InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Liesti

Lipsire de libertate care nu se absoarbe in viol

(Sentinta penala nr. 142 din data de 20.11.2013 pronuntata de Judecatoria Liesti)

Domeniu Libertatea persoanei (infractiuni privind) | Dosare Judecatoria Liesti | Jurisprudenta Judecatoria Liesti

Infractiunea de lipsire de libertate este absorbita in continutul constitutiv al infractiunii de viol pe perioada strict necesara intretinerii prin constrangere a actului sexual.
Daca lipsirea de libertate continua si dupa intretinerea raportului sexual prin constrangerea victimei se va retine concursul real cu infractiunea de viol.
Faptele  inculpatului I.M.R., de a o acosta pe partea vatamata T.E.T, in varsta de 18 ani, ce se deplasa pe un drum public pe raza comuna Barcea, de a o lipsi de libertate prin imobilizare, violente fizice si psihice timp de circa 55 - 60 de minute, ceea ce i-a produs leziuni care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile de ingrijiri medicale, iar ca urmare a acestei situatii de a-i smulge din mana un telefon mobil marca Samsung pentru a opri incercarea acesteia de a solicita ajutor fratelui ei iar,  in final, de a o supune impotriva vointei sa intretina un raport sexual normal circa 10 minute, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal, lovire sau alte violente, talharie si viol, prevazute de art. 189 alineat 1 si 2 Cod penal cu aplicarea art. 37 alineat 1 litera b Cod penal, art. 180 alineat 2 Cod penal cu aplicarea art. 37 alineat 1 litera b Cod penal, art. 211 alineat 1 si alineat 2 litera b Cod penal cu aplicarea art. 37 alineat 1 litera b Cod penal si art. 197 alineat 1 Cod penal cu aplicarea art. 37 alineat 1 litera b Cod penal, toate cu aplicarea art. 33 litera a Cod penal.

SENTINTA PENALA NR. 142, SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE 20.11.2013

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Liesti, inregistrat la aceasta instanta, inculpatul I.M.R. a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv,  pentru savarsirea infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal, loviri sau alte violente, talharie si viol, fapte prevazute si pedepsite de art.189 alin.1 si 2 din Codul Penal, 180 alin.2 din Codul Penal, art.211 alin.1 si 2 litera b din Codul Penal, art. 197 alin.1 din Codul Penal, toate cu aplicare art.37 alin.1 litera b din Codul Penal,  toate cu aplicare art.33 lit. a din Codul Penal.
In fapt, la data de 29.08.2013, lucratorii din cadrul Postului de Politie Barcea, judetul Galati au fost sesizati de partea vatamata T.E.T din aceeasi localitate cu privire la faptul ca in aceeasi seara, in jurul orelor 2200,  in timp ce se deplasa catre domiciliul sau, o persoana necunoscuta de sex masculin a acostat-o, a dus-o peste calea ferata prin exercitarea de violente, unde impotriva vointei sale a dezbracat-o de pantaloni si lenjeria intima si a intretinut un raport sexual normal,  iar in final i-a smuls si telefonul mobil marca Samsung pe care il avea in mana cu scopul de a nu apela pe cineva sa-i vina in ajutor.
In jurul orelor 2130, partea vatamata a plecat spre domiciliul sau aflat pe strada Margaretelor ocazie cu care a fost insotita de martora D.A.T.  circa 300 de metri, pana la intersectia strazilor Aleea Scolii si Razesilor.
De aici partea vatamata mai avea de parcurs pana la domiciliul sau circa 90 de metri pe strada Razesilor si circa 100 de metri pe strada Margaretelor.
Dupa ce partea vatamata T.E.T.s-a despartit de prietena sa a fost acostata de inculpatul I.M.R. care se deplasa pe bicicleta catre domiciliul prietenei sale, D.A.M., care locuieste la circa 900 de metri de intersectia strazilor Aleea Scolii cu Razesilor, dar in prelungirea primei dintre acestea.
In acest context, inculpatul I.M.R., dupa ce a vazut cele doua fete ca s-au despartit a renuntat la destinatia  sa si s-a hotarat sa o acosteze pe partea vatamata T.E.T.cu scopul de a intretine relatii sexuale.
Avand in vedere hotararea luata inculpatul I.M.R. a urmarit-o pe partea vatamata T.E.T. si in timp ce se deplasa pe strada Razesilor i-a cerut numarul de telefon pe care aceasta nu i l-a dat spunandu-i sa o lase in pace, iar apoi a apucat-o brusc de gat cu scopul de a o sugruma si a o determina sa nu se opuna.
In aceste conditii, intre orele 2200 - 2240 , inculpatul I.M.R. profitand de raportul disproportionat de forta, respectiv inaltimea pe care o are de circa 1,80 1,85 metri si de 1,50 - 1,55 metri inaltimea partii vatamate, a tras-o de maini timp in care cu o mana i-a acoperit gura pentru a nu striga si mai mult, timp in care a si lovit-o peste fata, a traversat-o dincolo de strada Margaretelor, in spatiul verde cu buruieni adiacent caii ferate si, apoi, au intrat in lanul cultivat cu porumb, parcurgand in total o distanta de circa 50 de metri de la locul unde a fost agresata prima data, respectiv de la intersectia strazilor Razesilor cu Margaretelor.
In tot acest timp partea vatamata T.E.T.a incercat sa se elibereze din mainile inculpatului, desi era lovita in permanenta peste cap, fata si stransa de gat, totodata rugandu-l sa o elibereze pentru a merge acasa. De mentionat, este si faptul ca inculpatul a  impiedicat-o de mai multe ori sa raspunda la telefon pentru a nu cere ajutor.
In aceste conditii partea vatamata vazand ca nu reuseste sa se elibereze, in timp ce era trantita la pamant iar inculpatul se afla deasupra sa si se straduia sa o imobilizeze total, a incercat sa apeleze pe fratele ei fara sa se uite de pe telefonul pe care il avea in mana  dar fiind auzita de acesta i-a smuls telefonul pentru a opri incercarea ei de a solicita ajutor si l-a pus in buzunarul sau.
Dupa acest moment , in jurul orelor 2300, inculpatul a reusit sa scoata pantalonii si chilotii de pe partea vatamata pe care  i-a aruncat in apropiere iar, in final, sa-i introduca penisul in vagin ceea ce a determinat ruperea incompleta a himenului asa cum rezulta si din raportul de constatare medico - legala, act sexual care a durat circa 10 minute.
In tot acest timp partea vatamata s-a aparat si pentru a se elibera l-a zgariat si muscat de degete pe inculpatul I.M.R. asa cum rezulta si din certificatul medico - legal nr. 502/a1-D/07.09.2013, fapt ce i-a produs leziuni care au necesitat 6 - 8 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
Dupa consumarea actului sexual inculpatul I.M.R. a eliberat partea vatamata care a fugit dezbracata la domiciliul ei aflat la circa 150 de metri de locul agresiunii unde a ajuns in jurul orelor 2315 cand fratele acesteia, martorul T.A.T., a anuntat organele de politie, fiind condusa la spital pentru acordarea primului ajutor si examinarea medicala.
Instanta a constatat ca activitatea infractionala a inculpatului Iancu Maricel Relu, de imobilizare a partii vatamate T.E.T, savarsita pe parcursul a circa 60 de minute, depaseste cu mult timpul alocat de cel dintai pentru realizarea actului sexual (circa 10 minute), motiv pentru care s-a apreciat ca faptele acestuia intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal prevazuta de art. 189 alineat 1 si 2 Cod penal.
Instanta, tinand cont de evolutia in timp a activitatii infractionale savarsita de inculpatul I.M.R. si de scopul urmarit constata ca actele de violenta savarsite asupra partii vatamate T.E.T au fost pe timpul lipsirii de libertate si tocmai ca urmare a imobilizarii totale acesta a inlaturat si telefonul mobil pe care si l-a insusit prin introducerea in buzunar, ca ultim mijloc de aparare prin apelarea fratelui pentru a-i veni in ajutor, motive pentru care s-a apreciat ca faptele acestuia intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente ca infractiune independenta si in concurs cu cea de talharie, lipsire de libertate si viol.
Inculpatul a fost condamnat pentru savarsirea infractiunilor de  lipsire de libertate in mod ilegal, lovire sau alte violente, talharie si viol, prevazute de art. 189 alineat 1 si 2 Cod penal cu aplicarea art. 37 alineat 1 litera b Cod penal, art. 180 alineat 2 Cod penal cu aplicarea art. 37 alineat 1 litera b Cod penal, art. 211 alineat 1 si alineat 2 litera b Cod penal cu aplicarea art. 37 alineat 1 litera b Cod penal si art. 197 alineat 1 Cod penal cu aplicarea art. 37 alineat 1 litera b Cod penal, toate cu aplicarea art. 33 litera a Cod penal.
Impotriva sentintei penale inculpatul a declarat recurs.
Prin Decizia Penala nr. 58/R din 20.01.2014 Curtea de Apel Galati a respins recursul declarat de inculpat ca fiind nefondat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Libertatea persoanei (infractiuni privind)

Neintrunirea cumulativa a conditiilor prevazute de art.148 cod procedura penala . - Decizie nr. 109 din data de 23.11.2005
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara. Obligatia instantei de fond de a face sau nu precizarea ca mentine masura la momentul pronuntarii sentintei de condamnare, in situatia in care nu se impune revocarea ei. - Decizie nr. 554 din data de 26.05.2011
LIPSIRE DE LIBERTATE. CONDITII. GRESITA APRECIERE A PROBELOR - Decizie nr. 378/A din data de 30.11.2004
Lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 416 din data de 17.08.2015
legea 302/2004 - Sentinta penala nr. 116 din data de 14.02.2011
Restrangerea dreptului la libera circulatie - Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate - Decizie nr. 421A din data de 14.06.2010
violare de domiciliu (art.192 C.p.) + distrugere + lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 26 din data de 24.02.2014
Lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 416 din data de 17.08.2015
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara. Obligatia instantei de fond de a face sau nu precizarea ca mentine masura la momentul pronuntarii sentintei de condamnare, in situatia in care nu se impune revocarea ei. - Decizie nr. 554 din data de 26.05.2011
LIPSIRE DE LIBERTATE. CONDITII. GRESITA APRECIERE A PROBELOR - Decizie nr. 378/A din data de 30.11.2004
violare de domiciliu (art.192 C.p.) + distrugere + lipsire de libertate in mod ilegal - Sentinta penala nr. 26 din data de 24.02.2014
Suspendarea executarii silite - Sentinta civila nr. 850 din data de 20.11.2013
Evacuare. Calitate procesuala activa - Sentinta civila nr. 617 din data de 10.09.2014
Separarea so?ilor. Obliga?ia de intre?inere a minorilor. Modalita?i. Cuantum - Sentinta civila nr. 256 din data de 02.04.2014
Sanc?iunea complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pe drumurile publice. Controlul instan?ei de judecata. Pericol social concret. - Sentinta civila nr. 2 din data de 15.01.2014
Obliga?ii. Contracte civile. Contracte aleatorii. Contract de intre?inere. Efecte. Nerespectarea obliga?iilor contractuale. Incetarea contractului. Condi?iile rezolu?iunii - Sentinta civila nr. 620 din data de 10.09.2014
Indicarea gresita a locului savarsirii faptei contraventionale atrage nulitatea relativa a procesului-verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta civila nr. 691 din data de 24.10.2014
Anularea procesului verbal de contraven?ie pentru motive de temeinicie. Dovedirea netemeiniciei procesului verbal de contraven?ie contestat. Fond. - Sentinta civila nr. 877 din data de 17.12.2014
Anularea contract de arenda pentru neplata arendei. Nerespectarea clauzelor contractuale. Fond. - Sentinta civila nr. 483 din data de 26.06.2014
Hotarare care sa ?ina loc de act autentic. Antecontract de vanzare - cumparare. Nu s-a facut dovada refuzului nejustificat de a incheia contract de vanzare cumparare. - Sentinta civila nr. 773 din data de 25.11.2014