InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Zimnicea

ULTRAJ CONTRA BUNELOR MORAVURI SI TULBURAREA ORDINII SI LINISTII PUBLICE - ART. 321 CP

(Sentinta penala nr. 257 din data de 21.12.2007 pronuntata de Judecatoria Zimnicea)

Domeniu Ultraj | Dosare Judecatoria Zimnicea | Jurisprudenta Judecatoria Zimnicea

Prin rechizitoriul din 04.07.2007 al Parchetului de pe langa Judecatoria Zimnicea, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculp. A.I.  , zis "Moldoveanu", pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 321 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 37, lit. b C.pen., retinandu-se, in fapt, ca :
In ziua de 12.06.2007, dupa ce a consumat bauturi alcoolice pe terasa localului S.C.  T. S.R.L. din orasul Zimnicea, in jurul orelor 20,30, moment in care majoritatea meselor de pe terasa erau ocupate de clienti, inculpatul, fara motiv, a devenit nervos si agitat, ridicandu-se de la masa la care bause singur si, abordand un ton agresiv, a adresat la modul general injurii si cuvinte obscene clientilor localului, in acel moment in numar de cca. 30 de persoane.
Cei prezenti nu au indraznit sa intervina de teama, deoarece inculpatul este cunoscut ca fiind o persoana violenta, obisnuind sa provoace scandaluri in diverse locatii din orasul Zimnicea.
La un moment dat, inculpatul a intrat in conflict direct cu martorul P.T., care i-a cerut sa inceteze scandalul; acestuia inc.  A.I. i-a adresat injurii, i-a luat halba cu bere de pe masa, i-a varsat continutul pe jos dupa ce a baut putin din ea, dupa care l-a muscat pe martor de picior.
In tot acest timp, inculpatul a rasturnat si distrus mai multe mese, fiind sparte sticlele si paharele aflate pe ele, dupa care a fugit in incinta localului, unde se afla barmanul  B.M.C. Aici, de langa bar, inculpatul a luat o naveta cu sticle goale de bere, pe care a inceput sa le arunce in vitrina, spargand trei geamuri mari si cele doua de la usa de acces, moment in care, de frica, toti clientii localului au parasit mesele si s-au retras in zone mai ferite, impreuna cu persoanele aflate in piata la acea ora si cu locatari ai blocurilor invecinate, care, auzind zgomotul produs de inculpat si auzind injuriile si cuvintele obscene proferate de acesta, urmareau indignati comportamentul violent al inculpatului, care continua scandalul.
Apoi, inc.  A.I. a luat un ciob mare de sticla de pe jos, alergand cu el in mana dupa martorul  P.T. si amenintand ca il omoara, moment in care la fata locului au sosit lucratorii de politie, care au fost nevoiti sa foloseasca un spray lacrimogen pentru imobilizarea inculpatului, intrucat acesta isi continua comportamentul violent in limbaj si gesturi, adresand injurii si amenintari inclusiv organelor de ordine.
Dupa ce a fost condus la sediul Politiei oras Zimnicea si s-au intocmit actele de constatare a infractiunii comise de catre A.I. , pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale, acesta a fost retinut pentru 24 de ore, prin ordonanta nr. 132219/13.06.2004, apoi a fost prezentat Judecatoriei Zimnicea, dupa punerea in miscare a actiunii penale prin ordonanta nr. 702/P/2007 a Parchetului de pe langa Judecatoria Zimnicea, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, propunere confirmata de instanta prin incheierea data in camera de consiliu la 13.06.2004, prin care s-a dispus arestarea preventiva a inc.  A.I. pentru o perioada de 29 de zile, cu incepere de la 13.06.2007 pana la 11.07.2007 si s-a emis mandatul de arestare preventiva nr. 16 din 13.06.2007, in dos. nr. 775/339/2007.
In cursul urmaririi penale s-au administrat urmatoarele probe : proces verbal de constatare a infractiunii, proces verbal de cercetare la fata locului, insotit de plansa fotografica, proces verbal de sesizare la apelul unic de urgenta 112, a fost consemnata plangerea partii vatamate A.P. , in calitate de administrator al S.C.  T.C. S.R.L., care apoi s-a constituit parte civila cu suma de 700 lei, reprezentand valoarea bunurilor distruse de inculpat, au fost audiati inculpatul si martorii si s-au facut verificari la cazierul judiciar in privinta inculpatului, dupa care acestuia i-a fost prezentat materialul de urmarire penala, toate in prezenta aparatorului din oficiu.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti a fost mentinuta masura arestarii preventive a inc. A.I. , cu respectarea prevederilor si termenelor legale in materie si au fost administrate probele cu : audierea nemijlocita de catre instanta de fond a inculpatului, a martorilor oculari B.M.C. ,  A.D.C. ,  M.I. ,  M.G. si P.T. , a reprezentantului partii civile,  A.P. , care a renuntat la pretentiile civile si chiar la calitatea de parte vatamata, nemaiavand nici un fel de pretentii de la inculpat, precum si proba cu inscrisuri si un martor in circumstantiere pentru inculpat.
Deliberand, dupa terminarea cercetarii judecatoresti, instanta a retinut  urmatoarele :
In ziua de 13.06.2007, inc. A.I. , zis "Moldoveanu", a consumat singur pe terasa S.C.  T.C. S.R.L., situata in piata agro-alimentara a orasului Zimnicea, o cantitate mare de bauturi alcoolice.
Ca urmare, inculpatul a ajuns intr-o stare avansata de ebrietate, care i-a inhibat autocontrolul si l-a determinat ca, fara a fi provocat in vreun fel, sa declanseze un scandal major pe terasa localului, unde se aflau la acea ora (20,30) cca. 30 de persoane, care se relaxau dupa o zi de munca.
Astfel, din probele administrate rezulta fara putinta de tagada ca inculpatul a adresat nenumarate injurii, cuvinte obscene, insulte si amenintari atat generic, cat si la adresa tuturor persoanelor aflate atat pe terasa, cat si in zona apropiata, ceea ce a determinat o stare de panica acestor persoane, care s-au retras fara a interveni, cu atat mai mult cu cat inc.  A.I. era cunoscut ca o persoana extrem de violenta.
Chiar si locatarii blocurilor din zona pietei au fost indignati de comportamentul extrem de agresiv, verbal si fizic, al inculpatului, care in scurt timp a reusit sa tulbure linistea intregului cartier.
Mai mult, inculpatul a distrus mai multe bunuri apartinand S.C.  T.C. S.R.L. - mese, scaune, sticle, pahare, geamuri, vitrine, producand acestei societati un prejudiciu evaluat la 700 lei, pentru care insa firma a renuntat a se mai constitui parte civila.
Inculpatul l-a agresat verbal si fizic mai ales pe martorul P.T. , pe care l-a muscat de picior, insa acesta nu a fost examinat medico-legal.
Prin comportamentul sau, inculpatul a adus in mod evident atingere bunelor moravuri, a provocat scandal public, concretizat prin panica produsa locuitorilor din zona, tulburand ordinea si linistea publica.
In urma acestui comportament al inc. A.I. , a fost apelat serviciul de urgenta 112 (in mod logic, de catre unul sau mai multi martori ai scandalului), apel in urma caruia la fata locului s-a deplasat un echipaj de politie, in prezenta caruia inculpatul a continuat, ba chiar a intensificat scandalul, lucratorii de politie fiind nevoiti sa-l imobilizeze cu ajutorul unui spray lacrimogen.
Martorii audiati in cauza, atat in faza de urmarire penala, cat si in faza de judecata, au confirmat comportamentul agresiv al inculpatului, precum si consecintele acestuia, prin care s-a provocat scandal public si s-a tulburat ordinea si linistea publica, fiind incalcate bunele moravuri.
La termenul din 21.12.2007, reprezentantul S.C. T.C. . S.R.L.,  A.P. , a renuntat la constituirea de parte civila si nu s-a constituit parte vatamata, nedorind sa fie audiat nici ca martor, motivat de faptul ca urma sa se spovedeasca dupa Postul Craciunului si nu putea depune juramantul pe Biblie, motiv pentru care declaratia acestuia a fost consemnata in caietul grefierului de sedinta, cu atat mai mult cu cat nu fusese martor ocular al faptelor comise de inculpat.
In primele declaratii, inculp. A.I. a negat constientizarea faptelor comise, incercand sa invoce chiar scuza provocarii, insa in cele din urma a recunoscut faptele comise, regretand savarsirea lor.
Din probele administrate in cauza reiese clar ca fapta pentru care inc.  A.I. a fost trimis in judecata este pe deplin dovedita, aceasta intruneste evident elementele constitutive ale infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburare a ordinii si linistii publice, prev. si ped. de art. 321 alin. 1 C.pen., text de lege in baza caruia instanta,prin sentinta penala nr.257 din 21.12.2007 ,   l-a condamnat  pe inculpat. 
Din fisa de cazier a inculpatului rezulta ca acesta a fost condamnat de mai multe ori, in majoritatea cazurilor pentru furt calificat, dar si pentru infractiuni comise cu violenta ( vatamare corporala si vatamare corporala grava), ceea ce denota clar periculozitatea sa concreta, ca individ, fiind o amenintare la normele de convietuire in societate.
La individualizarea pedepsei pe care instanta i-a  aplicat-o  inculpatului au fost avute in vedere si probele in circumstantiere, faptul ca in perioada arestarii preventive i s-a nascut cel de-al treilea copil, precum si faptul ca partea vatamata nu s-a mai constituit parte civila si l-a iertat pe inculpat.
Prin incheierea de sedinta din 21.12.2007, in temeiul art. 195 alin. [1] si [3] din C.proc.pen., instanta a indreptat din oficiu erorile materiale evidente din incheierile de sedinta din 09.07.2007; 17.08.2007 si 21.09.2007, in sensul ca in ce priveste datele de stare civila ale inculp. A.I. , zis "Moldoveanu. Aceste rectificari au fost avute in vedere si in ce priveste actul de sesizare a instantei.
Instanta  a dedus din pedeapsa aplicata perioada retinerii si a arestarii preventive, masura pe care o va mentine.
Vazand si disp. art. 20 din Constitutia Romaniei, precum si jurisprudenta C.E.D.O., instanta a interzis inculpatului, pe durata executarii pedepsei, drepturile prevazute de art. 64, lit. a, b, in conditiile prev. de art. 71 din C.pen.
A luat act ca partea vatamata S.C.  T.C. S.R.L. Zimnicea a renuntat la constituirea de parte civila.
In temeiul disp. art. 191 din C.proc.pen., a obligat inculpatul la plata sumei de 300 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care 100 lei onorariu aparator din oficiu. 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ultraj

amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
Individualizarea pedepsei .Gradul de pericol social al infractiunii - Decizie nr. 3 din data de 13.01.2010
ultrajul contra bunelor moravuri - Sentinta penala nr. 74 din data de 25.06.2009
Infractiunea prevazuta de art. 2 pct. 1 din Legea nr.61/1991. Portul unei bate de baseball in contextul in care s-ar primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica. - Decizie nr. 1091 din data de 16.10.2012
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 1994 din data de 12.11.2008
Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice - Hotarare nr. 167 din data de 04.05.2011
Ultraj - Sentinta penala nr. 209 din data de 31.10.2014
Ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice - Sentinta penala nr. 123 din data de 07.04.2011
Ultraj contra bunelor moravuri, lovire, alte violente - Sentinta penala nr. 282 din data de 13.08.2009
Ultraj contra bunelor moravuri - art. 321 alin.1 Cod penal; amenintare - art. 193 alin.1 Cod penal; port fara drept al unei arme albe - art.1 ind.1 pct. 1 din Legea 61/1991, cu aplicarea art.33 Cod penal - Sentinta penala nr. 266 din data de 28.11.2008
ULTRAJ PREVAZUT DE ART. 239 ALIN.1, 4 COD PENAL. DEZINCRIMINARE. INCIDENTA ART. 205 COD PENAL. INAPLICABILITATEA DISPOZITIILOR ART. 334 COD PROCEDURA PENALA. - Decizie nr. 7154 din data de 22.12.2005
INFRACTIUNEA DE ULTRAJ SAVARSITA IN CONDITIILE ART. 239 AL 1 COD PENAL. DISCRIMINARE - Decizie nr. 558/R din data de 22.09.2005
Ultaj - Sentinta penala nr. 333 din data de 03.06.2015
Ultraj - Sentinta penala nr. 349 din data de 24.06.2009
Ultraj. Fapta inculpatei de a exercita acte de violenta, concretizate in prinderea de gat a persoanei vatamate, lucrator de politie, in timp ce aceasta se afla in exercitiul functiunii, participand la imobilizarea unei persoane in urma manifestarii v... - Sentinta penala nr. 341/ 30.04.2009 din data de 22.09.2009
Ultraj-art. 239 alin.2 Cod Penal - Sentinta penala nr. 260 din data de 19.03.2012
art. 239 Cp - Sentinta penala nr. 159 din data de 03.03.2011
Infractiunea de ultraj - Sentinta penala nr. 433 din data de 14.10.2016