InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Vaslui

Reincredintare minor.Schimbarea imprejurarilor ce au fost avute de instanta la luarea masurii incredintarii

(Sentinta civila nr. 40 din data de 06.03.2009 pronuntata de Judecatoria Vaslui)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Vaslui | Jurisprudenta Judecatoria Vaslui

Reincredintare minor.Schimbarea imprejurarilor ce au fost avute de instanta la luarea masurii incredintarii
Prin cererea inregistrata la Judecatoria Vaslui reclamantul _ a chemat in judecata pe parata _ solicitand instantei reincredintarea catre reclamant, spre crestere si educare, a minorului _, nascut la data de _.
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca prin sentinta civila nr. _ pronuntata de Judecatoria Vaslui, a fost desfacuta casatoria partilor si s-a dispus incredintarea catre parata, spre crestere si educare, a minorului _, nascut la data de _.
Reclamantul a mai aratat ca de la despartirea in fapt, respectiv din anul 2004, a plecat impreuna cu minorul din domiciliul comun si s-au stabilit in satul _, com. _, unde si-a construit casa si locuiesc si in prezent. Si ulterior pronuntarii hotararii de divort si incredintarii minorului catre mama, copilul a ramas in grija reclamantului, fiind crescut de el impreuna cu parintii sai. De asemenea, reclamantul a mai aratat ca parata nu are o locuinta proprie, ci locuieste in casa mamei sale si mai are in ingrijire un copil minor de 9 ani dintr-o casatorie anterioara.
Fiind interpelata de instanta parata a aratat ca nu este de acord cu cererea formulata de reclamant.
La dosarul cauzei a fost depus referat de ancheta sociala intocmit de Autoritatea Tutelara a com. Bogdanesti, jud. Vaslui.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Din casatoria reclamantului _ cu parata _ a rezultat minorul _, nascut la data de _.
Prin sentinta civila nr. _ pronuntata de Judecatoria Vaslui, instanta a dispus desfacerea casatoriei incheiate intre reclamant si parata, din culpa reclamantului. De asemenea, a incredintat paratei spre crestere si educare pe minorul _, nascut la data de _, obligand pe reclamantul din prezenta cauza la plata catre parata si in favoarea minorului, a sumei de _ lei lunar, pensie de intretinere, de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la majoratul copilului.
Potrivit art. 44 din Codul familiei "in cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit varsta de paisprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale intre parintii divortati si copii."
Din actele depuse la dosar instanta retine ca, desi prin sentinta civila nr. _ minorul a  fost incredintat paratei, acesta s-a aflat in permanenta in ingrijirea reclamantului. Acest aspect rezulta din declaratiile  martorilor care au aratat ca din anul 2004 minorul a locuit impreuna cu reclamantul in locuinta parintilor acestuia din com. _ si a fost vizitat foarte rar de parata. De altfel, aceasta imprejurare a fost recunoscuta si de parata prin raspunsul la intrebarea nr. 1 la interogatoriu.
Instanta apreciaza ca parata nu a insistat ca sentinta civila nr. _ sa fie executata si minorul sa ii fie incredintat, desi hotararea judecatoreasca ii consfintea acest drept si nu a depus eforturi pentru a mentine legatura cu minorul.
Pe de alta parte, reclamantul s-a ingrijit de cresterea si educarea minorului, acesta fiind foarte bine ingrijit, asa cum rezulta din relatarile martorilor si exista o stransa legatura de afectiune intre tata si copil. In caracterizarea facuta de educatoarea copilului se arata ca este un copil dezvoltat fizic si psihic normal si are relatii afective pozitive, intelegere si afectiune in relatia cu tatal si bunica paterna, resimtindu-se insa lipsa mamei.
Din raportul intocmit de psiholog, reiese de asemenea ca minorul este normal dezvoltat intelectual si echilibrat afectiv. In discutia purtata cu psihologul copilul a aratat ca doreste sa locuiasca in continuare cu tatal sau.
Din anchetele sociale efectuate in cauza la domiciliul ambelor parti, rezulta ca atat reclamantul cat si parata detin conditii locative pentru cresterea copilului. Astfel, reclamantul locuieste intr-o casa formata din trei camere si o sala impreuna cu parintii si un frate casatorit, iar parata locuieste impreuna cu mama sa intr-o casa formata din patru camere, bucatarie si bucatarie de vara.
Avand in vedere faptul ca minorul s-a aflat in ingrijirea reclamantului de la o varsta foarte frageda si ca este foarte atasat de acesta si de bunicii paterni, si fata de dezinteresul manifestat de parata in mentinerea unei relatii apropiate cu copilul si faptul ca nu a insistat ca minorul sa ii fie incredintat din 2006 pana in prezent, instanta va admite cererea reclamantului si va dispune reincredintarea minorului catre acesta. In acest sens, instanta apreciaza ca reclamantul prezinta suficiente garantii morale si materiale pentru asigurarea unei dezvoltari normale din punct de vedere fizic si intelectual si pentru realizarea unei educatii corespunzatoare.
Dispunand incredintarea minorului catre tata, in baza art. 42 alin. 3 Codul familiei, instanta este obligata sa se pronunte si cu privire la pensia de intretinere datorata de mama. Avand in vedere si dispozitiile art. 86 Codul familiei referitoare la obligatia de intretinere intre parinte si copilul sau, instanta va stabili in sarcina paratei o pensie de intretinere proportional cu mijloacele de care dispune. Intrucat parata nu este angajata, tinand cont de aptitudinea sa de a munci, se va stabili in sarcina acesteia o pensie de intretinere in cuantum de 1/6 din venitul minim net pe economie, calculat in functie de venitul minim brut stabilit prin H.G. 1507/2007, tinandu-se cont de faptul ca mai are un copil in intretinere.
In consecinta se va stabili in sarcina paratei _ o pensie de intretinere in cuantum de _ lei de la data introducerii cererii si pana la majorat. Instanta o va obliga pe parata la plata pensiei de intretinere incepand cu data introducerii cererii de chemare in judecata deoarece, din sustinerile reclamantului, care au fost confirmate de declaratiile martorilor, parata nu a mai contribuit la cheltuielile necesare cresterii minorului din anul 2006.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010