InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Zimnicea

UCIDERE DIN CULPA

(Sentinta penala nr. 157 din data de 13.11.2008 pronuntata de Judecatoria Zimnicea)

Domeniu Uciderea din culpa | Dosare Judecatoria Zimnicea | Jurisprudenta Judecatoria Zimnicea

Titlu: ucidere din culpa 

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Zimnicea inregistrat sub nr. 890/P/2007 si la aceasta instanta sub nr. 193/339/05.02.2008, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului T.I. pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 alin.2 C.penal.
       In motivare se retine ca, inculpatul este posesor al permisului de conducere categoria BE si CE din anul 2005 iar in ziua de 24.07.2007 ,in jurul orelor 11,00 s-a deplasat pe DN 51 in sensul de mers Izvoarele-Zimnicea la volanul autoutilitarei Fiat Ducato, cu nr. de inmatriculare B-63-NHV, proprietatea societatii SC C Impex Nanov,unde lucreaza ca si conducator auto.
         In acelasi timp, pe sensul sau de mers se deplasa si tractorul L 445-TR-Zimnicea 033, ce avea atasata o cositoare, la volanul utilajului respectiv aflandu-se B.I.V. , insotit de martorul D.M. , in calitate de pasager. La km.32 + 650, dupa ce a rulat pe un sector de drum in panta, datorita neatentiei, inculpatul nu a observat in timp util tractorul condus de   B.I.V. , care circula in fata sa, pe partea dreapta a sensului sau de mers, cu roata din dreapta - spate la limita din dreapta a carosabilului. Desi a franat si a virat stanga, datorita distantei reduse la care s-a aflat fata de tractor, inculpatul nu a reusit sa efectueze manevra de depasire a acestuia si nici sa evite coliziunea fata-spate cu tractorul, lovind astfel roata din spate a utilajului agricol cu coltul dreapta-fata al autoutilitarei. Urmare impactului puternic, autovehiculele implicate au iesit de pe carosabil ,cabina s-a desprins de carterul tractorului, aspect ce a condus la caderea tractoristului si a pasagerului precum si la vatamarea corporala a celor doi, B.I.V.  fiind prins intre subansamblele in miscare ale utilajului agricol.  B.I.V. a decedat ulterior datorita leziunilor multiple provocate in accident iar numitul D.M. a prezentat vatamare corporala ce a necesitat pentru vindecare un numar de 8-9 zile, in cauza dandu-se solutia de neincepere a urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii prev.de art.184 alin.1 si 3 Cod penal.
       Se mai retine ca inculpatul a incalcat prev.art.50 alin.1 lit.a din OUG 195/2002 precum si disp.art.148 pct 8 din acelasi regulament.
        Pentru stabilirea cat mai exacta a situatiei de fapt, a fost efectuata o expertiza tehnica auto si un supliment de expertiza tehnica auto. Din cuprinsul acestora  rezulta ca accidentul de circulatie produs in ziua de 24.05.2007 si soldat cu decesul numitului B.I.V. este rezultatul unui concurs de culpe. Pe de o parte se retine culpa inculpatului , iar  pe de alta parte se retine culpa victimei, dar organul de urmarire penala nu a retinut si culpa acesteia din urma intrucat nu se poate stabili o relatie de cauzalitate intre faptul ca victima a condus tractorul desi nu era posesor al permisului de conducere corespunzator categoriei si faptul ca nu avea asigurare civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, atata timp cat victima s-a deplasat regulamentar si nu a incalcat nicio dispozitie legala privind circulatia dpe drumurile publice, singura culpa a acestuia fiind aceea ca nu avea dreptul sa conduca pe DN tractorul inregistrat, ci numai pe traseul stabilit pentru deplasarea acestor vehicule.
          Se mai arata in rechizitoriu ca inculpatul pe parcursul urmaririi penale a avut o atitudine partial sincera de recunoastere si regret a faptei comise.
          La filele 26,28,31,38,55,56,103 din dosar se afla cererile de constituire ca parti civile formulate de catre partile civile citate in cauza.
        Legal citat,inculpatul s-a prezentat la termenul de judecata din data de 05.06.2008 si dat declaratia atasata la dosar.
Analizand actele si lucrarile dosarului precum si ansamblul probelor administrate in cauza, respectiv: piesele dosarului de urmarire penala , actul de sesizare a instantei, declaratiile partilor, constituirile de parti civile, declaratiile martorilor, rapoartele de expertiza tehnica auto,inscrisurile,  instanta a retinut urmatoarele:
La data de 24.07.2007 inculpatul, fiind posesor al permisului de conducere categoria BE si CE din anul 2005,in jurul orelor 11,00,  s-a deplasat pe DN 51 in sensul de mers Izvoarele-Zimnicea la volanul autoutilitarei Fiat Ducato, cu nr. de inmatriculare B-63-NHV, proprietatea societatii SC C Impex Nanov, unde lucreaza ca sofer.
         In acelasi timp ,pe sensul sau de mers se deplasa si tractorul L 445-TR-Zimnicea 033,ce avea atasata o cositoare , la volanul utilajului respectiv aflandu-se victima B.I.V., insotit de martorulD.M.  La km.32 + 650 ,dupa ce a rulat pe un sector de drum in panta ,datorita neatentiei , inculpatul nu a observat in timp util tractorul condus de  B.I.V., care circula in fata sa ,pe partea dreapta a sensului sau de mers ,cu roata din dreapta -spate la limita din dreapta a carosabilului. Datorita distantei reduse la care s-a aflat fata de tractor , inculpatul nu a reusit sa efectueze manevra de depasire a acestuia si nici sa evite coliziunea fata-spate cu tractorul, lovind astfel roata din spate a utilajului agricol cu coltul dreapta-fata al autoutilitarei. Urmare impactului puternic, autovehiculele implicate au iesit de pe carosabil ,cabina s-a desprins de carterul tractorului, aspect ce a condus la caderea victimei si a numitului D.M. precum si la vatamarea corporala a celor doi, B.I.V. fiind prins intre subansamblele in miscare ale utilajului agricol. La scurt timp victima B.I.V. a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria si apoi la Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar -Arseni" unde a decedat ulterior datorita leziunilor multiple provocate in accident.
          Din declaratia data de catre inculpat in cursul urmaririi penale si in stare de judecata, instanta a retinut ca acesta  nu stie sigur ce s-a intamplat in momentrul producerii accidentului , nu stie daca  a acrosat sau a fost acrosat, insa recunoaste si regreta sincer fapta comisa iar referitor la despagubirile materiale solicitate arata ca nu are posibilitati materiale de plata.
            Potrivit concluziilor raportului de constatare medico-legala (necroptica )A 3/1191/2007 emis de Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici"-Bucuresti : " Moartea numitului B.I.V. de 46 ani a fost violenta_.Leziunile traumatice au putut fi produse prin lovire cu si de corp dur posibil in conditiile unui accident rutier. Intre leziunile traumatice si deces exista legatura de cauzalitate ."
         Din concluziile rapoartelor de expertiza tehnica auto , rezulta ca: dinamica producerii accidentului consta in lovirea tractorului condus de victima  B.I.V. din spate de catre autoutilitara Fiat Ducato cu nr.de inmatriculare B 63 NHV condusa de inculpat; vitezele de deplasare ale celor doua autovehicule au fost de cel mult 29 km/h pentru tractor si de cel putin 101-102km/h pentru autoutilitara; conducatorul autoutilitarei putea evita accidentul daca circula atent si pastra o distanta fata de tractor adecvata vitezei; conducatorul tractorului nu putea evita accidentul; el se deplasa regulamentar pe partea dreapta , aproape de acostament.
        Fata de aceste concluzii, instanta a retinut  ca in producerea acestui accident de circulatie culpa ii apartine in exclusivitate inculpatului ,imprejurarile ca victima a condus tractorul desi nu era posesor al permisului de conducere corespnzator categoriei si nu detinea asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie , nu pot conduce la stabilirea unei legaturi de cauzalittae intre aceste aspecte si producerea acidentului de circulatie.
        Din ansamblul probelor administrate in cauza, instanta a retinut ca accidentul de circulatie s-a produs datorita conduitei necorespunzatoere a inculpatului in trafic, circuland cu o viteza de 101-102km/h peste limita maxima admisa pe acel sector de drum , nu a circulat cu atentie si nu a pastrat o distanta corespunzatoare fata de tractor in timpul deplasarii.
        Situatia de fapt retinuta este probata, in afara de probele mentionate mai sus si de procesul-verbal intocmit la fata locului si de plansele fotografice aflate in dosarul de urmarire penala.
           Raportat la starea de fapt mai sus retinuta, instanta a constatat ca,  in drept,  fapta inculpatului de ucidere din culpa, prin incalcarea normelor legale privind circulatia pe drumurile publice in urma careia s-a produs un accident rutier soldat cu moartea victimei B.I.V. , intruneste  elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 178 alin.2  C.penal.
In virtutea textului legal mai sus mentionat  si a disp. art. 72 C.penal, l-a condamnat pe inculpat pentru savarsirea infractiunii  de ucidere din culpa,  la pedepsa de 3 ani inchisoare (la aplicarea acestei pedepse, instanta  luand in considerare pericolul social concret determinat de modul culpabil de producere a faptei dar si circumsatantele personale ale inculpatului ,faptul ca acesta a intrat pentru prima data sub incidenta legii penale, atitudinea de recunoastere si regret fata de fapta comisa, varsta(21 ani), aflandu-se la inceputul meseriei de sofer, imprejurare ce a concurat la neputinta de evitare a accidentului.
In baza acelorasi considerente ce au condus la aplicarea  pedepsei, instanta a apreciat ca scopul educativ al acesteia poate fi atins fara executarea efectiva a acesteia, motiv pentru care a facut  aplicarea disp. art. 81 C.penal dispunand suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate, iar potrivit disp art. 82 C.penal a stabilit un termen de incercare de 5 ani .
A pus  in vedere inculpatului disp. art. 83 C.penal, respectiv ca, in cazul in care  in cursul termenului de incercare va savarsi  cu intentie o noua infractiune, instanta va revoca  beneficiul suspendarii, inculpatul urmand sa execute  prezenta pedeapsa  cumulata aritmetic cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.
             In baza art.71 alin.1 si 2 Cod penal a interzis inculpatului T.I. drepturile prevazute in art.64 lit.a-c Cod penal , cu exceptia dreptului de a alege, iar in temeiul art.71 alin.5 Cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii, a suspendat si executarea pedepselor accesorii.
             Avand in vedere faptul ca accidentul de circulatie s-a soldat cu decesul victimei B.I.V. , din actele depuse si din declaratiilor martorilor C.M., si I.P.  instanta a retinut  ca partilor civile, B.M. (sotia supravietuitoare),B.M.  si I. (parinti),B.G. - S. (fiu), li s-a cauzat fiecaruia in parte un prejudiciu patrimonial constand in cheltuielile efectuate cu inmormantarea victimei si pomenirile ulterioare cat si un prejudiciu moral constand in suferinta psihica de exceptie creata prin pierderea unei fiinte dragi, de neinlocuit,fiind cunoscuta legatura afectiva intre mebrii familiei(fiu, sot, tata).
            Astfel, in baza art.14 si 346 Cod proc.penala ,art.998-999 si art.1000 alin.3 Cod civil,instanta a admis actiunea civila formulata de partea civila  B.G.S. (fiul victimei) prin reprezentant legal B.M. ,nascut la 16.06.2001, si a obligat inculpatul T.I. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. C IMPEX S.R.L.,  la plata sumei de 150 lei lunar prestatie periodica pana la implinirea varstei de 18 ani si 10.000 lei daune morale catre partea civila.
           Avand in vedere chitantele aflate la filele 125-127,129-132 precum si declaratiile martorilor C.M. si I.P.  , in baza art.14 si 346 Cod proc.penala ,art.998-999 si art.1000 alin.3 Cod civil,instanta a  admis in parte actiunea civila formulata de partile civile  B.M. si B.I., si a obligat  inculpatul T.I. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. C IMPEX S.R.L. la plata sumei de 23.000 lei despagubiri materiale si 20.000 lei daune morale catre partile civile si a respins capatul de cerere privind obligarea inculpatului si a partii responsabile civilmente la plata sumei de 10.000  lei despagubiri materiale ,ca nedovedite. Din suma de 20.000 lei reprezentand c/val.tractorului distrus in accident, instanta l-a obligat pe inculpat doar la plata sumei de 10.000 lei dovedita cu declaratia martorului I.P. propus in dovedirea laturii civile.
           Fata de chitanta aflata la fila 41 din dosarul de urmarire penala,in temeiul art.14 si 346 Cod proc.penala ,art.998-999 si art.1000 alin.3 Cod civil, instanta a admis in parte actiunea civila formulata de partea civilaB.M., si a obligat pe inculpatul T.I. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. C IMPEX S.R.L.,      la plata sumei de 146 lei despagubiri materiale si 10.000 lei daune morale catre partea civila si a respins capatul de cerere privind obligarea inculpatului si a partii responsabile civilmente la plata sumei de 5774  lei despagubiri materiale ,ca nedovedite, intrucat nu s-a facut dovada efectuarii acestor cheltuieli.
            In baza art.14 si 346 Cod proc.penala ,art.998-999 si art.1000 alin.3 Cod civil coroborat cu art.I pct.34 din OUG nr.72/2006 pentru modificarea si completarea L.nr.95/2006,instanta  a admis actiunile civile formulate de partile civile Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria si Spitalul de Urgenta "Bagdasar -Arseni" Bucuresti si a obligat inculpatul  T.I. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. C IMPEX S.R.L la plata sumelor de : 1705,17 lei cheltuieli de spitalizare efectuate cu partile vatamate  D.M. si B.I.V.,  catre Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria, (dovedite prin inscrisurile depuse la filele 57-67) ,  si  9883,18 lei cheltuieli de spitalizare catre Spitalul de Urgenta "Bagdasar -Arseni", ( dovedite prin inscrisurile depuse la filele 104-106) .
           In baza art.191 alin. 1 si 3 din Cod proc.pen, instanta a obligat pe inculpatul  T.I. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. C IMPEX S.R.L la plata sumei de 500 lei reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat.
            In virtutea art.193 alin.1 Cod proc.pen, a obligat pe inculpatul  T.I. in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. C IMPEX S.R.L la plata sumei de 500 lei catre partea civila B.M. reprezentand cheltuieli judiciare facute cu plata onorariului de avocat ales.
          A luat act de renuntarea la judecata actiunii civile formulata de catre partea civila D.M.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uciderea din culpa

Ucidere din culpa - Decizie nr. DP13/A/2008 din data de 31.03.2009
Gresita calificare a caii de atac ca fiind recurs in loc de apel. - Decizie nr. 1360 din data de 29.11.2011
Uciderea din culpa. Administrarea incompleta a probatiunii testimoniale - Decizie nr. 253 din data de 17.04.2007
Ucidere din culpa. Solutionarea laturii civile - Decizie nr. 538 din data de 19.09.2006
Ucidere din culpa. Despagubiri civile cuvenite minorului nascut dupa decesul victimei - Decizie nr. 389 din data de 13.06.2006
178 C.p. - Sentinta penala nr. 996 din data de 10.04.2012
Ucidere din culpa art 178 cp - Sentinta penala nr. 66 din data de 14.04.2010
Ucidere din culpa - Art. 178 Cod penal - Sentinta penala nr. 24 din data de 26.01.2012
Ucidere din culpa, art. 178 alin. 1, 2 Cod penal - Sentinta penala nr. 91 din data de 17.03.2011
Ucidere din culpa, art. 178 C.p. - Sentinta penala nr. 232 din data de 10.09.2010
Citare inculpat si sucursala asigurator. Nulitate. - Decizie nr. 315 din data de 20.05.2010
Citarea partilor la judecata. Schimbarea sediului instantei de judecata. - Decizie nr. 232 din data de 26.03.2009
UCIDERE DIN CULPA. LEGATURA DE CAUZALITATE DINTRE ACCIDENTUL AUTO SI PRODUCEREA REZULTATULUI. CONTRIBUTIA FACTORILOR SI IMPREJURARILOR FAVORIZANTE - Decizie nr. 908 din data de 09.12.2004
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 404 din data de 12.09.2014
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 246 din data de 06.05.2009
Ucidere din culpa. - Sentinta penala nr. 59 din data de 11.02.2009
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 560 din data de 18.11.2008
UCIDERE DIN CULPA - Sentinta penala nr. 156 din data de 26.03.2009
Actiune civila exercitata in procesul penal. Ucidere din culpa. Principiul repararii integrale a prejudiciului direct si indirect. Asigurator de raspundere civila delictuala. Opozabilitate - Sentinta penala nr. 594 din data de 13.10.2008
Ucidere din culpa in forma agravata. Cerere de schimbare a incadrarii juridice din infractiunea de ucidere din culpa, prevazuta de art.178 al.2 Cod penal, in infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 al.1, 3 Cod penal. Soluti... - Sentinta penala nr. 1651 din data de 05.07.2006