InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

Vatamare corporala

(Sentinta penala nr. 21 din data de 04.02.2010 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

Dosar nr. 202/829/2008

R O M A N I A
JUDECATORIA PODU TURCULUI
SENTINTA PENALA NR. 21
Sedinta publica din data de 04.02.2010
Instanta compusa din :
PRESEDINTE : PANFIL SIMONA CARMEN
Cu participare :
PROCUROR  : APOSTU ADRIAN
GREFIER : OPRISAN DANIELA

Pe rol fiind judecarea cauzei penale, privind pe inculpatii O.A. I., trimis in judecata pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala prevazuta de art. 181 alin 1 Cod penal  si T. D., trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de "lovire sau alte violente" prev. de art.180 alin.2  Cod penal.
Dezbaterile in fond au avut loc in fata aceluiasi complet in sedinta publica din data de 21.01.2010, fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea zi care face parte integranta din prezenta hotarare.

I N S T A N T A
- deliberand -

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Podu Turcului din data de 05.03.2008 in dosarul nr. 38/P/2008 a fost pusa in miscare actiunea penala si au fost trimisi in judecata inculpatii  O.A.I. pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala prevazuta de art. 181 alin 1 Cod penal, constand in aceea ca in seara de 06.12.2007 l-a lovit pe T. D., provocandu-i leziuni ce au necesitat 38 - 40 zile ingrijiri medicale si T. D. pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin 2 Cod penal, constand in aceea ca in seara de 06.12.2007 a lovit-o pe partea vatamata O.A. I., provocandu-i leziuni ce au necesitat 7 - 8 zile ingrijiri medicale.
Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Podu Turcului sub nr. 202/829/11.03.2008.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti au fost audiati numitul T. D., in calitate de parte vatamata si inculpat (filele 353, 354), inculpatul O. A. I. (fila 170), martorii din rechizitoriu H. E. (fila 355), C. N. (fila 392), T. V. (fila 393), T. F. (fila 394).
La termenul de judecata din data de 21.01.2010, potrivit dispozitiilor art. 327 alin. 3 Cod procedura penala s-a dat citire depozitiilor martorilor din rechizitoriu O. C.l (fila 22 dosar urmarire penala), O.S. (fila 24 dosar urmarire penala), S. C. (fila 26  dosar urmarire penala) si M.D. - G. (fila 27 dosar urmarire penala).
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
I. Latura penala
              1.In fapt.
In data de 06.12.2007, organele de politie din comuna Stanisesti, judetul Bacau, au fost sesizate telefonic, in legatura cu faptul ca pe DJ243B in dreptul locuintei numitului Hozu Constantin, mai multi tineri se lovesc reciproc, fiind intocmit proces verbal de sesizare.
Din cercetarile efectuate la fata locului, la locuinta numitei Hozu Elena a rezultat ca partea vatamata T. D. prezenta traumatisme in zona craniana, motiv pentru care a fost transportata cu ambulanta la Spitalul Polimed din comuna Podu Turcului, si apoi la Spitalul Judetean Bacau si Spitalul de Urgenta Iasi fiind diagnosticata cu fractura mandibulara.
Din declaratia partii vatamate T. D., a rezultat faptul ca in seara de 06.12.2007, in jurul orelor 1800 a mers spre centrul satului Stanisesti, iar in dreptul locuintei martorei Hozu Elena, s-a intalnit cu inculpatul O. A. I.  si cu fratii acestuia O.S. si O. C. care l-au lovit suferind leziuni ce au necesitat 38 - 40 zile ingrijiri medicale.
Din declaratia inculpatului O.A. I. rezulta ca in seara de 6.12.2007 s-au deplasat impreuna cu mama si fratii sai in satul -, la un unchi de al lor, martorul Milea Gabriel Danut, fiind hramul satului. Pe drum    s-au intalnit cu T.F., fratele inculpatului - parte vatamata T.D., cu care a avut o altercatie, acesta din urma anuntandu-l pe telefonul mobil despre acest fapt pe fratele sau T. D.. In momentul in care inculpatul O.A.I. a ajuns in dreptul locuintei martorei Hozu Elena a fost intampinat de catre inculpatul T. D. care l-a lovit cu o bata, in replica pentru a se apara inculpatul O. A. I. a lovit-o pe partea vatamata T. D., producandu-i leziuni in special in zona capului si la randul sau a obtinut certificat medico legal cu 7-8 zile ingrijiri medicale.
In fapt, inculpatul O.A. I., impreuna cu fratii sai la data cand s-au petrecut faptele erau recalcitranti, lovindu-l fara motiv in cursul zilei pe fratele lui T. D. si incercand sa provoace scandal, asa cum relateaza martorii audiati si ale caror declaratii sunt atasate la dosarul de urmarire penala, (fila 26 si urm.), S. Ctin. M. si O. C..
De asemenea, nu e plauzibila varianta inculpatului  O.A. I., care arata ca l-a lovit pe partea vatamata T. D. cu o  jumatate de bata, pentru a se apara, dupa ce initial a fost el lovit, iar bata s-a rupt. Leziunile suferite de inculpatul O. A. I. nu confirma aceasta varianta, pentru ca daca bata s-ar fi rupt de corpul sau, leziunile ar fi fost mult mai puternice. Astfel, se confirma varianta ca bata ar fi fost asupra inculpatului O. si nu a lui T., varianta confirmata de declaratia martorului T. florin, fila 394.. Este cert ca intre cei doi inculpati a fost o lupta, in urma careia cei doi au suferit leziuni constatate prin certificatele medico-legale. De altfel, martorii audiati la filele 355 si 393, au arata ca in dreptul locului unde cei doi inculpati s-au batut, s-a gasit o bata, fara a arata ca aceasta este rupta.
Situatia de fapt astfel cum a fost retinuta reiese din coroborarea probelor administrate atat in cursul urmaririi penale cat si in faza cercetarii judecatoresti.
Inculpatii nu au recunoscut savarsirea faptelor.
Leziunile produse prin loviturile aplicate de inculpati sunt constatate prin certificatele medico-legale (filele 10, 19 UP) din care rezulta ca aceste leziuni au necesitat pentru vindecare un numar de 38 - 40  zile de ingrijiri medicale respectiv 7- 8 zile.
2. In drept.
Fapta inculpatului - O.A. de a lovi partea vatamata T. D. cu un corp dur in zona capului cauzandu-i acesteia leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar de 38 - 40 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala prevazuta de art. 181 alin 1 Cod penal.
Retinand vinovatia inculpatului O.A. I. in ceea ce priveste savarsirea infractiunii prevazute de art. 181 alin. 1 Cod penal, instanta urmeaza a-i aplica  acestuia o pedeapsa.
Fapta inculpatului T. D. de a lovi partea vatamata O.A.I., cauzandu-i acesteia leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar de 7 - 8 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire si alte violente prevazuta de art. 180 alin 2 Cod penal.
Retinand vinovatia inculpatului T.D. in ceea ce priveste savarsirea infractiunii prevazute de art. 180 alin. 2 Cod penal, instanta urmeaza a-i aplica  acestuia o pedeapsa.
La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpatilor vor fi avute in vedere criteriile prevazute de art. 72 C.pen., respectiv gradul de pericol social concret al faptelor savarsite, urmarile produse (instanta retinand ca ambii si-au aplicat lovituri unul altuia), circumstantele in care acestea au fost comise, precum si faptul ca inculpatii nu au realizat gravitatea faptelor comise si consecintele din punct de vedere legal, nu au recunoscut savarsirea faptelor si nu s-au prezentat in instanta.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepselor, instanta apreciaza ca scopul educativ al acestora poate fi atins si fara executarea ei efectiva prin privare de libertate, astfel incat va face aplicarea art. 81, 82 C.pen. si va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor pe durata unui termen de incercare.
In baza art. 359 C.p.p. va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 83 C.pen.
In baza art. 71 C.pen. va interzice inculpatilor drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a doua si lit. b C.pen., iar in baza art. 71 alin. 5 C.pen. va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
II.Latura civila
Instanta constata ca partea civila T. D.s-a constituit parte civila (declaratie fila 353) solicitand obligarea inculpatului O.A.I.la despagubiri materiale, 10 000 lei si morale, 5 000 lei. Din intreg materialul probator, instanta retine ca fapta inculpatului O.A.I a creat prejudicii morale partii vatamate, apreciind ca suma de 1000 de lei este suficienta pentru acoperirea suferintei fizice a acesteia. In ceea ce priveste despagubirile materiale, instanta retine faptul ca a fost facuta dovada prejudiciului material si a cuantumului acestuia in conditiile art. 1169 Cod civil doar pentru suma de 300 de lei (depozitia martorului Cirlan Nicusor - fila 392).
In baza art. 14 Cod procedura penala, art. 346 Cod procedura penala si art. 998 - 999 Cid civil va obliga inculpatul O.A. I. la plata sumei de 300 de lei despagubiri materiale si 1000 de lei despagubiri morale.
In baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 si art. 14 C.p.p., art. 346 C.p.p. si art. 998 - 999 C.civ., va obliga inculpatul O. A. I. la plata sumei de 2613,80 lei, actualizata la data executarii, reprezentand contravaloare servicii medicale acordate partii vatamate, catre partea civila Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, suma de 388,12 lei catre Spitalul de Clinic de Urgenta" PROF. DR. N. OBLU" Iasi, suma de 946,1 lei catre Serviciul de Ambulanta Bacau, si suma de 15,1 lei catre Spitalul "POLIMED" Podu Turcului, jud. Bacau.
In baza art. 193 C.p.p. va obliga inculpatul O. A.I. sa plateasca partii vatamate onorariu aparator ales avocat Bouros Serafina Angela suma de 1000 de lei.
III. Cheltuieli judiciare
In baza art. 189 C.p.p. va dispune plata din fondurile MJLC catre Baroul Bacau - avocat Aur Elena a sumei de 100 de lei, reprezentand onorariu avocat oficiu.
In baza art. 191 alin.1 C.p.p. va obliga inculpatul - sa plateasca suma de 330 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, inclusiv cheltuielile stabilite in faza de urmarire penala si onorariu avocat oficiu.
In baza art. 191 alin. 1 C.p.p. va obliga inculpatul T. D. sa plateasca suma de 230 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, inclusiv cheltuielile stabilite in faza de urmarire penala.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

In baza art. 181 alin. 1 C. pen. condamna pe inculpatul O.A.I., fiul lui - si -, nascut la data de -, in mun. Bacau, domiciliat in comuna -i, judetul Bacau, studii 12 clase, agricultor, necasatorit, fara antecedente penale, CNP -, la pedeapsa de 1 an  si 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala.
In baza art. 71 C. pen. interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a doua si litera b C.pen.
In baza art. 81 C.pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe durata termenului de incercare de 3 ani si 6 luni, calculat potrivit art. 82 C. pen.
In baza art. 359 C.p.p. atrage atentia inculpatului supra dispozitiilor art. 83 C.pen.
In baza art. 71 alin. 5 C. pen. dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art. 14 C.p.p., art. 346 C.p.p. si art. 998 - 999 C.civ., obliga inculpatul O. A. I.
la plata sumei de 300 de lei reprezentand despagubiri materiale si 1000 de lei reprezentand despagubiri morale.
In baza art. 313 din Legea nr. 95/2006 si art. 14 C.p.p., art. 346 C.p.p. si art. 998 - 999 C.civ., obliga inculpatul O.A. I. la plata sumei de 2613,80 lei, actualizata la data executarii, reprezentand contravaloare servicii medicale acordate partii vatamate, catre partea civila Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, cu sediul in Bacau, strada Spiru Haret nr. 2-4, judetul Bacau, suma de 388,12 lei catre Spitalul de Clinic de Urgenta" PROF. DR. N. OBLU" Iasi, str. Ateneului nr. 2, suma de 946,1 lei catre Serviciul de Ambulanta Bacau, str. Mihai Viteazu , bl.4, sc.F, ap.4 si suma de 15,1 lei catre Spitalul "POLIMED" Podu Turcului, jud. Bacau. In baza art. 193 C.p.p. obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate onorariu aparator ales avocat Bouros Serafina Angela suma de 1000 de lei.
In baza art. 189 C.p.p. dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Bacau - avocat Aur Elena a sumei de 100 lei, reprezentand onorariu oficiu.
In baza art. 191 alin.1 C.p.p. obliga inculpatul sa plateasca suma de 330 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, inclusiv cheltuielile stabilite in faza de urmarire penala si onorariu avocat oficiu.
In baza art. 180 alin. 2 C. pen. condamna pe inculpatul T. D. fiul lui - si -, nascut la data de - in comuna Podu Turcului, judetul Bacau, domiciliat in comuna Stanisesti judetul Bacau, cetatean roman, studii 11 clase, agricultor, necasatorit, fara antecedente penale, CNP -, la pedeapsa de 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente.
In baza art. 71 C. pen. interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a, teza a doua, si litera b C.pen.
In baza art. 81 C.pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe durata termenului de incercare de 2 ani si 3 luni, calculat potrivit art. 82 C. pen.
In baza art. 359 C.p.p. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 C.pen.
In baza art. 71 alin. 5 C. pen. dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
In baza art. 191 alin. 1 C.p.p. obliga inculpatul T. D. sa plateasca 230 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, inclusiv cheltuielile stabilite in faza de urmarire penala.
Cu recurs in termen de 10 zile de comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 04.02.2010.

Presedinte,                                                              Grefier ,
Judecator Simona Panfil                                            Oprisan Daniela                             Sentinta penala a ramas definitiva prin nerecurare la data de 23.02.2010.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011