InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Podu Turcului

fond funciar

(Sentinta civila nr. 640 din data de 16.12.2009 pronuntata de Judecatoria Podu Turcului)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Podu Turcului | Jurisprudenta Judecatoria Podu Turcului

Dosar nr. 677/829/2009

R O M A N I A

JUDECATORIA PODU TURCULUI
SENTINTA CIVILA NR. 640/16.12.2009
Sedinta publica de la 16.12.2009
Completul compus din:
PRESEDINTE - CRACIUN ANCA
Cu participare :
GREFIER - POPA ADRIANA

      Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta S. H. si pe paratii Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, Comisia locala de stabilirea drepturilor de proprietate privata asupra terenurilor, O. M., S. T., avand ca obiect "fond funciar".
      La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamanta S. H., lipsa fiind paratii Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, Comisia locala de stabilirea drepturilor de proprietate privata asupra terenurilor, O. M., S. T.
      Procedura legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza urmatoarele :
      - procedura de citare este legal indeplinita, dupa care :
      Reclamanta depune la dosarul cauzei un set de acte chitantele seria PTC nr. 10625 si bonul fiscal .
      Nemaifiind alte cereri de formulat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul.
      Reclamanta, avand cuvantul, solicita admiterea actiunii asa cum  fost formulata, cu cheltuieli de judecata.
S-au declarat dezbaterile inchise, trecandu-se la deliberare.

I N S T A N T A ,
Deliberand

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Podu Turcului sub nr. 677/19.08.2009 reclamanta S. H. a chemat in judecata paratele Comisia Locala de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor P.T., Comisia Judeteana de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Bacau, O. M. si S.T., solicitand instantei sa pronunte o hotarare prin care sa dispuna anularea hotararii nr. 13357/16.06.2009 emisa de parata Comisia Judeteana de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor B. si constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate nr. 59295/19.10.2004.
Reclamanta a aratat in motivare ca cele doua parate O.M. si S. A. trebuie sa fie radiate de pe titlul de proprietate deoarece ele au renuntat expres la mostenirea defunctului G. I., iar in ceea ce priveste modificarea unor suprafete din titlu ca amplasament, a aratat ca prin modificarea solicitata nu se modifica situatia din teren ci, din contra, vor fi inscrise datele corecte.
Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 1190, 1174, 1714-1717 si 1900 Cod civ, si Legea nr. 169/1997.
Cererea este scutita de plata taxei de timbru si a timbrului judiciar.
Cererea a fost insotita de inscrisuri depuse in fotocopie.
In dovedire, reclamanta a solicitat si instanta a incuviintat administrarea probei cu inscrisuri.
Instanta a solicitat relatii de la cele doua comisii parate in cauza.
Paratele, legal citate, nu au depus intampinare si nici nu au formulat cerere de administrare de probe in aparare.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data de 19.10.1994 Comisia Judeteana de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Bacau a eliberat titlul de proprietate nr. 59295 (fila 9) avand ca titulari pe numitii S. H., O. M., S. T. si G. C., ca mostenitori ai defunctului G. I..
Prin declaratia autentificata la BNP B. E. prin incheierea nr. 2276/26.05.2004 (fila 13) parata S. T., fiica a defunctului G. I., decedat la data de -, a renuntat expres la mostenirea defunctului sau tata, iar prin declaratia autentificata la BNP Burbulea Dumitru prin incheierea nr. 939/8.08.2003 (fila 14) parata O. M. s-a declarat straina fata de succesiunea aceluiasi defunct.
Avand in vedere aceste declaratii de renuntare reclamanta a formulat cerere la parata Comisia Locala de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Podu Turcului in vederea modificarii titlului de proprietate nr. 59295/1994 in sensul radierii celor doua mostenitoare renuntatoare din titlu. Comisia locala a inaintat la Comisia Judeteana de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Bacau prin adresa nr. 3/22.01.2009 propunerea de modificare a titlului in sensul solicitat, propunere care a fost invalidata de Comisia judeteana prin hotararea nr. 13357/16.06.2009 (fila 8).
Analizand documentatia care a stat la baza emiterii titlului de proprietate solicitat, precum si relatiile cuprinse in adresa Comisiei Locale de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Podu Turcului nr. 4468/5.11.2009 (fila 51), instanta retine ca titlul de proprietate in litigiu a fost eliberat in urma cererilor formulate de reclamanta S. H., cu nr. 1054/15.03.1991, si numitul G. C., nr. 2269/20.03.1991, care au solicitat suprafata de teren detinuta la catre autorul lor, G. I..
Paratele O. M. si S. T. au formulat cereri in baza Legii nr. 18/1991, insa pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra altor suprafete de teren, iar in baza acestor cereri au fost eliberate titlul de proprietate nr. 60270/25.08.1995 pentru parata S. T., ca titular si nu ca mostenitoare a autorului sau, si titlul de proprietate nr. 61272/19.07.2000 in care O. M. figureaza inscrisa impreuna cu alte persoane.
       Potrivit dispozitiilor art. 8 din Legea nr. 18/1991 "Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere", de unde rezulta ca este necesara formularea unei cereri de catre cel interesat, fiind exclusa de legiuitor dobandirea acestui drept din oficiu. Or in speta, astfel cum am prezentat, pentru suprafata inscrisa in titlul de proprietate nr. 59295/1994 nu au formulat cerere decat reclamanta si G.C., in prezent decedat, fara mostenitori (certificat de deces fila 95), motiv pentru care titlul de proprietate trebuia eliberat doar pentru aceste doua persoane, ca mostenitori ai autorului lor, G. I.. Acesta este considerentul pentru care instanta va admite primul capat de cerere si va dispune anularea art. 1 din hotararea Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Bacau nr. 13357/16.06.2009 si modificarea titlului de proprietate in sensul radierii celor doua parate din acest titlu, si nu cel invocat in motivarea cererii de catre reclamanta, si anume faptul ca cele doua parate au formulat declaratii de renuntare la succesiunea autorului lor, deoarece aceste declaratii sunt mult ulterioare emiterii titlului de proprietate, avand relevanta intr-un eventual partaj succesoral intre parti.
      In ceea ce priveste cererea reclamantei de modificare a titlului de proprietate in sensul corectarii amplasamentului unor suprafete din acest titlu, instanta retine din relatiile comunicate de parata Comisia Locala de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Podu Turcului (fila 51si 107) ca aceasta cerere este intemeiata (aceasta precizare echivaland cu o achiesare a paratei comisia locala la cererea reclamantei), ca datele topografice astfel cum au fost solicitate de catre reclamanta corespund realitatii din teren si astfel nu se creeaza prin modificare un alt amplasament faptic care sa afecteze alte amplasamente sau persoane. Mai mult decat atat, prin modificarea solicitata nu se modifica suprafata de teren pentru care a fost reconstituit dreptul de proprietate.
      Reclamanta a solicitat si obligarea paratelor la plata cheltuielilor de judecata, depunand la dosar pentru a dovedi aceste cheltuieli un bon fiscal in sase exemplare in valoare de 1,8 lei suma cu care sustine ca a fotocopiat file din dosar si o chitanta prin care a achitat o taxa de timbru in cuantum de 15 lei, tot pentru a obtine copii din dosar. Instanta va respinge aceasta cerere a reclamantei, aceste cheltuieli nereprezentand in sine niste cheltuieli de judecata in sensul art. 274 cod proc civ. Mai mult decat atat nu rezulta ca aceste cheltuieli au fost facute in cauza pendinte.
      Avand in vedere aceste considerente expuse, vazand si dispozitiile art. 58 din  Legea nr. 18/1991 republicata, instanta va dispune dupa cum urmeaza. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

      Admite actiunea civila formulata de reclamanta S. H., domiciliata in mun. B., b-dul Unirii, bl. E9, et.7, ap.19, judetul B., in contradictoriu cu paratii Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, Comisia locala de stabilirea drepturilor de proprietate privata asupra terenurilor, O. M., domiciliata in  comuna P. T., judetul Bacau, S. T., mun. B., strada C., bl. 17, sc. A, ap.17, judetul B..
      Anuleaza art. 1 din hotararea Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Bacau nr. 13357/16.06.2009.
      Dispune modificarea titlului de proprietate nr. 59295/19.10.1994 eliberat pe numele S. H., O. M., S. T. si G. C., ca mostenitori ai defunctului G. I., dupa cum urmeaza:
      -vor fi radiate din acest titlu paratele O. M. si S. T.;vecinatatile suprafetei de teren arabil extravilan de 7800 mp amplasata in tarlaua 103 parcela 2650/28 se vor rectifica astfel: vecinul de la nord va fi S. I. in loc de DE, iar vecinul de la est va fi Beldie Elena in loc de S. I., restul vecinilor ramanand neschimbati;
      -va fi radiata suprafata de 3300 mp arabil extravilan amplasata in tarlaua 111 parcela 2826/1 si vor fi trecute urmatoarele suprafete de teren arabil extravilan: 900 mp amplasata in tarlaua 111 parcela 2826/1 cu urmatorii vecini: la nord P. P., la sud Liciu Neculai, la est DE-2839, la vest DE-2824, si suprafata de 2400 mp amplasata in tarlaua 112 parcela 2840/37 cu urmatorii vecini: la nord Popa Panainte si Stupu Tudorache, la sud Liciu Neculai, la est DE, la vest DE.
      Respinge cererea reclamantei de plata a cheltuielilor de judecata.
      Definitiva.
      Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 16.12.2009.

    PRESEDINTE,                                                      GREFIER ,
CRACIUN ANCA                                              POPA ADRIANA

CA/PA                                                             Sentinta civila a ramas definitiva prin nerecurare
17.12.2009                                                 la data de 27.01.2010.
Ex. 7                                                                   
3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 575 din data de 20.06.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012