InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Liesti

Citarea bolnavilor aflati in spital. Incidenta dispozitiilor art. 2841 c.pr.pen. Acordarea despagubirilor in cazul incetarii procesului penal.

(Sentinta penala nr. 196 din data de 15.04.2004 pronuntata de Judecatoria Liesti)

Domeniu Citare. Citatie | Dosare Judecatoria Liesti | Jurisprudenta Judecatoria Liesti

       Prin sentinta penala nr. 196 / 15.04.2004 pronuntata de Judecatoria Liesti in dosar nr. 610/15.04.2004, in conformitate cu art.11 pct.2 lit.b C.p.p. combinat cu art.10 lit.h C.p.p. in referire la art.284/1 C.p.p. s-a dispus incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatilor Mazilu Cozmita, Fotache Georgel, Cimpoiesu Marian si Toader Dumitru pentru infractiunea de lovire sau alte violente prev.de art.180 alin.2 Cp. prin retragerea plangerii prealabile a partii vatamate Feraru Ionica.
       Au fost condamnati inculpatii Feraru Ionica si Fotache Constantin la cate o pcHp^pqa de 6 Inni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prev.de art. 180 alin.2 Cp. (parte vatamata Mazilu Cozmita).
       Conform art.81-82 Cp. s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata Termenului de incercare de 2 ani si 6 luni, pentru fiecare inculpat.
       Conform art.359 C.p.p. s-a. atras atentia inculpatilor asupra consecintelor aplicarii disp.art.83 Cp.
       In conformitate cu art.l 1 pct.2 lit.a C.p.p. combinat cu art. 10 lit.c Cp.p. a fost achitat inculpatul Feraru Ion pentru infractiunea de lovire sau alte violente pFev.de art.l80 alin.2 Cp. (parte vatamata Mazilu Cozmita).
       Conform art.l4 lit.b Cp.p. si art. 998 Cciv. a fost obligata partea vatamata Feraru Ionica sa plateasca partii civile Casa de Asigurari de Sanatate Galati, suma de 2.015.412 lei, reprezentand despagubiri.
       Conform art. 14 Iit.b C.p.p. combinat cu art.998 si 1003 Cciv. au fost obligati inculpatii Feraru Ionica si Fotache Constantin sa plateasca in solidar partii civile Casa de Asigurari de Sanatate Galati suma de 1.955.113 lei reprezentand despagubiri.
        Conform art. 14 litb C.p.p. combinat cu art.998 si art. 1003 Cciv. au fost obligati inculpatii Feraru Ionica si Fotache Constantin sa plateasca in solidar partii civile Mazilu Cozmita suma de 2.385.000 lei reprezentand despagubiri.
       Au fost obligati inculpatii Feraru Ionica si Fotache Constantin, in solidar sa plateasca partii civile Mazilu Cozmita suma de 3.457.000 lei reprezentand cheltuieli judiciare.
       S-a dispus ca onorariul aparatorului din oficiu pentru inculpatul Toader Dumitru, in suma de 400.000 lei, sa fie avansat catre Biroul de Avocatura Liesti din fondurile Ministerului Justitiei.
      A fost obligata partea vatamata Feraru Ionica sa plateasca statului suma de 1.000.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 400.000 lei reprezinta onorariu aparator din oficiu.
       Au fost obligati inculpatii Feraru Ionica si Fotache Constantin sa plateasca statului, cu titlu de cheltuieli judiciare cate 400.000 lei fiecare.
       Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut urmatoarele:
       Partea vatamata Mazilu Cozmita a formulat plangere penala prealabila impotriva inculpatilor Feraru Ionica, Fotache Constantin si Feraru Ion pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente prev.de art. 180 al.2 Cp., aratand ca la data de 15.06.2003, in jurul orei 14,00, inculpatii i-au iesit in cale si fara motiv l-au lovit, provocandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 14-16 zile ingrijiri medicale.
       La randul sau, partea vatamata Feraru Ionica a chemat in judecata pentru infractiunea de lovire sau alte violente prev.de art. 180 alin.2 Cp., pe inculpatii Mazilu Cozmita, Fotache Gheorghe, Toader Dumitru si Cimpoiesi Marian aratand ca la data de 15.06.2003 a fost lovita de inculpati, suferind leziuni ce au necesitat nentru vindecare 14-15 zile ingrijiri medicale.
       Pentru a se asigura o buna judecata fiind vorba de conflictul din aceeasi zi si in care au fost implicati atat partile vatamate cat si inculpatii din ambele plangeri, s-a dispus conexarea dosarelor.
       Analizand materialul probator administrat in cauza cu privire Ia fapta reclamata-de partea vatamata Mazilu Cozmita prima instanta a retinut ca rezulta din declaratiile martorilor audiati in cele doua plangeri, precum si din declaratiile inculpatilor ca partea vatamata a fost lovita de inculpatii Feraru Ionica si Fotache Constantin.
       S-a constatat, de asemenea ca inculpatul Feraru Ion nu a participat la savarsirea acestei fapte.
       In ceea ce priveste fapta reclamata de partea vatamata Feraru Ionica, prima instanta a retinut ca partea vatamata a lipsit nejustificat la doua termene consecutive, fiind incidente disp.art.284/1 C.p.p.
       S-a apreciat ca fapta inculpatilor Feraru Ionica si Fotache Constantin de a lovi pe partea vatamata Mazilu Cozmita intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente prev.de art. 180 alin.2 Cp.
       La individualizarea pedepselor aplicate inculpatilor Feraru Ionica si Fotache Constantin, instanta de fond a avut in vedere gradul de pericol social al infractiunii savarsite, persoana inculpatilor care nu sunt cunoscuti cu antecedente penale.
       Fata de circumstantele reale ale savarsirii infractiunii si circumstantele personale ale inculpatilor s-a apreciat ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia, fiind indeplinite conditiile art.81,82 Cp.
       Impotriva acestei hotarari a declarat, in termenul prevazut de lege, recurs partea vatamata-ineulpat Feraru Ionica, criticand-o pe motive de nelegalitate.
       In motivarea recursului se sustine ca judecata, in prima instanta, a avut loc in lipsa partii vatamate-inculpat Feraru Ionica care nu a fost legal citat.
       Astfel, la termenul cand au avut loc dezbaterile (8.04.2004), partea vatamata-inculpat era internata in spital, lucru care a fost adus la cunostinta instantei de catre inculpatul Fotache Constantin.
       RECURSUL ESTE FONDAT.
       S-a apreciat ca hotararea primei instante este nelegala sub aspectul modalitatii de solutionare a plangerii partii vatamate Feraru Ionica, cat si in ceea ce priveste calitatea de inculpat a acestuia, in plangerea formulata de partea vatamata Mazilu Cozmita.
       Astfel, la termenul de judecata din 08.04.2004, cand au avut loc dezbaterile, procedura de citare in privinta partii vatamate-inculpat Feraru Ionica nu a fost legal indeplinita intrucat, astfel cum rezulta din Bieltul de iesire din spital (fila 6 dosar recurs) acesta se afla internat in Spitalul de Psihiatrie "E1isabeta Doamna" din Galati.
       Or, potrivit art.177 alin.5 C.p.p., bolnavii aflati in spital sau intr-o casa de sanatate se citeaza prin administratia acestora.
       In cauza, relativ la plangerea partii vatamate Feraru Ionica nu erau incidente disp.art.284/1 C.p.p. Partea vatamata Feraru Ionica a lipsit doar la termenul din 8.04.2004 (cand procedura de citare nu a fost indeplinita); din examinarea incheierii de sedinta de la termenul anterior - cel din 11.03.2004 rezulta ca partea vatamata-inculpat Feraru Ionica a fost prezent.
       Prin urmare, se constata, referitor la plangerea partii vatamate Feraru Ionica, faptul ca prima instanta nu a rezolvat fondul cauzei.
       Sentinta penala recurata este nelegala si in ceea ce priveste dispozitia de obligare a partii vatamate Feraru Ionica la plata sumei de 2.015.412 lei, reprezentand despagubiri catre partea civila Casa de Asigurari de Sanatate
       Dispunand incetarea procesului penal pornit la plangerea prealabila a partii vatamate Feraru Ionica, impotriva inculpatilor Mazilu Cozmita, Fotache Georgel, Cimpoiesu Marian si Toader Dumitru, ca urmare a lipsei nejustificate a partii vatamate la doua termene consecutive, in mod corect prima instanta trebuia sa constate stinsa si actiunea civila exercitata in cadrul procesului penal, de Casa de Asigurari de Sanatate Galati.
       Pentru considerentele expuse s-a admis recursul declarat de partea vatamata-inculpat Feraru Ionica, a fost casata, in parte, sentinta penala nr. 196/15.04.2004 a Judecatoriei Liesti, numai in ceea ce-l priveste pe acesta si, in conformitate cu disp.art.385/15 alin.l pct.2 lit.c C.p.p. s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeasi instanta.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Citare. Citatie

Contestatie in anulare pentru motivul prevazut de art.317 alin.1 pct.1 cod procedura civila. Admisibilitate in cazul citarii prin publicitate a paratului cu nerespectarea conditiilor prevazute de art.95 cod procedura civila. - Decizie nr. speta 4 din data de 08.01.2008
Citarea inculpatului arestat la locul de detentie - Decizie nr. 693 din data de 23.11.2006
Citarea inculpatului a carui adresa este necunoscuta - Decizie nr. 132 din data de 20.04.2006
Masura asiguratorie. Citarea partilor interesate. - Decizie nr. 258 din data de 11.04.2006
Nelegala citare. Consecinte - Decizie nr. 210 din data de 10.03.2006
Citarea partilor in procesul penal. Parte responsabila civilmente – societate comerciala. - Decizie nr. 713 din data de 03.11.2005
Preschimbarea termenului de judecata fara instiintarea partii. Lipsa procedurii de citare. Incalcarea dreptului la aparare. Efecte. - Decizie nr. 865 din data de 09.11.2004
Drept procesual civil. Procesul verbal de citare. Dovada acestuia. Inscrierea in fals. - Decizie nr. 789 din data de 16.05.2011
Procedura de citare a societatii aflate in proces de reorganizare judiciara. Efectivitatea dreptului la aparare. Dreptul la un recurs efectiv si la un proces echitabil. - Decizie nr. 1555 din data de 14.12.2009
Exequator - recunoastere hotarare straina - Decizie nr. 102 din data de 26.10.2009
Nelegala citare a unor parti la judecata in prima instanta. Motivul de apel referitor la judecarea cauzei in prima instanta in lipsa unor parti nelegal citate. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2010
Nelegala citare a uneia dintre parti in procesul civil. Obligatie ce revine instantei investite cu solutionarea cauzei si care nu poate fi acoperita prin acte echipolente. - Decizie nr. 412R din data de 16.10.2008
Judecata. Procedura de citare. Necitarea partii civile. Recurs. - Decizie nr. 402 din data de 05.03.2003
Procedura civila. Citare. - Decizie nr. 655 din data de 01.07.2009
Citare - Decizie nr. 150/A din data de 24.04.2008
Citare - Sentinta civila nr. 178 din data de 11.05.2009
Drept procesual civil. Procesul verbal de citare. Dovada acestuia. Inscrierea in fals. - Decizie nr. 789 din data de 16.05.2011
Procedura de citare a societatii aflate in proces de reorganizare judiciara. Efectivitatea dreptului la aparare. Dreptul la un recurs efectiv si la un proces echitabil. - Decizie nr. 1555 din data de 14.12.2009
Exequator - recunoastere hotarare straina - Decizie nr. 102 din data de 26.10.2009
Nelegala citare a unor parti la judecata in prima instanta. Motivul de apel referitor la judecarea cauzei in prima instanta in lipsa unor parti nelegal citate. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2010