InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Vaslui

Art. 180 al.2 C.pen.

(Sentinta penala nr. 81 din data de 09.03.2010 pronuntata de Judecatoria Vaslui)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Vaslui | Jurisprudenta Judecatoria Vaslui

         Art. 180 al.2 C.pen.
         Sent. pen. nr. 290/09.03.2010
        Domeniu asociat - loviri si alte vatamari Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui, inregistrat pe rolul acestei instante, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului X.Y, pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente, prevazuta si pedepsita de art. 180 alin. 2 Cod penal.
S-a retinut in actul de sesizare a instantei ca, in ziua de 10.05.2009, inculpatul a lovit partea vatamata M.M. cu o furca, producandu-i leziuni ce au necesitat un numar de 7 - 8 zile ingrijiri medicale.
Inculpatul a fost audiat atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul cercetarii judecatoresti si nu a solicitat probe in aparare.
Partea vatamata M.M. s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 5000 lei - daune morale si cu suma de 10.000 lei - daune materiale si a solicitat proba cu acte.
S-a constituit parte civila si s-a dispus introducerea in cauza in aceasta calitate Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui pentru cheltuielile efectuate cu transportul partii vatamate.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Partea vatamata M.M. a fost angajata ca asistent personal pentru numita X.Z., sotia inculpatului, imobilizata la pat.
In ziua de 10.05.2009, partea vatamata a venit la locuinta familiei  inculpatului pentru a-si indeplini atributiile de serviciu, aici aflandu-se si numita  X.Z. si sotul acesteia - inculpatul.
Deoarece inculpatul, sub influenta bauturilor alcoolice, aflat in curte a dat muzica la casetofon la tare, partea vatamata i-a solicitat acestuia sa reduca volumul. In acel moment, inculpatul s-a indreptat catre partea vatamata si a lovit-o pe aceasta cu o furca, intepand-o in picior.
A intervenit martora A. I. care a aplanat conflictul si i-a acordat asistenta partii vatamate, fiind anuntata si ambulanta.
Din concluziile certificatului medico-legal rezulta ca partea vatamata a prezentat leziuni traumatice de tipul plagilor intepate, care s-au putut produce prin lovire cu obiecte taietoare, intepatoare, posibil dinte de furca, care pot data din 10.05.2009 si care au necesitat 7 - 8 zile ingrijiri medicale pentru vindecare.
Inculpatul, audiat fiind, recunoaste si regreta comiterea faptei, declarand ca a facut acest lucru deoarece consumase alcool.
Situatia de fapt, in modalitatea retinuta, este pe deplin dovedita cu mijloacele de proba aflate la dosar: plangerea si declaratia partii vatamate, declaratiile inculpatului, declaratiile martorilor, certificat medico-legal.
Fapta inculpatului X.Y. de a lovi cu o furca partea vatamata M.M. cauzandu-i leziuni ce au necesitat un numar de 7 - 8 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de loviri si alte violente, prevazuta si pedepsita de art. 180 alin. 2 Cod penal.
Savarsirea faptei si vinovatia inculpatului fiind in mod cert demonstrate, instanta va dispune condamnarea acestuia la o pedeapsa cu inchisoarea in limitele prevazute de textul incriminator.
La individualizarea judiciara a pedepsei ce va fi aplicata inculpatului vor fi avute in vedere criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal: dispozitiile partii generale a Codului penal, gradul de pericol social concret al faptei si urmarile produse, persoana inculpatului si limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a Codului penal.
Vor fi retinute in favoarea inculpatului si circumstantele atenuante prevazute de art. 74 alin. 1 lit. a, c si anume: conduita buna avuta de inculpat anterior comiterii faptei, acesta fiind la primul conflict cu legea penala, dupa cum rezulta si din fisa de cazier judiciar a acestuia, precum si atitudinea sincera, de recunoastere si regret, avuta de inculpat pe intreaga desfasurare a procesului penal.
Se va da astfel eficienta dispozitiilor art. 76 lit. e Cod penal si se va cobori pedeapsa ce se va aplica in limitele permise de acest text de lege.
In baza prevederilor art. 71 Cod penal privind pedeapsa accesorie, va interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei aplicate exercitarea dreptului prevazut de art. 64 lit. a teza a II-a si anume dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective, precum si a dreptului prevazut la litera b acela de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, fata de solutia de condamnare instanta considerandu-l nedemn de exercitarea acestor drepturi.
Astfel, din motivarea deciziei nr. 2/06.10.2005 a Curtii Europene a Drepturilor Omului ( cauza Hirst contra  Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord ) rezulta ca dreptul  la vot, garantat de art. 3 din Protocolul 1 al Conventiei, nu este  absolut si poate face obiectul unor  limitari, statele  contractante avand o larga marja de apreciere in materie.
Aceasta marja de apreciere nu este insa nelimitata, restrictiile si limitarile in materia dreptului la vot trebuind  apreciate de o instanta independenta in fiecare caz  in parte.
Din decizia instantei europene rezulta ca ceea ce  este criticabil este legea ce interzice automat si nediferentiat  dreptul la vot unei categorii intregi de persoane.
   Articolul 71 alin. 1 Cod penal, referitor la pedepsele accesorii, prevede: condamnarea la pedeapsa  detentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevazute de  art. 64 alin. 1 lit. a, b, c Cod penal din momentul in care  hotararea a ramas definitiva si pana la terminarea  executarii  pedepsei.
Articolul 64 alin. 1 lit. a Cod penal, se refera la dreptul de a  alege si a fi ales in autoritatile publice si in functiile elective publice. Aceasta pedeapsa se aplica de drept odata cu pronuntarea unei pedepse privative de libertate pentru  comiterea unei infractiuni.
Acest procedeu este nerezonabil, interdictia drepturilor  electorale  fiind aplicata fara respectarea principiului proportionalitatii in fiecare caz in parte.
Fata de circumstantele reale si personale  retinute, fiind indeplinite cumulativ si conditiile prevazute de art. 81 Cod penal, instanta apreciaza, fata de persoana inculpatului, tanar, familist, fara antecedente penale, care a recunoscut si regretat fapta comisa pe fondul consumului de alcool, ca scopul pedepsei poate fi atins si fara privarea de libertate a acestuia.
Prin urmare, se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe durata termenului de incercare fixat conform art. 82 Cod penal si care se va calcula de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
Se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei aplicate in cazul comiterii de noi infractiuni in cursul termenului de incercare.
Fata de dispozitiile art. 71 alin. 5 Cod penal va fi suspendata conditionat executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
In latura civila a cauzei, s-a constituit parte civila Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui cu suma de 323,60 lei - cheltuieli ocazionate cu transportul partii vatamate, conform actelor depuse la dosar. Instanta apreciaza aceasta solicitare ca fiind intemeiata, motiv pentru care va dispune obligarea inculpatului la plata catre aceasta a sumei sus-indicate.
De asemenea, s-a constituit parte civila in cauza si partea vatamata M.M. cu suma de 5000 lei - daune morale si cu suma de 10.000 lei - daune materiale, reprezentand contractul de munca pe care aceasta l-a pierdut, ca urmare a faptei comise de inculpat.
A depus partea vatamata in sprijinul cererii formulate inscrisuri. Instanta constata ca suma de 300 lei, conform chitanteieliberata de  C.J.P. Vaslui, reprezinta contravaloarea unui bilet de tratament, care nu dovedeste ca acesta a fost necesar ca urmare a leziunilor suferite de partea vatamata, motiv pentru care nu o va putea avea in vedere la stabilirea cuantumului  daunelor materiale.
De asemenea, instanta constata ca, la cererea partii vatamate a incetat contractul de munca al acesteia. Rezulta astfel, ca a incetat contractul de munca al acesteia, ca urmare a solicitarii sale exprese si nu ca urmare a faptei inculpatului.
Este adevarat ca vatamata si-a motivat cererea pe agresiunea inculpatului, insa instanta apreciaza ca intre incetarea contractului de munca si fapta savarsita nu exista legatura de cauzalitate. Astfel, daca partea vatamata dorea putea sa-si continue activitatea.
Mai mult, din copia dispozitiei depusa la dosar nu se face nici o referire la vreo suma castigata de partea vatamata in baza contractului si de care ar fi fost astfel privata.
Va fi retinuta insa suma, reprezentand contravaloarea certificatului medico-legal, cu titlu de daune materiale.
In privinta daunelor morale solicitate, instanta apreciaza ca, raportat leziunilor cauzate si care au necesitat un numar de 7 - 8 zile ingrijiri medicale, partii vatamate i-au fost cauzate suferinte fizice si psihice de natura a fi compensate prin acordarea unei sume de bani.
Consideram insa, ca suma de 1000 lei cu acest titlu este echitabila si suficienta pentru prejudiciul moral suferit si, prin urmare, va obliga inculpatul la plata catre partea civila M.M. a sumei de 1000 lei, daune morale.
Va obliga inculpatul si la plata catre partea civila  M.M. a sumei de 38 lei - daune materiale si va respinge restul pretentiilor ca neintemeiate.
Vazand dispozitiile art. 191 Cod procedura penala:
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011