InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Vaslui

PASTRARE LEGATURI PARINTESTI. CERERI DE LARGIRE EXCESIVA A PROGRAMULUI DE VIZITARE SAU DE RESTRINGERE A ACESTUIA .INTERESUL SUPERIOR AL MINORULUI.

(Sentinta civila nr. 55 din data de 27.11.2008 pronuntata de Judecatoria Vaslui)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Vaslui | Jurisprudenta Judecatoria Vaslui

PASTRARE LEGATURI PARINTESTI. CERERI DE LARGIRE EXCESIVA A PROGRAMULUI DE VIZITARE SAU DE RESTRINGERE A ACESTUIA .INTERESUL SUPERIOR AL MINORULUI.

Prin adresa nr. 10438 mregistrata la aceasta instanta sub nr. 1525 din 27 martie 2008, Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, prin sentinta civila nr. 1091 din 08.02.2008 a declinat competenfa de solutionare a cauzei privind pe reclamanta
si piritul , in favoarea Judecatoriei Vaslui.
Prin cererea introductiva de instanta, reclamanta a solicitat modificarea masurilor privitoare la dreptul paratului de a avea legaturi personale cu
minora nascuta la..., stabilite prin sentinta civila nr. ...., pronuntata de
Judecatoria Vaslui, in sensul de a i se permite paratului sa ia minora la domiciliul sau in ultimele 2 (doua) saptamani din luna august (16-30 august) si vizite la domiciliul minorei cu ocazia sarbatoririi zilei de nastere si a sarbatorilor legale (Paste si Craciun).
In motivarea cererii reclamanta arata ca prin sentinta civila nr. ...a Judecatoriei Vaslui s-a stabilit un program de pastrare a legaturilor parintesti intre tatal parat si copil ihtr-o modalitate care, ih prezent este in contradictoriu cu interesul minorei. in anul 2003 minora avea doar 3 ani, ceea ce-i permitea deplasari repetate la domiciliul tatalui, pe distanta Bucuresti - Vaslui dar in prezent minora a ihceput activitatea scolara, este eleva ih clasa I iar timpul ce trebuie afectat temelor si pregatirii profesionale nu-i mai permit aceste deplasari.
Mai precizeaza reclamanta ca minora revine la domiciliu destul de afectata psihic, cu usoare tulburari de comportament, cu influente care ii pot degrada modul de formare al unui tanar in crestere.
In drept au fost invocate dispozitiile art. 44 Cod familiei.
In dovedire, reclamanta a depus acte: certificatul de nastere al minorei, sentinta civila nr. 2753/14.10.2003, caracterizare psihopedagogica.
Legal citat, paratul a formulat intampinare si cerere reconventionala (filele 23-27).
Prin intampinare, paratul reconvenient arata ca nu este de acord cu restrangerea programului de pastrare a legaturilor parintesti cu minora, precizand ca programul scolar al minorei nu este unul istovitor, chiar reclamanta face des drumuri in judetul Vaslui, la parintii sai, impreuna cu minora.
1
 
Mai arata paratul reconvenient ca minora este extrem de atasata de tatal sau, acesta o iubeste foarte mult iar timpul petrecut de copil in familia tatalui este un real castig pentru amandoi.
Prin vizitele la domiciliul tatalui parat minora poate tine legatura si cu sora sa mai mare care se afla in intretinerea tatalui iar singura care ii induce o stare de nesiguranta in ceea ce priveste relatia minorei cu tatal ei este reclamanta.
Pe   cale   reconventionala   paratul   reconvenient   solicita   modificarea
programului de pastrare a legaturilor parintesti cu minora in urmatoarea
modalitate:
- tatal sa-si viziteze minora la domiciliul acesteia de 2 ori pe luna, sambata intre orele 10 - 19, sa-si poata lua minora in oras si sa o aduca in domiciliul mamei;
- in vacanta de vara, la domiciliul paratului reconvenient, in perioada 25 iulie - 31 august;
- pe timpul vacantelor in care minora va fi luata la domiciliul tatalui sa se incuviinteze ca tatal sa poata merge in strainatate cu minora - fara acordul mamei;
- tatal sa-si viziteze minora la domiciliul acesteia (sau la scoala) cu ocazia zilei de nastere a minorei - respectiv 24 iulie;
- cu privire la executarea hotararii, minora sa poata fi luata din domiciliul mamei atat de tatal parat cat si de sora mai mare
in motivarea cererii reconventionale paratul arata, in esenta ca ar fi in interesul minorei sa petreaca mai mult timp in familia tatalui, acesta fiind cel care o duce la mare, la munte, reclamanta se opune chiar si programului stabilit prin hotarare judecatoreasca, provoaca scandaluri, creeaza situatii conflictuale.
Mai arata paratul ca el are posibilitati de a lua minora si in strainatate, in cadrul unor excursii organizate.
Prin intampinare la cererea reconventionala, reclamanta parata a precizat ca se opune solicitarii de largire a programului de pastrare legaturi parintesti cu minora.
in dovedirea sustinerilor reciproce partile au solicitat, instanta
incuviintand, administrarea probelor cu inscrisuri, interogatorii si testimoniala,
in cauza fiind audiati martorii
Totodata s-au dispus si s-au efectuat anchete sociale la domiciliile ambelor parti si in conformitate cu dispozitiile art. 24 din Legea 272/2004 si art.
144 indice 1 Cod procedura civila a fost ascultata minora atat de catre
instanta cat si separat, de catre psihologul delegat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui.
Din actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Potrivit dispozitiilor art. 31 alin. 2 din Legea nr. 272/2004 "exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa se asigure bunastarea materiala si spirituala a
2
 
copilului, in special prin ihgrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau" principiul interesului superior al copilului prevaland si in cazul in care, in caz de neintelegere intre parinti, instanta de judecata este chemata sa hotarasca asupra modului in care parintii isi exercita drepturile si isi indeplinesc obligatiile (art. 2 alin. 3 si art. 31 alin. 3 din Legea nr. 272/2004).
Fiind singurul criteriu dupa care instanta se calauzeste pentru a decide cu privire la exercitarea drepturilor parintesti pentru determinarea sa trebuie sa se tina seama de intregul complex de imprejurari menite sa-i asigure o dezvoltare fizica, morala si intelectuala armonioasa, interesand nu numai posibilitatile materiale ale parintilor ci si varsta copilului, comportarea parintilor inainte si dupa separare, gradul de atasament si preocupare fata de copil precum si legaturile afective ce s-au stabilit intre parinti si copil precum si intre copil si alti membri ai familiei extinse.
In cauza, in raport de complexul probatoriu administrat in cauza instanta
apreciaza ca programul de pastrare legaturi parintesti intre minora si
paratul reconvenient stabilit prin sentinta civila nr. 2753/2003 a Judecatoriei Vaslui corespunde interesului minorei, neexistand motive temeinice pentru a modifica esential masura dispusa de instanta de judecata.
Din probele dosarului rezulta ca minora se simte bine in vizitele efectuate la domiciliul tatalui unde are amenajata o camera, mobilata si utilata cu tot ceea §e este necesar pentru un copil de varsta ei (ancheta sociala, fila 18).
*       Din declaratia martorei (fila 95) rezulta ca minora este foarte
atasata de tata,"radiaza de bucurie" in prezenta acestuia si a familiei sale.
Precizarile minorei cu ocazia ascultarii sale in Camera de Consiliu vor fi apreciate partial ca fiind influentate de prezenta mamei care a refuzat sa paraseasca Camera de Consiliu, in poflda dispozitiilor art. 144 indice 1 Cod procedura civila, aprecieri ce se coroboreaza cu rezultatele mentionate in referatul psihologului (fila 122) care concluzioneaza ca prezenta mamei a diminuat foarte mult din obiectivitatea celor relatate de minora.
Analizand materialul probator administrat in cauza prin prisma dispozitiilor art. 14 din legea nr. 272/2004 si art. 43 din Codul familiei, care consacra dreptul copilului de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, precum si a dispozitiilor art. 6 lit. c din Legea 272/2004, potrivit carora respectarea si garantarea drepturilor copilului presupune, printre altele, responsabilizarea parintilor cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta apreciaza ca pentru valorificarea optima a dreptului minorei de a mentine relatii personale cu tatal sau nu se impune, sub aspectul restrangerii, modificarea actualului program de pastrare a legaturilor parintesti, program care, asa cum se mentioneaza si in raportul psihologului, nu este unul de natura a influenta negativ performanta scolara si nici sa produca minorei un distrus emotional.
3
 
Propunerea reclamantei parate de a restrange programul prin vizitele paratului reconvenient la domiciliul sau pentru a vedea minora sunt rn contradictie cu dispozitiile art. 6 lit. c din Legea 272/2004, in conformitate cu care indeplinirea obligatiilor parintesti se poate realiza numai printr-un contact mai indelungat intre parinte si copil si intr-un cadru in care cei doi sa-si poata dezvolta armonios si nestingheriti atasamentul reciproc, fara prezenta celuilalt parinte, dovedit fiind in cauza faptul ca intre parinti, fostii soti, exista relatii conflictuale. Acest fapt este de natura sa asigure copilului echilibrul psihic afectat prin despartirea parintilor sai, fiind esential pentru copil ca la aceasta varsta, la care este deosebit de vulnerabil, sa aiba certitudinea ca, independent de neintelegerile dintre adulti, fiecare dintre ei il iubeste si il protejeaza.
Este deosebit de grav faptul ca minora a perceput existenta sentimentelor de aversiune intre persoanele pe care le iubeste si care trebuie sa-i ofere securitate psihica si morala, iar parintii sai ar trebui sa inteleaga atitudinea pe care trebuie sa o aiba pentru asigurarea binelui copilului lor.
in varianta propusa de reclamanta - parata s-ar restrange in mod nejustificat programul cu care copilul s-a obisnuit si pe care si-1 doreste, starea
de agitatie in care reclamanta pretinde ca se afla atunci cand este
readusa in domiciliu neputand constitui un argument rezonabil pentru limitarea cadrului programului de vizitare pentru minor.
in ceea ce priveste cererea reconventionala, instanta apreciaza ca nu poate fi extins programul asa cum solicita paratul reconvenient pentru urmatoarele argumente:
Din actele si probele dosarului rezulta ca minora frecventeaza activitati extrascolare, cum ar fi: cursuri de dans, de muzica, activitati sportive.
Din adresa depusa la fila 60 rezulta ca minora frecventeaza cursuri de dans sportiv care se desfasoara sambata si duminica iar o extindere a programului de vizitare in varianta solicitata de paratul reconvenient ar priva-o pe minora de posibilitatea participarii la aceste activitati, benefice pentru dezvoltarea si echilibrul sau psihic.
Cat priveste solicitarea paratului reconvenient ca programul din vacanta de vara sa fie extins de la 3 saptamani la 5 saptamani instanta apreciaza ca in aceasta varianta ar fi negat dreptul minorei de a-si petrece timpul liber cu mama si fratele ei, afectand viata intregii familii actuale a reclamantei parate.
Cat priveste solicitarea paratului reconvenient de a incuviinta ca tatal sa poata lua minora in strainatate - fara acordul mamei:
Potrivit dispozitiilor art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului care prevad ca "Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti. Orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta de judecata".
Din probele dosarului nu rezulta insa intentia clara, fara echivoc, concreta ca paratul reconvenient a dorit sa piece, intr-un anume moment, intr-un anume
4
 
loc cu minora si refuzul concomitent al reclamantei parate cu privire la posibilitatea minorei de a calatori in strainatate impreuna cu tatal sau.
Opozitia generica a reclamantei parate ih tot ceea ce priveste contactul paratului reconvenient cu minora, invocata de altfel si de catre acesta in sustinerea acestui capat de cerere nu mdreptateste instanta sa admita aceasta cerere, neavand posibilitatea unei analize concrete si pertinente cu privire la perioada in care minora sa poata merge in strainatate, tara in care merge, persoanele care o insotesc etc. asadar conditii concrete pentru ca instanta sa poata dispune asupra suplinirii consimtamantului unuia din parinti.
In astfel de conditii si in dovedirea refuzului unuia din parinti de a-i da consimtamantul, instanta, analizand situatia concreta, poate dispune asupra suplinirii consimtamantului, chiar pe calea ordonantei presedintiale.
Cat priveste capatul 4 din cererea reconventionala - tatal sa-si viziteze minora la domiciliul acesteia (sau la scoala) cu ocazia zilei de nastere -respectiv 24 iulie, instanta va admite aceasta cerere, in parte, respectiv va incuviinta paratului reconvenient sa-si viziteze minora la domiciliul acesteia si nu la scoala (motivat de faptul ca m luna iulie este vacanta scolara) cu ocazia zilei sale de nastere, instanta apreciind ca nu exista motive pentru a nega celor doi dreptul de a se intalni intr-o zi cu caracter special pentru ambii.
Instanta a luat act ca paratul reconvenient a renuntat la ultimul capat de cerere din cererea reconventionala.
In baza dispozitiilor art. 274 coroborat cu art. 276 Cod procedura civila fnstanta va obliga reclamanta parata la plata cheltuielilor de judecata, in limita tiretentiilor admise.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
INNUMELELEGII
HOTARASTE:
Respinge actiunea civila formulata de reclamanta parata
Domiciliata in numele si ca reprezentanta legala a minorei
in   contradictoriu   cu   paratul   reconvenient  
domiciliat in judetul Vaslui.
Admite in parte cererea reconventionala formulata de paratul
reconvenient
Dispune completarea modalitatii de pastrare legaturi parintesti cu minora
, stabilita prin sentinta civila nr. 2753 din 14 octombrie
2003 pronuntata de Judecatoria Vaslui in dosarul nr. 4985/2003 in sensul ca paratul reconvenient sa viziteze minora la domiciliul mamei cu ocazia zilei de nastere a minorei, respectiv 24 iulie din fiecare an.
la act ca paratul a renuntat la ultimul capat de cerere din
cererea reconventionala.
5
 
Obliga reclamanta parata sa achite paratului reconvenient cheltuieli de judecata in cuantum de 650 lei.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi 27 noiembrie 2008. Sentinta a ramas definitiva prin respingerea recursului.
6
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010