InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Vatra Dornei

Infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice ( OUG 195/2002)

(Sentinta penala nr. 169 din data de 30.11.2011 pronuntata de Judecatoria Vatra Dornei)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Vatra Dornei | Jurisprudenta Judecatoria Vatra Dornei

               Tip document  -  Sentinta penala
                Nr.  document - 169
    Data elaborarii: 30.11.2011
          Titlul spetei: infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice ( OUG 195/2002)
          Domeniu asociat:  circulatie rutiera
          Continut:

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Vatra Dornei nr. 899/P/2009, inregistrat la aceasta instanta la data de 01.07.2010 sub nr. 1341/334/2010, a fost trimis in judecata inculpatul R.G. pentru infractiunile de "conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g % alcool pur in sange" prevazuta de art. 89 al. 1, teza a II a din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si "Vatamare corporala din culpa" prevazuta de art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal.(_)
        In drept, faptele inculpatului savarsite in ziua de 11. 07. 2009 in jurul orelor 2125 in timp ce conducea autoutilitara marca Ford Tranzit cu nr. de inmatriculare _ pe str. Calea Transilvaniei din mun. Vatra Dornei, avand in sange o imbibatie de 1,60 mg/l - 1,40 mg/l alcool pur in sange intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 87 alineatul 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Fapta aceluiasi inculpat care, in data de 11.07.2009 a produs un accident rutier ce a avut drept consecinta vatamarea corporala grava a partii vatamate N. P., care a necesitat pentru ingrijire un numar de 90 - 95 de zile ingrijiri medicale si care nu i-au pus viata in pericol, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de infractiunii de "Vatamare corporala din culpa", prev. de art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal.
      Urmarea imediata a activitatii cu relevanta infractionala desfasurata de catre inculpat a constat in generarea unei stari de pericol pentru siguranta celorlalti participanti la traficul rutier si vatamarea grava a unei persoane, intre actiunea inculpatului si rezultatul socialmente periculos fiind stabilita o legatura de cauzalitate directa.
      Sub aspectul laturii subiective retinem ca inculpatul a savarsit fapta prevazuta de art. 87 alineatul 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu intentie indirecta, ca forma a vinovatiei, in conformitate cu prevederile art. 19 alineatul 1 punctul 1 litera b Cod penal. Astfel, inculpatul a prevazut rezultatul faptei sale, cunoscand ca nu avea voie sa conduca autoturismul cunoscand ca nu avea voie sa conduca autoturismul dupa ce a consumat bauturi alcoolice, dar a adoptat o atitudine indiferenta fata de urmarea socialmente periculoasa, acceptand posibilitatea producerii acesteia. Inculpatul a savarsit infractiunea prevazuta de art. 184 alin. 2 si 4 Cod penal din culpa, ca forma a vinovatiei, conform prevederilor art. 19 alin. 2 lit b Cod Penal acesta neprevazand rezultatul faptei lui desi putea si trebuia sa-l prevada
      Instanta, analizand fisa de cazier a inculpatului constata ca acesta  este infractor primar, neavand antecedente penale. 
      Fata de cele aratate mai sus, pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 87 alin 1 si 89 alin 1 teza aIIa din OUG 195/2002, instanta va aplica inculpatului pedeapsa cu inchisoarea, la a carei individualizare va avea in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv limitele speciale de pedeapsa prevazute de lege, imprejurarile in care a fost comisa, precum si natura relatiilor juridice vatamate, fapta aducand atingere relatiilor sociale privitoare la siguranta circulatiei pe drumurile publice.
      Totodata, instanta va avea in vedere circumstantele personale ale inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale, astfel cum rezulta din fisa de cazier, ca inculpatul este caracterizat ca o persoana onesta, fara probleme in colectivitate.
      Fata de cele relevate mai sus, instanta va retine in favoarea inculpatului circumstantele atenuante prevazute de art. 74 alineatul 1 litera a  si c Cod penal, carora le va da eficienta conform dispozitiilor art. 76 alineatul 1 litera d  Cod penal.
      In consecinta, instanta va aplica inculpatului o pedeapsa  de  7 (sapte) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de "conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana avand in sange o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g % alcool pur in sange" prevazuta de art. 87 alineatul 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a  si c Cod penal si art. 76 alin. 1 lit. d Cod penal, si o pedeapsa de 2 (doua) luni pentru savarsirea infractiunii de "Vatamare corporala din culpa" prevazuta de art. 184 alin 2 si 4 Cod penal, cu aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a si c Cod penal si art. 76 alin. 1 lit. e Cod penal.
      In baza art. 33  alin. 1 lit. a raportat la art. 34  alin. 1 lit. b  cod penal, inculpatul, va executa pedeapsa cea mai grea si anume pedeapsa de 7 (sapte) luni inchisoare.
      Avand in vedere faptul ca inculpatul se afla la prima fapta cu caracter penal, fata de conduita buna avuta inainte de savarsirea infractiunii si apreciind ca scopul pedepsei si reeducarea inculpatului, mentionate in art.52 Cod penal, pot fi atinse si prin executarea pedepsei in stare de libertate, instanta urmeaza a dispune, in temeiul prevederilor art. 81 Cod penal, suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 7 (sapte) luni inchisoare si va stabili un termen de incercare de 2 (doi) ani si 7 (sapte) luni, cu respectarea dispozitiilor art. 82 Cod penal.
      Totodata, instanta, in temeiul dispozitiilor art. 359 Cod de procedura penala, va pune in vedere inculpatului prevederile art. 83 Cod penal referitoare la revocarea beneficiului suspendarii conditionate a executarii pedepsei in ipoteza savarsirii unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare, cu consecinta executarii in regim de detentie a ambelor pedepse, care nu se vor contopi.
      In ceea ce priveste aplicarea pedepsei accesorii, potrivit dispozitiilor art. 71 alineatul 2 Cod penal, condamnarea la pedeapsa inchisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a)-c) din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva, si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
      Cu toate acestea, in temeiul prevederilor art. 20 din Constitutia Romaniei, instanta este tinuta a interpreta legea interna in lumina tratatelor internationale privitoare la drepturile omului la care Romania este parte.
      Prin urmare, normele cuprinse in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, precum si cele din Protocoalele aditionale, impreuna cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, sunt direct aplicabile, avand forta constitutionala si supralegislativa.
      In consecinta, la examinarea continutului pedepsei accesorii trebuie avuta in vedere hotararea Hirst impotriva Marii Britanii (Cererea nr 74025-2001, Hotararea din 06.10.2005), prin care Curtea a constat incalcarea art.3 din Protocolul 1 ca urmare a interzicerii  ope legis a dreptului de a alege persoanei condamnate la pedeapsa inchisorii. Astfel, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a considerat ca o  restrangere generala, automata si nediferentiata, a unui drept fundamental consacrat de Conventie si care are o importanta cruciala, trece peste o marja de apreciere acceptabila oricat de larga ar fi ea si este incompatibila cu art. 3 din Protocolul nr. 1 al Conventiei.
      De aceea, cu privire la drepturile prevazute de art. 64 litera a teza a II-a si b Cod penal, instanta urmeaza a interzice, in baza art. 71 al. 2 Cod penal, exercitarea acestora pe durata executarii pedepsei, retinand ca natura faptei savarsite si circumstantele personale ale inculpatului duc la concluzia existentei unei nedemnitati in exercitarea drepturilor de natura electorala prevazute de textul legal mentionat respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice .
      In ceea ce priveste pedeapsa accesorie prevazuta de art. 71 alineatul 2 raportat la art. 64 alineatul 1 litera a teza I Cod penal, instanta constata ca imprejurarile in care a fost savarsita fapta nu releva o nedemnitate de natura a conduce la concluzia interzicerii exercitiului dreptului  prevazut de textul legal mentionat, motiv pentru care nu va face aplicarea dispozitiilor legale mai sus mentionate.
      Astfel fiind, in temeiul dispozitiilor art. 71 alineatul 2 instanta va interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alineatul 1 literele  a teza II si b Cod penal, pe durata executarii pedepsei.
      In temeiul art. 71 alineatul 5 Cod penal instanta va suspenda conditionat executarea pedepsei accesorii pe perioada suspendarii conditionate a executarii pedepsei. 
        Instanta a fost legal investita cu solutionarea actiunii civile alaturat celei penale, partea civila N. P. si apoi N. S., succesoarea acestuia, solicitand obligarea inculpatului la plata despagubirilor civile in cuantum de 6548,40 lei cu titlu de daune materiale si de 632.070,00 lei cu titlu de daune morale, (filele 18 - 20).
          In vederea stabilirii cadrului procesual legal, prin incheierea de sedinta din data de 29.10.2010, (fila 56), in conformitate cu disp. art. 16 coroborat cu art. 24 alin.3 Cod proc. pen. si art. 49 - 51 din Legea 136/1995 s-a dispus introducerea in cauza, in calitate de asigurator a SC A.T. ASIGURARI SA Bucuresti la care era asigurat, potrivit inscrisurilor depuse la dosar, vehiculul implicat in evenimentul rutier generator de prejudiciu in dauna partii civile. (_)
        Coroborand probele administrate, avand in vedere situatia de fapt retinuta, instanta apreciaza ca intre actiunea ilicita a inculpatului si vatamarea corporala a victimei exista legatura directa de cauzalitate astfel incat prin fapta acestuia s-au produs efecte complexe generandu-se atat prejudicii patrimoniale cat si nepatrimoniale partii civile.
         La solutionarea actiunii civile instanta va avea in vedere principiul reparatiei integrale a prejudiciului ce guverneaza materia raspunderii civile delictuale pentru a se inlatura toate consecintele daunatoare ale faptelor ilicite si culpabile, in scopul restabilirii pe cat posibil a situatiei anterioare producerii acestora.
          Astfel, sub un prim aspect, instanta retine ca evenimentul rutier a avut drept consecinta  producerea unor leziuni corporale victimei N. P., ce au necesitat 90 - 95 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare cu pierderea consecutiva a capacitatii de munca pe aceasta perioada, producand acestuia pagube materiale cat si morale.
           Din analiza actelor depuse la dosar, instanta a apreciat ca in cauza partea civila a facut dovada unui prejudiciu material actual, cert si determinat in valoare de 6548,40 lei reprezentand contravaloarea serviciilor medicale, conform chitantelor anexate, contravaloarea a doua placi din titan montate in organism, achizitionate prin mijloace proprii de la SC Ronda Medical SRL, Cluj Napoca precum si diferenta dintre salariul net pe care partea civila l-ar fi incasat daca nu suferea accidentul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in cuantum de 75% din salariul net, aferenta perioadei 31.07.2009 - 22.12.2009.
       In ceea ce priveste prejudiciul nepatrimonial produs partii civile, N. P., prin succesoarea acestuia, N. S., instanta retine ca acesta a solicitat obligarea inculpatei la plata daunelor morale in cuantum de632.070,00  lei (150000 euro, echivalent in lei la cursul BNR de la data producerii accidentului).
Astfel, sub aspectul daunelor morale, instanta constata ca prejudiciul moral suferit de catre partea civila N. P. este evident, el fiind reprezentat in primul rand de suferinta fizica produsa partii civile de leziunile grave cauzate de accidentul in care a fost implicata. Partea civila a trebuit sa se supuna unor interventii chirurgicale repetate, urmate de perioade de spitalizare si de tratament recuperator. Eforturile deosebite necesare recuperarii starii de sanatate au impiedicat-o pe partea civila sa-si desfasoare activitatile curente, casnice, sa participe la activitatile sociale si sa se implice in viata familiei sale asa cum facea inainte de accident. Pe durata spitalizarii, partea civila a fost nevoita sa se supuna unei limitari a libertatii de miscare si a fost indepartata de la activitatile si modul sau obisnuit de viata. Toate aceste coordonate contureaza prejudiciul moral suferit de catre partea civila.
Culpa exclusiva in producerea acestui prejudiciu revine inculpatului pentru aceleasi considerente ca si acelea care au stat la baza solutiei din latura penala a cauzei.
La stabilirea cuantumului despagubirilor  pentru daune morale instanta va tine cont si de faptul ca vatamarea corporala a fost produsa din culpa si nu cu intentie  si ca, in general practica instantelor e constanta in a aprecia ca acordarea daunelor morale nu poate duce la imbogatirea fara justa cauza a partilor civile
La aprecierea cuantumului daunelor morale, instanta va avea in vedere toate aceste criterii in raport de care apreciaza ca justificate pretentiile formulate de partea civila cu acest titlu, apreciind ca suferinta de natura morala cauzata partii civile N. P. se ridica la suma de 10.000 lei.
Fiind intrunite astfel conditii ale raspunderii civile delictuale asa cum sunt prevazute de art. 998-999 Cod civil, instanta va admite in parte actiunea partii civile N. P., continuata de N. S., succesoarea acestuia, obligandu-l pe inculpat sa suporte consecintele pagubitoare ale faptelor sale, potrivit dispozitiilor art. 14 si art. 346 C.p.p.
Cum la data producerii accidentului inculpatul R. G. nu era angajat al partii responsabile civilmente SC I.C. SRL dupa cum rezulta din adresa emisa de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava (fila 207), intre parti neexistand relatii contractuale de munci in virtutea carora sa se nasca raportul de prepusenie reglementat de art. 1000 al. 3 Cod civil, instanta nu va obliga SC I.C. SRL, in solidar cu inculpatul la acoperirea prejudiciilor produse partii civile.
    In baza art.998 - 999 Cod civil, art.313 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, art.14 si 346 Cod procedura penala. instanta va obliga inculpata la plata cheltuielilor de spitalizare in cuantum de 1024,27 lei catre partea civila Spitalul Municipal Vatra Dornei si de 3436,26 lei catre partea civila Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures.
         Cat priveste persoana ce va fi obligata la plata despagubirilor mai sus stabilite, instanta retine ca, la data producerii evenimentului rutier cauzator de prejudiciu, autoturismul marca Ford Tranzit cu nr. de inmatriculare _ condus de inculpatul R. G. era asigurat la A.T. ASIGURARI S.A., pentru raspundere civila auto, respectiv cu polita RCA seria RO/07/R7/YD, nr. 111975711 din 07.05.2009, cu valabilitate pentru perioada 08.05.2009-07.11.2009 (fila 36 din dup).
         Conform dispozitiilor art. 55 alin. 1 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, "despagubirile se platesc de catre asigurator persoanelor fizice sau juridice pagubite".
         Jurisprudenta nationala a statuat deja ca raspunderea asiguratorului nu este una solidara cu a inculpatului, ci este o raspundere izvorata din efectul legii speciale in domeniul asigurarilor.
       Astfel, din dispozitiile art. 48 alin. 1 din Legea nr. 136/1995, asigurarea obligatorie de raspundere civila vizeaza autovehiculul inregistrat in Romania si nu persoana detinatoare a acestuia, proprietar sau nu. In acceptiunea acestui act normativ, in materia asigurarilor raspunzator pentru producerea accidentului si, pe cale de consecinta, a despagubirilor, nu este persoana - indiferent de persoana acesteia, ci autoturismul asigurat.
        Asiguratorul este tinut sa acorde despagubiri ca efect al contractului de asigurare si in virtutea legii, urmare a producerii riscului asigurat.
In consecinta, pentru prejudiciile suferite de persoanele vatamate prin producerea unui accident de autovehicule, se angajeaza raspunderea asiguratorului si nu a persoanei vinovate de accident.
         Fata de toate acestea, in baza textelor de lege mentionate, instanta va obliga asiguratorul de raspundere civila A.T. ASIGURARI S.A. sa plateasca partilor civile sumele de bani mai sus stabilite cu titlu de despagubiri materiale si morale, in limita plafonului maximal  prevazut de Ordinul nr. 20 din 2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, emis de COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR.
        In baza art. 193 alin. 2 Cod de procedura penala si a art. 49, 50 si 55 din Legea nr. 136/1995 obliga asiguratorul la plata catre partea civila N. S. a cheltuielilor judiciare efectuate de catre acesta in cuantum de 4000 lei, reprezentand onorariu aparator.
        In baza art. 191 alin. 1 Cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, Cod procedura penala, la plata cheltuielilor judiciare catre partea civila,  reprezentand contravaloare onorariu avocat si dovedite cu chitantele depuse la dosar.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010