de 24.11.2005 ( primul si unicul termen acordat in dosarul notarial ) , unde s-a mentionat ca autoturismul este proprietatea SC V SRL Pascani.
In baza acestor inscrisuri care probeaza in mod cert ca autoturismul face parte din patrimoniul social al SC V SRL Pascani , iar nu din patrimoniul succesoral , concluzia legala este aceea de neincludere in masa de impartit.
Instanta are in vedere in acest sens caracterul autonom indiscutabil al patrimoniului social al SC Volanul SRL in raport cu patrimoniile proprii ale celor doi asociati , care au constituit societatea , si implicit in raport cu patrimoniul succesoral lasat de catre defunctul CV.
Autoturismul face parte asadar din patrimoniul societatii ( mai exact din activul social ) care este distinct de patrimoniul defunctului. Acest bun dobandit ulterior constituirii societatii nu face parte insa din capitalul social ( dupa cum afirma parata-reclamanta ) nefiind adus ca aport la constituirea lui. Bunurile dobandite in cursul desfasurarii activitatii comerciale  ( de genul celui sus-mentionat ) , drepturile asupra bunurilor aduse ca aport la capitalul social si beneficiile nedistribuite fac intr-adevar parte din activul social si implicit din  patrimoniul social , insa constituie elemente distincte ale acestuia , ce nu pot fi confundate.
Concluzionand asupra activului succesoral ramas de pe urma defunctului CV , instanta constata pe baza probelor analizate mai sus si a prevederilor legale incidente , ca el se compune din cota indiviza de 1 din apartament , din garaj si din capitalul social al SC V SRL divizat in cele 20 de parti sociale.
In lipsa unui raport de expertiza tehnica-contabila care sa stabileasca valoarea de circulatie a partilor sociale , instanta va asigura respectarea principiului egalitatii impartelii , aplicand prin analogie norma juridica inscrisa in art.202 alin.3 din Legea 31/1990 , modificata , referitoare la calcularea contravalorii partilor sociale "conform ultimului bilant contabil aprobat".

II. Sub aspectul pasivului succesoral pretins prin cererea reconventionala , cu completarea ulterioara , instanta are in vedere ca :
Sunt indiscutabil incluse in aceasta categorie cheltuielile ocazionate de inmormantarea  defunctului si praznicile traditionale . Suportarea acestor cheltuieli doar de catre sotia supravietuitoare reprezinta un fapt recunoscut chiar de catre reclamanta-parata care in cuprinsul cererii introductive  afirma ca nu intelege sa ceara partajarea capitalului social detinut la SC V SRL , in considerarea imprejurarii ca "parata sotie supravietuitoare a suportat cheltuielile de inmormantare".
Distinct de aceasta  recunoastere , declaratiile martorilor SV si EC si inscrisurile depuse demonstreaza fara echivoc faptul ca sotia supravietuitoare a suportat din surse proprii toate cheltuielile de inmormantare si praznice traditionale , in cuantumul pretins , de 7500 RON.
In acest sens instanta are in vedere ca fiica defunctului a revenit in tara doar in perioada decesului si a inmormantarii parintelui , locuind in strainatate in timpul organizarii tuturor praznicelor traditionale.
Catimea si modul de finantare al acestor cheltuieli sunt dovedite cu mijloace de proba directe si nemijlocite. Martorele audiate ( colega de serviciu si fina de cununie ) au asistat nemijlocit si ajutat-o pe parata-reclamanta sa cumpere bunurile necesare ( punti , pomeni , sicriu , produse alimentare etc. ) si sa plateasca serviciile aferente ( servicii religioase , sericii restaurant etc.). Afirma  martorele ca familia C avea o pozitie socio-profesionala bine definita in comunitatea locala ( defunctul fiind inginer si decedand la o varsta de doar 54 ani , iar sotia supravietuitoare fiind medic ), astfel ca ceremonia de inmormantare "a fost una cu fast". Praznicul de inmormantare s-a organizat la restaurantul "Central" din mun. Pascani , participand un numar de circa 100 de persoane. La acelasi local public s-au organizat si praznicele de 40 de zile , de 6 luni si de 1 an , numarul participantilor fiind de asemenea foarte mare , dupa cum relateaza martorele care au luat parte la aceste evenimente.
Relatarile directe si nemijlocite ale martorelor sunt in concordanta deplina cu inscrisurile sus-amintite, inscrisuri care ele insele probeaza suma totala de 2551 RON , reprezentand costul doar a unei parti din bunuri ( punti , pomeni ) si din meniul de la restaurant pentru praznicul din ziua inmormantarii.
Nu este justificata apararea reclamantei-parate potrivit careia ar trebui sa fie retinuta doar suma de 2517 RON  , atat cat rezulta din inscrisuri , pe motiv ca restul cheltuielilor s-ar fi acoperit din vanzarea unor bunuri ale societatii si din veniturile realizate de catre defunct inaintea mortii sale prin activitatea comerciala profitabila pe care o desfasura .
Instanta are in vedere ca in raportul de gestiune pentru anul 2003 al activitatii societatii comerciale  este inregistrata o pierdere de 43.467 mii lei , mentionandu-se ca si in anii precedenti s-a inregistrat aceeasi tendinta. Instrainarea unor bunuri ale societatii s-a realizat in anul 2000, cu mult timp inaintea mortii , exceptie facand doar un autoturism Dacia 1310 instrainat cu doua luni inaintea decesului , cu suma de 30 milioane ROL. Nu s-a facut insa in proces dovada directa a modului de intrebuintare a acestor bani ; exista dimpotriva dovezi indirecte in legatura cu cheltuirea acestor bani , respectiv numeroase acte medicale , retete  medicamente etc., depuse de catre parata-reclamanta care demonstreaza ca in perioada 2001-2003 , defunctul , care suferea de o grava boala cronica , a beneficiat de ingrijiri si tratamente medicale speciale , ale caror costuri au fost doar in parte compensate sau gratuite.
Concluzionand asupra pasivului succesoral constatat a fi compus din cheltuielile de inmormantare si praznice traditionale in suma de 7500 RON , instanta are in vedere ca acesta se transmite succesorilor divizat , potrivit disp. art.1060 C.civ., in proportie cu partea ereditara a fiecaruia , astfel ca fiica defunctului este tinuta sa contribuie la acoperirea lui , prin plata catre sotia supravietuitoare a sumei de bani corespunzatoare cotei sale parti de 3 din mostenire.
Cat priveste cererea completatoare de partajare a datoriilor succesiunii avand ca obiect pierderi societate precum si reparatii , asigurare si taxe aferente autoturismului  sus-mentionat , instanta o apreciaza vadit netemeinica , intrucat , pe de o parte , autoturismul face parte din patrimoniul societatii iar cheltuielile legate de intretinerea , intrebuintarea si functionalitatea lui nu privesc patrimoniul succesoral ( din ratiunile ce au fost deja expuse ) , iar , pe de alta parte , pot fi partajate , urmand regimul juridic al fructelor civile produse de bunurile comune , doar dividendele incasate , iar nu pierderile societatii , ceea ce nu face insa obiectul procesului de fata.
Raportat imprejurarilor retinute si dip.art.728 C.civ., potrivit carora nimeni nu poate fi obligat sa ramana in stare de indiviziune , un coerede putand cere oricand imparteala , instanta apreciaza intemeiate in parte atat actiunea principala cat si cererea reconventionala pe care le va admite ca atare in parte , constatand compunerea masei succesorale , calitatea de succesori si cotele parti indivize , dupa specificatiile facute mai sus.
Iesirea din indiviziune urmeaza a fi dispusa in modalitatea atribuirii in natura a tuturor bunurilor catre sotia supravietuitoare , cu obligarea acesteia la plata contravalorii cotei parti de proprietate a fiicei defunctului , tinand seama de acordul expres al partilor in privinta acestei modalitati de partaj , de faptul ca apartamentul nu este comod partajabil in natura si de modul in care au fost si sunt in prezent folosite bunurile , in temeiul disp. art.67310 alin.4 C.pr.civ., art. 742 C.civ.
Reclamanta-parata va fi obligata sa contribuie la acoperirea pasivului succesoral , proportional cu partea sa ereditara (_).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009